Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Sniegoského válka je u konce. Pro padlé anděly nastává ve třetím svazku konec dnů, Thomas E. Sniegoski: Konec dnů (Padlí andělé 3)

Sniegoski Thomas E.: Padlí andělé 3 - Konec dnů

Kdo si myslel, že pádem Verchiela nebeská bitva končí, se nemohl mýlit víc. Verchiel byl chytrý, a tak si ještě před svým pádem obstaral nástupce, anděla Geburaha, který je odhodlaný dokončit dílo svého předchůdce. A tak si Aaron a jeho partička Nephilim neodpočinou. Musí se totiž (opět) vypořádat s hrozbou konce světa.

Časovanou bombu odpočítávající konec světa v podobě harmoniky totiž drží mladík Dusty, který se s magickou a silnou mocí nástroje snaží vypořádat. Ničivá síla harmoniky může kdykoliv přivolat Pelyněk a tím i konec světa. A tak mají Nephilim v čele s Aaronem Corbetem opět plné ruce práce se záchranou světa.

Poslední svazek trilogie o Padlých andělech má jednoduchý děj. Na rozdíl od svých předchůdců se jeví uměle, příliš natahovaně, jako kdyby autor svou představivost a všechnu originalitu vyplýtval na předchozí dva díly, díky čemuž se zdá poslední svazek, který by měl být vyvrcholením celé série, jako velmi nepovedený a místy až nudný příběh. Často budí zdání, že Sniegoského děj měl skončit s pádem Verchiela, tedy druhou knihou.

Thomas E. Sniegoski v pěti bodech

  1. Je autorem více než dvaceti novel pro dospívající a děti.
  2. Jeho série Padlí andělé obsahuje knihy: Padlí andělé a Leviatan, Aerie a Zúčtování a Konec dnů.
  3. Mezi jeho romány patří sága Padlí andělé, Sleeper Code, Legacy, Force Majeuere a další.
  4. Padlí andělé je jeho jediná série přeložena do češtiny.
  5. Série Padlí andělé sloužila jako předloha pro třídílný televizní film ABC Family Fallen s Paulem Wesleyem v roli Aarona.

Autor si tedy čtenářovu pozornost dobývá jen dobrým stylem psaní, který se zlepšuje díl od dílu. Už v předchozích částech spisovatel dokázal, že má velký talent pro popis akčních scén, což ve třetí knize jen potvrzuje. Skvěle charakterizuje i samotné hrdiny, což přispívá ke čtivosti díla.

Thomas E. Sniegoski postavy dobře prokreslil, nejzajímavěji se jeví především nový mladý Angličan Jeremy, který se objevil na konci druhého dílu. Autor krásně prokreslil jeho charakter, k čemuž použil především dokonale volenou přímou řeč. Kromě několika výjimek jsou postavy zajímavé, jejich dějové linie jsou však někdy až příliš uspěchané a nedostanou dostatek prostoru, který by si jistě zasloužili.

Nejméně zajímavou dějovou linií je paradoxně ta s hlavním hrdinou Aaronem. Tu však skvěle kompenzuje linka s Dustym nebo novým oddílem Mocností, která se čte skoro sama a povětšinu času nenudí.
Lucifer cítil, jak se mu v žaludku dělá palčivá, studená kulička, a uslyšel dávnou ozvěnu dětského hlasu: „A svět pohltí temnota.“ (str. 125)

První polovina příběhu je poněkud nezáživná a nezajímavá, avšak druhá polovina s Pelyňkem vše zachraňuje. Akce srší na čtenáře z každé stránky a je velice snadné se ztotožnit s příběhem a především s postavami. A je jedině dobře, že se bitva táhne i několik kapitol.

Poslední díl je poněkud zbytečný a bohužel sráží skvěle napsanou, zábavnou a originální trilogii do mírného nadprůměru. Ne nadarmo se říká, že v nejlepším by se mělo přestat.

  • Thomas E. Sniegoski: Konec dnů (Padlí andělé 3)
  • CooBoo, 2012
  • překlad: Anna Vondřichová
  • obálka: Lubomír Kuba
  • 279 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
23. dubna 2013, Klára Valkounová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Padlí andělé 3 - Konec dnů

Padlí andělé 3 - Konec dnů
  249 Kč