Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Některá místa jsou až příliš nebezpečná, Víctor Sellés: Řeč ptáků

rec ptaku

Abel je malý kluk, který rozhodně nemá snadný život. Vlivem nemoci byl dlouho upoután na lůžko a dalo mu spoustu práce přinutit své svaly k poslušnosti. Ty mimické ho však i nadále úspěšně ignorují. Spolužáci ho šikanují, vlastní matka nesnáší, a tak není divu, že si našel útočiště v lese za vesnicí, kde fantazíruje o vlastním království. Když si do jeho hájemství jednoho dne najde cestu tajemná dívka, získá Abel první kamarádku ve svém krátkém životě. První a pravděpodobně i poslední.

Abelova matka María je přesvědčena, že jejího syna někdo vyměnil. A přestože se jako vzorná katolička o svého bližního pečlivě stará, nedokáže se přinutit milovat ho. Když ji po delší době navštíví její setra, která následuje rodinnou tradici čarodějnictví, je María zpočátku připravena bránit svá životní rozhodnutí a, bude-li to třeba, klidně i samotnou existenci jediné pravé církve. Jenomže potom se dozví, že sestra má v plánu pokusit se Abela zachránit. Totiž, toho opravdového Abela.

Mezitím se k této vesnici blíží druid se svou pomocnicí, aby zachránili všechny její obyvatele tím, že zacelí trhlinu mezi naším světem a místem, kde žijí démoni. Taková mise se nikdy neobejde bez dětské oběti, ale naštěstí mají tito dva nečekané spojence.

Víctor Sellés v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1985 v Madridu.
  2. Vystudoval historii a pracoval jako knihkupec a palentolog.
  3. Pracoval též jako profesor tvůrčího psaní na univerzitě v britském Hullu.
  4. Jeho povídky získaly několik ocenění.
  5. V současné době žije ve Španělsku.

Tajemný, pokřivený svět živený částečně naší vlastní představivostí se neustále snaží využít každého narušení bariéry mezi oběma existencemi. Cena za obnovení hranic může vypadat krutě, ale co je jeden lidský život ve srovnání s katastrofami, které by lidstvo čekaly, kdyby se druidové rozhodli začít se věnovat něčemu méně krvelačnému? To ví snad jen autor (a nejspíš i samotní druidové), nicméně čtenáři tráví většinu času ve společnosti Abela a jeho nové kamarádky Tanii, takže mají jen několik náznaků.

Nejde o to, že by tito dva hrdinové nebyli dostatečně zajímaví (Taniin osud by se dal nejlépe shrnout jako tragédie ve zkratce). Ve srovnání s hlavní dějovou linií se ale jejich potulování se kolem starodávného opida za vesnicí věnuje snad až příliš mnoho prostoru. Možná jde o záměr, ponechat záležitosti kolem trhliny mezi světy co nejtajemnější. Rozhodně lze říct, že Víctor Sellés se nebojí nechat čtenáře dlouho tápat, aby je v závěru zahltil informacemi. Výsledný dojem tím nicméně trpí.

Řeč ptáků nemusí patřit mezi zapamatovatelná díla. Avšak autorem pečlivě vybudovaný příběh kolem Abela a jeho matky rozhodně dokáže zaujmout a motivovat k rychlému otáčení stránek. Od druhé poloviny knihy je ale znát, že zde chybí některé prvky, které by čtenářům pomohly sledovat průběh děje s nadšením. Je veskrze jedno, co se stane s jednotlivými postavami, neboť tón vyprávění se najednou změní a z Abela je chvílemi pouhý komparzista plnící pokyny. Závěrečný chaos naplňuje představy o tajemnu a možných hrůzách druhého světa, ale příběhu by možná prospěl trochu jiný přístup. Představit čtenářům druidy o něco víc by dalo jejich poslání mnohem větší důležitost.

Řeč ptáků nabízí zajímavý příběh, který ale bohužel nedosahuje svého plného potenciálu.

  • Víctor Sellés: Řeč ptáků
  • Golden Dog, 2024
  • Obálka: Michal Březina
  • Překlad: Petr Stejskal
  • 308 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
1. září, Tomáš R. Tokoš

Řeč ptáků

Řeč ptáků
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč