Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Jak zlomit děsivé kletby během turnaje na život a na smrt?, Alex Aster: Storočí (Storočí 01)

storoci

První díl nové fantasy série Storočí vzal útokem zahraniční sociální sítě, a především Tik Tok. Mediální senzace se díky nakladatelství YOLI dostala s nádhernou barevnou ořízkou i na pulty českých knihkupectvích. Ač je často mylně přirovnávána k Hunger Games, její kvality leží jinde. Získá si kniha sympatie i v našich vodách nebo půjde o další flop?

Každých sto let se na souostroví Světozory koná jedinečný turnaj, ve kterém spolu soupeří vládci šesti říší, aby zlomili strašlivé kletby uvalené na jejich zemi a poddané. Každé prokletí je kruté svým vlastním způsobem – ač jde například o omezení vycházení na sluneční světlo či smrt po dovršení určitého věku. Celá soutěž má však jedno velké ale – jeden z vládců pro jeho úspěšné dokončení musí zemřít. Na řadu tak přichází intriky a pletichaření, protože právě jen díky nim je možné turnaj přežít.

Isla je mladá vládkyně z Říše divočiny a už od mala byla držena v ústraní. Prokletím Přírodňanek je totiž to, že jejich osudem je zabít každého muže, který se do nich zamiluje. Díky tomu nepatří mezi ostatními říšemi k nejoblíbenějším. Isla byla už od mala trénována v boji, aby jednoho dne uspěla a své království vysvobodila. Neví však, komu může věřit. Je to snad překrásný král Oro či tajemný Temnoťan Grim? A co její nejlepší přítelkyně Celeste, s kterou se přátelí už od mala? Podaří se vladařům turnaj vyhrát a rozluštit tajemství kleteb dřív, než někdo přijde o život?

Velké dobrodružství

Storočí představuje první díl romantické fantasy série z pera Alex Aster. V zahraničí kniha vzala sociální sítě doslova útokem a jmenovitě na Tik Toku se stala hotovou senzací. Ač se v médiích propaguje jako čtivo vhodné pro milovníky Hunger Games, tato formulace je trochu zcestná. Ačkoli zde figuruje turnaj, nejde o klasický boj o přežití jako v Hladových hrách. Právě naopak. Autorka představila koncept několika úkolů, které musí vladaři splnit, což příběh posouvá spíše na dobrodružnou stezku. Hrdinové musí totiž najít jistý ztracený Artefakt, jež by je mohl všechny zachránit.

Alex Aster v pěti bodech

  1. Ve skutečnosti se jmenuje Alexandra Person, Alex Aster je její pseudonym.
  2. Narodila se v roce 1995.
  3. Vystudovala angličtinu na Pensylvánské univerzitě.
  4. Její prvotinou je série Emblem Island inspirovaná kolumbijskými pověstmi.
  5. Její knihy kombinují prvky magie, dobrodružství, humoru a romantiky.

K turnaji patří i politika a intriky a pletichaření. Těch se zde objevuje doopravdy hodně a ač se první polovina knihy lehce táhne, ve druhé polovině jede autorka hotové bomby a sází jeden zvrat za druhým. Čtenáři tak spolu s hlavní hrdinkou nevědí, komu mohou do poslední vteřiny věřit. Samotný styl psaní je velmi čtivý. Jak již bylo řečeno, první polovina slouží spíše k představení světa a k uvedení do děje. Pro některé to může být trochu moc – Aster se s tím totiž vůbec nepárá a v prvních několika kapitolách vysolí prakticky vše, co čtenář potřebuje vědět.

Koho si vybrat?

Co se týče postav, každý z vladařů se definuje jak tím, odkud pochází, tak i jeho kletbou. Celkem zde figuruje šest království a je trochu škoda, že někteří z vladařů nedostali tolik prostoru jako Isla či její nejbližší. S tím se pojí i neodmyslitelná romantika. Je třeba hned na začátku upozornit na to, že se zde objevuje milostný trojúhelník. Místy působí lehce klišoidně, díky zvratům na konci románu se to ale vše vyrovná. Oba objekty zájmu Isly jsou naprosté opaky, což vytváří pěkný kontrast.

Storočí nepatří mezi nejoriginálnější příběhy a je psané poměrně jednoduše. Právě proto jde o četbu vhodnou zejména pro nenáročné čtenáře. I přesto má ale rozhodně co nabídnout a zejména po epickém finále je více než pravděpodobné, že budete chtít sáhnout po druhém díle. K dalším důvodům ke koupi si lze přidat i nádherné grafické zpracování a barevnou ořízku, s kterou nakladatelství YOLI rozhodně zabodovalo.

Storočí je vhodným čtivem pro všechny milovníky romantasy, kteří nemají v žánru ještě příliš načteno a užijí si příběh plný zvratů, romantiky a velkého pátrání.

  • Alex Aster: Storočí (Storočí 01)
  • YOLI, 2023
  • překlad: Zuzana Halamíčková
  • 424 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
11. srpna, Kateřina Kopišťová

Storočí 01

Storočí 01
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč