Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Krvavou bohyni je třeba znovu přivést na svět, říkají si Sukuby Edwarda Leeho, Edward Lee: Sukuby

sukuby

Třebaže se počty v Česku vydávané hororové literatury v posledních letech utěšeně zvedají nejen pod hlavičkou nekorunovaného krále Stephena Kinga, je radost si jednou za čas přečíst takřka modelového zástupce tohoto proměnlivého žánru, který ve své přímočaré pitoresknosti jednoduše baví. Necháte se zlákat Sukubami?

Ann Slaviková žije sen emancipované newyorské ženy. Realizuje se jako úspěšná právnička, peněž má na rozdávání a o sedmnáctiletou dceru se pro ni stará obětavý partner, byť není dívčiným biologickým otcem. Situace se změní ve chvíli, kdy Ann začnou stíhat noční můry o noci, kdy před dlouhými lety porodila. Nešlo totiž o standardní proceduru v nemocnici, nýbrž o zatuchlý sklep v zapadákově, kde vyrostla. Během klíčové životní události ji obklopovaly chlípné postavy v kápích a ji ta scéna nyní neskonale eroticky vzrušuje, i když se toho sama děsí. Plánovaný rodinný výlet do Paříže jí tak nabízí vítaný únik – jenže člověk míní a život mění, takže místo toho se Ann musí vrátit na místo, kde to všechno začalo, kde jí nyní umírá dobrosrdečný otec a kde na všechno dohlíží její panovačná matka.

Edward Lee v pěti bodech

  1. Narodil se ve Washingtonu, DC. a většinu života prožil v Marylandu, Seattlu a na Floridě.
  2. Jako spisovatel na plný úvazek pracuje posledních více než dvacet let a během té doby vydal čtyři desítky románů a mnoho dalších povídek a novel.
  3. Ve svých příbězích velmi často překračuje různá tabu, včetně těch sexuálních.
  4. V knihách také často holduje okultismu a jako jeden ze svých hlavních zdrojů inspirace přiznává právě fikci H. P. Lovecrafta.
  5. Jeho povídka Mr. Torso byla nominována na cenu Brama Stokera.

Sukuby začínají jako takřka nudný výjev ze života newyorského právnického života, zkušenému čtenáři hororů je však jasné, že takový start slouží následujícímu ději jen jako odrazový můstek. A také že ano – od brutálních a erotických snů hlavní hrdinky se kniha vydává mnohem, mnohem dál. Ve druhé dějové linii totiž sledujeme dvojici uprchlých vězňů (Duke je sexuální delikvent, a Erika našli, jak pohřbívá děti do masového hrobu), kterak se jejich cesta za svobodou stává čím dál tím větší noční můrou. To ale pořád ještě není nic proti tomu, co čeká jak Ann, tak Erika ve vesnici, kde oba vyrůstali a kde se místní ženy odpradávna klaní jisté krvelačné bohyni.

Výživné, nekomplikované gore

Edward Lee se v českém překladu představil jako romanopisec útlým (a ulítlým) vtipem na účet H. P. Lovecrafta s názvem Tramvaj č. 1852, tedy přesně v intencích zvráceného žánru bizarro, kterému se jeho tuzemské nakladatelství Carcossa programově věnuje. Naproti tomu novinka Sukuby je spíše tradičnějším hororem, který na sympatickém rozsahu tří set stran postupně graduje od již zmíněného pomalejšího startu do čím dál tím více gore otáček. Obě příběhové linie upalují jako s větrem o závod, a třebaže je celou dobu jasné, že se dříve či později protnou a bude u toho prolito hodně krve ve jménu znovuzrození temné bohyně, čtenáře taková nekomplikovaná jednohubka nepokrytě baví. I když jsou zvraty očekávané a kombinace brutality s erotikou rovněž, dokáže si Edward Lee se zápletkou pohrávat přesně tak dlouho, aby to pořád napínalo a nenudilo.

Literární horory – a autoři neštítící se krve a všemožných jiných tekutin obzvlášť – samozřejmě nejsou čtením pro každého, snadno se tedy může stát, že lidé mimo cílovku se nad prvoplánovou vulgaritou Sukub jednoduše zhrozí. Ostatně i proto vyšla kniha na počátku devadesátých let v USA v cenzurované verzi. S postupem času si ovšem stejně jako další knihy podobného ražení našla své publikum a to jednoduše baví tak jako každá správná oddechová literatura. Nakladatelství Carcossa tedy posíláme dík, že i taková díla s gustem přivádí na český trh.

  • Edward Lee: Sukuby
  • Carcossa, 2023
  • překlad: Milan Žáček
  • obálka: Dawid Boldys
  • 344 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
18. srpna, Jan Nohovec

Sukuby

Sukuby
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč