Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.
Občas je i romantika strašidelná Recenze
Občas je i romantika strašidelná
Lauren Blackwood: Za prokletými zdmi

26. dubna 2023, Tomáš R. Tokoš
Andromeda je mladá dívka, která pracuje jako debtera. Jejím denním chlebem je zbavovat místa zla. A ač schopná, nemůže si zatím stěžovat na přepych a bohatství. To se ale může alespoň částečně změnit. Stačí, když zbaví dům Magnuse Rochestera prokletí. Zvládne dokončit práci, na kterou nestačilo hned několik mnohem zkušenějších debter? A co na to její srdce?

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 335
Jak mnich filozofoval s robotem nad šálkem čaje Recenze
Jak mnich filozofoval s robotem nad šálkem čaje
Becky Chambersová: Žalm pro divostrojné (Mnich a robot 01)

25. dubna 2023, Sabina Dudová
Roboti nabyli vědomí. Tato věta většinou pro lidstvo nevěstí nic dobrého. Roboti na Panze se však rozhodli, že lidstvo pouze nechají na pospas sobě samému, odeberou se do divočiny a tam si půjdou vlastní cestou. Jak to asi bude vypadat, když se po staletích robot s člověkem opět setká?

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 352
Blake Crouch má tak trochu depresivní lék na problémy lidstva Recenze
Blake Crouch má tak trochu depresivní lék na problémy lidstva
Blake Crouch: Upgrade

24. dubna 2023, Tomáš R. Tokoš
Logan Ramsay býval na svou matku opravdu hrdý. Tehdy se jí povedlo značně zjednodušit editaci genů, a otevřela tak vědcům nebývalé možnosti. Potom se ale pokusila vyřešit hrozící hladomor a ve výsledku způsobila globální katastrofu, která stála více než 200 milionů životů. Teď Logan pracuje pro agenturu hlídající, aby na genovou manipulaci nikdo ani nepomyslel. Není ze svého zaměstnání zrovna nadšený, ale bere to jako jistou formu splácení dluhu společnosti. Jenomže po rutinním zátahu je zasažen látkou, která začne přepisovat jeho DNA.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 294
Přichází temnota z hlubin země Recenze
Přichází temnota z hlubin země
Chris Colfer: Příběh kouzelnictví (Příběh magie 3)

10. dubna 2023, Kateřina Kopišťová
Pohádková série Země příběhů Chrise Colfera nedávno oslavila deset let od vydání prvního dílu. Pozadu není ani spin-off série – do českých knihkupectví nedávno dorazil již třetí díl, který slibuje ještě více akce a nového nepřítele, který číhá v temnotách. Brystal navíc uzavřela dohodu se Smrtí a zbývá jí jen několik týdnů života. Jak tohle vše dopadne?

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 284
Syn černého meče osiřel, ale stále je to zabiják Recenze
Syn černého meče osiřel, ale stále je to zabiják
Larry Correia: Rod zabijáků (Sága zapomenutého válečníka 02)

9. dubna 2023, Tomáš R. Tokoš
Ashok Vadal už není tím nepřemožitelným ochráncem Zákona, který svou magickou čepelí sjednával pořádek (čti: zabíjel) tam, kde to Zákon vyžadoval. Jeho minulost ho konečně dostihla. Zostuzen a zrazen vlastními lidmi byl Ashok připraven potrestat sám sebe. Ale místo toho se stal důležitou figurkou ve velké hře o budoucnost lidstva. Nebo alespoň o to, kdo bude lidem v budoucnu vládnout. A tak je z Ashoka z donucení rebel. Sice bez legendárního meče a bez odznaku ochránce, ale stále stejně nebezpečný.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 378
Co může být smyslem života lidí, kteří se snaží pouze přežít? Recenze
Co může být smyslem života lidí, kteří se snaží pouze přežít?
Radek Starý: Odkaz lidské mysli

8. dubna 2023, Daniel Pařízek
Čtvrtá kniha youtubera a moderátora Radka Starého a jeho první pokus z žánru science fiction ukazuje, jak by přežívalo lidstvo na Zemi po prohrané válce s mimozemskou civilizací. Dokáže se nováček mezi spisovateli prosadit v žánru science fiction?

