Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pudli a veverky, třeste se! Kevin Hearne staví do přední role psa Oberona, Kevin Hearne: Oberonova předehra (Kroniky Železného druida)

oberonova predehra

Zatímco hlavní série Kronik Železného druida s Attikem O’Sullivanem jako ústředním protagonistou se utěšeně rozrůstá i v českém překladu a úspěšně tak směřuje k velkému vyvrcholení, přidává tuzemský nakladatel mezi jednotlivé díly různé bonusy, které čtenáře oblaží dalšími detaily ze světa druidů, severských i všelijakých jiných bohů. Kromě spin-off série Inkoust & pečeť jde především o povídkovou sbírku Gaiin štít a nově také trojici novel spojených pod titulem Oberonova předehra. A hlavní roli nehraje nikdo jiný než všemi oblíbený pes Oberon.

Zatímco se v češtině připravoval osmý díl Kronik Železného druida s názvem Nabodnutý, vypustil tuzemský nakladatel do světa svazek propojující tři novely navazující právě na tento počin. Zatímco Předehra k válce se odehrává před ním, Pohřešovaný pudl a Veverka na vlaku zase po něm. První zmiňovaný příběh nabízí vyprávění o tom, kterak se Atticus vydává na nebezpečnou cestu pro radu k věštkyni a Granuaile si zase vyrovnává účty s Lokim, čímž přidává pozadí pro onen osmý díl. Zbylé dvě novely představují vtipnou odbočkou vyprávěnou z pohledu Attikova psa Oberona, jenž si hraje na detektiva. V prvním bude pátrat po zmizelých psech v okolí, ve druhém ho podivná veverka zavede k mrtvole, která vypadá přesně jako Železný druid.

Kevin Hearne v pěti bodech

  1. Americký spisovatel fantasy, narodil se v roce 1970. Odmala sbírá komiksy o superhrdinech a miluje Hvězdné války.
  2. Nyní žije v Kanadě (v roce 2022 se stal tamějším občanem), dlouho ale pobýval v Tempe v Arizoně, kde se odehrávají i první díly série Kroniky Železného druida.
  3. Psaní se začal věnovat během vysokoškolského studia pedagogiky, které dlouhá léta uplatňoval jako učitel středoškolské angličtiny.
  4. Debutoval na jaře 2011 knihou Prohnaný, již v těsném sledu následovaly knihy Prokletý a Praštěný. Celá série má deset dílů, poslední vyšel v originále v roce 2018.
  5. Kromě Železného druida autor rozepsal i novou sérii z žánru epické fantasy, jejíž první dva díly Útok obrů a Kletba krvavců vyšly už i česky.

Série z pera Kevina Hearneho byla vždycky čtivou oddechovou fantasy, vyznačující se množstvím akce, šílenými nápady a vtipnými hláškami, k čemuž přispíval nejen její mladistvě vypadající hlavní hrdina, ale také svérázné vedlejší postavy. Je tak dobře, že se jim tady dostává prostoru, ať už jde o Granuaile, která si příběhem o pomstě na Lokim vytepává vlastní jedinečný charakter, nebo ať už jde o k pomilování roztomilého irského vlkodava, který trousí hlášky z Hvězdných válek a rád by vlastnil stejnou dýmku a čapku jako Sherlock Holmes. Především Oberonovy příběhy působí jako poťouchlé jednohubky a úlitba čtenářům, kteří se svou oblibou této psí postavy nikdy netajili. Třebaže jde o přízemnější příběh, v němž se nesetkáváme s žádnou pokročilou magií ani božstvy, jak na to jsme v této sérii zvyklí, možná právě proto tyhle tři novely tak baví. Ostatně Hearne tady splňuje všechny požadavky oddechové literatury, o kterou tu jde především.

Jistě, určitě se najdou i hlasy, jež tento dodatek do světa Železného druida odsoudí jako zbytečný. Koneckonců odehrává se tady pramálo, co by mělo zásadní důsledek pro hlavní děj – a i Předehra k válce, která k tomu má nejblíže, není pro čtení série nutná. To už je ale podstata vedlejších příběhů, taková kritika tedy trochu zní jako spílání starce na mraky. Zamrzí spíše přístup českého nakladatele, který dohromady spojil příběh první s následujícími dvěma, aniž by spolu nějak souvisely. Oberonovy detektivní příhody zase v angličtině mají ještě třetí pokračování, to ale v tomto souboru chybí – pravda, možná proto, že ve vnitřní chronologii série se odehrává až mezi devátým a desátým dílem. Buď jak buď, celkově působí svazek poněkud nekoncepčně.

Na druhou stranu, jeho cílem je jediné, a sice pobavit čtenáře doplňujícími příběhy o oblíbených hrdinech. A přesně tento úkol je zde splněn na výbornou. Nyní už zbývá se jen vrhnout na Nabodnutého.

  • Kevin Hearne: Oberonova předehra (Kroniky Železného druida)
  • Laser, 2023
  • překlad: Julie Nováková
  • 288 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
dnes, Jan Nohovec

Oberonova předehra (Kroniky železného druida)

Oberonova předehra (Kroniky železného druida)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč