Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Olymp Recenze
Olymp
Dan Simmons

20. února 2008, Luboš Vachl
Dan Simmons je znám především jako autor kultovního Hyperionu. Když se na českém trhu objevil román Ílion, první část nové velkolepé dilogie, možná si nejeden čtenář v skrytu položil otázku, zda Simmons konečně nepřekročil vlastní stín a nestvořil další dílo, které se stane nezbytnou součástí knihovničky každého příznivce science fiction. Po více než dvou letech přišlo pokračování v podobě devítisetstrán­kového Olympu a s ním i odpověď. Žel nepříliš radostná.

Číst článek dál | Diskuze (122) | Přístupů: 5061
Mrtvý nebo živý Recenze
Mrtvý nebo živý
Mark Millar, J. G. Jones

19. února 2008, Robin Červeňák
Co se stane, když se spojí Mark Millar (Superman: Red Son, Ultimates, Civil War) a kreslíř a perfekcionista J. G. Jones? Odpověď je snadná. Precizní kresba a nezapomenutelné dialogy.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 3122
Já, legenda Recenze
Já, legenda
Richard Matheson

18. února 2008, Martin Fajkus
Napsat dobrý hororový příběh, při jehož četbě by lidem běhal mráz po zádech, není zdaleka jednoduché. Chce to značnou představivost i bujnou fantazii a také něco znalostí lidské psychologie. Ale i potom to občas bývá sázka do loterie, protože čtenář je tvor vrtkavý a vybíravý. Možná i proto je horor jako žánr v rámci fantastiky tak trochu opomíjenou popelkou. Čtenáři u nás sice znají pár nejslavnějších jmen – Stephena Kinga, Cliva Barkera či Deana Koontze, ale to je většinou asi tak všechno.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3415
Případy hejtmana Ambrože Recenze
Případy hejtmana Ambrože
Ondřej S. Nečas

15. února 2008, Vlastimil Vyplel
Po roce se na Fantasyi vracíme k jedné z nejzajímavějších knih, které se na poli české fantastiky urodily, Případům hejtmana Ambrože od Ondřeje S. Nečase. A protože se jedná především o detektivky, podíváme se na obě novely právě z tohoto hlediska.

Číst článek dál | Diskuze (4) | Přístupů: 3834
Jantarové kukátko Recenze
Jantarové kukátko
Philip Pullman

13. února 2008, Zdena Štouračová
Tímto dílem trilogie Jeho temné esence se uzavírají dobrodružství Lyry a Willa, která prožili při svém putování mezi světy. Po velkolepě rozehrané partii ze Zlatého kompasu a po poněkud prázdnějším pokračování v Jedinečném noži se tedy dostáváme ke konečnému vyvrcholení příběhu, který se výrazně odlišuje od jiných knih určených této věkové kategorii čtenářů, tedy čtenářům dospívajícím a těm právě za pubertou.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5597
Konečný den Valhaly Recenze
Konečný den Valhaly
František Novotný

12. února 2008, Jiří Popiolek
Hned na úvod je třeba nastavit si kritéria hodnocení: Novotného trilogie o Valhale je z hlediska literární kvality nejzásadnější dílo české fantastiky za posledních minimálně dvacet let. A vše, co bude následovat, je nutné brát s vědomím tohoto tvrzení. (Rozšířená verze recenze z magazínu Pevnost 1/2008.)

Číst článek dál | Diskuze (111) | Přístupů: 4100
Mrakulin grimoár Recenze
Mrakulin grimoár
Hanina Veselá

11. února 2008, Františka Vrbenská
Dvacátá pátá kniha z Edice Pevnost „Mrakulin grimoár“ přivádí do fantazijní galerie hrdinů neobvyklou postavu: fluktuující vylupovačku hrobů Mrakulu, čarodějku tak výstředně nemožnou, až získává sympatie. Její autorka si zaslouží uznání za odvahu experimentovat a smysl pro humor.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3388
Conan I. Recenze
Conan I.
Robert Ervin Howard

7. února 2008, Otomar Dvořák
„Jíst šťavnaté maso a pít silné víno, cítit žhavé objetí ženských paží a bláznivé vzrušení boje, v němž se čepele mečů míhají modře a rudě…“ Někde v koutku srdce každého chlapa spí tahle dávná, pravěká touha. A jejím dokonalým ztělesněním je barbar z Cimmerie.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4416
Velká výprava I., Stíny proroctví Recenze
Velká výprava I., Stíny proroctví
Michael A. Stackpole

