Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Polaris 2006 Recenze
Polaris 2006
Miroslav Kocián, Bohuslav Svoboda (editoři)

25. ledna 2007, Martin Fajkus
Když se v roce 2001 objevila jako stá kniha nakladatelství Polaris antologie s příznačným názvem Polaris 2001, vypadalo to na ojedinělý počin vydavatele hodlajícího potěšit stejnou měrou sebe i čtenáře. Od té doby uběhlo pět let a hle, dvoustá kniha Polarisu je pojmenována téměř stejně, jen u číslovky nahradila na konci jedničku šestka. Zdá se, že se zrodila nová, zajímavá tradice.

Číst článek dál | Diskuze (2) | Přístupů: 3354
Písně mrtvých Recenze
Písně mrtvých
George R. R. Martin

24. ledna 2007, BoboKing
Písně mrtvých – už sám název jako by čtenáři naznačoval, že mrtví a smrt vůbec budou hrát v tomto výboru povídek amerického autora G. R. R. Martina hlavní roli. Autor, který se v současnosti proslavil především fantasy cyklem „Píseň ledu a ohně“, na přelomu 70. a 80. let (už) minulého století inklinoval spíše k temnějším a krvavějším tématům, než je fantasy. A právě z tohoto období pochází i jeho sbírka „Písně mrtvých“ (orig. Songs the Dead Men Sing, 1983).

Číst článek dál | Diskuze (115) | Přístupů: 3841
Gileadova krev Recenze
Gileadova krev
Dan Abnett & Nik Vincent

23. ledna 2007, Martin Fajkus
Svět Warhammeru je drsným místem, kde neustále zuří boje a války. Z krve, bolesti a vzdoru se tu rodí největší hrdinství i nejstrašnější tragédie. Přitom jedno od druhého často dělí jen malý krůček. Stačí jen být v nesprávné době na nesprávném místě a vše jde najednou špatně. Někteří lidé se prostě narodí pod nešťastnou hvězdou…

Číst článek dál | Diskuze (91) | Přístupů: 3850
Stroncium Recenze
Stroncium
Jiří Kulhánek

19. ledna 2007, Marek Hrubý
Po dlouhém, předlouhém čekání se na pultech knihkupectví objevila nová knížka Jiřího Kulhánka, Stroncium. Je jiná než autorova předchozí tvorba, ale v mnohém zároveň stejná. Nesetkáte se sice s upíry ani s odkazy na jiné Kulhánkovy knihy. Zato zombií je v ní více než dost. Hodně ubylo černého humoru a cynických hlášek, ale ty, které zůstaly, stojí za to.

Číst článek dál | Diskuze (104) | Přístupů: 4281
Legie nesmrtelných Recenze
Legie nesmrtelných
Martin Fajkus (editor)

18. ledna 2007, Lukáš Knetig
Jméno Martina Fajkuse je čtenářům fantastiky známé především z časopisu Pevnost. Jeho první editorský počin – antologie, v níž se objevuje pět povídek od špičkových českých a slovenských a pět povídek od komerčně nesmírně zajímavých zahraničních autorů, je tak především ukázkou toho, jaký je vkus samotného publicisty. Vždyť, jak píše v předmluvě: Chtěl jsem si přečíst pár dobrých fantasy příběhů, které by byly podle mého gusta.

Číst článek dál | Diskuze (2) | Přístupů: 4362
Vzestup Kartága Recenze
Vzestup Kartága
Mary Gentle

17. ledna 2007, Martin Fajkus
Čas předvánoční je pro čtenáře fantasy dobou zaslíbenou. Snad všechna nakladatelství, která se tímto žánrem zabývají, se snaží na pulty knihkupectví dostat co nejvíce svých knih. Stejně tak i Návrat vyrukoval s druhým pokračováním originálního a poněkud netradičně pojatého cyklu Mary Gentle Knihy o Ash s podtitulem Vzestup Kartága.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 1740
Poslední hlídka Recenze
Poslední hlídka
Sergej Lukjaněnko

16. ledna 2007, Marek Hrubý
Knihy Sergeje Lukaněnka u nás poslední dobou vycházejí jako na běžícím pásu. Pátý díl v řadě románů ze světa Hlídek o věčné a nekončící „studené“ válce mezi Světlem a Tmou se nazývá Poslední hlídka.

Číst článek dál | Diskuze (83) | Přístupů: 3472
Meče noci a dne Recenze
Meče noci a dne
David Gemmell

12. ledna 2007, Zdena Štouračová
Meče noci a dne tak trochu jsou, a tak trochu nejsou dalším dílem Drenajského cyklu Davida Gemmella. Drenaj, jak jsme ji poznali, je totiž už jen snem. Hrabě z Bronzů se stal pouhým stínem z legend a jeho čarodějná zbroj něčím jako grálem. I čas říše Nadirů pominul. Teď se vládkyní světa stala Věčná…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2424
Kadet Recenze
Kadet
Rick Shelley

11. ledna 2007, E. Kocourek
Mezi druhy vojsk, kterých si všímá military SF, je pěchota nejnudnější. A lehká pěchota, na kterou se zde úzkostlivě zaměřuje Rick Shelley, je mezi nimi zřetelně nejslabší. Po stránce vojenské i literární. Shelleyho řada začínající Kadetem má celkem 6 dílů a Lon – nynější zelenáč – v ní postupně navlékne výložky poručíka, kapitána, majora, podplukovníka a nakonec i plukovníka. Těšme se na ty další díly. Horší než tento první už být nemohou.

Číst článek dál | Diskuze (4) | Přístupů: 3191
Ptah Hotep Recenze
Ptah Hotep
Charles Duits

9. ledna 2007, Jakub Malchárek
Charles Duits je francouzský spisovatel druhé poloviny dvacátého století, jehož převážná část literární tvorby nemá s fantastikou nic společného. Také román Ptah Hotep, vydaný poprvé na začátku sedmdesátých let, je proto v současné záplavě fantasy dílem značně netradičním a pozoruhodným.

Číst článek dál | Diskuze (8) | Přístupů: 3319
Hostina pro vrány, druhá část Recenze
Hostina pro vrány, druhá část
George R. R. Martin

2. ledna 2007, E. Kocourek
Rozpůlíte-li dobře napsanou knihu, nutně bude druhá polovina čtivější. Ne nutně akčnější, ale dotaženější. Válečná tažení spějí ke konci a rozjeté intriky přinášejí výsledky, ty očekávané a chtěné, i ty méně očekávané a nechtěné. Taková je i druhá část Hostiny. Kvalitní, ale spíše rytírna než fantasy.

Číst článek dál | Diskuze (258) | Přístupů: 10282
Hominidé Recenze
Hominidé
Robert J. Sawyer

20. prosince 2006, Marek Hrubý
Román Hominidé je první díl trilogie Neandrtálská odchylka (Neanderthal Parrallax), za který získal Robert J. Sawyer v roce 2003 Huga. Hlavní dějová linie příběhu líčí osudy neandrtálského fyzika Pontera Boddita, který se při vědeckém experimentu s kvantovým počítačem nečekaně přenesl z paralelního světa, v němž nad lidmi zvítězili neandrtálci, do našeho světa.

Číst článek dál | Diskuze (106) | Přístupů: 3910
Bestseller Recenze
Bestseller
Svatopluk Doseděl

18. prosince 2006, BoboKing
Horor jako literární žánr se v českých zemích neprosadil tak jako jiné žánry fantastické literatury – science fiction a fantasy. Ne že by se horor nečetl a nevydával, ale v množství vydaných science fiction a fantasy horor vyjde pouze v několika titulech za rok. V čtenářské popularitě jej u nás vlastně zastupuje pouze jeho král – Stephen King.

Číst článek dál | Diskuze (97) | Přístupů: 2984
Vryté město Recenze
Vryté město
Kirsten J. Bishopová

11. prosince 2006, Luboš Vachl
Románový debut Kirsten Jane Bishopové provází na západě pověst zdařilé kombinace Kingovy Temné věže s příběhy z Bas-Lagu Chiny Miévilla. Srovnání zajisté lichotivé, ale pravdě na hony vzdálené. Osobitost svého literárního stylu ukázala tato Australanka již v „nejdivnějším“ z kusů první Šustovy antologie a ve Vrytém městě svou výjimečnost jen potvrzuje.

Číst článek dál | Diskuze (81) | Přístupů: 2721
JFK 6: Se smrtí v zádech, JFK 7: Hořící andělé Recenze
JFK 6: Se smrtí v zádech, JFK 7: Hořící andělé
Miroslav Žamboch

7. prosince 2006, Tomáš Fiala
Šestý a sedmý díl série JFK, Se smrtí v zádech a Hořící andělé od Miroslava Žambocha, na sebe přímo navazují, proto jsme se rozhodli recenze na obě knihy spojit do jedné a uvést je v rámci jednoho článku. Se smrtí v zádech plynule navazuje na styl předchozích příběhů českého Jamese Bonda. Celé dílo nese stopy typického Žambochova rukopisu – prudký spád příběhu, skvěle zpracované akční scény a nenápadný humor, bez kterého by to prostě nebyl JFK.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4490
Pištec na bráně k západu Recenze
Pištec na bráně k západu
Jaroslav Mostecký

