Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vítejte do křehkého fantasy světa, Brian McClellan: Ve stínu blesku (Sklenění nesmrtelní 1)

ve stinu blesku

Demir Grappo měl všechno. Vlastní provincii, úspěch v armádě, mládí, talent, charisma. A zářnou kariéru politika v Ossanské říši. Jenomže potom se nechal vmanipulovat do situace, kdy se stal zodpovědným za masakr rebelského města a zmizel. Jenomže teď někdo brutálně zavraždil jeho matku a Demir se bude muset vrátit, aby ukázal, že je stále tím obávaným Bleskovým princem.

Spolu s rodinným podnikem a nutností najít a potrestat matčiny vrahy zdědil Demir ještě povinnost zachránit magii. Celosvětové zásoby surovin potřebných pro výrobu božského skla (různé typy skla znásobují sílu, logiku, odolnost atp.) rychle mizí a nacpat si plné sklady je pouze dočasným řešením. Pokud by se někomu povedlo najít způsob, jak vybité kusy božského skla opět zaktivovat, stal by se opravdu hodně mocným. Demirova matka již spolupracovala s mistrem sklářem sousedního městského státu, jenomže Ossanská říše jim právě vyhlásila válku. Bude tedy nutné co nejrychleji zachránit nejprve skláře a potom svět. A mezitím zjistit, kdo si objednal vraždu Adriany Grappo.

Na jednoho člověka, byť stále velmi nadaného, je těch úkolů až příliš, proto bude Demir potřebovat spojence. Naštěstí se může spolehnout na dobré přátele, kteří jsou všichni mistry ve svém oboru. A aby toho nebylo málo, napadený městský stát sice nedisponuje velkou profesionální armádou, ale může si dovolit jednu takovou najmout. Demir tak bude moct oprášit i své schopnosti stratéga a mocného skleněného tanečníka.

Brian McClellan v pěti bodech

  1. Psát začal ve svých patnácti letech na webu věnujícím se fanfikci série Kolo času.
  2. Vystudoval angličtinu na Brigham Young University, jedním z jeho učitelů byl spisovatel Brandon Sanderson.
  3. Závěrečná část trilogie Prachmistři byla ve Státech publikována v roce 2015.
  4. Jeho prvotina, Příslib krve, získala cenu Morningstar Award za nejlepší fantasy debut roku 2014.
  5. McClellan žije v Clevelandu ve státě Ohio se svou ženou, dvěma psy a kočkou.

Válka, spiknutí, hrozba konce světa a propracovaný systém magie. Ne, tohle nejsou Prachmistři, ale kdo si na ně vzpomněl, může si připsat bod za skvělou paměť a další bod za dobrý vkus. Brian McClellan se pustil do nového světa, kde prim hraje magie využívající sklo. Ať už v podobě božího skla, jehož schopností může do jisté míry využít kdokoli anebo v podobě skleněných tanečníků, kterým stačí jakýkoli kus skla, aby udělali z každého protivníka cedník. V tomto bodě autor prostě nahradil střelný prach za sklo. A ono to funguje. Možná ne tak dobře, alespoň zatím, ale nebylo by fér srovnávat první díl série s hotovými trilogiemi.

Každá ze tří dějových linek je napínavá a v průběhu času odkrývá tajemství hrozícího konce božského skla jako komodity. Postavy působí promyšleně, sympaticky a uvěřitelně. Některé se musí vypořádat s protichůdnými loajalitami, jiné představují nebezpečnou kombinaci surové síly a intelektu. Akční scény jsou čtivé a použitá magie jim dodává na racionalitě. Nestačí jen mávnout rukou (i když tahle vlastnost mágů z Prachmistrů měla své přednosti, pokud si dotyční udrželi schopnost používat prsty).

Ve stínu blesku představuje slibný začátek. Autor oproti předchozím knihám změnil dost aspektů na to, aby tato nová série působila jinak a přesto podobně. Otázkou tedy je, zda se mu podaří zopakovat úspěch Prachmistrů a vytvořit fascinující příběh. Zatím je na dobré cestě.

  • Brian McClellan: Ve stínu blesku (Sklenění nesmrtelní 1)
  • Talpress, 2024
  • Obálka: Tibor Paštrnák
  • Překlad: Ondřej Kronich
  • 616 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 kč)
26. srpna, Tomáš R. Tokoš

Sklenění nesmrtelní 01: Ve stínu blesku

Sklenění nesmrtelní 01: Ve stínu blesku
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč