Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.
Archivy tajné války 2: Plameny druhé světové se rozšiřují do paralelních světů Recenze
Archivy tajné války 2: Plameny druhé světové se rozšiřují do paralelních světů
Tomáš Bandžuch, Marek Skřipský: Světy v plamenech (Archivy tajné války 2)

21. října 2023, Jan Nohovec
V roce 2021 přistála na českém trhu zprvu přehlédnutelná, ale o to zajímavější knížečka Úsvit černého slunce, která si poťouchlým způsobem pohrávala s historií a nechala nacistické Německo na úsvitu druhé světové války koketovat s paralelními světy a mystikou z díla H. P. Lovecrafta. O rok později přišel čas na revanš a autoři se toho zhostili s pílí a poctivostí ještě větší než dříve.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 159
Oko hurikánu: Pirátská postapo v Oku hurikánu dosáhla vrcholu Recenze
Oko hurikánu: Pirátská postapo v Oku hurikánu dosáhla vrcholu
Natalie C. Parkerová: Oko hurikánu (Seafire 03)

20. října 2023, Nela Libovická
Boj o moře zdaleka neskončil. Velitel je mrtev, vedení přebírá Lir. Ten, kterého Kaledonie nenávidí ze všech nejvíc na světě. Důvod, proč kdysi přišla o celou svou rodinu. Kapitánka se spolu se svou posádkou připravuje na konečnou totální válku, která pro jednou rozhodne o jejich osudu.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 196
Intriky, intriky a trochu zrady k tomu Recenze
Intriky, intriky a trochu zrady k tomu
Sam Hawke: Říše zrady (Válka jedů 02)

19. října 2023, Jan Čevenka
Nadpis článku napovídá asi nejstručnější způsob, jak popsat Říši zrady od Sam Hawke. Ale co taky čekat od politického thrilleru v hávu fantasy ságy, jejímž hlavním hrdinou je travič (teda ochutnávač, ale to vyjde celkem nastejno). Přesně tak, netradiční fantasy inspirovaná starověkou Čínou se vrací s druhým dílem a děj nabírá solidní obrátky.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 203
Vydejte se na pouť proti času Recenze
Vydejte se na pouť proti času
Ray Bradbury: Sem přichází něco zlého

18. října 2023, Tomáš R. Tokoš
Green Town je městečko jako každé jiné. Obyčejné, ospalé a zdánlivě naprosto nehodné pocty, které se mu dostalo. A navíc v říjnu. Přijela pouť a než si někdo uvědomí, že s ní není něco v pořádku, bude již pozdě.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 255
Sesterská láska, do zbroje oblečená, s písní na rtech připravená Recenze
Sesterská láska, do zbroje oblečená, s písní na rtech připravená
Rebecca Rossová: Sestry ve zbrani a písni

17. října 2023, Lýdie Hochmanová
V dobře skrytém olivovém háji, mezi slunečními paprsky a záplavou olivových ratolestí žije Evadne, obyčejná dívka, které své dny tráví sběrem oliv a výrobou oleje. Dnešní den je však výjimečný, po dlouhých osmi letech se konečně domů vrací její starší sestra Halcyon, která jako dítě vstoupila do královské armády. Celá rodina je v radostném očekávání, přípravy na oslavu vrcholí a Evadne se nemůže dočkat. Že se něco velmi pokazilo, to pochopí ve chvíli, kdy se její sestra nečekaně objeví dřív, celá schvácená a viditelně rozrušená. Když se hlavní hrdinka postupně dozvídá, co se přihodilo, je jí jasné, že nic nebude jako dřív. Sebere v sobě odvahu, o které ani netušila, že ji má, a rozhodne se své sestře pomoci, ať to stojí, co to stojí…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 208
Méně známé nestvůry 21. století: Okouzlující sbírka mikropříběhů Recenze
Méně známé nestvůry 21. století: Okouzlující sbírka mikropříběhů
Kim Fu: Méně známé nestvůry 21. století

16. října 2023, Jan Nohovec
Je to otřepané klišé, občas se ho ale vyplatí připomenout, protože je stále pravdivé: nejsilnější literární formou fantastiky není román, ani mnohadílná sága, ale povídka. Právě pomocí ní dokážou talentovaní spisovatelé zaujmout originálním nápadem, sešněrovaným atmosférickým příběhem a samozřejmě pointou, která udeří na solar. Jednou z takových autorek je i Kim Fu.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 205
Legie 7: Zrádci a hrdinové na okupované Zemi
Recenze
Legie 7: Zrádci a hrdinové na okupované Zemi
Kristýna Sněgoňová: Mrtvá schránka (Legie 07)

15. října 2023, Jiří Kábrt
K Legii nám přibylo již mnoho svazků, ale její samotný ansámbl se nám ztenčil. Jeden ze členů týmu zemřel a je třeba mu splnit hned několik přání. Zároveň je ale nutné hledat pověstnou mrtvou schránku a pokračovat v odboji proti Společenství.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 243
Procitlý milenec: Další zářez do nekončícího Bratrstva černé dýky Recenze
Procitlý milenec: Další zářez do nekončícího Bratrstva černé dýky
J.R. Ward: Procitlý milenec (Bratrstvo černé dýky 20)

14. října 2023, Nela Libovická
Zbavit se démona není snadné ani pro bojovníka upíří rasy. A tak se Balthazar vydává na lov Knihy kouzel, která by ho měla spasit. Úkol je jasný, nemá tedy čas zdržovat se s čímkoliv jiným, natož se ženou, která pochází z úplně jiného světa. A navíc je ještě člověk, lidská policistka.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 188
Legendární Lilith kvůli mužům trpěla. Její Čtvrtá děvka ale nakonec všem vytře zrak Recenze
Legendární Lilith kvůli mužům trpěla. Její Čtvrtá děvka ale nakonec všem vytře zrak
Ev Knight: Čtvrtá děvka

25. září 2023, Jan Nohovec
Příběh o Adamovi, Evě, Lilith a vyhnání z Ráje asi známe všichni i v takové ateistické zemi, jakou je Česko. Jenže co kdyby se všechno odehrálo jinak, Bůh byl manipulativním šovinistou a Lilith jen zneuctěnou hledačkou spravedlnosti? A jak by toho zapadl anděl smrti a jedna dívka ze současnosti, která toho už za svůj krátký život stihla prodělat víc, než mnozí za trojnásobek? Vítejte v brutální verzi trumpovské Ameriky, kde si feminismus bere všechno zpátky i s úroky.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 352
Vyvolený: Napínavá cesta do hloubky mágovy duše Recenze
Vyvolený: Napínavá cesta do hloubky mágovy duše
Benedict Jacka: Vyvolený (Alex Verus 04)

5. srpna 2023, Adéla Košařová
Naposledy jsme měli možnost Alexe Veruse vidět ve chvíli, kdy se mu podařilo rozlousknout záhadu mizejících učedníků. Od těchto hrůzostrašných událostí již nějaká doba uplynula a zdá se, že se hrdinovi i jeho přátelům daří více než dobře. Anna a Varim sice stále nebyli úspěšní v hledání nového mistra, jinak si ale všichni užívají takový skoro až idylický čarodějnický život. Jenže to by to nesměl být Alex, aby se opět neobjevil někdo usilující o jeho život. Tentokrát ale nepůjde o nikoho jiného než o sakra nebezpečné stíny minulosti.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 426
Konec dobrý, všechno dobré. Alespoň pro někoho Recenze
Konec dobrý, všechno dobré. Alespoň pro někoho
Jamie Sawyer: Dominium (Věčná válka 3)

4. srpna 2023, Tomáš R. Tokoš
Aliance nikdy netrpěla nouzí na nepřátele. Jenomže kde se Direktoriát nebo Krellové museli smířit se svou neschopností dosáhnout absolutního vítězství, tam má Černá spirála poměrně slušné šance na úspěch. Hlavně díky tomu, že její členové jsou všude a kdykoli udělá Aliance krok vpřed, narazí na předem připravenou protiakci. Je jen otázkou času, kdy dojde k finálnímu střetu. A pokud se něco nezmění, nebude to podle aliančních pravidel.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 328
Aurora potřetí a natřikrát Recenze
Aurora potřetí a natřikrát
Amie Kaufmanová, Jay Kristoff: Aurora hasne (Aurora 03)

3. srpna 2023, Jiří Kábrt
Nedokonalí hrdinové z Hvězdné akademie Aurora se na konci minulého dobrodružství ocitli pod palbou v bitvě o osud pozemské sluneční soustavy. Přitom však věděli, že v sázce je osud všeho inteligentního života Mléčné dráhy. Drama, do něhož všichni spadli, přesahuje snad i příslovečné biblické rozměry a finální konflikt s nepřítelem vesmírných civilizací nebude omezen pouze na tady a teď. Protagonisté bombastického závěru Aurora hasne jej povedou v minulosti, přítomnosti a budoucnosti… Zároveň.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 335
Za řekou žijí monstra Recenze
Za řekou žijí monstra
Dmitry Glukhovsky: Na stráži (Stanoviště 01)

2. srpna 2023, David P. Stefanovič
Za řekou může žít cokoli. Nebo tam možná nežije také vůbec nic. Řeku, jíž se kdysi dávno říkalo Volha, ale která je dávno bezejmennou, přikrývá mlha tak jedovatá, že v ní nevydržíte dýchat. Přes řeku se proto nikdo neodvažuje. A zpoza řeky nic a nikdo nepřichází… zatím.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 409
Studium magie má budoucnost Recenze
Studium magie má budoucnost
Ben Aaronovitch: Co dělala Abigail v létě

1. srpna 2023, Tomáš R. Tokoš
Pryč jsou časy, kdy se mohl Thomas Nightingale považovat za jediného oficiálního kouzelníka na Ostrovech. A protože Peter Grant své kouzelnické začátky zvládl, je řada na Abigail. Tato mladá dívka se rozhodla získat stejné znalosti nadpřirozena jako její starší kolegové. Teorie je sice důležitá, ale nic nepřebije praxi. Zvlášť ve vyprávění. A tak se Abigail dočkala své první samostatné novely.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 286
Hlavně neztratit hlavu! Recenze
Hlavně neztratit hlavu!
Joe Hill, Leomacs: Košík plný hlav

31. července 2023, David P. Stefanovič
Jak fanoušci Stephena Kinga dobře ví, život v Maine není žádná slast a může uhnout špatným směrem kdykoli a pořádně rychle. Kingův syn Joe Hill, odkojený stejnou atmosférou zadumaných lesů a vidláckých městeček, přináší další ze svých komiksových slasherů, který k Maine sedí, inu… jako příběh od jednoho z Kingů.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 439
Vrhni se do vln a změň svůj osud Recenze
Vrhni se do vln a změň svůj osud
Axie Oh: Dívka, kterou spolklo moře

30. července 2023, Kateřina Kopišťová
Příběhy inspirované asijskou kulturou a mytologií se těší v posledních pár letech mezi čtenáři velké oblibě. Dalším kouskem, který se dočkal překladu, je Dívka, kterou spolklo moře. Láká nejenom svou krásnou barevnou obálkou, ale i příslibem příběhu o mladé nezávislé dívce, která se neváhá pro své nejbližší obětovat. Co se skrývá v hlubinách oceánu?

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 364
Období čarodějů: Pohodová oddechovka na deštivé odpoledne Recenze
Období čarodějů: Pohodová oddechovka na deštivé odpoledne
Rachel Griffin: Období čarodějů

29. července 2023, Veronika Vitoušová
V našem klimatickém pásmu se střídají celkem čtyři roční období, což se učíme už od raného věku a v podstatě to považujeme za samozřejmý přírodní jev. Jenže co když za tím vším nestojí rotace Země, ale čarodějnice, které roční období a vše s nimi spojené mají na starosti? Přesně tule otázku si položila i Rachel Griffin ve své knize Období čarodějů. Povedlo se jí myšlenku dovést do dokonalosti nebo klouže pouze po povrchu?

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 267
Pomsta má spoustu podob Recenze
Pomsta má spoustu podob
Steven Erikson: Dům mrtvých (Malazská kniha padlých 2)

26. července 2023, Tomáš R. Tokoš
Přichází čas Apokalypsy. Ve svaté poušti Raraku se shromažďují vojska, která se už nemohou dočkat, až říšskou vládu nad Sedmiměstím utopí v malazské krvi. Darúdžistán zůstává nedobyt a Dujekova armáda byla postavena mimo zákon. Císařovna Laseen tak čelí jedné katastrofě za druhou. A to ji ještě plánují navštívit dva členové zdecimovaných Paličů mostů, kteří netouží po ničem jiném než po vyrovnání účtů za Laseeiny pokusy o likvidaci oblíbenců bývalého císaře.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 342
Pěšky na Aldebaran: Novinka Adriana Tchaikovského je proklatě dobrá sci-fi novela Recenze
Pěšky na Aldebaran: Novinka Adriana Tchaikovského je proklatě dobrá sci-fi novela
Adrian Tchaikovsky: Pěšky na Aldebaran

25. července 2023, Jan Nohovec
Britského autora Adriana Tchaikovského u nás asi netřeba představovat, ostatně vyšla mu česky už utěšeně se rozrůstající řada děl. Nyní přichází s novelou o pouhých 160 stranách, zato s neméně silným nápadem a tahem na branku.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 418
Šťastně až na věky? – originální náhled na artušovskou legendu Recenze
Šťastně až na věky? – originální náhled na artušovskou legendu
F. T. Lukens: Šťastně až na věky?

