Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Království světla Recenze
Království světla
Deborah Chester

12. června 2007, Martin Fajkus
Fantasy je žánr, který se neustále vyvíjí a proměňuje. Autoři přicházejí s novými, originálními nápady a experimentují s netradičními přístupy a formami, což mnozí čtenáři přijímají s povděkem. Přesto zůstává velká skupina těch, kterým učarovalo klasické pojetí tohoto žánru. A právě jim je určená trilogie Deborah Chester Rubínový trůn, jejíž závěrečný díl před nedávnem vydalo nakladatelství Wa­les.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 1687
Zlatá bohyně Recenze
Zlatá bohyně
David a Leigh Eddingsovi

11. června 2007, Martin Fajkus
David Eddings si přízeň čtenářů vydobyl především výpravnými epickými fantasy ságami Elenium a na něj navazujícím Tamuli, či pětidílnými cykly Belgariad a Malloreon. Když se jeho knihy poprvé objevily v polovině devadesátých let i u nás, i já jsem je „hltal“ se zatajeným dechem a netrpělivě čekal, kdy už Classic vydá další pokračování.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2282
Húrinovy děti Recenze
Húrinovy děti
J. R. R. Tolkien

8. června 2007, Martin Fajkus
John Ronald Reuel Tolkien. Už jen samotné to jméno dýchá příslibem něčeho výjimečného, magického a neopakovatelného. Zvučí v něm teskné písně elfů, zemité popěvky hobitů i hrdelní kletby skřetů, otřásá se zvukem válečných rohů i třeskotem zbraní. Šeptá o pradávných bitvách a mocných králích, temnotě i velkých hrdinech stejně jako o obyčejných lidech, jejichž jméno už dávno upadlo v zapomnění…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4672
Trochu divné kusy 2 Recenze
Trochu divné kusy 2
Martin Šust (ed.)

8. června 2007, Jiří Popiolek
Se zpožděním, ale přece přinášíme obsáhlou recenzi na Akademií oceněnou antologii Martina Šusta Trochu divné kusy 2. A pokud vše dobře dopadne (a já věřím, že ano), není to poslední příspěvek na toto téma… Další recenze na TDK2 se tu do konce měsíce objeví z pera spisovatelky Petry Neomillnerové, která slíbila, že půjde o rozsáhlý a ucelený pohled na tuto zajímavou antologii. Můžeme se jen těšit…

Číst článek dál | Diskuze (5) | Přístupů: 4377
Učiněné peklo Recenze
Učiněné peklo
Simon R. Green

7. června 2007, Martin Fajkus
Už to vypadalo, že velkolepý návrat nechvalně proslulé matinky Johna Taylora se pro Noční stranu stane něčím jako Armageddonem a Dnem posledního soudu v jednom, a chudák spisovatel pan Green bude muset začít psát o něčem jiném. Ovšem spojeným úsilím Johna a spousty dalších lidí se nakonec podařilo Lilith vyexpedovat zpět ke všem čertům, zamknout bránu a zahodit klíč. Zdá se, že Noční strana je zase zachráněna.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2862
Maronna Recenze
Maronna
Vladimír Medek

6. června 2007, Martin Fajkus
Vladimír Medek, kterého čtenáři znají především jako jednoho z překladatelů románového cyklu o kouzelnickém učni Harrym Potterrovi, se rozhodl na čas pověsit práci na hřebík a místo překládání příběhů jiných autorů zkusil napsat vlastní. Ačkoliv má na kontě už několik publikovaných textů, román Maronna je jeho prvním vstupem do žánru fantasy. Na více než pěti stech stranách tu rozehrává rozsáhlý epický příběh, ve kterém…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2225
Hvězda 01 + 02 Recenze
Hvězda 01 + 02
Robert Fabian

5. června 2007, Piter
John Dormer řeší problémy. Obvyklé řešení sestává z kulky mezi oči – nebo co se to používá nějaké to století v budoucnosti pro tyto účely. Robert Fabian se vrací do světa Mariňáků, ale tentokrát v podobě noir detektivky ve dvou svazcích.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2385
Muž z Vysokého zámku Recenze
Muž z Vysokého zámku
Philip K. Dick

4. června 2007, E. Kocourek
Příznivá cena, elegantní obálka, chytlavý námět. A ještě víc: kultovní autor, cena Hugo za rok 1963, zakladatelské dílo žánru alternativní historie. Všechna nej, zdálo by se. Ale něco tomu chybí.

Číst článek dál | Diskuze (126) | Přístupů: 8331
Jonathan Strange a pan Norrell Recenze
Jonathan Strange a pan Norrell
Susanna Clarková

1. června 2007, Richard Podaný
Začínám mít podezření, že někdo tu opravdu kouzlí. Někdo, kdo má rád fantasy a chce jí pomoct. První kouzlo ten neznámý mág provedl s Harrym Potterem. A teď si onen záhadný nekromant asi řekl: dobrá, nalovil jsem pro fantasy stamiliony věrných čtenářských dušiček, ale co dál? Vždyť ti věrní mi dospívají, stávají se zkušenějšími, rafinovanějšími, moudřejšími. Co udělat, abych si je udržel? A vytasil se s dalším kouzlem, kterým vyčaroval román Susanny Clarkové Jonathan Strange & pan Norrell.

Číst článek dál | Diskuze (125) | Přístupů: 3498
Vzpomínky ledu Recenze
Vzpomínky ledu
Steven Erikson

31. května 2007, Martin Fajkus
Třetí kapitola mohutného fantasy cyklu Malazská kniha padlých pojmenovaná Vzpomínky ledu se svými 940 stranami řadí k nejobsáhlejším knihám, které se u nás v žánru fantasy zatím objevily. Přestože se jedná o pořádný „špalek“, podařilo se ji Stevenu Eriksonovi opět „našlapat“ až po samý okraj poutavým příběhem.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3679
Zabíječ obrů Recenze
Zabíječ obrů
William King

30. května 2007, Martin Fajkus
Nenajde se snad žádný fanoušek knih ze světa Warhammeru, který by neznal trolobijce Gotreka a jeho neodmyslitelného druha Felixe Jaegera. Jejich duchovní otec, skotský spisovatel William King, jim dal do vínku trpasličí neústupnost, tvrdohlavost a pohrdání nebezpečím, stejně jako lidskou obezřetnost, inteligenci a odvahu, přidal něco drsných hlášek i černého humoru, a vyslal je na cesty. A tahle dvojka si na nich vedla více než dobře, takže se z každého jejich dobrodružství stal prakticky ihned bestseller.

Číst článek dál | Diskuze (114) | Přístupů: 3130
Hvězda 01 + 02 Recenze
Hvězda 01 + 02
Robert Fabian

28. května 2007, Marek Hrubý
V poslední době se mnozí čeští spisovatelé (např. Kulhánek, Kopřiva, Žamboch) zaměřují na vytváření temných světů a do nich zasazených příběhů. Těmi nás provází hlavní hrdina s nadlidskými schopnostmi. Tento výjimečný a takřka neporazitelný tvor se navíc řídí se vlastním pojetím morálky. Ani Fabianova Hvězda není v tomto ohledu výjimkou.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2683
Čas jako dar Recenze
Čas jako dar
Steph Swainstonová

26. května 2007, Jiří Popiolek
Čas jako dar je druhá část trilogie Hradební mýty britské autorky Steph Swainstonové. Děj se odehrává pět let po skončení Roku naší války a vypravěčem je opět posel Kruhu nesmrtelných, míšenec Jant Šira, jemuž genetická výbava umožňuje jako jedinému člověku ve Čtyřzemí létat. Válka s Hmyzem, která tvořila ústřední zápletku prvního dílu, stále pokračuje, zde je ale pouze v pozadí vyprávění.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2829
JFK 10, Jeruzalémský masakr Recenze
JFK 10, Jeruzalémský masakr
Ondřej Neff

25. května 2007, Martin Fajkus
Mirek Žamboch i Jiří W. Procházka si mohou mnout ruce, jejich projekt JFK se utěšeně rozrůstá a plní knihovničky mnoha příznivců dobrodružného čtiva u nás i na Slovensku. John Francis Kovář už dokonce dospěl k první metě v podobě kulatého čísla deset. Toto jubilejní číslo nedostalo k napsání žádné „ořezávátko“, ale jedna z legend české sci-fi – Ondřej Neff. V Jeruzalémském masakru tak může ukázat, jak si dobrodružství JFK představuje on sám.

Číst článek dál | Diskuze (106) | Přístupů: 4295
Pyl Recenze
Pyl
Jeff Noon

23. května 2007, Miroslav Žamboch
Jeff Noon, narozený v roce 1957 v Machesteru ve Velké Británii, patří mezi známé britské spisovatele, ale specifikace žánru, který píše, je mírně řečeno problematická. Sám se mezi autory science fiction nehlásí a já s ním souhlasím. Jeho díla jsou fikce prodchnuté fantazií a vědy je v nich pomálu – naštěstí, v jeho případě by pravděpodobně škodila.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2063
Do temného království Recenze
Do temného království
Raymond E. Feist

23. května 2007, Martin Fajkus
Raymond E. Feist se ve svých románech stále vrací do světů Midkemie a Kelewanu, jejichž historii se snaží rozhojňovat dalšími a dalšími příběhy. Nejnovějším příspěvkem se stal cyklus Válka Temných, v němž opět uvádí na scénu jednoho z nejmocnějších mágů obou světů, Puga. Ten se jako vůdce tajné organizace konkláve stínů snaží bojovat s nebezpečím, které Midkemii i Kelewanu hrozí. A že toho nebezpečí není málo!

Číst článek dál | Diskuze (109) | Přístupů: 3584
Jonathan Strange a pan Norrell Recenze
Jonathan Strange a pan Norrell
Susanna Clarková

21. května 2007, Martin Fajkus
Už dlouho před tím, než se román britské spisovatelky Susanny Clarkové s neobvyklým názvem Jonathan Strange & pan Norrell objevil na pultech českých knihkupectví, předcházela ho pověst díla výjimečného a originálního. Vždyť se nestává každý den, aby knize vysekl tu nejvyšší poklonu sám Neil Gaiman, který ostatně se svým názorem nezůstal osamocen. Ovšem už jen Gaimanovo doporučení stačí, aby vzbudilo přinejmenším zvědavost čtenářovu, takže neváhejme a pojďme do tohoto „naducaného“ tlustospisu nahlédnout.

Číst článek dál | Diskuze (6) | Přístupů: 5348
Američtí bohové Recenze
Američtí bohové
Neil Gaiman

18. května 2007, Martin Fajkus
Bohové provázejí lidstvo už od úsvitu dějin. Jsou odrazem víry člověka v někoho většího, než je on sám. V bytosti, které mu mohou stejně tak pomoci jako i uškodit. A právě proto se k nim lidé vždy modlili a přinášeli jim oběti. Ovšem moc každého boha je přímo úměrná počtu a síle víry jeho vyznavačů. Navíc – čím je jich méně, tím více slábne a upadá do zapomnění.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4317
Budoucnosti Recenze
Budoucnosti
Peter Crowther (ed.)

17. května 2007, Jiří Popiolek
Antologie Budoucnosti editora Petera Crowthera obsahuje čtyři novely britských autorů fantastiky, jejichž díla se pohybují někde na pomezí hard sci-fi a space opery. Pro české čtenáře se jedná o setkání se třemi dobrými známými (Stephen Baxter, Peter F. Hamilton a Paul McAuley) a jedním nezaslouženě opomíjeným (Ian McDonald), jemuž v češtině vyšlo pouze několik kratších prací.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3130
Solární stanice Recenze
Solární stanice
Andreas Eschbach

16. května 2007, Tunelář
Solární stanice je klasický thriller s prvky SF, tedy žánr, který je na západ od nás velmi oblíbený a některými našimi fanoušky přímo brán jako součást SF (např. lékařské romány Robina Cooka a podobně), kteréžto zařazení ovšem odmítám, v těchto knihách je prvek SF použit pouze pro ozvláštnění příběhu. Máte-li rádi napětí a akci, „Solární stanice“ je kniha přesně pro vás.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 1834
Drsný spasitel Recenze
Drsný spasitel
Miroslav Žamboch

15. května 2007, Martin Fajkus
Člověk – to zní sice hrdě, ale lidé dokáží být i pěkní parchanti. Jsou schopni udělat i ty nejhorší odporností, a ještě se přitom blaženě usmívat. O tom se přesvědčil i sám Ježíš, když podruhé sestoupil na Zem, aby tu kázal lásku k bližnímu. Žel bohu si však vybral špatné obecenstvo, a tak opět skončil na kříži. Tentokrát to ale lidé fakt přehnali. Bůh zešílel a rozpoutal „malý Armageddon“.

Číst článek dál | Diskuze (37) | Přístupů: 6423
Zlatý věk Recenze
Zlatý věk
John C. Wright

14. května 2007, Miroslav Žamboch
Zlatý věk Johna Charlese Wrighta je jedna z knih dívajících se do opravdu vzdálené budoucnosti. Možná najdeme díla, která autoři posunuli po časové ose ještě víc, ale pravděpodobně ne po ose evoluční – vývojové. V hyper daleké budoucnosti se lidé stali vládci planetární soustavy, ovlivňují činnost Slunce, osídlili mikrovesmír Jupitera a proměnili ho v malou hvězdu.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4305
Mrak Recenze
Mrak
Ray Hammond

11. května 2007, Piter
Románů a filmů o drtivých dopadech šutrů na matičku Zemi již bylo nespočet. Obvyklá pointa s atomovými zbraněmi vybuchujícími v poslední sekundě je také obehraná na sto způsobů, ale tentokrát to nebude tak jednoduché – jak chcete zničit mrak plynu? A pokud je ten mrak zatraceně velký a pohybuje se vesmírem zatraceně rychle, tak může být naší planetě zatraceně… zima.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2077
Půlnoční vlny Recenze
Půlnoční vlny
Steven Erikson

10. května 2007, Martin Fajkus
Malazská kniha padlých kanadského spisovatele Stevena Eriksona si stejně jako jinde ve světě i u nás získala množství nadšených fanoušků. Cyklus se velmi utěšeně rozrůstá, takže se zdá, že se autorovi jeho ambiciózní plán deseti knih daří zdárně naplňovat. Zatímco ve světě se právě do rukou anglicky mluvících čtenářů dostává sedmý díl této ságy, čeští čtenáři jsou od počátku května jen o dvě knihy pozadu. Na pulty knihkupectví totiž dorazila pátá kniha PŮLNOČNÍ VLNY.

Číst článek dál | Diskuze (125) | Přístupů: 4468
Strážci plamene Recenze
Strážci plamene
Neil McIntosh

9. května 2007, Martin Fajkus
V nejnovějším warhammeráckém příběhu Strážci plamene se na scénu už potřetí vrací zapřísáhlý nepřítel Chaosu a jeho přisluhovačů, dobrodruh a žoldnéř Stefan Kumanský. Ten může být zatím sám se sebou docela spokojen. Už několikrát se mu podařilo překazit plány uctívačů temnoty a zasadit jim citelné rány…

Číst článek dál | Diskuze (6) | Přístupů: 3124
Zabíječ orků Recenze
Zabíječ orků
Nathan Long

9. května 2007, Piter
Oblíbená série dobrodružství Felixe Jaegera a Gotreka Gurnissona má další pokračování, ale číslo osm v pořadí je tentokrát z pera Nathana Longa. S radostí jsem se díval na nový přírůstek do své oblíbené odpočinkové série, ale zároveň s pochybnostmi na nové jméno autora.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2629
Zahalená říše Recenze
Zahalená říše
Richard A. Knaak

4. května 2007, Martin Fajkus
Cyklus DragonRealm amerického spisovatele Richarda A. Knaaka jsem si oblíbil zejména pro množství nápadů, kterými autor v jednotlivých knihách až marnotratně hýří. Vždyť takový čaroděj Shade přiklánějící se v jednom zrození k dobru, aby v následujícím bojoval na straně zla, je originální a kouzelnou myšlenkou. První díly DragonRealmu sice trpí některými neduhy raných děl, ale s každou další vydanou knihou se Knaak zlepšuje a jeho svět košatí.

Číst článek dál | Diskuze (113) | Přístupů: 2642
Stříbrné prameny Recenze
Stříbrné prameny
R. A. Salvatore

3. května 2007, Lukáš Knetig
Snad každý si kdesi v koutku duše hýčká nějaký ten sen s velkým S a doufá, že se mu ho jednoho dne podaří naplnit. Pro trpaslíka Bruenora Válečné kladivo z Planiny ledového větru je takovým životním snem znovunalezení bájné Mitrilové síně, z níž musel jeho klan uprchnout, když on sám byl ještě malý. Když se mu po vyhrané bitvě s armádou Akara Kessela podaří úskokem vylákat na temném elfovi Drizztovi Do´Urdenovi slib, že ho doprovodí, nic už mu v cestě nemůže zabránit.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3120
Sen Ockerwee Recenze
Sen Ockerwee
George R. R. Martin

2. května 2007, Martin Fajkus
George R. R. Martin patří ke spisovatelům, kteří se nikdy nenechali spoutat okovy některého ze žánru nadlouho. Na to je jeho fantazie příliš bohatá a on sám příliš zvídavý. Už mnohokrát dokázal, že umí stejně dobře napsat čisté sci-fi, klasickou fantasy i horor až po okraj naplněný hrůzou. Ve své bibliografii má skvěle vypointované krátké povídky, ale jde mu i psaní rozsáhlých cyklů, což dokazuje i stále se rozrůstající Píseň ledu a ohně.

Číst článek dál | Diskuze (93) | Přístupů: 3368
Moon is a Harsh Mistress Recenze
Moon is a Harsh Mistress
neboli bible svobodomyslných

30. dubna 2007, E. Kocourek
Měsíc je přísná učitelka. Kdo přežil její drsné vyučovací metody… Tak spojením těchle dvou vět vznikl ten slavný název knihy. A jak uděláte z učitelky milenku? Na pomezí angličtiny a češtiny snadno. „Schoolmistress“ je ta osoba vládnoucí ve škole, a „mistress“ je ta, která s vámi půjde do postele. Nebo ta, která vám vynadá a pošle vás vynést smetí. Jak je zvykem, původní anglický název je naládován dvoj a vícesmysly, zatímco český překlad si z nich musí vybrat jen jeden. A je zrovna tenhle ten pravý? Kdo ví?

Číst článek dál | Diskuze (191) | Přístupů: 3203