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 382
Jak vznikla Legenda o Ladě? Recenze
Jak vznikla Legenda o Ladě?
Jana Švecová: Legenda o Ladě

7. dubna 2023, Kateřina Kopišťová
Slovanská mytologie se v posledních několika letech těší v knihách pro mladé poměrně velké oblibě. A to nejen v zahraničí. Pouští se do ní i čeští autoři. Krásným příkladem je i debutová novinka Jany Švecové – Legenda o Ladě. Na první pohled působí spíše jako pohádka, opak je ale pravdou. Hlavní hrdinku čeká dlouhá pouť, ve které musí porazit samotnou smrt…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 359
Z mimozemského cirkusu až k vesmírné revoluci Recenze
Z mimozemského cirkusu až k vesmírné revoluci
Kristýna Sněgoňová: Pán hor (Legie 06)

6. dubna 2023, Jiří Kábrt
Posádka vesmírné lodi Kraksna se zdánlivě rozpadá, ale tým ve skutečnosti drží pohromadě. Takže zatímco kapitán Moravec zachraňuje Agu a profesorka Krasinská i Gerasim spolupracují s kary, na Guiseppem s Vodičkou zůstala výprava za Amandou. Sice z nich leckdo bude přitom dělat šašky, ale stejně se nakonec zúčastní plnohodnotné odbojářské akce.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 436
Absolutno, Bůh, nebo fluktuace vakua? Recenze
Absolutno, Bůh, nebo fluktuace vakua?
Václav Jakeš: Bůh nebo absolutno a jiné povídky

5. dubna 2023, Jiří Sejkora
Kde se vzala naše existence? Proč existujeme? Existujeme vůbec? Jaké míry a hranice mají fyzikální zákony? Co je to nekonečnost? Co je to realita? Co je to to ‚absolutno‘? Autor se v povídkách doslova utápí existencionálně-filozoficky-fyzikálními otázkami a čtenáře bere do hlubin s sebou…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 327
Brilantní, děsivá a legendární: Žena, kterou muži neviděli patří mezi klenoty sci-fi 20. století Recenze
Brilantní, děsivá a legendární: Žena, kterou muži neviděli patří mezi klenoty sci-fi 20. století
James Tiptree jr.: Žena, kterou muži neviděli

4. dubna 2023, Jan Nohovec
Tuzemský nakladatelský trh se už třicet let zuřivě snaží dohnat dluh v nevydaných překladových knihách, které za socialismu neměly šanci vyjít, případně vyšly v devadesátých letech v otřesných překladech. Nakladatelství Argo se na poli fantastiky takto za poslední dva roky s veškerou péčí vrátilo například k Octavii E. Butlerové, Michaelu Swanwickovi, Walteru Johnu Williamsovi nebo Harlanu Ellisonovi. Nyní přišla řada na velikánku science fiction šedesátých až osmdesátých let, píšící pod pseudonymem James Tiptree jr. a je to nepochybně dluh, který jsme jednoduše museli splatit. Připraveni na pořádnou jízdu?

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 467
Největším nepřítelem budoucnosti je víra v tradice Recenze
Největším nepřítelem budoucnosti je víra v tradice
Evan Winter: Plameny pomsty (Žár 2)

3. dubna 2023, Tomáš R. Tokoš
Svět hoří. Nebo k tomu aspoň nemá daleko. Omehijce obchází hrozba občanské války. Na obou stranách stojí právoplatná královna. Jedna se cítí být vyvolena samotnou Bohyní, zatímco ta druhá se odvolává na tradice. Jen těžko lze takový spor vyřešit pouhými slovy. A tak přijdou na řadu mnohem ostřejší argumenty. Každý mrtvý je přitom zároveň dalším oslabením království, které čelí největší invazi za celou svoji existenci

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 417
Svět v bouři: Kristýna Sněgoňová hodila ručník do ringu a dál už bude psát jenom jako Kotleta Recenze
Svět v bouři: Kristýna Sněgoňová hodila ručník do ringu a dál už bude psát jenom jako Kotleta
Kristýna Sněgoňová: Svět v bouři (Města 3)

23. března 2023, Jan Nohovec
Kristýna Sněgoňová je na tuzemské fantastické scéně aktivní jen pár let, a přesto už má na kontě řadu zářných počinů – od temné fantasy detektivky v ulicích Brna (Krev pro rusalku) přes akční sci-fi sérii s Františkem Kotletou (Legie) po originální postapo sérii Města. Právě tu poslední měla ambici uzavřít románem Svět v bouři. Výsledek je bohužel dost rozpačitý.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 497
Vymodlené pokračování konečně u nás Recenze
Vymodlené pokračování konečně u nás
Neal Shusterman: Bez citu (Bez šance 2)

22. března 2023, Kateřina Kopišťová
Čeští fanoušci série Bez šance už ani nedoufali, že by se kdy dočkali překladu druhého, potažmo i dalších dílů této dystopické série. Nakladatelství Yoli ale neskutečně překvapilo, a to nejen s reedicí prvního dílu v novém slušivém kabátku, ale rovnou i s překladem pokračování. Přání se tak plní, a to i ta nejvíc nemožná. Jak pokračuje příběh ze světa, ve kterém je normální své dítě poslat na jistou smrt?

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 454
Barbar Conan králem i psancem Recenze
Barbar Conan králem i psancem
Robert E. Howard: Conan z Cimmerie 4

21. března 2023, Jakub Ehrenberger
Jméno barbara Conana je pro mnohé fanoušky fantasy synonymem hrdiny starého střihu, neohroženého bojovníka, který si s mečem v ruce dokáže poradit s krvelačnými netvory, mocnými čaroději i pouličními intrikány. Ne nadarmo daly Conanovy příběhy vzniknout celému fantasy subžánru – příběhům meče a magie. Ve velkoformátových komiksových adaptacích z dílen francouzských scenáristů a kreslířů se však neprobouzí k životu jen svalnatý bojovník, ale celý jeho svět.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 443
Williamsův Hardware: Nejlepší kyberpunk všech dob znovu česky Recenze
Williamsův Hardware: Nejlepší kyberpunk všech dob znovu česky
Walter Jon Williams: Hardware

20. března 2023, Jan Nohovec
To je ale svatokrádežný titulek! Nejlepší kyberpunk přece vždycky psal William Gibson! Nebo Neil Stephenson. Nebo Bruce Sterling. Kdo je tenhle Walter Jon Williams a proč by o něj měl kdo stát? Přistupte blíže, tady se budou dít věci.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 588
Království těla a ohně: Láska a touha spaluje tělo i duši jako oheň Recenze
Království těla a ohně: Láska a touha spaluje tělo i duši jako oheň
Jennifer L. Armentrout: Království těla a ohně (Z krve a popela 02)

19. března 2023, Nela Libovická
Co se stane, když člověk zjistí, že všechno, v co věřil, čím byl, čím byl nucen být a v co byl nucen věřit, je jen pouhá lež? A co když tou největší lží je muž, do kterého se Poppy zamilovala? Neměla šanci poznat svět, který se skrýval za údělem Panny, a teď už jí není a sama netuší, kdo tedy je. Ví jen, že pro ni neexistuje větší hrozba než Princ Atlantie.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 383
Protiútok na emzáky okupovaný Mars přinese lidstvu rozhodující vítězství, nebo drtivou porážku a jeho domovy změní v Ohnivá pole Recenze
Protiútok na emzáky okupovaný Mars přinese lidstvu rozhodující vítězství, nebo drtivou porážku a jeho domovy změní v Ohnivá pole
Marko Kloos: Ohnivá pole (První linie 5)

6. února 2023, Olga Buriánková
Vítězství Graysona a jeho spolubojovníků na Leonidu bylo vykoupeno mnoha životy a zranění si odnesla i Halleyová. Proto již měsíc dělí čas mezi rekonvalescenci a užívání si pobytu na Zemi s manželem, třebaže nad jejich hlavami visí jistota brzké ofenzívy na Mars. Což samozřejmě znamená, že jejich idylka záhy končí povoláním Andrewa do služby kvůli průniku Dlouhánů. Překvapivě však nejde o hrozbu z vesmíru, ale útok na pozemskou základnu v Grónsku.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 569
Inferium II: Roman Bureš se vrací do brutálního pekla, i s historickými vsuvkami Recenze
Inferium II: Roman Bureš se vrací do brutálního pekla, i s historickými vsuvkami
Roman Bureš: Invaze (Inferium II)