24. července 2023, Anastasja Višťalová
Erek si žil spokojený vesnický život, ale pak se najednou v jeho rodné vsi objevil všemocný čaroděj Merlin a prorokoval mu hrdinskou budoucnost. Měl porazit zlosyna, který se lstí a intrikami chopil trůnu v království Eru, jež je součástí Cizrnové říše. Každý malý kluk přeci touží být hrdinou, a tak chlapec ani na vteřinu nezaváhal a jal se následovat proradnou věštbu i svůj poněkud zmatený osud. Vždyť co je psáno, to je dáno. Kdo je jeden malý kluk oproti kolu osudí? Společně s partou přátel se tedy vypravil splnit to, co mu tak taktně předpověděl stařec s dobrými úmysly. Čin byl dokonán, hlava oddělena od těla, všude spousta krve a také jedno naplněné proroctví, ale co teď? Co následuje po „šťastně až na věky“?

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 216
G. R. R. Martin se otočil zády k ledu a ohni, aby nabídl Oheň a krev Recenze
G. R. R. Martin se otočil zády k ledu a ohni, aby nabídl Oheň a krev
George R. R. Martin: Oheň a krev

23. července 2023, Radim Červenka
Aktuálně snad nejpropíranější autor fantasy byl i v tuzemsku poctěn dalším vydáním prequelu ke své nejslavnější sérii, kterou však stále ještě nedokončil.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 283
Některá čekání na konec mohu být zatraceně dlouhá Recenze
Některá čekání na konec mohu být zatraceně dlouhá
Matthew Ward: Odkaz oceli (Legacy 02)

22. července 2023, Tomáš R. Tokoš
Ještě nedávno válčil s Trezijskou republikou, aby si zasloužil titul chadárského císaře. Teď se chystá za hranice znovu. V Trezii je Tma, kterou je třeba zničit dřív, než s sebou přinese konec lidstva. A protože ani tentokrát nehodlají stát někteří bohové stranou, možná k nějaké (alespoň malé) apokalypse opravdu dojde.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 216
Láska hory přenáší? Recenze
Láska hory přenáší?
Thomas Olde Heuvelt: Echo

21. července 2023, David P. Stefanovič
S první podzimní sněhovou bouří přichází do jednoho švýcarského horského údolí moróza – snad atmosférický jev, ale spíš něco mnohem víc – stav, v němž sám svět pláče dušemi zemřelých. A pronásleduje živé. Do údolí tehdy z hor schází sám ďábel.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 277
Písečníci a probouzení krále: Příběh chybujícího hrdiny o hledání sama sebe a odhalování záhad vesmíru pokračuje. A je to více než dobře Recenze
Písečníci a probouzení krále: Příběh chybujícího hrdiny o hledání sama sebe a odhalování záhad vesmíru pokračuje. A je to více než dobře
Václav Dvořák: Písečníci a probuzení krále (Písečníci 02)

19. července 2023, Adéla Košařová
Pro studenty vesmírné akademie Singularity nastává období „letních“ prázdnin, které má překlenout dobu, než nastoupí do dalších ročníků. Na trochu odpočinku se těší také Tomáš Nebula, hlavní hrdina této série, který si se svými přáteli pomalu načrtává, jak si pauzu užijí. Jenže všechny plány se zhroutí, když tým Písečníků zcela nečekaně nominují na misi. A tohle překvapení nebude v novém ročníku zdaleka jediné… Další vesmírné dobrodružství může začít.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 210
Prázdnota: Akční, sociální thriller z blízké budoucnosti od Michaely Merglové Recenze
Prázdnota: Akční, sociální thriller z blízké budoucnosti od Michaely Merglové
Michaela Merglová: Prázdnota

13. července 2023, Jan Nohovec
Michaela Merglová, zkušená povídkářka a autorka několika fantasy románů, o kterých bylo v uplynulých letech dost slyšet, vystoupila ze svého zažitého žánru a odbočila k jednorázovému mrazivému thrilleru z Bruselu v blízké budoucnosti. Dokáže empatka Rebeka najít záhadně zmizelou dívku? A s tím i střípky své minulosti tak, aby jí v nitru nezůstávala jen titulní Prázdnota?

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 277
Bizarropolis: Fantazie z břehů vylitá Recenze
Bizarropolis: Fantazie z břehů vylitá
Kristina Haidingerová, Roman Bílek (eds.): Bizarropolis

8. července 2023, Martin Bečvář
Tam, kde končí běžná fantastika, začíná svět v českých končinách doposud probádaný pouze zřídka; krajina, kde na pomyslné mapě české fantastiky stále žijí lvi a kam se noha (či spíše hlava) příčetného autora neopováží vstoupit. Právě zde leží posvátné město Bizarropolis. Vydejte se na fantastický výlet v první ryze české povídkové antologii žánru bizarro.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 539
I přepisování historie může být ku prospěchu Recenze
I přepisování historie může být ku prospěchu
Orson Scott Card: Vykoupení Kryštofa Kolumba

7. července 2023, Tomáš R. Tokoš
Lidstvo se konečně poučilo ze svých chyb. Cenou za tuto lekci byl bezpočet válek, obětí a téměř zdevastovaná planeta. Není proto divu, že tato nová společnost je fascinována historií. A díky moderním technologiím dokáže minulost zkoumat opravdu precizně – pozorováním událostí dávných věků. Co se ale stane, naskytne-li se příležitost chybná rozhodnutí předků zvrátit dřív, než přerostou v katastrofu?

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 249
Harrow Devátá: Návyková a nesmírně zábavná jízda v hlubinách vesmíru Recenze
Harrow Devátá: Návyková a nesmírně zábavná jízda v hlubinách vesmíru
Tamsyn Muirová: Harrow Devátá (Zapečetěná hrobka 02)

6. července 2023, Adéla Košařová
Když jsme Harrow viděli naposledy, prožívala obrovskou dávku pocitů po vyloženě emocionálně vypjatém konci úvodního dílu Giddeon Devátá. Čtenář tak nějak logicky a současně s notnou dávkou napětí očekával, že na tyto události děj bezprostředně naváže a po hlavě se ponoří do psychických i dějových důsledků vyhroceného závěru. Jenže to by to nesměla být Tamsyn Muir, aby to nepojala způsobem, který nikdo nečeká a který přidá do toho emocionálního balíčku další pořádnou nálož. A bude to rozhodně stát za to…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 266
Ready Player Two: Povedený návrat do Oasis Recenze
Ready Player Two: Povedený návrat do Oasis
Ernest Cline: Ready Player Two – Nová hra začíná

5. července 2023, Anastasja Višťalová
Wade Wats se díky výhře v Hollydayově honbě za pokladem stal až nekřesťansky bohatým. Jemu a všem členům pětky spadlo do klína dědictví obrovské herní divize. Oasis tak i nadále žije, plně expanduje a stává se monopolem na bázi alternativní herní reality. Wade si zpočátku svůj úspěch plnými doušky vychutnává a užívá si neomezených možností, které mu Oasis coby jeho dědici nabízí. Ovšem nic netrvá věčně, jeho přátelé si postupně zakládají rodiny a budují si vlastní životy mimo virtuální realitu, jen on pořád vězí ve světě jedniček a nul. Bohužel se z něj postupem času stává zapšklý mládenec, který veškerý svůj volný čas tráví mimo realitu.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 234
Zničit: Na sklonku kariéry zavítal francouzský provokatér Houellebecq do blízké budoucnosti Recenze
Zničit: Na sklonku kariéry zavítal francouzský provokatér Houellebecq do blízké budoucnosti
Michel Houellebecq: Zničit

4. července 2023, Jan Nohovec
Spisovatel Michel Houellebecq je ve Francii tak velká značka, že jeho nové knihy se okamžitě stávají událostí národního a často i světového významu. Už jen proto, že jeho texty úmyslně a sarkasticky provokují čtenáře, ať už na téma islamismu, současné francouzské společnosti nebo třeba Evropské unie. Od nejnovějšího, a zdá se i posledního, autorova románu však většina fanoušků odchází spíše se smíšenými pocity. Proč?

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 231