Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Bohdan Jaroš se přesvědčí, že lidé bývají nebezpečnější než čerti, Juraj Červenák: Lovec čertů (Stein a Barbarič 9)

lovec certu

Hrabě Thurzo přišel v Trnavě o velitele husarského pluku a spolu s ním i o tučné výkupné za tureckého důstojníka. Nepochybně šlo o krádež. Teď jenom zjistit, zda se nestala i vražda, kdo si těch pět set zlatých vlastně odnesl a jak je získat zpátky. Naštěstí pro hraběte se v Trnavě právě objevil jeden ze slavné trojice říšských vyšetřovatelů a zrovna nikam nespěchá.

Bohdan Jaroš si život na volné noze nemůže vynachválit. Nemusí nikoho poslouchat, cestuje tam, kam se mu zrovna zachce, a rozhodně nemá nedostatek práce. Občas si dokonce přivydělá i nějakým tím stínáním, pálením, řezáním a vším ostatním, co s sebou nese dodržování práva a pořádku. Do Trnavy se mu nechtělo, ale byla by škoda nechat propadnout odměnu za čerta, který v okolí okrádal pocestné. A přestože Jaroš si práci většinou vybírá sám, hraběti může jen těžko říct ne. Zvlášť, když si tím může hezky přilepšit. Tento případ je ovšem o něco komplikovanější než obyčejná dezerce a krádež (případně vražda). A Jaroš je tentokrát na všechno sám. Což znamená, že si okolí Trnavy, praktiky místního podsvětí i neblahé důsledky války s Turky (včetně neplánovaného setkání s otrokáři) užije dosyta a nebude se muset dělit.

Juraj Červenák v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1974 Banskej Štiavnici.
  2. První knihy vydal pod pseudonymem Thorleif Larsson a George Callahan.
  3. Vytvořil několik příběhů s Conanem (Conan Nelítostný, Conan a svatyně démonů, Conan a dvanáct bran pekla).
  4. Napsal dva časopisecky vydané romány na pokračování (Chřestýš Callahan a brána duchů a Sekera z bronzu, rouno ze zlata).
  5. Mezi jeho nejvýznamnější díla patří krom cyklu o Černokněžníkovi i trilogie Dobrodružství kapitána Báthoryho, Bohatýr nebo historické romány o Steinovi a Barbaričovi.

Zpočátku fungoval Bohdan Jaroš jako tajemný pomocník kapitána Steina. S temnou minulostí, a ještě temnější zálibou v praktikování katovského řemesla. Postupem času ho autor většiny tajemství zbavil a teď Jaroš povýšil na sólo vyšetřovatele. Díky tomu se tento příběh nemusí ohlížet na neohrabané písaře či pobožné a kulhající důstojníky, a finále tak slibuje ještě víc akce. Juraj Červenák se opět předvádí ve skvělé formě. Spousta náznaků odkazujících na pravé viníky zločinu se objevuje již během úvodních kapitol, což ale neznamená, že by čtenáři měli o celé záležitosti jasno ještě před Jarošem. Není zde nouze o překvapení a hlavnímu hrdinovi půjde často o život, takže si nejspíš posteskne, že úvodní setkání s čertem bylo vlastně tou nejsnazší částí tohoto konkrétního dobrodružství.

Historické detektivky Červenákovi vyloženě svědčí. Ne, že by neuměl napsat pořádnou fantasy, ale jakmile se jeho příběhy posunou více k historickým reáliím a všechna magie či nadpřirozeno jsou jenom iluze, případně výsledek pověrčivosti lidí, má autor mnohem víc prostoru zaměřit se na děj a nesnaží se neustále zvyšovat sázky (což mimochodem poznamenalo jeho druhý díl Zlata Arkony). Ano, i tady hraje jistou roli náhoda a občas umře víc než jen pár lidí, nicméně všichni démoni jsou smrtelní. Tahle série si sice připsala již devátý díl, ale bude-li autor chtít, může přidat minimálně jednou tolik knih. Nápadů na to má očividně ještě dost.

  • Juraj Červenák: Lovec čertů (Stein a Barbarič 9)
  • Argo, 2024
  • Obálka: Pavel Růt
  • Překlad: Richard Podaný
  • 248 stran, 398 Kč (v e-shopu Fantasye již za 358 Kč)
24. srpna, Tomáš R. Tokoš

Stein a Barbarič 09: Lovec čertů

Stein a Barbarič 09: Lovec čertů
398 Kč 358 Kč