5. prosince 2006, Rajko Ćosić
Před dvěma sty lety ztroskotal na planetě Algol raketoplán ze Země. Dopadl do močálu na okraji pralesního moře, domova predátorů, kteří začali lidské trosečníky postupně likvidovat. Posádka pasažéry zradila a vydala se do vnitrozemí. Vznikly tak dva klany, které spolu neustále válčí. Lidé se naučili v těžkých podmínkách jakž takž přežívat a pokouší se žít v symbióze s okolím…

Číst článek dál | Diskuze (113) | Přístupů: 2786
Atlantida Recenze
Atlantida
Greg Donegan

4. prosince 2006, BoboKing
Bývalý americký velitel zvláštních jednotek A-Team Greg Donegan není u nás příliš známý. Jeho pravé jméno je Bob Mayer (*1959), a před knihou Atlantida (orig. Atlantis, 1999) se u nás objevil jen jeho román Pomsta Omegy (Alpress 2001), který vydal pod jménem Joe Dalton. Těch pseudonymů má ale povícero: Kromě Grega Donegana například Robert Roberty nebo Bob McGuire.

Číst článek dál | Diskuze (105) | Přístupů: 3515
Tkalci saramyrští Recenze
Tkalci saramyrští
Chris Wooding

30. listopadu 2006, Martin Fajkus
Pod slovem tkadlec si většina lidí představí člověka hrbícího se za stavem, jenž si na svůj denní chléb vydělává usilovnou monotónní dřinou. Ovšem saramyrští Tkalci jsou borci trochu jiného kalibru. Skrytí pod bizarními maskami spřádají sítě ze lstí, intrik a přetvářky. Takže vlastně v jistém smyslu také tkají, jen jejich pracovní plochou je celý Saramyr.

Číst článek dál | Diskuze (122) | Přístupů: 3529
Válka cti (Honor Harringtonová) Recenze
Válka cti (Honor Harringtonová)
David Weber

29. listopadu 2006, Zdena Štouračová
Přistupovat k této knize jako k solitéru není možné, protože souvislost s předchozími díly je příliš úzká, a to nejen s těmi, jejichž autorem je David Weber, ale i s novelami, které do tohoto cyklu umístili jiní autoři. Přesto se o zhodnocení dalšího dílu Honořiny biografie pokusím. Tak tedy: Znovu se setkáváme s Honor, o něco starší, se zhojenými zraněními, která si přinesla ze zajetí, a s nahrazenými všemi částmi těla, o které v zajetí přišla. Není sice mír, jen příměří, ale zdá se, že k míru není daleko a válku si nikdo nepřeje ani v Mantichoře, ani v (už ne lidové) republice Haven, v Andermanském císařství, ani v Solárním svazu – takže proč udržovat tak velkou armádu a proč vůbec stavět nové bojové lodě? Vždyť můžeme tolik ušetřit…

Číst článek dál | Diskuze (97) | Přístupů: 3186
Válka cti Recenze
Válka cti
David Weber

29. listopadu 2006, E. Kocourek
„Je dobrá, ale není vtělením bohyně války,“ říká o Honor nepřátelská kapitánka. Jiní považují vévodkyni Harringtonovou za stále odjištěnou bojovou hlavici a další zas za nebezpečného šílence neschopného odlišit husarské kousky od povinností důstojníka. Kdo se v Honor mýlí, a kdo má pravdu? To se dočtete v této špičkové military SF a neméně špičkové scifárně.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3520
Válka Prastarých Recenze
Válka Prastarých
Richard A. Knaak

27. listopadu 2006, Martin Fajkus
WarCraft – už jen při vyslovení tohoto slova se mnoha lidem rozzáří oči. A není to jen kvůli skvělé počítačové hře. Stále větší popularitu si získávají i knihy ze světa WarCraftu. Tady bezesporu k nejoblíbenějším patří tituly, pod kterými je podepsán Richard A. Knaak. Jeho zatím poslední prací na toto téma je trilogie Válka Prastarých. V jednotlivých dílech – Studna věčnosti, Duše démona a Rozdělení autor představuje rozsáhlý příběh založený na reáliích a historii Azerothu, do kterého však vnáší své vlastní pojetí událostí i fantazii.

