Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pád do temnot: Vilma Kadlečková víří myceliální spóry dál a dál, Vilma Kadlečková: Pád do temnot (Mycelium 3)

mycelium-pad-do-temnot-9788025736357

Houby jsou prostě neodolatelné téma. Zatímco světovou fantastikou momentálně doznívá seriálové zpracování hry The Last of Us, kde se zmutované houbě podaří zasadit drtivou ránu lidské civilizaci, v českém fantastickém rybníčku chrlí nakladatelství Argo jedno nové vydání ságy Mycelium od Vilmy Kadlečkové za druhým. Momentálně jsme u dílu číslo tři s podtitulem Pád do temnot a čtenáře opět čekají další střípky autorčina velkolepého plánu i sympatický bonus pro toto rozšířené vydání.

Lucas Hildebrandt se díky Aš~šádovým intrikám na konci minulého dílu spojil s Loděmi, a tím ze sebe udělal pořádný terč. Tedy alespoň pro gerdánskou tajnou službu, která ho hned na prvních stránkách třetího svazku zajme a před nos mu pověsí lákavou návnadu. Na Lucasovu nemoc, kvůli níž už mu zbývá stěží pár týdnů života, prý existuje lék. Ale jaký přesně? A za jakou cenu? To už se Lucas dozvědět nestihne. Vzápětí jiné varianty léku nabídne ještě několik dalších hráčů, vybere si ale hrdina nějakou? Nebo zatvrzele zemře bez toho, aby se komukoli zaprodal? Buď jak buď, protagonistu čeká Pád do temnot.

Ještě komplexnější než kdy dřív

Hned úvodní akční scénou, v níž se naplno projeví jako nový hráč Gerdánci, Vilma Kadlečková nastavuje v Pádu do temnot tempo, které udržuje víceméně až do konce. Nejde tedy úplně o tempo ve smyslu akce či spádu děje, ten plyne víceméně stejně jako doposud a je opět prošpikován řadou dialogů, myšlenkových procesů postav i pohledů do minulosti. Tempem je tedy na mysli spíše skutečnost, jak se z protonace postupně vynořují nové a nové informace o tom, co se vlastně před námi odehrává. Dojde tak na odhalení detailů o původu Lucasovy nemoci, na okolnosti smrti starého pana Hildebrandta nebo třeba na poodhalení vztahu, který mezi sebou Lucas a Kamëlë kdysi měli. Přesto způsobí autorkou předkládané odpovědi spíše jen další lavinu otázek, než že by se něco zásadního vyřešilo. To ovšem není zas tak překvapivé, Pád do temnot je pouze třetím dílem z celkových osmi.

Vilma Kadlečková v pěti bodech

  1. Narodila se v roce 1971.
  2. Absolvovala obor vědeckých informací a knihovnictví na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Kromě toho dva roky studovala zahradní architekturu na Mendelově univerzitě v Brně.
  3. Autorsky je aktivní od konce 80. let a na počátku 90. let také spolupracovala na vzniku hry Dračí doupě. Po tvůrčí pauze zhruba od poloviny 90. do poloviny nultých let nyní znovu publikuje, především právě sérií Mycelium. Většina jejích prací navíc náleží do stejného sci-fi univerza.
  4. Za svou tvorbu obdržela několik literárních cen včetně Ceny Karla Čapka, ceny Akademie SFFH či čtenářské ceny Aeronautilus.
  5. Má dvě děti a je vdaná za Martina Klímu, třebaže při vydávání používá dívčí jméno Kadlečková.

Zároveň si ale při zběžném průletu čtenářskými databázemi člověk nemůže nevšimnout, že zatímco někteří Kadlečkovou vyzdvihují jako jednu z předních tuzemských autorek sci-fi, řada čtenářů u třetího dílu začíná váhat, do čeho se to vlastně pustili. Pomalejší, hloubavý spád vyprávění s ojedinělou akcí, kombinovaný s nespolehlivými (a místy mírně nesnesitelnými) postavami, nemluvě o složitosti světa a plánech v plánech jiných plánů, které kuje snad každý zásadnější hráč – to všechno činí z Mycelia ne zrovna přístupné čtení, z něhož by mnozí řadu stránek v rámci zatraktivnění zápletky vyškrtali. Tento ráz byl ale jasný už od prvního dílu a autorka na tom, zdá se, nehodlá nic měnit. Tedy snad vyjma toho, že aktuální díl zahustila mnohem více náznaky a křížovými odkazy než doposud.

Série Mycelium

  1. Jantarové oči
  2. Led pod kůží
  3. Pád do temnot
  4. Vidění
  5. Hlasy a hvězdy
  6. Vrstva ticha
  7. Zakázané směry
  8. Program apokalypsy

A právě k tomu se ideálně hodí bonus, který nakladatelství Argo přidalo do druhého rozšířeného vydání ságy. Kromě obligátní slušivé pevné vazby tentokrát třetí díl nedoprovází doplňující povídky, ale rozsáhlý slovníček pojmů z autorčina světa. Ona sama v předmluvě k němu poznamenává, že obsahuje informace týkající se všech osmi dílů a ke třetímu byl přilepen pouze proto, že zde nakladateli vybylo volné místo. Vzhledem k hutnosti odkazů v Pádu do temnot se ale tento slovníček (byť na vlastní nebezpečí) k aktuálnímu vyprávění skvěle hodí, aby si člověk mohl doplnit vzdělání či osvěžit již zapomenuté.

Ještě je na co se těšit

V třetím díle Mycelia autorka bere pevně za otěže, přitvrzuje atmosféru a buduje další a další podhoubí svého složitého světa, na němž se hraje o osud lidstva i všemožných dalších vesmírných ras. Hlavní hrdina si postupně přiznává, že temnému osudu neunikne a že za to bude přesně v duchu krvavého náboženství Össeanů pořádně pykat. Navzdory občasným hluchým místům tak série pokračuje přesně v tom, co od začátku slibovala a dává tušit, že se mají čtenáři ještě na co těšit.

  • Vilma Kadlečková: Pád do temnot (Mycelium 3)
  • Argo, 2022
  • obálka: Tomáš Kučerovský
  • 424 stran, 598 Kč (v e-shopu Fantasye již za 538 Kč)
3. června 2023, Jan Nohovec

Mycelium 3 - Pád do temnot

Mycelium 3 - Pád do temnot
Vložit do pytle na zboží  Koupit 598 Kč 538 Kč