Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kdyby kočky měly křídla, křídla jako pták…, Ursula K. Le Guinová: Křídločky (souborné vydání)

kridlocky B

Omlouváme se starším čtenářům (co si ještě pamatují Pavla Dobeše) za ušního červa, nemohli jsme odolat. Za odměnu tu máme laskominu pro jejich ratolesti. Ale i pro ně, protože písmenek z pera velmistryně Le Guin není nikdy dost. Pro nikoho.

Nakladatelství Gnóm se s tímhle počinem opravdu vytáhlo. Vydání všech čtyř dílů Křídloček dohromady je – vzhledem k tomu, že každý z nich má sotva pár desítek stran – nadmíru sympatické. A ještě sympatičtější je vydání s dvěma variantami obálky, z nichž si můžete vybrat.

Ale co to? Že jste o Křídločkách ještě neslyšeli? Inu, určitě o vaši pozornost zavadilo Zeměmoří, jedna z nejlepších fantasy, co kdy kdo napsal. A protože jeho autorka Ursula K. Le Guin byla osobnost nanejvýš hravá, místo v její fantazii si kromě draků a čarodějů našly i okřídlené kočky. Ty se nicméně hodí spíše pro děti, a proto o nich napsala hned čtyři dětské knížky. Nečekejte ale otravnou syntax, nadmíru hloupé přímé řeči a prázdný smysl jako nabízí ty takzvané dětské knížky pohádek, které malé děti požadují číst před spaním, zatímco váš intelekt trpí a chce být někde hodně daleko. Ne, Le Guin děti nerozmazluje a rozhodně nemá pocit, že jsou na úrovni, na niž by se měla nějak snižovat. Láskyplně je zve do světa podaného přesně tím kouzelným způsobem jako Zeměmoří, jen snad malinko jednodušeji. A proto si Křídločky báječně užije i dospělý čtenář.

„Paní Jana Mourková si neuměla nijak vysvětlit, proč mají všechny čtyři její děti křídla.“ – toliko k expozici. Dále už sledujeme eskapády a dobrodružství kočičích sourozenců, odehrávajících se ve světě, který by mohl být tím naším, tedy až na to, že jedna konkrétní kočka tu rodí koťata s křídly. Jsou to eskapády plné učení, sourozenecké svornosti, rodinné lásky a pohody. Dospělák je sice přelouská za jeden kratičký večer (pokud je nebude číst dětem), ale hřejivý pocit z nich mu zůstane ještě měsíce po dočtení. Tak jak to bývá se všemi autorčinými knihami.

Celou knihu protínají kongeniální ilustrace Stevena D. Schindlera, které sama autorka zmiňuje jako přímou inspiraci k napsání dalších dílů po tom prvním. Svazek je tak úžasnou ozdobou knihovny, která potěší čtenáře všech generací. A já osobně si myslím, že můj prvňáček si k samostatnému přelouskání své první knihy nemohl vybrat žádnou lepší.

  • Ursula K. Le Guin: Křídločky (souborné vydání)
  • Gnóm!, 2024
  • překlad: Jakub Němeček
  • 212 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
29. srpna, David P. Stefanovič

Křídločky (souborné vydání) varianta A

Křídločky (souborné vydání) varianta A
499 Kč 449 Kč

Křídločky (souborné vydání) varianta B

Křídločky (souborné vydání) varianta B
499 Kč 449 Kč