Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Sen o snu – jak Lucasovy války dobyly svět, Renaud Roche, Laurent Hopman: Lucasovy války

Lucasovy války

Velmi rychle po originálním vydání (jak je u nakladatelství Argo dobrým zvykem) dostali i tuzemští fanoušci Star Wars do rukou vymazlený komiks, mapující vznik tohohle popkulturního fenoménu. Stojí tenhle počin za to, nebo je pouze jednou z mnoha pijavic, tyjících ze slavného molochu?

A správná odpověď je… za A! Vskutku, Lucasovy války jsou naprosto perfektní záležitost. Samozřejmě pomůže, pokud jste zarytý fanoušek Star Wars. A vlastně mnohem více pomůže, pokud jste zarytý fanoušek filmů obecně a máte slabost pro období „bezstarostných jezdců a zuřících býků“, jak 70. léta v Hollywoodu označil Peter Biskind ve své slavné knize.

Lucasovy války jsou náhledem právě do tohohle fascinujícího období filmové historie, kdy se rigidní studiové struktury otřásaly pod náporem mladých ambiciózních tvůrců s touhou dělat filmy úplně jinak – kluků s velkými sny, kteří svá první díla tvořili v podstatě na koleni, a takřka přes noc se pak stávali miliardáři.

Pokud jste viděli předloňský seriál The Offer (Nabídka), máte předem představu, do čeho s Lucasovými válkami jdete, protože komiks je bratříčkem tohoto seriálu, jen se věnuje jinému tvůrci a filmu. Francise Forda Coppolu, jehož trnitou cestu za natočením legendárního Kmotra jsme v seriálu sledovali, můžeme ostatně jako jednu z ústředních postav najít i zde – svět, a obzvláště tehdejší mladý Hollywood, je malý.

V obou případech dostáváme s láskou vytvořené dílo, které stírá hranici mezi vnějším světem filmových studií a vnitřním světem fantazie tvůrců – ten je v případě komiksu o to barevnější, že u Star Wars nejde o adaptaci, ale o originální erupci chlapecké představivosti.

Sledujeme Lucase – studentský vizionářský zázrak – jak si krok za krokem, ústupek za ústupkem, vydupává z prachu šanci natočit svoji vizi, a to často i ve chvílích, kdy ani on nevěří, že nepůjde jen o další rychlokvašný sci-fi zmetek, ale o dílo, které zásadně redefinuje popkulturu a překlene generace.

Kresba v podání Renauda Roche vypadá perfektně – jednoduché linie nechávají prostor pro fantazii (kreslíř tento krok komentuje i v dodatcích), převážně černobílou narušují barevné skvrny a plochy a vytváří skvělý mix šedivé reality a snění.

Vyprávění pojal Laurent Hopman s velkou úctou, ale nebojí se ani kontroverznějších částí příběhu (ne vždy dokonalé vztahy mezi herci…), přesto jde ale o jednu velkou nádhernou pohádku. Což je na velkých dílech této doby krásné: nejen samy filmy, ale i příběhy o jejich vzniku jsou jedním obrovským mýtem.

Ve výsledku lze knize vytknout jedinou věc, a to, že není ještě delší, že se nezaobírá ještě více detaily (i přes všechny vykreslené podivnosti, které musel Lucas přes studio protlačit, třeba ani jednou nezazní zmínka o kontroverzním pojmenování Epizody IV) a nezve nás ještě hlouběji do fascinujícího světa George Lucase. Touhle formou bych si o něm totiž dokázal číst klidně týden v kuse.

  • Renaud Roche, Laurent Hopman: Lucasovy války
  • Argo, 2024
  • překlad: Michal Zahálka
  • 128 stran, 598 Kč
23. srpna, David P. Stefanovič