Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Halo 2, Potopa Recenze
Halo 2, Potopa
William C. Dietz

5. listopadu 2007, Piter
Druhá kniha ze série HALO (podle stejnojmenné počítačové hry) přímo navazuje na poslední scény předchozího dílu. Hrdiny jsme opustili ve vraku válečné kosmické lodi, která uprchla po porážce lidské flotily u soustavy Cíl na koordináty nalezené na prastarém mimozemském artefaktu.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4807
Znamení jednorožce Recenze
Znamení jednorožce
Roger Zelazny

2. listopadu 2007, Zdena Štouračová
I když mám k původnímu vydání amberské série nostalgický vztah, zvláště k prvnímu dílu (tehdy pod názvem Vládci stínů), nápadem na nové vydání v nové grafické úpravě, a hlavně v novém překladu, jsem byla nadšena…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3828
Krvavé pohraničí Recenze
Krvavé pohraničí
Vladimír Šlechta

30. října 2007, Zdena Štouračová
Temný mág padl. Alarich Touraine je mrtev. Přestože je všeobecně známo, že ho zabil baron Lecter, Floyd Bartlett o tom ví své. A je možno říct, že je mu to spíše ke škodě než k užitku. I takto by se dal shrnout obsah Krvavého pohraničí. Nebo taky takto: Rudenrog je přeplněn kolonisty, směřujícími do krajiny, kterou dosud okupoval Touraine, a hraničáři, čarodějové, elfové a trpaslíci už zde nejsou vítáni. Jak se s tím Floyd Bartlett vyrovná? A jak se s tím vyrovnal Vladimír Šlechta?

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4145
Domovina Recenze
Domovina
R. A. Salvatore

26. října 2007, Lukáš Knetig
Temní elfové mají velmi špatnou pověst snad ve všech světech, v nichž se vyskytují. A je třeba přiznat, že si ji získali naprosto oprávněně. Jsou totiž zrcadlem negujícím všechny dobré vlastnosti svých ušlechtilých bratránků. Jejich úskočnost, zloba, politikaření, sobeckost či zvrácenost se už dávno staly příslovečnými. A oni sami se neustále snaží svými činy všechny pověsti, které o nich kolují, překonat. Jsou velmi nebezpeční protivníci, neboť na rozdíl od goblinů či trolů jsou téměř vždy zobrazováni jako velice inteligentní a vychytralí tvorové.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3907
Erik Recenze
Erik
Terry Pratchett

23. října 2007, BoboKing
Svět Úžasné Zeměplochy – nejlegračnější a nejpodivuhodnější fantasy v této i jakékoli jiné galaxii, který vytvořil anglický spisovatel Terry Pratchett, už přes dvě desetiletí obšťastňuje miliony čtenářů na celém světě. Český fanda si za dobu vydávání Pratchetta u nás mohl do své sbírky kromě knih ze základní řady (ve světě je jich zatím 31) pořídit i vedlejší série a příběhy, mapy, kuchařky, hry, komiksy, ilustrovaný filmový scénář, luxusní velké ilustrované vydání, příběhy milované hrdiny ze Zeměplochy atd. A to většinou pod značkou nakladatelství Talpress.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3014
Černá krabice Recenze
Černá krabice
Joe Hill

23. října 2007, BoboKing
První román nového mistra temné fantastiky. Ale kdo je to Joe Hill? Je to pseudonym člověka, který má k hororu blíže, než si můžeme myslet. Je to přezdívka Josepha Hillstroma Kinga (*1972). A to je syn krále hororů Stephena Kinga. Jak to tedy vypadá, v tomto případě jablko nespadlo daleko od stromu.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3390
Bojový drak Recenze
Bojový drak
Christopher Rowley

19. října 2007, Zdena Štouračová
Už čtvrtý díl série o dvojici Relkin – Bazil Zlomený Palcát líčí další část jejich společného života, tentokrát komplikovanou vojenským tažením do nitra kontinentu Eigo, do Kraheenu. Tam totiž Temný mág Heruta Skash Gzug oživil mumii dávno zemřelého Proroka a využívá ho ke svým světovládným cílům. 109. marnerijský dračí pluk navíc dostal nového velitele, typické protekční dítko Wiligera. Docela dobrý základ pro komplikovanu zápletku.

Číst článek dál | Diskuze (107) | Přístupů: 3036
Démonova kletba Recenze
Démonova kletba
Dan Abnett & Mike Lee

18. října 2007, Martin Fajkus
V posledních letech vzrůstá obliba temných příběhů s více či méně zápornými postavami v hlavních rolích. Autoři a zejména vydavatelé tedy dovedně využívají tohoto trendu a rádi přidávají knihám nálepku DARK FANTASY. Na hrdiny přitom házejí špínu s takovou vervou, že na nich nezůstává prakticky „nit suchá“. Obvykle se sice potom ukáže, že to s tím „zlounstvím“ zase není až tak horké, ale čtenář přece jen bývá většinou docela spokojen, takže se vrací pro další knihu podobného ražení.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3254
Démonova kletba Recenze
Démonova kletba
Abnett Dan, Lee Mike

17. října 2007, Piter
Další fantasy ze světa Warhammeru je první z řady „Příběhů Maluse Temné čepele“. Samotný svět není třeba dlouze představovat – křehká aliance lidí a trpaslíků se brání vpádům hord z Pustin chaosu i vnitřním nepřátelům „nakaženým“ nebo sympatizujícím s Chaosem a jeho divokými bohy. Ostré čepele, magické runy, kouzla, potoky krve a velmi rozdílná kvalita autorů. Někteří vpašují mezi krvavá jatka i něco k zamyšlení, jiní mají raději holou řež bez postranních úmyslů.

Číst článek dál | Diskuze (102) | Přístupů: 4253
Archivy hrůz Recenze
Archivy hrůz
Charles Stross

17. října 2007, Martin Fajkus
Tajné služby. Asi každý si pod tímto pojmem představuje nějakou mocnou organizaci se spoustou agentů, kteří neváhají pořádně klepnout přes prsty „zlé hochy“, co kují nekalé pikle. Anebo organizaci, která právě takové individua zaměstnává. V mnoha případech se přitom překvapivě jedná o instituci s naprosto totožným názvem. Obyčejný občan se však rád kojí představou, že tajná služba jeho země stojí na té správné straně, a on tak může klidně spát, protože tajní agenti jsou ve střehu.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4073
Halo, Zkáza Cíle Recenze
Halo, Zkáza Cíle
Eric Nylund

16. října 2007, Piter
Nejsem milovníkem knižních a filmových zpracování počítačových her, zkušenost říká, že výsledek je zpravidla žalostný. Na druhou stranu si rád přečtu něco akčního, a pokud je to navíc kosmická sci-fi, těším se dvojnásob. Tentokrát jsem chybu neudělal, HALO patří k těm výjimečným příkladům, kdy se převod hry do jiného média vydařil.

Číst článek dál | Diskuze (120) | Přístupů: 4268
Cesta peklem Recenze
Cesta peklem
Harry Turtledove

15. října 2007, E. Kocourek
Může kniha být mizerná military a současně dobrá alternativní historie? Pokud myslíte, že ano, pak má „Cesta peklem“ naději vás zaujmout. Zaujmout, to ano. Ale uspokojit? Stěží.

Číst článek dál | Diskuze (93) | Přístupů: 4057
Midwichské kukačky Recenze
Midwichské kukačky
John Wyndham

11. října 2007, Piter
Pokud se řekne „klasická sci-fi“, vybaví se mi robotické povídky od Asimova, Clarkova 2001: Vesmírná odysea, Den trifidů a Midwichské kukačky od Wyndhama. Poprvé u nás vyšly „kukačky“ v roce 1994 a nyní vycházejí ve stejném překladu znovu. Nakladatele je třeba za takový počin pochválit, protože možná nevydal kasovní trhák, ale taková klasika by jednou za deset let vyjít mohla.

Číst článek dál | Diskuze (91) | Přístupů: 2964
Meč strachu Recenze
Meč strachu
Antonín Thurnwald

10. října 2007, Martin Fajkus
Jméno Antonína Thurnwalda není v české fantasy úplně neznámým pojmem. Někteří čtenáři si jistě vzpomenou na jeho debutovou knihu Gramarínová věž, která před několika lety vyšla v nakladatelství Wales. Byla to vlastně sbírka povídek, jejichž jednotícím rámcem byl stejný svět a povětšinou i hlavní hrdinové. Ke kladům přitom patřil zajímavý nápad kombinující fantasy s podsvětím mafiánského typu, k záporům zase poněkud nevěrohodné provedení.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2833
Dokonalý obchod Recenze
Dokonalý obchod
Alex Drescher

10. října 2007, Vlastimil Vyplel
Mezi elfy a vlkodlaky Alex Drescher přinesl vymoženosti, jako jsou internet, obilná burza či nelegální pěstírna marihuany. Na první pohled docela divoká směsice. V takovém světě královský prokurátor Klopp Yggredd řeší tři opravdu zapeklité případy.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6523
Rytíři draka Recenze
Rytíři draka
Christopher R. Bunch

9. října 2007, Martin Fajkus
Draci patří ke čtenářsky nejoblíbenějším tématům, takže není divu, že je spisovatelé fantasy rádi a hojně používají ve svých knihách. Většina z nich ovšem lpí na klasických schématech, takže najít nějaké to netradiční zpracování zase není tak jednoduché. A přece právě nyní má český čtenář možnost podívat se na ně trochu jinak hned dvakrát. V rozmezí několika týdnů totiž vyšly dvě knihy, shodou okolností druhé díly netrpělivě očekávaných cyklů, jejichž protagonisty tito bájní okřídlenci jsou.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2751
Drak Jeho Veličenstva Recenze
Drak Jeho Veličenstva
Naomi Noviková

9. října 2007, Zdena Štouračová
Napoleonské války. Na moři se nečekaně setkává britská bitevní loď s francouzskou fregatou, jejíž kapitán zdánlivě zcela nesmyslně bojuje proti silnějšímu nepříteli i ve chvíli, kdy je mu jasné, že tento boj vyhrát nemůže. Že vám to něco připomíná? Ano, tato výchozí situace je analogická k příběhům tolikrát již zpracovaným, třeba v cyklu o Horatiu Hornblowerovi či v sérii o kapitánu Jacku Aubreyovi a jeho příteli Stephenu Mathurinovi.

Číst článek dál | Diskuze (11) | Přístupů: 3628
Nefritový trůn Recenze
Nefritový trůn
Naomi Noviková

5. října 2007, Martin Fajkus
Prvotina Naomi Novikové Drak Jeho Veličenstva byla příjemným překvapením nejen pro čtenáře, ale i recenzenty a literární kritiky. Svůj podíl na tom měla originální myšlenka propojení draků s historickou epochou napoleonských válek, i sami hlavní hrdinové kapitán Laurence a drak Temeraire. Poutavý příběh spojující fantasy s dobrodružstvím i historickým románem se tak stal bestsellerem. Není tedy žádným překvapením, že kniha už začala sbírat první nominace i ceny coby nejlepší literární debut letošního roku.

Číst článek dál | Diskuze (147) | Přístupů: 3101
Podivný Thomas Recenze
Podivný Thomas
Dean R. Koontz

5. října 2007, Petr Čáslava
Dean R. Koontz je americký plodný spisovatel hororů a thrillerů, který na našem trhu rozhodně není neznámý. Pro mne osobně představuje jeho jméno hlavně dvě základní konstanty: 1) Nikdo zcela netuší, jak ho správně vyslovit. 2) Jeho romány mají silně nevyrovnanou kvalitu.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3079
Oko boha Rea Recenze
Oko boha Rea
Michael Asher

4. října 2007, Martin Fajkus
Snad každý někdy v dětství snil o tom, že se z něj jednou stane slavný archeolog, který bude pátrat po zaniklých civilizacích, hledat prastaré artefakty v džunglích či na pouštích, případně luštit tajemné šifry, jež ho nakonec dovedou ke ztraceným pokladům nevyčíslitelné ce­ny.

Číst článek dál | Diskuze (5) | Přístupů: 4311
Poražení králové Recenze
Poražení králové
Robert Holdstock

4. října 2007, Zdena Štouračová
Každé nové dílo Roberta Holdstocka se výrazně odlišuje od běžné produkce fantasy příběhů, proto tomu nemůže být jinak ani u třetí části Merlinova kodexu, Poražených králů. Holdstockův nezaměnitelný styl, zvláště jeho přístup k mýtům, který se tak liší od jakéhokoli jiného jejich výkladu, nenechá nikoho lhostejným.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2479
UnLunDun Recenze
UnLunDun
China Miéville

3. října 2007, Jakub Malchárek
Hnutí jménem New Weird už dávno není jen okrajovým žánrem a z velké části se o to postaral právě anglický spisovatel China Miéville, jehož romány Nádraží Perdido a Jizva dobyly svět téměř okamžitě poté, co vyšly.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2829
Květinová zkouška Recenze
Květinová zkouška
Jay Lake

2. října 2007, Piter
Román Květinová zkouška mi přesně zapadá do kategorie New Weird – je opravdu podivný. Co si představíte, když nahodím několik témat: bohové, trpaslíci, magie, dobývání města, palácové intriky. Mně by se pod takovým popisem vybavilo něco blízkého klasické fantasy ve stylu Pána prstenů, ale nemohl bych se mýlit více.

