Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Falešné růže: Detektivní kniha s prvky fantasy, Jessica S. Olson: Falešné růže

falesne ruze

Myra má výjimečný dar, který ve světě, jenž pohrdá magií, představuje spíše prokletí. Dívka dokáže skrze své umělecké nadání měnit lidskou podobu. V nehostinném prostředí však musí své schopnosti a dovednosti pečlivě skrývat. Musí volit mezi tím, zda si vydělá na živobytí nebo uchrání své tajemství. Nicméně každá, i dobře skrývaná pravda jednou vyjde najevo a před dívčiným prahem se objeví guvernantka, která žádá zhola nemožné. Dáma se domáhá toho, aby děvče vzkřísilo z mrtvých jejího syna. V případě, že na podmínky této dosti nevýhodné dohody nepřistoupí, čeká ji udání. Tahle Sofiina volba nemá řešení, buď zemřít pro své schopnosti nebo riskovat svůj talent a vydat se přímo do jámy lvové. Honosná společnost je totiž tou největší hrozbou.

Po příchodu mezi elitu společnosti však Myru čeká další šok. To, co se zpočátku zdálo jako nevinná mládežnická nehoda s následkem smrti, se ukazuje býti důkladnou a velmi vykalkulovanou vraždou. Kdo by chtěl vyhrožovat nejmocnější rodině v zemi? Jaký pro to měl důvod? A hlavně co udělá vrah, až zjistí, že je mu někdo na stopě? Dokáže magie přelstít někoho, kdo má všechna esa plně v rukávu a určuje pravidla hry? Kdo je tím tajemným vrahem a jaká je cena za jeho dopadení?

Fantastika a detektivní žánr v současné době kralují knižní tvorbě. Oba výše zmíněné proudy mají mnoho příznivců, a to i napříč generacemi. Není proto divu, že ve stále větších intencích narážíme na snahu o fúzi těchto dvou prvků. V tomto případě si pozornost zaslouží hlavně neotřelý magický systém. Ten je postaven zejména na umění, respektive na skutečnosti, že skrze uměleckou tvorbu lze provozovat magické dovednosti. Tato technika je opravdu hodně originální a pro podobný typ knih i veskrze jedinečná. Její fungování a využití však v daném universu dává dokonalý smysl a perfektně funguje jak s temně viktoriánskou atmosférou, tak i s motivací jednotlivých postav.

Jessica S. Olson v pěti bodech

  1. Bývalá redaktorka a autorka knihy Falešné růže.
  2. V současné době žije v Texasu s manželem, čtyřmi dětmi a pečlivě skrývanou zásobou občerstvení.
  3. Ve volném čase hraje na klavír a flétnu.
  4. Rovněž se účastní ochotnického divadla a ráda se přejídá sacharidy.
  5. V současnosti připravuje duologii Den of Liars, která by měla vyjít v roce 2025.

Nutno podotknout, že celý příběh působí opravdu hodně ponurým dojmem, plyne pomalu a nelze si nevšimnout nádechu gotické atmosféry, která se celou knihou line jako kontrastně červená niť. Spolu s nepříliš pozitivní tématikou jdou logicky i ruku v ruce nikoliv příjemná témata jakými jsou fyzické i psychické šrámy na těle a duši, včetně týrání. S ohledem na viktoriánské zasazení nikoho nepřekvapí ani tematika sociálních rolí muže a ženy i rozevíracích se sociálních nůžek mezi vrstvou chudé a bohaté části společnosti. Zkrátka a dobře je třeba se připravit na to, že čtenáře nečeká úplně klidné a relaxační čtení, ale spíše ponurý pohled na vývoj a degradaci společnosti.

Ovšem abychom se tu nevezli jen na vlně negativního myšlení, tak je nutno podotknout, že v románu Falešné růže najdeme i romantické pasáže. Upřímně řečeno je tato volba vzhledem ke všudypřítomné temnotě spíše překvapující, ale je třeba si uvědomit, že i v těch nejtemnějších chvílích lze najít naději. Tato naděje se zde manifestuje právě láskou. Pokud však holdujete klasickému budování vztahů a osudovému pobláznění, dostanete v tomto případě úplně jiný zážitek. Romantická linka tu zastává značně nejistou roli a místy ustupuje do pozadí ve prospěch detektivního pátrání.

Pochvalu si však zaslouží jak ústřední motiv, tak i rozličné postavy. Ve finále všechno funguje tak, jak má, a jednotlivé dílky skládačky do sebe perfektně zapadají. Zakončení je překvapivé a Jessice S. Olson se ho podařilo povedeně zamaskovat. Falešné růže tak představují zajímavou knižní jednohubku, která přiměje čtenáře k zamyšlení o tom, co je v životě skutečně důležité.

  • Jessica S. Olson: Falešné růže
  • Fragment, 2023
  • Překlad: Eva Brožová
  • 376 stran, 429 Kč (v e-shopu Fantasye již za 386 Kč)
27. srpna, Anastasja Višťalová

Falešné růže

Falešné růže
Vložit do pytle na zboží  Koupit 429 Kč 386 Kč