Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Mycelium 2: Sága Vilmy Kadlečkové se začíná pořádně rozjíždět a Lucas Hildebrandt pocítí Led pod kůží, Vilma Kadlečková: Led pod kůží (Mycelium 2) – vázané vydání

big_led-pod-kuzi-navic-jedna-povidka-sdD-486033

K sepsání a vydání osmidílné sci-fi série Mycelium se Vilma Kadlečková připravovala celá desetiletí, ohlasy na první díl jí ale potvrdily, že tady se skutečně píší dějiny tuzemské fantastiky. Druhý svazek na sebe proto nenechal dlouho čekat a nabízí všechno co jednička a ještě řadu věcí navíc. V novém vázaném vydání z roku 2022 navíc k Ledu pod kůží přibyla ještě oceňovaná novela Lunapark Luna, která k hlavnímu příběhu dodává velmi zajímavý kontext.

Lucas Hildebrandt dokázal, co si zamanul – Aš~šád z Folmahiwy dorazil na Zemi. Zda ale skutečně dokáže vychýlit rovnováhu tiché kulturní války s Össeany, to už není zdaleka tak jisté, jak si hlavní hrdina ze začátku maloval. Ostatně i proto dostává Lucas (a taktéž všemi nenáviděná Pinky) ve druhém díle poněkud menší prostor, který obratem přebírají samotný Aš~šád a také Össeanka Kamëlë, jež má s Lucasem společného mnohem víc, než se zprvu zdálo. Jasné je tak jenom jedno – všechny postavy čeká ještě hodně dlouhá horská dráha, a kdyby věděly všechno to co čtenář, nejspíš by svůj boj proti neúprosnému náboženství krvavého Akkütlixe rovnou vzdaly. A to ještě ani nemluvíme o Lodích, které mají své vlastní tajné plány.

Kadlečková jistější v kramflecích

O prvním díle Mycelia, Jantarových očích, jsme psali, že čtenářům nedává nic zadarmo. Kombinace nesympatických a nespolehlivých vypravěčů, pomalejšího rozjezdu děje a komplikovaného světa plného přehláskované terminologie z fiktivního mimozemského jazyka, to prostě nezní jako procházka růžovým sadem. Dvojka Led pod kůží z tohoto hlediska nenabídne žádné zásadní zlepšení. Přesto je tentokrát něco jinak – čtenáři už si na zvláštní postavy, tempo i svět Vilmy Kadlečkové zvykli, a tak mu budou čelit s menšími obtížemi, obzvlášť pokud knihy čtou v odstupu jen několika měsíců, jakými je nyní nakladatelství Argo chrlí na trh.

Vilma Kadlečková v pěti bodech

  1. Narodila se v roce 1971.
  2. Absolvovala obor vědeckých informací a knihovnictví na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Kromě toho dva roky studovala zahradní architekturu na Mendelově univerzitě v Brně.
  3. Autorsky je aktivní od konce 80. let a na počátku 90. let také spolupracovala na vzniku hry Dračí doupě. Po tvůrčí pauze zhruba od poloviny 90. do poloviny nultých let nyní znovu publikuje, především právě sérií Mycelium. Většina jejích prací navíc náleží do stejného sci-fi univerza.
  4. Za svou tvorbu obdržela několik literárních cen včetně Ceny Karla Čapka, ceny Akademie SFFH či čtenářské ceny Aeronautilus.
  5. Má dvě děti a je vdaná za Martina Klímu, třebaže při vydávání používá dívčí jméno Kadlečková.

Změnily se ale i jiné věci. S přibývajícími stránkami je si autorka jistější v kramflecích a nemusí se už zabývat popisy základního fungování svého světa, takže si může dovolit se pořádně rozšoupnout. Navzdory tomu, že kniha opět nenabízí přehršel akce, budou čtenáři prakticky od první do poslední stránky napnutí, kam se děj bude vyvíjet, a občasné dramatické události i zákulisní machinace v tomto ohledu pouze ještě přilijí olej do ohně. Dozvíme se také mnohem více z minulosti hlavního hrdiny i o jeho komplikovaném vztahu s otcem, mimo jiné i to, že některé části minulosti si Lucas možná tak docela nepamatuje. Prokreslení se ale dostane i jiným hlavním postavám a obecně čtenáři na konci odejdou s mnohem jasnějším obrázkem o hrací ploše příběhu. Ne tak ovšem o tom, kam bude vyprávění směřovat, protože tady autorka čtenáře i postavy zdařile vodí za nos a slibuje nanejvýš ještě zamotanější vývoj než dosud.

Novela silnější než první dva díly dohromady

Stejně jako u prvního svazku nového vázaného vydání pak i Led pod kůží nabízí bonus v podobě kratšího příběhu ze stejného světa. Tentokrát jde o novelu Lunapark Luna oceněnou v roce 2011 dnes již zaniklou Akademií sci-fi, fantasy a hororu jako nejlepší česká a slovenská povídka roku. Text funguje jako prequel k celé sérii, protože se odehrává několik desítek let před Jantarovýma očima a jeho hlavním hrdinou je Lucasův otec Giles, toho času mladík, který zanevřel na byznys své bohaté rodiny a jal se raději věnovat akademickému životu. Události se ale zkomplikují na Měsíci, kde Giles zahlédne dost možná jako vůbec první člověk ve vesmíru živého Össeana. A kromě toho také pozná Lucasovu matku.

Právě v kombinaci s některými událostmi Ledu pod kůží působí Lunapark Luna jako skvělý kontext pro čtenáře série, protože jim dodá nejen zajímavé informace pro směřování celého dějového oblouku, ale zároveň odhalí, že Lucasův otec nebyl vždy takovým despotou, za jakého ho mladý hlavní hrdina v hlavním příběhu má. Přicházelo by vůbec v úvahu, že za jeho tyranským přístupem k výchově se možná skrývalo něco úplně jiného? Kdoví. Navíc však novela funguje jako skvělé špionážní vyprávění s notnou mírou akce, které svými literárními kvalitami strčí oba první díly Mycelia do kapsy. Plastičtější obrázek tak čtenáři získají nejen o autorčině světě, ale i o tom, čeho je Vilma Kadlečková při psaní schopna. Nezbývá tedy než čekat na díl třetí, kde se dle všech ukazatelů děj teprve pořádně rozjede.

  • Vilma Kadlečková: Led pod kůží (Mycelium 2) – vázané vydání
  • Argo, 2022
  • obálka: Tomáš Kučerovský
  • 456 stran, 498 Kč (v e-shopu Fantasye již za 448 Kč)
14. listopadu 2022, Jan Nohovec

Mycelium 02: Led pod kůží (vázaný)

Mycelium 02: Led pod kůží (vázaný)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 498 Kč 448 Kč