7. února 2008, Martin Fajkus
Fantasy je žánr, který se mění sice pozvolna, ale zato nezastavitelně. Obzvláště v posledních letech je to patrné na vzrůstající oblibě neotřelých textů a nových směrů, jako je New weird. Ale přece jen je tu stále početná skupina čtenářů, pro které fantasy znamená především velký epický příběh, v němž nechybí draci, čarodějové ani válečníci a kde se ti dobří bijí na život a na smrt s odpornými padouchy, aby zachránili svůj svět. Prostě klasika je klasika. A právě takovým čtenářům je určen cyklus Válka o dračí korunu, jehož autorem je Michael A. Stackpole.

Číst článek dál | Diskuze (147) | Přístupů: 2754
Pavučina Recenze
Pavučina
John Wyndham

1. února 2008, Robin Červeňák
Útlounký román Johna Wyndhama Pavučina, který jako poslední z jeho děl vyšel na autorovo přání až deset let po jeho smrti, vydalo v minulém roce nakladatelství Fuego (někteří si ještě možná vzpomínají na první české vydání v roce 1996 v Mustangu). Děj knihy čtenáře přenese na opuštěný ostrov uprostřed Tichého oceánu. Skupina lidí se zde pod záštitou bohatého lorda snaží vybudovat dokonalou civilizaci.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2899
Zrození Modrého měsíce Recenze
Zrození Modrého měsíce
Michael Bronec (ed.), Zbyněk Holub (ed.)

29. ledna 2008, Martin Fajkus
Téměř každá úspěšnější hra na hrdiny dříve či později zanechá nějaký ten otisk i v literatuře. Většinou na počátku stojí různé fanovské povídky publikované na internetu či ve specializovaných fanzinech následované sbírkami kratších textů v tištěné podobě a nakonec, pokud píle a entusiasmus autorům vydrží, i samostatnými romány.

Číst článek dál | Diskuze (97) | Přístupů: 4332
Pochod vnitrozemím Recenze
Pochod vnitrozemím
David Weber, John Ringo

29. ledna 2008, Piter
První díl trilogie je opravdu nepřehlédnutelný – tloušťka cihly a obrázek chlapíka pózujícího na dinosaurovi – vzhled, který nezapadne. Obal však nemálo mate – chlapík by měl být ve vojenské chameleónské kombinéze a měl by sedět na čemsi podobném šestinohé obří ropuše. Alespoň ostřelovací puška souhlasí.

Číst článek dál | Diskuze (90) | Přístupů: 3196
Lasičkovo štěstí Recenze
Lasičkovo štěstí
Michael Williams

28. ledna 2008, Marek Hrubý
Lasičkovo štěstí je třetí kniha ze série Dragonlance: Hrdinové, již vydává nakladatelství FANTOM Print. Autorem románu je Michael Williams, jehož povídky jsme si mohli přečíst v již dříve Návratem vydaných knihách Dragonlance: Příběhy I ,I/2, II a III, a který se kromě prozaické tvorby věnuje i psaní básní.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2384
Trochu divné kusy 3 Recenze
Trochu divné kusy 3
Martin Šust (ed.)

22. ledna 2008, Martin Bedeč
Existují malíři, jejichž díla nikdy nepochopím, protože pro mě nejsou uměním, a přesto je kritika uznává. Druhou stranou mince jsou umělci, které davy milují, ale kritici je nemohou vystát. Je tu ovšem i třetí kategorie, do níž spadají osobnosti, jež dokáží uspokojit obě znesvářené frakce. Do ní patří i editor série TDK Martin Šust, neb i napotřetí se mu povedlo sestavit zajímavou sbírku fantastických povídek.

Číst článek dál | Diskuze (20) | Přístupů: 5673
Conan, vrah králů Recenze
Conan, vrah králů
Jaroslav Mostecký

22. ledna 2008, Robin Červeňák
Jaroslava Mosteckého snad není třeba představovat. Je autorem, organizátorem a v neposlední řadě významnou osobností českého fandomu. Na kontě má přes deset knih a řadu úspěšných povídek. Je to autor schopný psát vikingskou fantasy, sci-fi i horor, podíval se do světa Marka Stonea a Conana a právě jeho kniha Conan, vrah králů vyšla v druhém vydání v edici Pevnost na konci minulého roku.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3268
Rodinný podnik Recenze
Rodinný podnik
Charles Stross

15. ledna 2008, Roman Paulík
Novinářka Miriam Becksteinová nemá svůj nejlepší den. Je odporné pondělí, ze sólokapra její kariéry investigativní reportérky se vyklube vyhazov z práce, a to ještě netuší, že ji za pár hodin bude honit naštvaný rytíř v brnění na koni a střílet po ní puškou. V jedné realitě jí vyhrožují zabitím, když nebude držet hubu, a v té druhé jí jde o krk doopravdy.