Číst článek dál | Diskuze (118) | Přístupů: 4153
Nejhloupější anděl Recenze
Nejhloupější anděl
Christopher Moore

23. listopadu 2006, BoboKing
„Vánoce, Vánoce přicházejí,“ je to opět tady a my s tím nic nenaděláme. Vánoce jsou bezesporu největší svátky v západním světě a je naprosto jedno, jestli věříte, či nevěříte, že před dvěma tisíci lety se neznámý duch tam seshora zakoukal do pohledné židovské slečny, se kterou pak zplodil Mesiáše. Vánoce prostě slavíme všichni. A tak není divu, že se toto téma dá nalézt v mnoha podobách i v literatuře.

Číst článek dál | Diskuze (121) | Přístupů: 3035
Pátrání po Jakeovi a jiné příběhy Recenze
Pátrání po Jakeovi a jiné příběhy
China Miéville

22. listopadu 2006, Jakub Malchárek
Chinu Miévilla, jakožto nejvýraznějšího představitele žánru New Weird, netřeba představovat. Jeho sbírka povídek Pátrání po Jakeovi a jiné příběhy obsahuje celkem 14 děl. Přesto, že žánrově se řadí do edice New Weird, přišlo mi, že většina povídek je spíše hororových, což vůbec není na škodu.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3064
Hvězdy, ty studené hračky Recenze
Hvězdy, ty studené hračky
Sergej Lukjaněnko

16. listopadu 2006, Marek Hrubý
Ruského spisovatele Sergeje Lukjaněnka není potřeba nijak zvlášť představovat. Sérií Denní, Noční a Šerá hlídka, ságou o věčném boji sil Tmy a Světla, se proslavil jak v knižní, tak ve filmové podobě nejen doma v Rusku, ale i ve světě. Českou republiku v to nevyjímaje.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2491
Černý trůn Recenze
Černý trůn
Roger Zelazny a Fred Saberhagen

14. listopadu 2006, Martin Fajkus
Roger Zelazny se právem řadí mezi skutečné velmistry žánru. Vždy se mu dařilo čtenáře zaujmout šíří své fantazie a vypravěčskými schopnostmi. Přitom se nesoustřeďoval jen na standardní fantasy či sci-fi, ale občas se pustil i do příběhů, které vybočovaly ze zavedených schémat. A přesně takový je i Černý trůn.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2750
Invocatio Elementalium Recenze
Invocatio Elementalium
Dušan D. Fabian

13. listopadu 2006, Piter
Duše militaristova se zachvěla očekáváním – další Fabián na pultech! Koho tentokrát rozseká elitní jednotka kosmických mariňáků? Nebo snad budou mít hody příšery na opuštěné planetě? Ale co to? Nejmenoval se ten spisovatel původně nějak jinak?

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3440
Anansiho chlapci Recenze
Anansiho chlapci
Neil Gaiman

3. listopadu 2006, Roman Paulík
Existují příběhy, které vám dají zapomenout aspoň na chvíli na okolní svět. Jsou dobré a jsou potřeba. Mezi nimi najdete takové, u kterých se na konci vynoříte a zjistíte, že svět se změnil; někdy k lepšímu, a někdy naopak. Neil Gaiman takové příběhy vypráví a román Anansiho chlapci k nim patří. Můj svět se na konci knihy změnil; autor mě připravil na to, co mě jednou může potkat.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3384
Krev elfů Recenze
Krev elfů
Andrej Sapkowski

3. listopadu 2006, E. Kocourek
Co vůbec znamená název románu? Jde o krev ve smyslu genetickém, o pokrevní linii, o příbuzenský vztah Ciri s jinou rasou? Či jde spíš o krev ve smyslu chirurgickém (či řeznickém?), o krev, která bude prolita, která kane a stříká a jíž jsou některé romány nasáklé?

Číst článek dál | Diskuze (109) | Přístupů: 5197
Kryptonomikon Recenze
Kryptonomikon
Neal Stephenson

3. listopadu 2006, Piter
Kryptonomikon je kniha, které musíte věnovat pozornost. Dějové linie i časové proudy se proplétají a prolínají ve složitém vzoru, který je vyjeven až v závěru knihy. Nečekejte žádnou adrenalinovou zábavu, upíry a mimozemské technologie, připravte se na tajné dějiny zabalené a podané formou kvalitního čtiva.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3278
Let nočních dravců Recenze
Let nočních dravců
Raymond E. Feist

2. listopadu 2006, Martin Fajkus
Let nočních dravců je napsán ve specifickém feistovském stylu, který kombinuje dobrodružný příběh s klasickou fantasy. Nijak sice nevybočuje z řady, pro svou čtivost a profesionální zpracování však jistě nebude zklamáním.

Číst článek dál | Diskuze (122) | Přístupů: 3011