Číst článek dál | Diskuze (3) | Přístupů: 2876
Un Lun Dun Recenze
Un Lun Dun
China Miéville

1. října 2007, Martin Bedeč
Nejnovější počin britského spisovatele Chiny Miévilla je z úplně jiného soudku než tři předcházející dílka, kterými formoval hnutí New Weird, přesto má Un Lun Dun k New Weirdu blízko. A je stejně kvalitní.

Číst článek dál | Diskuze (85) | Přístupů: 4534
Sorry, vole, error Recenze
Sorry, vole, error
Vlado Ríša (ed.)

27. září 2007, Martin Fajkus
Edice Ikaros vydávaná Mladou frontou je pro většinu fanoušků sci-fi neodmyslitelně spojená se jménem šéfredaktora časopisu Ikarie Vlada Ríši. Ten se pohybuje nejen v jejím „zákulisí“, ale několikrát se tu už prezentoval jako autor a editor. Právě díky jeho neúnavné práci spatřilo světlo světa hned několik antologií věnovaných českým sci-fi i fantasy povídkám, v nichž kromě stálic české fantastiky dostali příležitost, aby ukázali, co v nich je, i nadějní nováčci.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3544
Květinová zkouška Recenze
Květinová zkouška
Jay Lake

27. září 2007, Martin Fajkus
New Weird, který u nás s tak neutuchujícím entusiasmem propaguje a vydává nakladatelství Laser-books, v sobě v reálu zahrnuje velké množství rozličných námětů, stylů i typů zpracování od takřka klasického pojetí přes nyní módní vlnu městské fantasy až po věci spíše fantaskní či úplné „úletovky“.

Číst článek dál | Diskuze (4) | Přístupů: 4964
Upíří chutě Recenze
Upíří chutě
Andrej Beljanin

26. září 2007, Zdena Štouračová
Nakladatelství Netopejr čas od času neodolá pokušení a vydá titul, jehož úspěch na trhu není předem zaručen. I tentokrát se vydalo do neprozkoumaných končin a vydalo humoristicky, nebo možná až satiricky laděnou upírskou historku, navíc ruské provenience.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3175
Dokonalý obchod Recenze
Dokonalý obchod
Alex Drescher

26. září 2007, Marek Hrubý
Mezi nakladatele, jež se snaží vydávat mladé neznámé české autory, se řadí i nakladatelství Leonardo. Jeho novým titulem je Dokonalý obchod od Alexe Dreschera. Nevím, zda se jedná o jméno či pseudonym, každopádně je to dílo českého autora pocházejícího z Ostravy.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 7558
Křehké věci, Krátké fikce a divy Recenze
Křehké věci, Krátké fikce a divy
Neil Gaiman

25. září 2007, Roman Paulík
Mám rád krátké povídky, mikropovídky a vtipy; jsou hutné, lze je přečíst v trolejbusu mezi konečnou a mou zastávkou a v neposlední řadě takovou krátkou formu jsem schopen sám napsat a mám tak pocit sounáležitosti. Ne každá krátká práce je ovšem kvalitní – stačí, když si přečtu ty svoje – a i ve vtipu musíte odvést dobrou práci.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 3061
Agent JFK 12, Stín legendy Recenze
Agent JFK 12, Stín legendy
Tomáš Němec

24. září 2007, Martin Fajkus
Tomáš Němec má na svém kontě zatím sice jen pár textů, ovšem každý z nich více než zřetelně naznačuje, že se v něm skrývá nemalý tvůrčí potenciál. To byl také jeden z důvodů, proč si ho spisovatelská dvojice Procházka – Žamboch jako prvního pozvala k hrátkám na svůj soukromý „píseček“ jménem agent JFK. A nutno řící, že se jim to bohatě vyplatilo.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5328