Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Závan starých sci-fi časů. Vrací se legendární Město Clifforda D. Simaka, Clifford D. Simak: Město

Simak Clifford D.: Město

Clifford D. Simak, tak zní jméno jednoho z amerických spisovatelů, kteří začali psát ještě v dřevních časech science fiction, ve třicátých letech minulého století. Jeden z jeho nejslavnějších kusů s názvem Město patří dodnes u mnoha čtenářů k těm nejlepším žánrovým knihám, které byly kdy napsány. Jiným může přijít jako z jiného světa.

Americký spisovatel Clifford D. Simak se řadí k těm legendárním zakladatelům science fiction, k nimž ti starší čtenáři sci-fi zbožně vzhlíží. Dodnes zůstávají slavné jeho knihy jako Přestupní stanice nebo právě Město. To představuje sbírku osmi volně propojených povídek, z nichž některé jsou autorovy vůbec první příběhy. Přesně jak píše v předmluvě k celé sbírce jiný známý spisovatel a editor Robert Silverberg, úvodní text vypadá jako prostý a ničím zvláštní krátký příběh o světě, v němž lidé začali pomalu opouštět svá města a stěhovat se do velkých venkovských domů uprostřed velkých prázdných lánů idylické země.

S každým dalším příběhem se ale Simakova budoucnost stává zajímavější a propracovanější. Město sleduje osudy rodiny Websterů, která stála u pádu jedné americké metropole a jejíž jednotlivá pokolení hrála následně nemalou roli ve vývoji celého lidstva. Jeden z nich postavil loď, která se vydala ke hvězdám, jiný vyšlechtil ze psů inteligentní rasu, jež nakonec přežila člověka. Do toho se postupem času vkládají roboti (v čele se sympatickým butlerem rodiny Websterů), lidští mutanti, kteří mají své vlastní tajemné plány, inteligentní mravenci nebo cestování do paralelních světů.

Člověk jako základ sci-fi

Na rozdíl od svých současníků Isaaca Asimova nebo Arthura C. Clarka se Clifford D. Simak nevyžívá ve složitých popisech lidských technologií, v pravidlech robotiky, a dokonce ani ve vědě jako takové. Simak se zaměřuje na člověka, jeho charakter a vývoj jeho rasy, který nikdy nemůže skončit dobře, protože se vždycky najde nějaký idiot, který náhodou či úmyslně vynalezne luk a šípy (nebo atomovou bombu) a použije je k hubení sama sebe i ostatních druhů na planetě. Naděje tak naopak tkví na jiných pozemských organismech, které možná budou chytřejší a úspěšnější.

Clifford D. Simak v pěti bodech

  • Americký spisovatel, žil v letech 1904 až 1988.
  • Narodil se a vyrůstal v americkém venkovském státě Wisconsin.
  • Na konci třicátých let začal přispívat do tehdy pulpového časopisu Astounding Stories, vedeného Johnem W. Campbellem.
  • Napsal kolem 30 sci-fi románů a 130 povídek.
  • Jeho román Přestupní stanice získal v roce 1964 cenu Hugo a v roce 1981 obdržel Simak za povídku Jeskyně tančících jelenů jak Huga, tak i Nebulu a Locus.

Řada myšlenek, které autor v knize zanechává mezi řádky, se úplně vymyká směru, jímž se vydává moderní science fiction a na nějž jsou současní čtenáři zvyklí. To ale neznamená, že by Město byla špatná nebo snad těžko stravitelná kniha. Její motivy jsou naopak ve své zastaralosti originální a svým způsobem i nadčasové. Třebaže základní premisa, na níž Simak celou povídkovou sérii staví, už zřejmě nikdy nevstoupí v platnost – namísto toho, aby lidé města opustili, míra urbanizace a suburbanizace od poloviny minulého století stoupala, takže se americká předměstí a české paneláky stávají středobodem našeho života.

Simakova kniha má pro současného čtenáře řadu neduhů (nebo výhod, záleží na vkusu), z nichž největší je nepochybně ten, že je psaná tak, jak se ve čtyřicátých letech psalo. Sci-fi se nedržela při zemi, hledala převratné a originální nápady a nevadilo jí, jestli tu a tam něco nedává smysl. Možná proto spisovatel ve své vizi jednoduše neřešil několik logických děr a nepřipouští, že by se lidští hrdinové různých příběhů mohli chovat jinak než v autorem nastavených kolejích.

Americký venkov ve velkém

Město přesto stojí za přečtení. Pokud ne kvůli tomu, že jde o další ze základních kamenů žánru a pro Simakem nepolíbené i seznámení s novým autorem, tak kvůli atmosféře, kterou autor mezi řádky vepsal. Ze stránek přímo čiší nostalgie. Přesně jak píše v předmluvě Robert Silverberg, autor je hluboce ovlivněn tím, že vyrůstal na mírumilovném americkém venkově, v době, kdy si lidé stále ještě vážili obrovských ploch nezkažené přírody Spojených států. Navzdory tomu, že Simakův pohled na lidstvo je ve své podstatě silně pesimistický, ze všech povídek vane mír a vlídnost. A ta za těch necelých sedmdesát let, které uplynuly od vydání prvního příběhu, nezestárla.

  • Clifford D. Simak: Město
  • Laser-books, 2013
  • překlad: Václav Kajdoš
  • obálka: Donato Giancola
  • 288 stran, 229 Kč (v e-shopu Fantasye již za 206 Kč)
16. dubna 2013, Jan Nohovec

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Město

Město
229 Kč 206 Kč