Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vyjednavač: Přímočarý, oddechový Sanderson s pořádným kusem Kosmíru, Brandon Sanderson: Vyjednavač

vyjednavac

Potíž se spisovateli, kteří jsou grafomani, tkví v tom, že na trh chrlí jednu knihu za druhou. Potíž s ambiciózními grafomany jako Brandon Sanderson pak tkví v tom, že všechny či velká část z jejich knih jsou důmyslnými způsoby propojené. Vyjednavač je v tomto směru zcela typická sandersonovská produkce. Zdánlivě samostatný román, na nějž autor doposud nikdy nenavázal, skrývá poměrně přímočarý děj, avšak silné dopady na jeho sdílené univerzum Kosmír. Autorovi fanoušci ho tedy nemohou vynechat.

Žila byla dvě království. Měla komplikovanou vzájemnou historii, pro zjednodušení tedy zmiňme, že to větší, nížinné a silnější (Halladren) považovalo to menší, hornaté a slabší (Idris) za odpadlickou provincii. Po sérii válek spolu uzavřeli mírovou smlouvu, že dcera horského krále se provdá za nížinného panovníka, až sama dosáhne věku 20 let. Když však nadejde soudný den, otcovskou láskou stižený horský král místo roky připravovaného děvčete nejstaršího pošle naopak rebelskou dívku nejmladší. Zmatená a naivní Siri se tak ze dne na den ocitne na cestě na nepřátelský královský dvůr, zatímco její starší sestra Vivenna jí vyráží potají v patách a s plánem, jak ji krutého osudu plození panovnických dětí zprostit. A nedomyšlené rozhodnutí jejich otce mezitím hrozí způsobit válku mezi oběma zeměmi tak jako tak.

Víc než jen pohádka

Co začíná ve Vyjednavači takřka jako pohádka, potažmo jakási young adult romance o dvou princeznách, se v rukách Brandona Sandersona brzy zvrhá v mnohem zásadnější vyprávění. Třebaže ve dvou ze tří dějových linií sledujeme právě královské dcery, rozhodně nejde o žádnou selanku. Neohrožená Vivenna se již v prvních dnech v hlavním městě Halladrenu ocitá ve společnosti prodejných žoldnéřů, kteří slibují, že pro ni udělají první poslední a pravděpodobně s pořádnou porcí krve. Vyděšená Siri se zase znenadání ocitá v ložnici nemrtvého, polobožského panovníka s dvojjediným cílem – zplodit potomka a přežít. Jenže oboje bude náročnější, než čekala, částečně i kvůli palácové politice mezi různými zájmovými skupinami.

Z naivního příběhu se tedy postupně stává vyprávění plné soubojů, špionáže a politiky, kde na zvraty není nouze. Obě princezny si navíc postupně vyměňují příběhovou roli, kdy schopná Vivenna pomalu zjišťuje, že všechen její trénink byl k ničemu, zatímco intuitivní a prchlivá Siri se rychle v královském paláci rozkoukává. Jak se na scéně objevují další postavy s novými a novými motivy, atmosféra začíná houstnout, a to nejen s nadcházející válkou mezi Idrisem a Halladrenem.

Brandon Sanderson v pěti bodech

  1. Brandon Sanderson se narodil 19. prosince 1975 v Lincolnu ve státě Nebraska.
  2. V roce 1994 začal studovat biochemii, posléze však dal přednost studiu angličtiny a tvůrčího psaní na Brigham Young University, kde do dnešní doby pravidelně vyučuje.
  3. Sandersonovým prvním literárním počinem byl román Elantris (2005), zanedlouho poté následoval první díl ze série Mistborn – Finální říše (2006). Z Mistbornu se nakonec stala trilogie, do stejného světa však autor zasadil a plánuje zasadit i další knihy.
  4. V roce 2010 rozepsal autor svou dosud nejambicióznější sérii, Archiv bouřné záře, z níž prozatím vyšly první čtyři díly, Cesta králů, Slova paprsků, Meč přísahy a Rytmus války.
  5. Sanderson byl také vybrán vdovou po Robertu Jordanovi k dokončení kultovní série Kolo času. Sandersonovy díly vydalo v českém překladu nakladatelství FANTOM Print.

Přituhuje totiž i v odhalování historie a fungování tohoto Sandersonova světa. Tak, jak je u něj obvyklé, totiž i zde najdeme propracovaný magický systém, tentokrát spočívající na moci lidského života. Každý člověk se tu rodí s jediným magickým dechem, chcete-li duší. Dech lze ale dát jiným a s narůstajícím počtem vlastněných dechů přicházejí různé úrovně magických schopností. Někteří lidé se také mohou po smrti vrátit jako nemrtví – se ztrátou paměti, ale zároveň podstatnou magickou silou. Nejsilnější z nich pak je samotný Susebron, nemrtvý král Halladrenu a Sirin nastávající. Magický systém navíc dále podbarvují i dějiny tohoto světa, kde bylo dechů využito k mnoha dobrým a ještě k mnohem více nedobrým věcem.

V neposlední řadě je Vyjednavač zajímavá kniha i z toho důvodu, že se tu objevuje několik postav, které se posléze pod jinými jmény, ale s velmi podobným chováním i vzezřením vyskytují i v autorově opus magnum, Archivu bouřné záře. Za všechny jmenujme mluvící a kouřící meč Noční stín, který vždy hladoví po nových obětech.

Nelze minout

Zárodky Vyjednavače začal prý Brandon Sanderson tvořit už v počátcích své kariéry, a třebaže mu několik let trvalo, než text dokončil, stále se jedná o jedno z jeho ranných děl. Především zpočátku je v až tuctově naivních scénách poznat jeho tehdejší nezkušenost, a i když ta s přibývajícími stránkami odeznívá, i tak se jedná o jednu z jeho spíše slabších knih. Jinými slovy: pořád je to Sanderson, který baví i oslňuje hloubkou svého světa, stále tak v rámci žánru jde o nadprůměr. V porovnání s ostatními autorovými záseky se však nacházíme kvalitativně trochu jinde. Z hlediska fanouška pak také trochu popouzí neuzavřený závěr a volné konce osudů jednotlivých postav, přesto se jedná o jedno ze stěžejních děl Kosmíru, už jen kvůli počtu styčných bodů mezi Vyjednavačem a Archivem bouřné záře. Nedá se co dělat, autorovi fanoušci tak tuhle příjemnou jednohubku nemohou minout.

  • Brandon Sanderson: Vyjednavač
  • Talpress, 2023
  • překlad: Marta Procházková
  • 608 stran, 699 Kč (v e-shopu Fantasye již za 629 Kč)
16. srpna, Jan Nohovec

Vyjednavač (nové vydání)

Vyjednavač (nové vydání)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 699 Kč 629 Kč