Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Lassiter: Osudová láska padlého anděla Lassitera všechno změní, J.R.Ward: Lassiter (Bratrstvo černé dýky 21)

lassiter

Padlý anděl Lassiter byl před několika lety potrestán Stvořitelem tím, že dostal úkol. Úkol, který se mu stal osudovým. Když zachránil upíra z Bratrstva černé dýky před zkázou, tak s jeho společníky už zůstal. Bojoval po jejich boku a nakonec – tak nějak – nahradil jejich vlastní Stvořitelku. Pak se však stalo něco neslýchaného: Padlý anděl se zamiloval. Do ženy, která má tak neuvěřitelné schopnosti, že může znamenat záchranu či zkázu celého světa.

Lassiter je starým známým z příběhů Bratrstva černé dýky. Autorka už ani nepředpokládá, že by někdo nečetl předchozí knihy, a tak jeho seznámení s Rahvyn proběhlo už v předchozích dvou dílech. Lassiter Rahvyn potkal, zaujala ho, svázal se s ní, pak se však pro záchranu jiného bojovníka musel obětovat, a tím zahodil veškerou naději na svůj vlastní šťastný konec. A tak se odebral do ústraní. Dobrovolně. Alespoň do chvíle, než se Stvořitel rozhodne, že už to stačilo a nepovolá ho navždy pryč.

Rahvyn ví, že do tohohle světa nepatří. Díky bolesti, kterou zažila před staletími se nedokáže nikomu otevřít, a tím svému okolí jen ubližuje. A pak jsou tu samozřejmě i její schopnosti, které se vymykají úplně všemu. Rozhodne se odejít, jenže je tu padlý anděl, který v ní vyvolává pocity, jež nikdy dřív necítila. Pronásledována minulostí Rahvyn ale nikomu nevěří a naučila se své pocity ignorovat. Když pak přijde čas, aby se rozhodla, může tím ovlivnit osudy všech.

Upíří svět J. R. Ward se rozšiřuje o neuvěřitelný jednadvacátý díl (když nepočítáme spin-off série) a v tuhle dobu už si dávno žije svým životem. Bratři jsou pro čtenáře staří známí a na setkání s oblíbenými postavami se už těšíme, jak na pivo s přáteli. Do toho se neustále přidávají nové postavy, které však už po těch letech ztrácí na zajímavosti. V posledních dílech jako kdyby Ward jela už jen na autopilota a jejím dílům místy už schází originalita. Jenže náhle je tu Lassiter, příběh, na který někteří čtenáři čekali celé roky.

Návrat do dob vysoké kvality?

Možná za to mohlo to očekávání, že v případě Lassitera půjde o něco speciálního. Tak jako tomu bylo u návratu „Krále“ v druhém příběhu o Wrathovi. Bohužel se ale nedá se říct, že to by se stalo.

Příběh je čtivý, svěží, avšak autorka se v něm pohybuje pouze po okraji a nezachází příliš do hloubky. Člověk se musí ptát, kde jsou ty emoce, které provázely první díly série. Emoce, díky kterým si ty příběhy čtenáři pamatují i roky poté. Zároveň se v Lassiterovi – což je oficiální kniha ze série Bratrstvo černé dýky – objevují i postavy z vedlejší série, Padlí andělé. Jde o zajímavý nápad, nicméně ve výsledku knihu stahuje trochu dolů. Objevuje se tu díky tomu totiž příliš vypravěčských pohledů mnoha různých postav, které pak ubírají prostor zajímavější hlavní dějové lince.

Lassiter tak opět přináší standardní porci zábavy, na kterou jsou příznivci tvorby J. R. Ward zvyklí, schází mu však to něco navíc, co by knihu pozvedlo zase o stupeň výš. Nezbývá tedy než doufat, že se autorce v nadcházejících knihách podaří vrátit ke kvalitě z úvodu série, a ukončí tak svou více jak dekádu trvající ságu s gracií. Její svět by si to rozhodně zasloužil.

  • J. R. Ward: Lassiter (Bratrstvo černé dýky 21)
  • Baronet, 2024
  • překlad: Jana Pacnerová
  • 464 stran, 469 Kč (v e-shopu Fantasye již za 422 Kč)
20. srpna, Nela Libovická

Bratrstvo černé dýky 21 - Lassiter

Bratrstvo černé dýky 21 - Lassiter
Vložit do pytle na zboží  Koupit 469 Kč 422 Kč