Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Chyby jsou od toho, aby byly opakovány, Walter M. Miller Jr.: Chvalozpěv na Leibowitze

chvalozpev na leibowitze

Svět je po nukleární válce uvržen do chaosu. Lidstvo se jen pomalu vzpamatovává z nejhoršího, a i po mnoha staletích je civilizace jen matným odrazem našeho současného světa. Naštěstí existuje církevní řád, jehož posláním je uchovávat vědomostí ztraceného věku. Opatství blahoslaveného Leibowitze drží naděje lidstva. Otázkou zůstává, zda si to vůbec zasloužíme.

Vzhledem k současné geopolitické situaci, která se v lecčem může podobat době vzniku této knihy, není odpověď snadná. A to se v předmluvě objevuje optimistické to byly docela jiné časy. Možná přišla doba vrátit se ke čtení podobných děl, protože nyní pravděpodobně lépe pochopíme některé myšlenky jejich autorů. Nutno podotknout, že Chvalozpěv na Leibowitze vyznívá ještě relativně optimisticky. Ano, lidstvo je téměř zničeno a civilizace je něco dávného, pohřbeného pod nánosy chaotického vraždění a boje o přežití. Ale ve srovnání s některými náměty Philipa K. Dicka je Walter M. Miller ještě docela shovívavý.

Walter M. Miller v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1923 na Floridě.
  2. Během 2. světové války sloužil u letectva.
  3. Po válce konvertoval ke katolické církvi.
  4. Za jeho života byl vydán jediný román, Chvalozpěv na Leibowitze.
  5. Trpěl depresemi a v roce 1996 spáchal sebevraždu.

Tato kniha se dělí do tří samostatných příběhů, v nichž sledujeme osudy postav v odlišných dobách. Prvním hrdinou je novic, který by se rád stal knězem. Jeho setkání s tajemným poutníkem vede k objevu protiatomového krytu, což možná uspíší svatořečení patrona opatství, blahoslaveného Leibowitze. Církev nicméně operuje s jistou zdrženlivostí. Důležitá je politika, a i víra si již žádá jisté důkazy. Nachází se zde určitá paralela s historií, kdy jeden zázrak v minulosti jedinci vysloužil místo v pantheonu svatých, aby v pozdějších dobách bylo nutno celou záležitost pečlivě zkoumat.

Druhá část pojednává o intrikách spojených s jistými snahami o znovusjednocení severní Ameriky. Zároveň se dostáváme zpět k technologickým inovacích a objevování starých znalostí. Opatství sice dlouhé generace uchovávalo nepřeberné množství spisů, z nichž některé mohou být pouhými nákupními seznamy, ale mnohé slibují tajemství poznání. A přesně takhle se k nim někteří mniši chovají. Ostatně co se stalo, když Eva pojedla ovoce ze stromu poznání? Ne tedy, že by svět byl v této době rájem. Ale starší generace mnichů nechtějí rozumět tomu, co se skrývá v jejich knihovně, zatímco ti mladší obyvatelé opatství nadšeně pracují na pochopení starých písemností a nechtějí se spokojit s pouhým bezmyšlenkovitým opisem.

Závěr auror věnuje světu postavenému na moderních technologiích. Lidstvo nejenže létá do vesmíru, ono jej i úspěšně kolonizuje. A přestože na Zemi stále existují důkazy dávné války (například v podobě znepokojujících mutací), lidstvo se již naplno vrátilo k plánování sebevraždy. Geopolitické napětí neslibuje nic dobrého a je jen otázkou času, kdy se jedna strana rozhodne nečekat na vhodnější příležitost a zaútočí jako první. Pochopitelně se nabízí otázka, zda všechen ten pokrok a snahy uchovat dávné vědomosti vůbec stály za to. Ani protagonisté, ani sám autor nenabízí jednoznačnou odpověď (nespokojíte-li se s prostou vírou). Přesto, v digitálním věku je snazší schovat celou knihovnu na jedno přenosné zařízení. Jestli je to dostatečné ujištění, že se lidstvo netočí v kruhu, ale spíše pohybuje po spirále, nechť posoudí každý sám.

Chvalozpěv na Leibowitze je právem považován za jeden z klenotů světové fantastiky. Autor ve třech příbězích nabízí velice fascinující, místy až filozofické zamyšlení nad osudy lidstva. A ať už s jeho vizemi budoucnosti souhlasíte či ne, tato kniha vám určitě udělá radost.

  • Walter M. Miller Jr.: Chvalozpěv na Leibowitze
  • Laser, 2024
  • Obálka: Michal Kuba
  • Překlad: Petr Kotrle
  • 424 stran, 549 Kč (v e-shopu Fantasye již za 494 Kč)
21. srpna, Tomáš R. Tokoš

Chvalozpěv na Leibowitze

Chvalozpěv na Leibowitze
Vložit do pytle na zboží  Koupit 549 Kč 494 Kč