Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Z Benátek až na dvůr chána Kublaje, Éric Adam, Christian Clot, Didier Convard, Fabio Bono: Marco Polo 1 – Cesta za chlapeckým snem

Marco Polo 1 – Cesta za chlapeckým snem

Jméno benátského kupce Marka Pola je dodnes synonymem nezdolného cestovatele a objevitele. Nejenže se o něm točí seriály a pojmenovávají ulice, cestovní příručky, a dokonce i asteroidy, ale k jeho odkazu se určitým způsobem hlásí i všichni moderní nomádi a cestopisci. Polovo svědectví o cestách do říše mocného chána Kublaje bylo velmi populární už ve středověku a i v dobách internetu a digitální fotografie na čtenáře dýchá atmosférou exotických dálav. Komiksový svazek z dílny francouzských tvůrců nabízí čtenářům výpravu po boku Markova velblouda.

Obálce životopisného komiksu Marco Polo 1 – Cesta za chlapeckým snem dominuje plachetnice, plachty spuštěné, kotva čerstvě vytažená, už jen vyplout. Z dřevěného mola výpravě ještě narychlo žehná katolický kněz, zrzavý mladík na horní palubě už ale dění v přístavu nevěnuje přílišnou pozornost. Tahá za jedno z lan a s úsměvem hledí do dáli. Marco Polo s otcem a strýcem po boku opouští rodné Benátky a vyplouvá vstříc dobrodružství, které jej proslaví.

Ale nepředbíhejme. Markova cesta tam a zase zpátky (mrkám na vás, Bilbo Pytlíku) začíná paradoxně návratem, konkrétně návratem otce Niccola a strýce Maffea do Benátek. Oba obchodníci roku 1269 opět ulehají do vlastních postelí po několikaletém pobytu na východě. Navštívili dokonce i říši chána Kublaje a právě k Mongolům se hodlají brzy zase vrátit. Chánovi totiž přislíbili, že s sebou přivedou skupinu křesťanských misionářů. Marco u jejich druhé výpravy nemůže chybět. Nikdo z mužů přitom netuší, že jim cesta nehostinnými horami i vyprahlými pouštěmi potrvá několik let a rozhodně se při ní nebudou nudit.

Komiksová edice Explora o slavných objevitelích je – stejně jako paralelně vycházející komiksy o významných historických postavách – v první řadě náhledem na životní pouť vybraného protagonisty, ať už je jím mořeplavec Fernão de Magalhães, myslitel Charles Darwin či právě Marco Polo. V jeho případě se však víc než kdy jindy patří zdůraznit, že se komiks nepokouší o adaptaci Polova slavného cestopisu Milión, nýbrž primárně o rekonstrukci Markova života. Je v tom ale vůbec rozdíl? Tak trochu. Ono to totiž současně je a není totéž.

Polův cestopis byl jistě vděčným prvotním zdrojem informací, tvůrci však konzultovali i další historické prameny, aby životopisný komiks doplnili tam, kde je původní text na informace skoupý. A protože řeč je o komiksu sotva padesátistránkovém, museli logicky jinde zase krátit, vypouštět a ještě jinde pro čtenářovo dobro trochu fabulovat. Není divu, že se bohatý materiál autoři nakonec rozhodli rozdělit do dvou svazků, a tak na Cestu za chlapeckým snem navazuje svazek druhý – Na dvoře velkého chána – popisující život v rozlehlé Kublajově říši.

Stejně jako u dalších komiksů vydávaných v nakladatelství Lingea platí i pro Marka Pola, že kombinuje snahu čtenáře bavit a současně vzdělávat. Veskrze obyčejný popis cesty je tak protkán hned několika napínavými epizodami, které příběh trochu okořeňují a provětrávají. To, že dojde i na krev, asi není třeba zdůrazňovat. Přesto by si čtenář od komiksu neměl slibovat příliš. Kupříkladu na hlubší rozpracování postav, jejich vztahů a osobních pohnutek scenáristům chybí prostor, a tak kromě Marka všechny zůstávají spíše jen šablonami svých historických předloh.

Komiks Marco Polo je vhodnou volbou zejména pro čtenáře, kteří toho z komiksu ještě tolik nespolykali a nekladou na něj přílišné nároky. Dobře poslouží k tomu, aby se člověk odlehčenou formou dozvěděl něco málo o životě titulního hrdiny. Ten, kdo od útlého svazku očekává celistvý příběh bez zkratek či hlubší ponor do psychiky ústřední postavy, se ale spálí. Na propracovanější a detailnější narativ totiž není na těch několika málo stránkách dost prostoru.

  • Éric Adam, Christian Clot, Didier Convard, Fabio Bono: Marco Polo 1 – Cesta za chlapeckým snem
  • Lingea, 2023
  • Překlad: Jitka Dědicová
  • 56 stran, 299 Kč
8. října, Jakub Ehrenberger