5. února 2023, Jan Nohovec
Talent Romana Bureše se nezapře. Vše původně začalo povídkou O lidském dobytku z antologie Ve stínu Říše, ta měla ovšem takový potenciál, že ji autor rozpracoval do velmi vřele přijatého románu Inferium. Po přibližně třech letech přichází opět s dalším rozšířením celé idey v podobě druhého dílu Inferia – třebaže mezi jedničkou a dvojkou je hned řada rozdílů. Autorovy fanoušky ale rozhodně nezklame.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 497
Když se válka vrátí z dovolené Recenze
Když se válka vrátí z dovolené
Jamie Sawyer: Exodus (Věčná válka 2)

4. února 2023, Tomáš R. Tokoš
Druhé díly většinou znamenají, že se vaří podle původního receptu, jen suroviny se násobí dvěma. Exodus sice nenabobtnal co do rozsahu stran, ale to ještě neznamená, že by to měla mít jednotka poručíka Jenkinsonové jednodušší. Protivníků toužících po jejich krvi je už tolik, že se budou muset postavit do fronty a doufat, že na ně dojde řada. A někteří se rozhodnou jít na to oklikou a zlikvidovat pro jistotu všechno, co alespoň trochu připomíná člověka.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 545
Stín bohů: Krutopřísná jízda v epickém světě plném napětí, kvalitních soubojů a výborných postav Recenze
Stín bohů: Krutopřísná jízda v epickém světě plném napětí, kvalitních soubojů a výborných postav
John Gwynne: Stín bohů (Krvopřísežníci 01)

22. ledna 2023, Adéla Košařová
Před tisíci lety došlo k velkému střetu severských bohů, jehož následky lze nyní ve Vigrídu hledat v podobě obrovitých úlomků kostí či legend, které se mezi lidmi šíří. To ale zdaleka nejsou jediné zbytky staré moci, a právě jeden z těchto pozůstatků velice touží přestat býti pouhou legendou… Ponořte se s námi do světa severské mytologie ve vynikajícím a epickém Stínu bohů.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 818
Kojotí dáma Mercy Thompson je zpět, čelí Uchvatiteli duší Recenze
Kojotí dáma Mercy Thompson je zpět, čelí Uchvatiteli duší
Patricia Briggs: Uchvatitel duší (Mercedes Thompson 13)

18. ledna 2023, Jan Nohovec
Mercedes Athena Thompsonová Hauptmanová už zase lítá v problémech. Zmizel nevypočitatelný Wulfe i řada dalších upírů, někdo ve městě vraždí slabší magické bytosti a kojotka musí záhy sama čelit útoku děsivých pavoukovitých stvoření. Prostě vítejte opět v Tri-Cities, tam, kde už si na magické potíže dávno zvykli.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 572
Kam kráčí lidstvo? Recenze
Kam kráčí lidstvo?
Peter F. Hamilton: Evoluce (Prázdnota 03)

17. ledna 2023, David P. Stefanovič
Sebevětší technický vývoj nezaručuje přímou linku do ráje. Zásadní otázky se vždycky stočí zpět k jedinci, společnosti a smyslu jejich bytí. Peter F. Hamilton uzavírá další trilogii z vesmíru Společenství ve velkém stylu.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 609
Černá můra míří do Paříže Recenze
Černá můra míří do Paříže
Samantha Shannonová: Když spadne maska (Kostičas 4)

26. prosince 2022, Kateřina Kopišťová
Od vydání třetího dílu série Kostičas uplynulo již několik let a pokračování stále nikde. Fanoušci se ale nakonec přeci jen dočkali. Čtvrtý díl Paige a Arctura zavede do zbrusu nového prostředí – Paříže. Bez spojenců a bez přátel čeká dvojici vskutku nelehký úkol. Dokáže se Kmotryně vzpamatovat a využít pomoc z míst, o kterých ani nevěděla, že existují? A co doopravdy skrývají pařížské katakomby?

