Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Mycelium 4: Přerod Lucase Hildebrandta nabírá na obrátkách, Vilma Kadlečková: Vidění (Mycelium 4)

videni mycelium

Po krátké odmlce pokračuje nakladatelství Argo ve vydávání nových, vázaných vydání jedné z hlavních ság české fantastiky, Mycelia Vilmy Kadlečkové. Kromě dosud neviděné mapy pozemských habitatů nabízí čtvrtý díl Vidění především posun ve vývoji řady postav, ale i dějových linek.

minulých dílech jsme sledovali, jak myceliální Lodě začínají postupně odvážet lidské kolonisty z neúspěšného pokusu osídlit planetu mimo Sluneční soustavu, D-alfu. Záchrana je nyní u konce, jen s tím háčkem, že poslední loď se domů vrátila mrtvá a stejně tak i většina její posádky. U zbývající pětice přeživších si pak rituální smrt nárokuje össeanská církev – zániku jedné z posvátných Lodí by totiž neměl přihlížet jakýkoli smrtelník.

Zatímco Roy Stafford je zděšen a hledá způsob, jak posádku přece jen zachránit, Lucas řeší úplně jiné problémy. Na konci předchozího svazku podlehnul své nevyléčitelné nemoci, místo skonu ale prošel proměnou, s níž si teď neví rady. Navíc si po své roztržce s Aš~šádem ani nemá, ke komu dojít pro pomoc. Místo v jeho životě ovšem zaplňují Pinky (tentokrát jde na nervy o fous méně než obvykle) a také jeho sestra. Ta navíc s Aš~šádem udržuje sama čilé vztahy, ani jeho příběh tedy ze zřetele neztratíme. Obzvlášť proto, že se schyluje k pokračování střetu vůlí mezi ním a Lucasovou někdejší láskou Kamëlë.

Progres i bez akce

Jak je z výše uvedených řádků patrné, Vilma Kadlečková pomalu utahuje šrouby celé situace a vztahy jednotlivých aktérů, už tak dost provázaných, ve čtvrtém díle Vidění ještě dále komplikuje. To ale není na škodu, naopak získáváme zajímavý náhled na charaktery ze zcela nových úhlů. Také se odhalují další spojitosti v jejich historiích – například budeme svědky klíčových momentů v Aš~šádově dospívání či událostí, za nichž se poznali Lucas a Kamëlë. Autorka také konečně naplno poodhalí, že jakkoli první polovinu cyklu, již právě dočítáme, rámovaly vztahy mezi lidmi, Gerdou a Össe, za horizontem se formuje mnohem větší krize, která možná zasáhne všechny zúčastněné civilizace mnohem silněji, než kdokoli čekal.

Vilma Kadlečková v pěti bodech

  1. Narodila se v roce 1971.
  2. Absolvovala obor vědeckých informací a knihovnictví na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Kromě toho dva roky studovala zahradní architekturu na Mendelově univerzitě v Brně.
  3. Autorsky je aktivní od konce 80. let a na počátku 90. let také spolupracovala na vzniku hry Dračí doupě. Po tvůrčí pauze zhruba od poloviny 90. do poloviny nultých let nyní znovu publikuje, především právě sérií Mycelium. Většina jejích prací navíc náleží do stejného sci-fi univerza.
  4. Za svou tvorbu obdržela několik literárních cen včetně Ceny Karla Čapka, ceny Akademie SFFH či čtenářské ceny Aeronautilus.
  5. Má dvě děti a je vdaná za Martina Klímu, třebaže při vydávání používá dívčí jméno Kadlečková.

Navzdory vývoji situace na všech frontách obsahuje Vidění poněkud málo akce, a to i ve srovnání s předchozími díly. Místo toho ponechává velké místo dialogům, flashbackům a vnitřnímu uvažování postav, to už ale ke koloritu série patří natolik, že očekávat něco jiného by byla ze strany čtenářů jen naivita. Na charaktery a dění na pozadí se tu hrálo odjakživa a s ubíhajícími stránkami není série jiná. Naopak fanouškům tohoto přístupu se autorka bohatě odmění právě zmíněným posunem na mnoha frontách.

Za zmínku stojí samozřejmě i výprava, kterou nakladatelství Argo věnuje novému vázanému vydání. Stejně jako v případě předchozích svazků i čtyřka obsahuje bonus, tentokrát v podobě přiložené mapy habitatů, v nichž se odehrává většina pozemských scén. V porovnání s předchozími bonusy jde tentokrát spíše o drobnost, která k celkovému zážitku není zase tak podstatná, i tak ale potěší, a to dvojnásob vzhledem k tomu, že zde vychází vůbec poprvé. Názvosloví různých habitatů navíc čerpá z práce mnoha fanoušků série, díky nimž můžeme při pečlivém studiu mapy najít takové perly jako N-p-Jachymov, O-w-Kenobi, H-v-Jarmilo, A-y-Caramba, A-h-Oy či J-c-Li-Ptakov.

Série Mycelium

  1. Jantarové oči
  2. Led pod kůží
  3. Pád do temnot
  4. Vidění
  5. Hlasy a hvězdy
  6. Vrstva ticha
  7. Zakázané směry
  8. Program apokalypsy

Další vývojový stupeň

Podobně jako předchozí knihy, i Vidění představuje další vývojový stupeň pro příběh, postavy, svět a koneckonců i pro samotnou autorku Mycelia. Hra je zase jednou větší a složitější a do budoucna slibuje ještě mnoho kliček, než dojdeme do zdárného závěru. Bez výživné cesty by ale celý zážitek, obzvláště v případě této komplikované a tajnosnubné série, značně ztrácel na hodnotně. Nebojte si tedy otevřít rituálním nožem rány a do krve vsypat snítky čtvrté össeanské drogy – autorka slibuje neztenčený zážitek a do budoucna zase o úroveň vyšší grády.

  • Vilma Kadlečková: Vidění (Mycelium 4)
  • Argo, 2023
  • obálka: Tomáš Kučerovský, Libor Bartla
  • 488 stran, 598 Kč (v e-shopu Fantasye již za 538 Kč)
30. ledna, Jan Nohovec

Mycelium 04 - Vidění (vázané)

Mycelium 04 - Vidění (vázané)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 598 Kč 538 Kč