Číst článek dál | Diskuze (133) | Přístupů: 2810
Odkaz Recenze
Odkaz
Matthew Farrer

14. ledna 2008, Piter
Ve druhém svazku série spadající do světa Warhammeru 40 000 není Adepta arbitres Shira Calpurnia již jediným nosným prvkem. Většina děje se točí kolem boje o odkaz Svobodného kupce Phraxe, jehož privilegia ustanovil sám božský nesmrtelný Císař před desetitisícem let, a Calpurnia je tím, kdo má rozhodnout o novém majiteli mocné Charty svobodného kupce.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2412
Lisey a její příběh Recenze
Lisey a její příběh
Stephen King

14. ledna 2008, Jiří Popiolek
Kdysi jsem v recenzi na Kingovu knihu Srdce v Atlantidě napsal, že by byla ještě lepší, kdyby se z ní autor za každou cenu nesnažil udělat horor. V případě románu Lisey a její příběh to platí dvojnásob.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2725
Tudy přijde něco zlého Recenze
Tudy přijde něco zlého
Ray Bradbury

11. ledna 2008, Robin Červeňák
Říjen, podzimní čas. Čas Halloweenu. Jim a Will, dva třináctiletí chlapci, jsou sousedy a nejlepšími kamarády od nejútlejšího dětství. Jsou to normální dospívající kluci, jejichž životy má brzy změnit velká událost. Do jejich města přijde zlo.

Číst článek dál | Diskuze (9) | Přístupů: 3020
Olymp Recenze
Olymp
Dan Simmons

9. ledna 2008, Martin Bedeč
Zkuste si představit román čítající 920 stran, na kterých nás autor bombarduje neotřelými a nadčasovými vizemi, spřádá tři na první pohled nesourodé dějové linie a spoutává je dokonalým jazykem, a získáte Olymp, velkého bratříčka 720stránkového Ílionu, který nejenže dokázal udržet vysokou kvalitativní laťku svého dvojčete, ale je i myšlenkově bohatší.

Číst článek dál | Diskuze (120) | Přístupů: 5910
ST Titan, Mezi dvěma světy Recenze
ST Titan, Mezi dvěma světy
Michael A. Martin, Andy Mangels

9. ledna 2008, Zdena Štouračová
Vyslovíte-li slovo titan, není vůbec zřejmé, co máte na mysli. Titan je jednak chemický prvek, dále je to největší z měsíců Saturnu, ale je to také zbrusu nová vesmírná loď. Vlastně ještě ani není zcela dokončená, ještě sedí v doku a její posádka se teprve sjíždí ze všech koutů vesmíru. Velitelem není nikdo jiný než William Riker, který si již dost užil líbánky po poctivě vysloužené svatbě s Deannou Troi a stejně jako ona se teď vrací do služeb Hvězdné flotily.

Číst článek dál | Diskuze (4) | Přístupů: 3963
Královna věštců Recenze
Královna věštců
Lynn Flewelling

7. ledna 2008, Zdena Štouračová
Chlapecké tělo zmizelo spáleno mystickým plamenem a Tamír je již zcela nezvratně dívkou. Sice má jisté potíže, jak pokud se týká nutnosti nosit ženské šaty, tak i v pocitech nepatřičnosti tohoto nového těla, kterému někde něco schází, a naopak jinde zase přebývá, ale v podstatě už svou novou totožnost a vzhled přijala a smířila se s nimi.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2945
Odkaz Recenze
Odkaz
Matthew Farrer

3. ledna 2008, Martin Fajkus
Hlavní motto militaristicky zaměřeného světa Warhammeru 40 000 sice s brutální otevřeností hlásá, že v děsivé temnotě budoucnosti neexistuje nic jiného než válka, ale naštěstí to není zas tak úplně pravda. Ačkoliv, většina románů z tohoto univerza, které se u nás zatím objevily, se nás snaží přesvědčit o opaku. Povětšinou se přitom jedná o prvoplánové akční knihy, v nichž jednotky věrné Císaři svádějí nelítostné bitvy se svými protivníky na různých planetách či ve vesmíru samotném, jen aby se po případném vítězství zase urychleně přesunuly na další bojiště této nekonečné války.

