Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zlo si nevybírá, Philip Fracasi: Sirotčinec v údolí

sirotcinec v udoli

Není snadné být sirotkem. Ačkoli Sirotčinec sv. Vincence poskytuje chlapcům bez rodiny přístřeší, nedovede je uchránit před božím hněvem některých příliš horlivých kleriků. A to ještě není to nejhorší, protože právě tento sirotčinec jedné noci navštíví něco velmi zlého.

Petr patří mezi nejstarší dětské obyvatele. Kromě každodenní dřiny a neustálého hladu musí řešit i svou budoucnost. Mohl by se stát knězem a jít tak ve šlépějích svého učitele. Anebo by mohl podlehnout lásce k bližnímu svému, v tomto případě ke krásné dceři farmáře. Petr se nemůže rozhodnout a příliš tomu nepomáhá ani otec Andrew, který ho přesvědčuje, že obě cesty jsou stejně správné. Jenomže potom přijde ona osudná noc, kdy do sirotčince přijede šerif s několika pomocníky a podivným mužem. Co následuje, bude mít následky nejen pro Petrovu budoucnost, ale pro všechny obyvatele tohoto odlehlého místa. Katastrofální následky. A protože Bůh pomáhá těm, kdo si pomohou sami, musí se Petr pokusit zachránit všechny, kteří po této noci budou ještě o záchranu stát.

Philip Fracasi v pěti bodech

  1. Debutoval v roce 2021 románem Sirotčinec v údolí.
  2. Založil knihkupectví Equator Books.
  3. Jeho povídky se objevily v několika časopisech a antologiích.
  4. Kromě literatury se věnuje i psaní scénářů.
  5. V současné době žije v Los Angeles.

Jméno Philipa Fracasiho není českým čtenářům neznámé. Zejména díky nakladatelství jediného muže Gnóm, které se již postaralo o vydání dvou jeho knih. A kdo i v tomto případě čeká napínavý hororový příběh, nebude zklamán. Autor nejprve čtenáře pečlivě seznámí s postavami (aby přestaly být pouhými jmény a dostaly dostatek osobnosti) a následně rozjede pekelný slasher. Ačkoli se Fracasi nebojí detailně popsat průběh některých tragických konců, nelze tvrdit, že by zanedbával děj čistě pro efektní zabíjení.

Z Petra se poměrně rychle stane vůdce přeživších. Jako takový má nelehký úkol – dostat všechny do bezpečí. Vzhledem k tomu, že na míle daleko je pouze prázdno, a venku zuří mrazivé počasí, nebude to mít jednoduché. Namísto rychlého útěku jsou tak sirotci spolu se svými opatrovníky nuceni nějakou dobu přečkat v sirotčinci, kde jim hrozí smrt. Atmosféru beznaděje navíc dokresluje skutečnost, že tu a tam mají hrdinové příležitost schovat se a plánovat, co dál. Díky tomu mají možnost plně si uvědomit, jak malou šanci na přežití mají. Autor pro ně navíc má schované nejedno překvapení, aby mohl ještě zvýšit napětí.

Sirotčinec v údolí nabízí hororový příběh v nehostinném prostředí s uvěřitelnými postavami, náležitě temnou atmosférou a výtečně vygradovaným závěrem, který potěší každého fanouška tohoto literární stylu.

  • Philip Fracasi: Sirotčinec v údolí
  • Gnóm, 2024
  • obálka: Igor Krstić
  • překlad: Jakub Němeček
  • 384 stran, 380 Kč (v e-shopu Fantasye již za 342 Kč)
28. srpna, Tomáš R. Tokoš

Sirotčinec v údolí

Sirotčinec v údolí
Vložit do pytle na zboží  Koupit 380 Kč 342 Kč