Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ondřej S. Nečas přebírá otěže Kladiva na čaroděje, Ondřej S. Nečas: Kruté stroje (Kladivo na čaroděje 3)

Nečas Ondřej S.: Kladivo na čaroděje 03 – Kruté stroje

Felix, Klaudie, Vincenc a Walter – magií načichlá parta s pokřivenými mravy a nepříjemnou schopností zaplést se do kdejakého maléru. S neskrývaným smyslem pro cynismus a hrubou sílu a naopak bez jakékoli soudnosti a ochoty přemýšlet nad následky svých činů. Vrací se a tentokrát jejich akcii diriguje Ondřej S. Nečas.

Felix Jonáš má tu smůlu, že v jeho břiše sídlí démon-imigrant, který jen čeká, až mu démonský šéf podsvětí Rashil dá možnost se ve Felixově těle řádně zabydlet. Pokud si chce nadále užívat života, hlavě neformálního kroužku hrdinů nezbývá než pro Rashila dělat.

Tentokrát se děj točí kolem tří vzájemně nesouvisejících a velmi podivných smrtelných nehod, na jejichž objasnění Rashilovi velmi záleží. Felix Jonáš a jeho stále bezejmenný detektivní tým se zaplétají do případu plného novinových šifer, mořských tvorů a oživlých strojů.

Tohle není branže, kde by měl člověk vypadat jako kravaťák. (str. 177)

Na první pohled se dá poznat, že Ondřej S. Nečas píše jiným stylem, než autor prvních dvou dílů Jiří Pavlovský. V Nečasově podaní děj odsýpá stejně řízně, ale kvůli častějším sólovkám jednotlivých postav se na scénu dostávají i četné popisy – nutno podotknout, že dravě, obrazotvorně a velmi poutavě napsané. Akci má Nečas skvěle zvládnutou a nedostatek kreativity mu rozhodně nelze vytknout, protože čtenáře pravděpodobně nikdy předtím nenapadlo, na kolik různých způsobů by mohl použít domácí spotřebiče, potřeby pro kutily a zahradní náčiní. Na své si tentokrát přišla i zahradní sekačka.

Postavy táhnou děj kupředu

Příběh i tentokrát funguje zcela samostatně, nicméně bez znalosti předchozích dílů se čtenář pravděpodobně v některých scénách ztratí. Kromě zmíněného Rashila se fanoušci opět sejdou s postavičkou z Vatikánské vyšetřovací komise Kiliánem, kterého by Felix tak moc rád praštil. Nové charaktery naopak vnášejí do magického světa zajímavé nápady na využití kouzel. Zní symbióza stroje a mořského živočicha šíleně? Co teprve život s pouhou polovinou tváře.

Nečasovi se podařilo udržet charaktery hlavních postav – Felixovi není cizí cynismus a přemýšlí až za pochodu, Klaudie se stále snaží držet se v mezích slušného vychování, což se těžko kombinuje s nově rozjetou kariérou soukromého detektiva. Nekrofilní Walter se svými zlomenými francouzskými frázemi a ukřivděným mudrlanstvím připomíná gentlemana a Vincenc krade auta a nebere vážně ani sebe, natož vše ostatní.

Od matematiky k romantice

Kruté stroje vyznívají o něco vážněji než předchozí díly. Čtenář se dozvídá i pár faktických zajímavostí, neboť magie se zde snoubí s matematikou a biologií a nechybí ani lehký filmový exkurz pro ty, co byli podobně jako Felix posledních pět let mimo realitu a věří, že se za tu dobu urodilo něco zásadního, tedy kromě posledního King Konga. Kromě toho dostane čtenář na talíř i porci poctivě lehké romantiky, která nejdřív může působit prvoplánově a nepodstatně, ale i ona získá své uplatnění.

Tyto oživující prvky vyvažují fakt, že mnoho sarkasmu si Nečas šetřil pro peprné popisy a do dialogů se dostalo jen velmi málo hlášek, jimž by se čtenář nahlas zasmál. Rozhovory ale stále připomínají svižný slovní ping pong, u kterého se nikdo nudit nestihne.

Ondřej S. Nečas v pěti bodech

  • Narodil se v Blansku roku 1978.
  • Vystudoval Fakultu informatiky na Masarykově univerzitě.
  • Upozornil na sebe povídkami v časopisech Pevnost a Ikarie/XB-1 a nadále do těchto časopisů svými texty přispívá (Krůpěj pontského medu, Jeden den od Síria).
  • Nejčastěji se pohybuje ve světech sci-fi a fantasy, výjimkou není ani jejich spojení s detektivní zápletkou (Případy hejtmana Ambrože)
  • V současnosti pracuje na dalších dílech Kladiva na čaroděje.

Nezvykle působí i to, že většina obětí naposledy dodýchá za oponou příběhu, o to šťavnatěji se čtenář následně seznamuje s jejich zohaveným tělem. Navíc tyto mrtvoly nemají na svědomí čtyři hlavní aktéři.

Krutými stroji Nečas navázal na zakladatele série se vší ctí. Příběh vypráví po svém a od Pavlovského se v lecčem odlišuje, to ale rozhodně nelze brát jako handicap. Sérii postrčil svěže kupředu a čtenářům nezbývá, než očekávat další kousek skládačky, který pod názvem Sonáta pro Azazela zaútočí už v červnu 2013 pod vedením Dušana D. Fabiana. A připravovaná obálka napovídá, že útok to bude téměř doslovný.

  • Ondřej S. Nečas: Kruté stroje (Kladivo na čaroděje 3)
  • Epocha, 2013
  • obálka: Lubomír Kupčík, Lukáš Tuma
  • 184 stran, 169 Kč (v e-shopu Fantasye již za 152 Kč)
30. dubna 2013, Sabina Dudová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Kladivo na čaroděje 03 – Kruté stroje

Kladivo na čaroděje 03 – Kruté stroje
169 Kč 152 Kč