Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Takové normální Rusko…, Dmitry Glukhovsky: Záchrana (Stanoviště 02)

stanoviste zachrana

Na druhý díl nového postapa od Dmitrije Gluchovského jsme nemuseli dlouho čekat. Dozvíme se, jak moskevské císařství čelí zkáze, kterou autor v prvním díle rozpoutal, a hlavně se vydáme na cestu ruskou zemí i duší tak, jak si je tento autor, aktuálně se zdržující v zahraničí kvůli pronásledování ze strany režimu, představuje.

Druhý díl s podtitulem Záchrana navazuje na svého předchůdce velmi těsně – tedy alespoň v té dějové linii, v níž pokračuje. Dmitry Glukhovsky dělá hned zkraje odbočku nezvyklou pro takto tenkou sérii a vrací se v čase i v prostoru, aby představil zcela nové hlavní postavy. Ty na značnou část knihy přebírají otěže a zůstávají v ústředních rolích i poté, co se jejich cesty konečně protnou s protagonisty první knihy.

Není to na škodu. Ba dá se říct, že jsou nové postavy výrazně sympatičtější než protivný Jegor a naivní Michelle ze Stanoviště. Díky kozáckému kapitánovi a jeho milé baleríně moskevského divadla se z první ruky seznámíme s druhou stranou barikády – bájnou Moskvou, o níž v prvním díle postavy jenom sní. Glukhovsky díky tomu rychle dokončuje plastické prokreslení celého světa a úspěšně celou potenciální ságu uzavírá poměrně tenkým druhým dílem.

Ostatně není žádným překvapením, že na přílišné osobní happy endy se tady nehraje. Autor do světa už tak se potácejícího na hranici zkázy vypustil v závěru první knihy nezastavitelnou smrtící vlnu a nyní s objektivní chladností popisuje křeče umírajícího světa. A že je ten umírající svět ruský, až velko-ruský, chce se říct, stojí to umírání za to. Politikaření do poslední chvíle, dekadence, tajná policie a nekonečné přelakovávání reality… sice jde o postapokalyp­tickou sci-fi, ale autorův politický a společenský komentář je více než zřejmý.

Stojí za to ho na tomhle výletu doprovázet? Pokud se vám líbila jednička, máte jasno, dvojka laťku rozhodně přeskakuje. Pokud jste se ke Stanovišti ještě vůbec nedostali, vězte, že to není Metro. Tam se Glukhovsky přeci jen výrazně víc rozmáchl a vytvořil mnohem rozsáhlejší svět s daleko hlubší mytologií. Dilogie Stanoviště je s Metrem tematicky velmi spřízněná, ale díky kratšímu rozsahu jde spíše o jednohubku. Ve srovnání se starším bratříčkem je také mnohem více komentářem ke skutečnému světu.

V rámci celé Gluchovského tvorby jde o standard, který rozhodně neurazí, fanoušky potěší, ale nikomu asi takříkajíc neustřelí dekl. Rozhodně se ale budeme s autorem rádi potkávat dále.

  • Dmitry Glukhovsky: Záchrana (Stanoviště 02)
  • Laser, 2023
  • překlad: Rudolf Řežábek
  • 280 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
10. srpna, David P. Stefanovič

Stanoviště 02: Záchrana

Stanoviště 02: Záchrana
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč