Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Populární thriller manga i v Česku, Sanbe Kei: Město, kde chybím 1 (Město, kde chybím 01)

Město, kde chybím

Mezi fanoušky japonské popkultury je jen málokdo, kdo by minimálně neslyšel o sérii Erased. Thriller s fantaskními prvky a o cestování časem vzbudil u mnoha fanoušků lehkou kontroverzi díky zakončení, které se v anime oproti předloze značně lišilo. Nyní se manga pod názvem Město, kde chybím dostala v překladu i do našich vod. Získá si své příznivce také v Česku?

Devětadvacetiletý Satoru Fudžinuma životem spíše proplouvá. Ač se chtěl věnovat kreslení mangy a stát se populárním autorem, realita je bohužel trochu jiná. Přivydělává si coby poslíček s pizzou. Také ovládá zvláštní schopnost, která mu dovoluje vrátit se několik sekund v čase, aby zabránil strašlivým nehodám. Všanc tak občas dává i vlastní život a bezpečí. Vše se ale změní jednoho dne, kdy se jeho vědomí přesune o osmnáct let do minulosti a ocitne se v těle svého jedenáctiletého já.

Satoru tak bude muset zjistit, co vše musí změnit, aby zabránil tragické smrti matky v přítomnosti. Je totiž nejspíš svázána s vraždami a únosy dětí z doby, kdy bylo mladíkovi právě oněch jedenáct let. Je totiž stále více přesvědčený o tom, že byl tehdy odsouzen nepravý viník a reálný vrah si stále běhá na svobodě a stojí i za vraždou jeho matky. Co vše bude muset Satoru obětovat, aby byla vykonána spravedlnost, kterou si oběti zaslouží?

Zpátky do minulosti

První svazek osmidílné seinen manga série Město, kde chybím od Keie Sanbeho v českém překladu vyšel u nakladatelství Egmont a překlad má na svědomí Jakub Stříbrný. Spojuje v sobě žánry mystery, thrilleru a sci-fi, což vytváří velmi zajímavou a netradiční kombinaci. Hlavním aspektem celého příběhu je schopnost hlavního hrdiny cestovat časem, což může lehce připomínat novější Tokyo Revengers. V tomto případě to ale funguje velmi dobře – Satoru musí počítat i s tím, že jeho snaha zabránit nehodám s sebou nese i velká nebezpečí, při kterých se může sám zranit. To nám ukazuje i úvodní polovina prvního dílu.

Kei Sanbe v pěti bodech

  1. Narodil se na Hokkaidu a vyrůstal v prefektuře Chiba.
  2. Původně pracoval pod pseudonyme Keisuke Kawara.
  3. Oženil se s ilustrátorkou Keishi Kanesadou.
  4. Pracoval osm let jako asistent Hiroki Arakiho, autora známé série Jojo's Bizzare Adventure.
  5. Jeho manga Erased byla nominována pro cenu Osamu Tezuky.

V tom druhém se autor již věnuje části mystery a thrilleru. Čtenáře seznamuje s vraždami a únosy dětí z minulosti, které se, jak se brzy ukáže, přímo týkají hlavního hrdiny – šlo totiž o jeho spolužáky a odsouzeným vrahem byl jeden z jeho přátel. Satoru ale začíná o totožnosti pachatele pochybovat – ten opravdový je totiž stále na svobodě. Díky skoku do minulosti tak dostává možnost případ vyřešit a možná i kamarády zachránit, než bude příliš pozdě.

Anime klasika

Manga má jednoduchou a poměrně líbivou kresbu. Svým tématem by mohla zaujmout široké publikum – od mladých až po dospělé čtenáře. Ač je první svazek spíše takovým rozjezdem, je evidentní, že půjde o napínavý příběh plný akce, napětí a momentů, při kterých hrdinové doslova bojují o život. Navíc nejde o nijak dlouhou sérii – má pouhých osm svazků, což je přesně tak akorát.

Čekání na další díl si lze zkrátit i zhlédnutím stejnojmeného anime (v angličtině Erased). To má pouhých dvanáct dílů a ač má lehce lehce kontroverzní a od mangy rozdílný konec, ze spousty nadšených reakcí je jasné, že jde již o jakousi anime „klasiku“. Série se dočkala i seriálové TV adaptace či celovečerního fil­mu.

Město, kde chybím je ideálním čtivem (nejen) pro milovníky japonské mangy a thrillerů, kteří hledají napínavý příběh s prvky sci-fi.

  • Sanbe Kei: Město, kde chybím 1 (Město, kde chybím 01)
  • Egmont, 2024
  • překlad: Jakub Stříbrný
  • 196 stran, 299 Kč
25. srpna, Kateřina Kopišťová