Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Hlasy a hvězdy jsou tu: Vilma Kadlečková v pátém Myceliu nasazuje Hvězdovládce, Vilma Kadlečková: Hlasy a hvězdy (Mycelium 5)

Mycelium: Hlasy a hvězdy

Česká sci-fi série Mycelium měla mít původně pět dílů, není tedy divu, že v předchozím čtvrtém začala situace velmi zajímavě gradovat. Nakonec se ale autorka s nakladatelstvím dohodli na dílech osmi, protože tak komplexní svět a příběh si jednoduše žádaly větší rozsah. Působí tedy kvůli původně neplánovanému natažení pětka rozvláčně? Spíše ne.

Třebaže sekta vyznavačů aurigiánské hereze byla smetena z povrchu marsovského, přece jen po nich něco zůstalo – tajemná kresba hmyzího boha, objevivší se z ničeho nic a také zcela neznámo jak. Hrůzyplní hvězdovládci tak nabrali kurz k modré planetě a budou jen zrychlovat – čím více lidí na ně bude myslet, tím snáze se realitou prorve jejich manifestace.

Mezitím zpátky na Zemi se musí Lucas vyrovnat s následky svých činů. Nyní je jasné, že jeho nadpřirozené schopnosti je třeba brát vážně, stejně jako chladnokrevnou mysl, která se neštítí útoků na nevinné. Přesto všechno ve svém životě dost plave. Tak třeba: kam se poděly vzpomínky na ty roky strávené na sloňácké planetě? Co teď má probůh dělat on jako nastávající otec? A kterou z nabízených rukou má vzít, aby jeho kroky vedly dál budoucna?

Vysvětlování zašmodrchaných

Po svižnějším ději čtvrtého dílu v pátém nenastává nutně zpomalení, přece jen se ale spíše rozestavují nové bojové pozice na druhou polovinu série, než aby se konala třeskutá akce. Tak, jak se situace ke konci předchozí knihy zašmodrchala, začíná se zase pomalu vysvětlovat a s ní vycházejí na světlo i některé skutečnosti z dávné minulosti hlavních aktérů. Vilma Kadlečková tak postupně utahuje šrouby čtenářské pozornosti a ti fanoušci, kteří vydrželi až doteď, bezpochyby ani nedutají, jak se události budou dále vyvíjet.

Série Mycelium

  1. Jantarové oči
  2. Led pod kůží
  3. Pád do temnot
  4. Vidění
  5. Hlasy a hvězdy
  6. Vrstva ticha
  7. Zakázané směry
  8. Program apokalypsy

Kromě výše zmíněného Lucase, který si se situací pohrává tu s rozpolceností, tu se sebevědomím (v obou případě sobě vlastními), samozřejmě dojde řada i na množství dalších postav, z nichž některé se tentokrát jen mihnou (Fiona či Kamëlë), zatímco jiným (nová velekněžka-regentka či Lucasova dávná kolegyně vědátorka) se autorka věnuje zevrubně. Tady možná zarazí to, jak překotně se některé z nich vyvíjejí do úplně nových směrů (viz Pinky), často se tak ale děje s ohledem na právě prožité situace. Přesto si autorka nezadá a dále buduje atmosféru, kdy takřka každá postava nevěří nebo stoprocentně neříká všechno těm ostatním, což dále prohlubuje vzájemné komunikační šumy (viz Lucas a Ašád).

Vilma Kadlečková v pěti bodech

  1. Narodila se v roce 1971.
  2. Absolvovala obor vědeckých informací a knihovnictví na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Kromě toho dva roky studovala zahradní architekturu na Mendelově univerzitě v Brně.
  3. Autorsky je aktivní od konce 80. let a na počátku 90. let také spolupracovala na vzniku hry Dračí doupě. Po tvůrčí pauze zhruba od poloviny 90. do poloviny nultých let nyní znovu publikuje, především právě sérií Mycelium. Většina jejích prací navíc náleží do stejného sci-fi univerza.
  4. Za svou tvorbu obdržela několik literárních cen včetně Ceny Karla Čapka, ceny Akademie SFFH či čtenářské ceny Aeronautilus.
  5. Má dvě děti a je vdaná za Martina Klímu, třebaže při vydávání používá dívčí jméno Kadlečková.

Budování celého autorčina světa proto i nadále představuje jeden z nejsilnějších prvků Mycelia, díky němuž jsou výtečně čtivé i ty pasáže, kdy se zrovna věnujeme odbočkám od hlavní dějové linie, nebo postavám, které spíše rozčilují, než že by jim člověk fandil. Možná právě v tom se ale skrývá autorčino umění dotáhnout tuto ambiciózní českou sci-fi ságu do jejího náležitého konce.

Ještě hodně houbové zábavy

Pátý díl Mycelia s podtitulem Hlasy a hvězdy sice nepokračuje v rozjetém tempu ze čtyřky, rozhodně ale nezpomaluje a staví hlavní postavy do nových situací, se kterými se musí chtě nechtě vyrovnat. A nakonec třeba budou muset i sklapnout podpatky a dojít k hoře, když hora nedojde k nim. Do dalších dílů tak zbývá ještě hodně houbové zábavy.

  • Vilma Kadlečková: Hlasy a hvězdy (Mycelium 5)
  • Argo, 2023
  • obálka: Tomáš Kučerovský
  • 456 stran, 598 Kč
7. října, Jan Nohovec

Mycelium 5 - Hlasy a hvězdy

Mycelium 5 - Hlasy a hvězdy
389 Kč 350 Kč