Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nikdy nevěřte hrdinům, Frank Herbert: Duna

Herbert: Duna

Lidé milují hrdiny. I když to chvílemi vypadá, že se bez nich většina obejde, stejně to nakonec v jistých situacích bez nich nejde. Jedině oni dovedou odvrátit katastrofy, pomstít nespravedlnost či přinést svým následovníkům ráj (pokud možno už na zemi). Jenomže každý hrdina má jen omezenou životnost. V určitém čase se z nich buď stávají mrtvoly, diktátoři, anebo postavy multivesmíru.

Paul Atreides je hrdina. Nebo se jím alespoň stane. Neexistuje nic, co by to změnilo. Jako dědic jednoho z nejmocnějších rodů v impériu nemá na vybranou. Od narození se vše točí jen kolem budoucnosti. V patnácti letech ovládá některé techniky sesterstva Bene Gesserit, které mohou vypadat jako magie. Zároveň je na dobré cestě stát se mentatem, jejichž schopnosti analyzovat velké množství dat a vyvozovat z nich logické závěry připomínají naše počítače. Jeho rod má přirozeně spoustu nepřátel, a tak musí Paul být i vynikající šermíř. A kdyby to nestačilo, jeho genetický materiál je výsledkem mnohageneračního chovu pod dohledem Bene Gesserit, jejichž cílem bylo vytvořit naprosto dokonalého člověka.

Frank Herbert v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1920 ve státě Washington.
  2. Vystřídal bezpočet zaměstnání, mimo jiné byl i lovcem ústřic a instruktorem pro přežití v džungli.
  3. Debutoval v roce 1955 románem Drak v moři.
  4. Jeho nejznámějším dílem je série Duna.
  5. Po jeho smrti pokračuje v příbězích Duny jeho syn Brian Herbert.

Paul Atreides musí být hrdina. Když se octne na planetě Arrakis, která je jako jediná zdrojem melanže, dostane se na to nejnebezpečnější místo v celém impériu. Nehostinná poušť plná obřích červů je vlastně jen takový doplněk. Mnohem horší jsou kmeny Fremenů, kteří život jedince oceňují na množství vody obsažené v jeho těle. A samozřejmě Harkonnenové, věční nepřátelé Atreidů, jimž po desítky let patřila vláda na této nejcennější planetě. Všem je jasné, že Harkonnenové se chystají využít příležitosti a vyřídit si to s Atreidy jednou provždy. Mají na své straně i císařské elitní jednotky a jednoho nečekaného zrádce. Aby Paul přežil, musí využít svých schopností. A stát se hrdinou.

Paul Atreides jím být ale nechce. Díky krátkým vizím budoucnosti (umožněných kombinací genetických manipulací a konzumace melanže) ví, že se může stát konečným produktem projektu sesterstva. Jenomže jako superčlověk by se nenechal kontrolovat (což naznačuje, že Bene Gesserit možná měly brát samotnou cestu jako cíl svého snažení). Zároveň by tím naplnil fremenské proroctví o mesiáši, který Arrakis promění na ráj na zemi. Vedlejším následkem by bylo odstartování džihádu a smrti miliard lidí. Na rozdíl od mnohých jiných příběhů je Paulovo hrdinství velmi jasně ohraničeno. Pokud přežije útok na svůj rod, pomstí smrt otce a osvobodí Fremeny od útlaku Harkonnenů, bude hrdinou. Dokud Fremeni nezačnou exportovat své náboženství za hranice planety Arrakis.

Není tajemstvím, že Frank Herbert silné vůdce neměl moc v lásce. Duna je de facto příběh předstírající osudovou cestu hrdiny, který doufá, že se dokáže vyhnout tragédii. Ta se nicméně plně odehrává v další knize. Herbertův svět je krutý hlavně v tom, jak se podobá naší realitě. Sice jsme se zatím nezbavili počítačů a střelných zbraní a nevyměnili jsme jednu planetu za feudální impérium mnoha světů, ale i naši hrdinové končí neslavně. Psát o Duně a omezit se pouze na první román je téměř nemožné. Ačkoli samotný funguje dokonale, nejlépe si ho vychutnáte, je-li pouze prvním chodem.

  • Frank Herbert: Duna
  • Baronet, 2024
  • překlad: Jindřich Smékal, Karel Blažek
  • 640 stran, 451 Kč
19. srpna, Tomáš R. Tokoš