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 627
Chcete žít v našem světě, ale zároveň s čarodějnicemi? Kniha Sabat je pro vás jasná volba Recenze
Chcete žít v našem světě, ale zároveň s čarodějnicemi? Kniha Sabat je pro vás jasná volba
Lizzie Fry: Sabat

25. prosince 2022, Veronika Vitoušová
Na dnešním knižním trhu se najde spousta fantasy děl, ale kdy jste naposledy četli knihu, která se odehrává v našem světě, ale s postavami, které se tu kdysi upalovali? Pokud marně hledáte odpověď, dejte určitě šanci Sabatu, který toto všechno (a možná i něco navíc) přináší.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 599
Plameny pomsty: Evan Winter rozjíždí krvavou bitvu o budoucnost jednoho národa Recenze
Plameny pomsty: Evan Winter rozjíždí krvavou bitvu o budoucnost jednoho národa
Evan Winter: Plameny pomsty (Žár 2)

24. prosince 2022, Jan Nohovec
V rychlém sledu po komerčně úspěšném debutu Hněv draků přichází americký autor Evan Winter s pokračováním, které opět vzdává hold jeho africkým kořenům. Tentokrát se ovšem přímočarý děj z prvního dílu komplikuje. Která ze dvou královen nakonec vyhraje spor o nadvládu nad lidem Omehijců?

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 853
Křídla sokolího boha zakrývají Paříž Recenze
Křídla sokolího boha zakrývají Paříž
Enki Bilal: Trilogie Nikopol

23. prosince 2022, Jiří Kábrt
Starověká mysteria se snoubí s politikou, a především surrealistickými fantazijními výjevy v proslulé komiksové trilogii od Enki Bilala, již si u nás, tři dekády po jejím dokončení, můžete přečíst v jediném svazku. Atmosféra hned prvního příběhu není nikterak zastaralá, vlastně je neobyčejně aktuální vzhledem k obavám ze stoupajících tendencí k despotismu…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 597
Vězeňkyně koruny je kniha mnoha tváří, která si to nejlepší schovává na konec Recenze
Vězeňkyně koruny je kniha mnoha tváří, která si to nejlepší schovává na konec
Jeffe Kenedy: Vězeňkyně koruny (Kronika Dasnarie 01)

15. prosince 2022, Adéla Košařová
Princezna Jenna od dětství žije v seragliu, které lze zjednodušeně popsat jako takový harém, kde císař skladuje svoje manželky a všechny své potomky. V určitém věku pak odsud malé kluky odvedou, zatímco dívky zde zůstávají zavřené bez jakéhokoli kontaktu s vnějším světem, a to až do doby, než je vyvedou ven, aby jim ukázali jejich budoucího manžela. Jenže to zdaleka ne vždy znamená krok k lepšímu, a mladou dívku tak čeká opravdu nelehké setkání s realitou. A čtenáře dílo mnoha tváří…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 626
Bylo, nebylo a možná by mohlo být Recenze
Bylo, nebylo a možná by mohlo být
Bianca Bellová: Ostrov

14. prosince 2022, Tomáš R. Tokoš
Příběhy jsou od toho, aby byly vyprávěny. A kupec Izar jim rozhodně dělá čest. Kdekoli se objeví, tam je najednou spousta zajímavých historek. Pravdivých pochopitelně. I když sem tam si dobrý vypravěč přeci jen musí něco upravit, aby se mu to lépe hodilo k přednesu. Izar nicméně netuší, že i on sám je součástí jednoho příběhu. Je to příběh se složitě jednoduchým dějem a dobrým i špatným koncem.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 634
Tomáš Němec zpátky na koni. Život válečníka je nejlepší česká fantasy roku 2022 Recenze
Tomáš Němec zpátky na koni. Život válečníka je nejlepší česká fantasy roku 2022
Tomáš Němec: Život válečníka

13. prosince 2022, Jan Nohovec
To se tak někdo jednou rozhodne, že po víc jak 15 letech znovu vezme do ruky klávesnici a začne do ní bušit nové příběhy. Tak trochu, aby si splnil klukovský sen napsat skutečnou knihu, tak trochu, aby dostál přátelskému pošťuchování od kamarádů. Udělá vše tajně a pak bez větší reklamy dá knihu na trh. A začnou se dít věci. Ten někdo je matador tuzemské fantastiky Tomáš Němec a jeho knihou rafinovaně prostá fantasy Život válečníka.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 856
Bláznivý sen, nebo ještě bláznivější realita? Recenze
Bláznivý sen, nebo ještě bláznivější realita?
Aleš Pitzmos: Synchronicita

12. prosince 2022, Daniel Pařízek
Jak propojit švédské nájezdníky třicetileté války, krvavé halucinace vesnického učitele, sedm set let starou zříceninu, vojáky nacistického Německa a po lesích pobíhajícího vlkodlaka? To a mnohem více nabízí nový román Synchronicita od českého spisovatele Aleše Pitzmose.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 554