Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nikdy na své bohy nekřičte, Tereza Kadečková: Ve větvích Yggdrasilu

4BC9DEF8-2C8D-4A7F-A330-6F858741BDC4

Loki je jako dělaný pro 21. století. V době, kdy nic není černobílé, se tento věčný průšvihář musí cítit jako doma. Snad i proto, že umí být záporákem i kladným hrdinou v jediném příběhu. Jenomže tentokrát to tento šprýmař opravdu přehnal, neboť jeho poslední kousek může skončit koncem srovnatelným s Ragnarokem. Jen bez slavných bitev a hrdinských činů. Naštěstí pro všechny severské bohy a bohyně je tady Agáta, která svou cestu ke slávě začne tím, že Lokiho přejede autem.

Agáta se celý život snaží dokázat, že je nezávislá a může si o svém osudu rozhodovat sama. Nepotřebuje nikoho, kdo by se jí snažil ukazovat cestu. Tím méně vlastní matku, která stále ještě doufá, že dceruška dostane rozum a dodělá si maturitu. Jenomže jakmile se Agáta zaplete s božstvy, dostane se zároveň do světa, pro nějž je osud a předurčení vším. Postupně zjišťuje, že mytologie jsou ve své podstatě vůči smrtelníkům velice kruté. Namísto toho, aby celou situaci okolo Lokiho napravila, se jí podaří nejprve všechno ještě zhoršit. Definitivní konec severského pantheonu se zdát být zpečetěn jedním docela nevinným výbuchem emocí. Jenomže tak tomu pochopitelně není, protože jinak by nebylo o čem psát. A to by byla škoda.

Tereza Kadečková v pěti bodech

  1. Narodila se roku 1993 v Hradci Králové.
  2. Vystudovala pedagogiku.
  3. Debutovala románem O dracích a lidech v roce 2020.
  4. Působí jako redaktorka fantasy webu Sarden.
  5. Pracuje jako učitelka angličtiny.

Tereza Kadečková ukazuje, že severské mýty má nastudované opravdu pečlivě. Ostatně na těchto detailech postavila celou zápletku příběhu. Jednotlivé postavy jsou buď věrné mytologii (mají-li nějakou) nebo alespoň působí poměrně uvěřitelně. Agátin osud je náležitě pohnutý (hodný hrdinky) a autorka zde navíc šetří s detaily, díky čemuž má každá nová informace náležitou váhu. Jen by nemuselo jít rovnou o konec světa, neboť kvůli takhle vysokým sázkám se v průběhu vyprávění lehce stane, že čtenáři odhadnou, jak to nakonec musí dopadnout. Závěr tedy není zrovna tajemný a v poslední části se de facto jenom čeká na to, až k němu dojde.

Ve větvích Yggdrasilu představuje příjemnou literární jednohubku, která stihne být dočtena dřív, než by se některé její prvky mohly začít opakovat. Je to příběh, kde jde o všechno a zároveň vlastně o nic. A snad jediným malým nedostatkem se tak stává pouze občasná autorčina potřeba prodat všechny nabyté znalosti získané studiem materiálů k této knize. Nikdy se nicméně ani trochu nepřiblíží k přednášce, takže tempo vyprávění (potažmo čtenáři) nikterak netrpí. Ačkoli toto dílo nepatří mezi nezbytnou součást každé správné knihovničky, rozhodně se neztratí. A pakliže (spolu s dosud vydanými knihami podobného ražení) slouží k přípravě na něco epičtějšího, máme se na co těšit.

  • Tereza Kadečková: Ve větvích Yggdrasilu
  • Golden Dog, 2023
  • obálka: Michal Sirotek
  • 252 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
13. srpna, Tomáš R. Tokoš

Ve větvích Yggdrasilu

Ve větvích Yggdrasilu
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč