Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Pištec na bráně k západu Recenze
Pištec na bráně k západu
Jaroslav Mostecký

5. prosince 2006, Rajko Ćosić
Před dvěma sty lety ztroskotal na planetě Algol raketoplán ze Země. Dopadl do močálu na okraji pralesního moře, domova predátorů, kteří začali lidské trosečníky postupně likvidovat. Posádka pasažéry zradila a vydala se do vnitrozemí. Vznikly tak dva klany, které spolu neustále válčí. Lidé se naučili v těžkých podmínkách jakž takž přežívat a pokouší se žít v symbióze s okolím…

Číst článek dál | Diskuze (114) | Přístupů: 2810
Atlantida Recenze
Atlantida
Greg Donegan

4. prosince 2006, BoboKing
Bývalý americký velitel zvláštních jednotek A-Team Greg Donegan není u nás příliš známý. Jeho pravé jméno je Bob Mayer (*1959), a před knihou Atlantida (orig. Atlantis, 1999) se u nás objevil jen jeho román Pomsta Omegy (Alpress 2001), který vydal pod jménem Joe Dalton. Těch pseudonymů má ale povícero: Kromě Grega Donegana například Robert Roberty nebo Bob McGuire.

Číst článek dál | Diskuze (97) | Přístupů: 3542
Tkalci saramyrští Recenze
Tkalci saramyrští
Chris Wooding

30. listopadu 2006, Martin Fajkus
Pod slovem tkadlec si většina lidí představí člověka hrbícího se za stavem, jenž si na svůj denní chléb vydělává usilovnou monotónní dřinou. Ovšem saramyrští Tkalci jsou borci trochu jiného kalibru. Skrytí pod bizarními maskami spřádají sítě ze lstí, intrik a přetvářky. Takže vlastně v jistém smyslu také tkají, jen jejich pracovní plochou je celý Saramyr.

Číst článek dál | Diskuze (123) | Přístupů: 3562
Válka cti (Honor Harringtonová) Recenze
Válka cti (Honor Harringtonová)
David Weber

29. listopadu 2006, Zdena Štouračová
Přistupovat k této knize jako k solitéru není možné, protože souvislost s předchozími díly je příliš úzká, a to nejen s těmi, jejichž autorem je David Weber, ale i s novelami, které do tohoto cyklu umístili jiní autoři. Přesto se o zhodnocení dalšího dílu Honořiny biografie pokusím. Tak tedy: Znovu se setkáváme s Honor, o něco starší, se zhojenými zraněními, která si přinesla ze zajetí, a s nahrazenými všemi částmi těla, o které v zajetí přišla. Není sice mír, jen příměří, ale zdá se, že k míru není daleko a válku si nikdo nepřeje ani v Mantichoře, ani v (už ne lidové) republice Haven, v Andermanském císařství, ani v Solárním svazu – takže proč udržovat tak velkou armádu a proč vůbec stavět nové bojové lodě? Vždyť můžeme tolik ušetřit…

Číst článek dál | Diskuze (97) | Přístupů: 3205
Válka cti Recenze
Válka cti
David Weber

29. listopadu 2006, E. Kocourek
„Je dobrá, ale není vtělením bohyně války,“ říká o Honor nepřátelská kapitánka. Jiní považují vévodkyni Harringtonovou za stále odjištěnou bojovou hlavici a další zas za nebezpečného šílence neschopného odlišit husarské kousky od povinností důstojníka. Kdo se v Honor mýlí, a kdo má pravdu? To se dočtete v této špičkové military SF a neméně špičkové scifárně.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3545
Válka Prastarých Recenze
Válka Prastarých
Richard A. Knaak

27. listopadu 2006, Martin Fajkus
WarCraft – už jen při vyslovení tohoto slova se mnoha lidem rozzáří oči. A není to jen kvůli skvělé počítačové hře. Stále větší popularitu si získávají i knihy ze světa WarCraftu. Tady bezesporu k nejoblíbenějším patří tituly, pod kterými je podepsán Richard A. Knaak. Jeho zatím poslední prací na toto téma je trilogie Válka Prastarých. V jednotlivých dílech – Studna věčnosti, Duše démona a Rozdělení autor představuje rozsáhlý příběh založený na reáliích a historii Azerothu, do kterého však vnáší své vlastní pojetí událostí i fantazii.

Číst článek dál | Diskuze (118) | Přístupů: 4181
Nejhloupější anděl Recenze
Nejhloupější anděl
Christopher Moore

23. listopadu 2006, BoboKing
„Vánoce, Vánoce přicházejí,“ je to opět tady a my s tím nic nenaděláme. Vánoce jsou bezesporu největší svátky v západním světě a je naprosto jedno, jestli věříte, či nevěříte, že před dvěma tisíci lety se neznámý duch tam seshora zakoukal do pohledné židovské slečny, se kterou pak zplodil Mesiáše. Vánoce prostě slavíme všichni. A tak není divu, že se toto téma dá nalézt v mnoha podobách i v literatuře.

Číst článek dál | Diskuze (121) | Přístupů: 3059
Pátrání po Jakeovi a jiné příběhy Recenze
Pátrání po Jakeovi a jiné příběhy
China Miéville

22. listopadu 2006, Jakub Malchárek
Chinu Miévilla, jakožto nejvýraznějšího představitele žánru New Weird, netřeba představovat. Jeho sbírka povídek Pátrání po Jakeovi a jiné příběhy obsahuje celkem 14 děl. Přesto, že žánrově se řadí do edice New Weird, přišlo mi, že většina povídek je spíše hororových, což vůbec není na škodu.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3093
Hvězdy, ty studené hračky Recenze
Hvězdy, ty studené hračky
Sergej Lukjaněnko

16. listopadu 2006, Marek Hrubý
Ruského spisovatele Sergeje Lukjaněnka není potřeba nijak zvlášť představovat. Sérií Denní, Noční a Šerá hlídka, ságou o věčném boji sil Tmy a Světla, se proslavil jak v knižní, tak ve filmové podobě nejen doma v Rusku, ale i ve světě. Českou republiku v to nevyjímaje.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2510
Černý trůn Recenze
Černý trůn
Roger Zelazny a Fred Saberhagen

14. listopadu 2006, Martin Fajkus
Roger Zelazny se právem řadí mezi skutečné velmistry žánru. Vždy se mu dařilo čtenáře zaujmout šíří své fantazie a vypravěčskými schopnostmi. Přitom se nesoustřeďoval jen na standardní fantasy či sci-fi, ale občas se pustil i do příběhů, které vybočovaly ze zavedených schémat. A přesně takový je i Černý trůn.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2772
Invocatio Elementalium Recenze
Invocatio Elementalium
Dušan D. Fabian

13. listopadu 2006, Piter
Duše militaristova se zachvěla očekáváním – další Fabián na pultech! Koho tentokrát rozseká elitní jednotka kosmických mariňáků? Nebo snad budou mít hody příšery na opuštěné planetě? Ale co to? Nejmenoval se ten spisovatel původně nějak jinak?

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3461
Anansiho chlapci Recenze
Anansiho chlapci
Neil Gaiman

3. listopadu 2006, Roman Paulík
Existují příběhy, které vám dají zapomenout aspoň na chvíli na okolní svět. Jsou dobré a jsou potřeba. Mezi nimi najdete takové, u kterých se na konci vynoříte a zjistíte, že svět se změnil; někdy k lepšímu, a někdy naopak. Neil Gaiman takové příběhy vypráví a román Anansiho chlapci k nim patří. Můj svět se na konci knihy změnil; autor mě připravil na to, co mě jednou může potkat.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3400
Krev elfů Recenze
Krev elfů
Andrej Sapkowski

3. listopadu 2006, E. Kocourek
Co vůbec znamená název románu? Jde o krev ve smyslu genetickém, o pokrevní linii, o příbuzenský vztah Ciri s jinou rasou? Či jde spíš o krev ve smyslu chirurgickém (či řeznickém?), o krev, která bude prolita, která kane a stříká a jíž jsou některé romány nasáklé?

Číst článek dál | Diskuze (101) | Přístupů: 5229
Kryptonomikon Recenze
Kryptonomikon
Neal Stephenson

3. listopadu 2006, Piter
Kryptonomikon je kniha, které musíte věnovat pozornost. Dějové linie i časové proudy se proplétají a prolínají ve složitém vzoru, který je vyjeven až v závěru knihy. Nečekejte žádnou adrenalinovou zábavu, upíry a mimozemské technologie, připravte se na tajné dějiny zabalené a podané formou kvalitního čtiva.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3296
Let nočních dravců Recenze
Let nočních dravců
Raymond E. Feist

2. listopadu 2006, Martin Fajkus
Let nočních dravců je napsán ve specifickém feistovském stylu, který kombinuje dobrodružný příběh s klasickou fantasy. Nijak sice nevybočuje z řady, pro svou čtivost a profesionální zpracování však jistě nebude zklamáním.

Číst článek dál | Diskuze (122) | Přístupů: 3040
Zahrada sirén Recenze
Zahrada sirén
Vladimír Šlechta

2. listopadu 2006, Zdena Štouračová
Tak konečně je to tady. Netrpělivě očekávaný návrat Vladimíra Šlechty do Pohraničí spatřil světlo světa a máme před sebou první část již dlouho slibované trilogie Gordonova země, Zahradu sirén. Jaký tedy ten návrat je? Splní Zahrada sirén očekávání do ní vkládaná?

Číst článek dál | Diskuze (102) | Přístupů: 3260
Brány Anubisovy Recenze
Brány Anubisovy
Tim Powers

2. listopadu 2006, Jiří Popiolek
Děj románu o snaze vrátit moc a zašlou slávu starým egyptským bohům, jimž se ale zcela nechtěně postaví do cesty současný literární vědec Brendan Doyle, je nesmírně spletitý a propracovaný.

Číst článek dál | Diskuze (105) | Přístupů: 3258
Spin Recenze
Spin
Robert Charles Wilson

1. listopadu 2006, Roman Paulík
Tyler si hraje a vyrůstá s o rok staršími dvojčaty Diane a Jasonem. Jejich dětství končí jako bezstarostná existence celého lidstva v okamžiku, kdy zhasne Měsíc a všechny hvězdy kromě Slunce, a Země se ocitne uvnitř zvláštní bariéry, kde čas plyne mnohem pomaleji než venku.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2390
Královnin vrah Recenze
Královnin vrah
William King

1. listopadu 2006, Zdena Štouračová
Milovníci přímé akce si i v tomto dílu přijdou na své, odehrávají se zde velkolepé bitvy i individuální souboje a šarvátky, intriky stíhají pletichy a zásahy nově se objevující rasy Quanů i někoho dalšího (snad oněch Stínů, kteří byli příčinou příchodu Terrarchů) přinášejí nové komplikace a zápletky.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2840
Rozesmátá mrtvola Recenze
Rozesmátá mrtvola
Laurell K. Hamiltonová

29. října 2006, Zdena Štouračová
Pokud tedy máte rádi příběhy odehrávající se v trochu jiné realitě, kde tajemno je běžnou součástí skutečnosti, kde temnota noci je jen trošku méně temná než zákoutí lidské ctižádosti, a pokud vám navíc nevadí, že ženské hrdinky se ukazují často úspěšnějšími než jejich silnější mužští kolegové, pak je Rozesmátá mrtvola tím pravým příběhem pro vás.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 4221