Číst článek dál | Diskuze (2) | Přístupů: 3233
Osud horší než draci Recenze
Osud horší než draci
John Moore

2. ledna 2008, Martin Fajkus
Humorná či humoristická fantasy je pro většinu čtenářů spojena se jménem Terryho Pratchetta a jeho cyklem Zeměplocha. Z té se ostatně už před drahným časem stal jakýsi obecně známý fenomén, jenž překročil hranice žánru a začal žít svým vlastním životem. Humoristická fantasy, to ale ovšem není jen Pratchett, ačkoliv právě jemu se tento subžánr podařilo dostat na výsluní zájmu čtenářů. O spojení fantasy a humoru se s větším či menším úspěchem pokoušelo a pokouší také mnoho dalších autorů.

Číst článek dál | Diskuze (2) | Přístupů: 3066
Bludiště odrazů Recenze
Bludiště odrazů
Sergej Lukjaněnko

2. ledna 2008, Robin Červeňák
Ruský spisovatel Sergej Lukjaněnko je v Čechách známý především jako autor úspěšného cyklu knih o Hlídkách. Nemalou měrou se na raketovém startu Lukjaněnka u nás podílelo také filmové zpracování jeho Noční hlídky, které zaznamenalo nejen v Rusku obrovský úspěch (v návštěvnosti předčilo i Pána prstenů). Čtenáři by ovšem neměla uniknout ani ostatní Lukjaněnkova díla. Nakladatelství Triton a Argo nám přinášejí další v Rusku opěvovaný kousek, a to Labirint otraženij čili Bludiště odrazů.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5256
Terror Recenze
Terror
Dan Simmons

31. prosince 2007, Martin Bedeč
Letošní zima je studená a přímo vybízí k přečtení napínavého a mrazivého románu, který se odehrává na nehostinném arktickém severu; románu, v němž se autor po delší odmlce s velkou pompou vrací k hororovému žánru.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 9243
Mezisvět Recenze
Mezisvět
Neil Gaiman, Michael Reaves

28. prosince 2007, Jiří Popiolek
Žádná recenze nemůže být zcela objektivní, protože na osobu recenzenta působí spousta vlivů, která utváří a ohýbá jeho úsudek. Základním problémem, s nímž jsem se u útlého dobrodružného sci-fi románu pro mládež Mezisvět nebyl schopen vyrovnat, je jméno jednoho z autorů, Neila Gaimana.

Číst článek dál | Diskuze (113) | Přístupů: 4197
Carrie Recenze
Carrie
Stephen King

21. prosince 2007, Robin Červeňák
Stephena Kinga snad ani není třeba blíže představovat. Americký spisovatel hororu je jedním z nejúspěšnějších a nejprodávanějších autorů současnosti, mnohá jeho díla byla zfilmována a dnes má na kontě více než 30 románů. Carrie je Kingova románová prvotina, která jej prakticky vynesla na hororové nebe.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4161
Predátoři Recenze
Predátoři
Miroslav Žamboch

20. prosince 2007, Martin Fajkus
Mirek Žamboch za těch patnáct let, jež uplynuly od doby, kdy poprvé jako autor vstoupil do české fantastiky, představil čtenářům pěknou řádku příběhů a ještě větší množství postav, jež je prožívají. Namátkou vzpomeňme jen nejznámější z nich – Tekuarda, Baklyho, Lancelota či Johna Francise Kováře, a nesmíme zapomenout ani na Koniáše. Zatímco většina spisovatelů se spokojí s jedním hrdinou, jehož osudy neustále rozvíjí, Mirek nepřestává hledat nová témata a vytvářet neustále nové postavy.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6264
Imperium Bohemorum Recenze
Imperium Bohemorum
Ondřej Müller (ed.)

19. prosince 2007, Zdena Štouračová
Sbírka povídek s podtitulem Fantastické dějiny zemí Koruny české si zcela jistě dělá ambice postavit se po boku v minulosti vydaných antologií jako rovnocenný partner, ne-li je dokonce zastínit. Je ovšem nutné říct, že vlastně není tak úplně s čím srovnávat, neboť většina povídkových antologií byla víceméně průřezového charakteru a jejich účelem bylo spíše širokým záběrem zmapovat dění ve fantastické literatuře než věnovat se v podstatě jednomu tématu.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6201