Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Invaze na Zemi nepatří mezi šťastné nápady, Evan Currie: Z temnoty (Odyssey One 4)

z temnoty odyssey one

Bitvu o sluneční soustavu prohrál, ale Zemi ztratit nehodlá. Kapitán Eric Weston, toho času bez vesmírné lodi, je připraven udělat vše pro to, aby jeho domov nepadl za oběť děsivým Drasinům, kteří si kdoví proč usmysleli, že likvidace této konkrétní planety je naprostou prioritou v jejich tažení vesmírem.

LSAK Odyssey je mrtvá. Její kapitán ne. Nejenže přežil poslední sebevražedný útok, jemu se povedlo dostat na Zemi v jednom kuse (na rozdíl od jeho lodi) a ještě má k dispozici dost nejmodernější vojenské výstroje, aby vyzbrojil malou skupinku lidí a pustil se s nimi do zoufalého boje proti invazním jednotkám nepřítele. A ačkoli se může zdát, že naše planeta už to má za sebou, a každý protiútok jenom pozdrží změnu statutu civilizace na vymřelá, Eric Weston nepatří k těm, kdo by uměli prohrávat.

Ostatně za celou knihu, od první do poslední strany napěchovanou akčními scénami, se ani jednou doopravdy nepřiblíží k riziku, že by daná mise mohla být jeho poslední. De facto se z něj stává dokonalý hrdina. Nemůže sice být na všech místech najednou, ale kde je on, tam nemají Drasinové šanci. Pochopitelně se boj o Zemi neobejde bez lidských obětí, nicméně v nastaveném tempu lze tuto skutečnost snadno přehlédnout. Už jenom proto, že umírají pouze čísla, případně postavy zmíněné jen proto, aby jim moha být jejich krátká kariéra literárních person rychle ukončena.

Evan Currie ve třech bodech

  1. Narodil se roku 1976 v Kanadě.
  2. Vystudoval informatiku a IT.
  3. Kromě sci-fi románů má na svém kontě i sérii z prostředí alternativní verze Římské říše.

Evan Currie celou předchozí knihu šponoval napětí a nutil své hrdiny vzdorovat několikanásobné přesile, aby nakonec zdánlivě nechal Zemi napospas emzákům. Ano, tato série těží zejména z neustálého boje Davida proti Goliášovi. Nebo spíš zástupu Goliášů, kteří sice moc nepřemýšlí, ale mají za sebou tajemnou říši, která se minule krátce představila čtenářům, aby tentokrát absentovala. A tak zatímco ve druhé části série se autor soustředil na doplňování informací a letmém představení opravdové hrozby, nyní pokračuje v tempu nastoleném třetím dílem. Z temnoty je svým způsobem jen obdobou Domovského světa, jen převážně v hranicích gravitační studny. A s poněkud odlišným výsledkem.

Poměrně záhy se ukáže, že autor nenechá Zemi padnout. Těžko soudit, zda by něco takového celou sérii posunulo někam jinam či ne. Rozhodně by bylo zajímavé sledovat, jak by na tento osud domova reagovali přeživší, a hlavně jejich pacifističtí spojenci. Nicméně po této šílené akční jízdě skrze ulice New Yorku, zničenými městy USA a pocuchanou sluneční soustavou je více než jasné, že ať se příště stane cokoli, lidé mají (nějakou) budoucnost jistou.

Z temnoty je dílem z kategorie přečti a zapomeň, ovšem to neznamená, že by to čtení bylo nudné či nezáživné. Vzhledem k nastavenému tempu vyprávění vám tento román nevydrží víc než pár hodin, ale naštěstí nejde o poslední díl celé série.

  • Evan Currie: Z temnoty (Odyssey One 4)
  • Laser, 2024
  • obálka: Michal Kuba
  • překlad: Jakub Marek
  • 372 stran, 549 Kč (v e-shopu Fantasye již za 494 Kč)
17. srpna, Tomáš R. Tokoš

Odyssey One 04 - Z temnoty

Odyssey One 04 - Z temnoty
Vložit do pytle na zboží  Koupit 549 Kč 494 Kč