Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Dutý drahokam v sobě ukrývá čisté pohádky, Susannah Appelbaumová: Dutý drahokam (Traviči ze země Caux 1)

Appelbaumová Susannah : Traviči ze země Caux 1 - Dutý drahokam

Břečťanka Manxová je dívka, která bydlí u svého strýčka, Cecila Manxe, jenž vlastní hostinec s názvem Dutá betle. Žije na své poměry vcelku poklidný život, ale vše se změní se strýčkovým odchodem, který se rozhodne uzdravit krále Rulíka a tím zmírnit bolest, kterou zemi Caux tento krutý člověk způsobuje.

Do hry v této chvíli vstupuje Šťavel Klejotok, ochutnavač z Cechu, který se zaváže Cecilovi, že se po dobu jeho nepřítomnosti o Břečťanku postará a bude Dutou betli spravovat. Nic však není takové, jaké se zdá. A tak dorazí jednoho dne k hostinci skupina vojáků, kteří vybírají daně. V Duté betli nastává zmatek a Břečťance nezbývá nic jiného, než utéct společně s betlí – vzácným drahým kamenem, který je pro všechny v těchto dobách cennější než zlato – a Jeřábem Truaxem, ochutnavačem, pracující pro velitele skupiny vojáků.

Pohádka, kterou si užijí i starší

Ačkoliv se jedná o její prvotinu, Susannah Appelbaumová vstoupila s Dutým drahokamem do spisovatelského světa velmi obstojně a hlavně důstojně. Na rozdíl od jiných literárních počinů si totiž Dutý drahokam na nic nehraje a láká tak čtenáře pouze na to, co v něm opravdu zažije – a to čistý pohádkový příběh, který je sice primárně určen pro mladší věkovou kategorii, ale bezpochyby si ho užijí i starší. S čistým svědomím se dá říct, že z knihy vyzařuje zvláštní aura, jež dává tušit jistou míru odlišnosti od ostatních novodobých, pohádkových knih. Dutý drahokam oplývá něčím víc, než jen pouhým bojem dobra proti zlu s hlavní zápletkou, která je velmi snadno předvídatelná a spoustou nebezpečí, před kterými je třeba se mít na pozoru.

Susannah Appelbaumová v pěti bodech

  • Pochází z rodiny lékařů, díky tomu v ní od dětství roste zájem o jedy.
  • Nyní žije v USA s manželem a dvěma dětmi.
  • Už jako dítě se velmi zajímala o květiny a rostliny obecně.
  • Inspiraci pro Traviče ze země Caux bere především ze svého mládí na francouzském venkově.
  • Mnoho let pracovala v žurnalistice.

Susannah Appelbaumová opředla dějovou linku vskutku originální myšlenkou – každý obyvatel jejího světa bude mít svého vlastního ochutnavače, protože se zde vraždí pomocí jedů. Celá kniha je tedy prodchnutá jmény příslušníků všech druhů rostlin. Autorka se též inspirovala svým pobytem ve Francii za svého mládí a tak se zde čtenáři setkávají se jmény, jež francouzštinu dost připomínají (například samotná země Caux). I přes jistou počáteční nerozvážnost, která je z příběhu cítit, nepostrádá Dutý příběh napětí spojené s akcí a do toho přimíchaný humor. Ze začátku se to nezdá, ale Susannah rozehrála svou partii se čtenářem výborně. Ten se dočkal hned několika zvratů a vcelku napínavého konce, který přislibuje další pohádkový zážitek v podobě druhého dílu.

Příště více vyváženosti

Protože se jedná o Susanninu prvotinu, nelze počítat s dokonalým dílem. Dutý drahokam má své malé i o něco větší mouchy, ale přesto se jedná o bezesporu úctyhodný počin. Jeho největším mínusem je však nevyváženost knihy jako celku. Většinu času Břečťanka a Jeřáb putují po zemi Caux a v další chvíli se doslova vrhají po hlavě do akce, která trvá jen chvíli a po ní autorka příběh utne. Obě dvě části mezi sebou děsivě kontrastují, je ale možné, že to se s příštím dílem již zlepší.

  • Susannah Appelbaumová: Dutý drahokam (Traviči ze země Caux 1)
  • Euromedia Group, 2013
  • překlad: Barbora Lyčková
  • obálka: Miro Hadinec
  • 369 stran, 369 Kč (v e-shopu Fantasye již za 332 Kč)
10. dubna 2013, Vojtěch Hamerský

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Traviči ze země Caux 1 - Dutý drahokam

Traviči ze země Caux 1 - Dutý drahokam
369 Kč 332 Kč