Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

V komiksovém omnibusu Vzestup Sithů hrají Sithové druhé housle, Star Wars: Vzestup Sithů 1

kol.: Star Wars - Vzestup Sithů

Pokud existuje nějaká sci-fi sága, která si opravdu zaslouží nesmrtelnost, tak jsou to beze sporu Hvězdné války. A právě z tohoto universa přináší fanouškům nakladatelství BB/art další komiksový omnibus, který servíruje hned několik parádních příběhů plných cti, zrady a konspirací, odehrávajících se za střelby blasterů a třeskotu světelných mečů.

Omnibus nese jméno Vzestup Sithů a chronologicky se řadí před první epizodu nové trilogie, Skrytou hrozbu. A protože ve filmu není o spoustě dobrodružství Obi-wana, Qui-Gon Jinna, Ki-Adi-Mundiho a dalších význačných postav ani zmínka, nastupují na scénu komiksy a knihy. A ze sedmi takových sestává nejnovější omnibus. Jak už je snad jasné, o staré známé charaktery v něm nebude nouze.

Hned v prvním příběhu narazí čtenář na duo Obi-wana a jeho mistra. Kresba Aurorient Expressu, stejně jako celý komiks, působí odlehčeným dojmem a nesnaží se o žádnou realističnost. Bohužel v některých místech i navzdory konspirační zápletce můžou podivuhodné rasy a celkové vyznění komiksu působit oproti dalším drsným příběhům v celém omnibusu až příliš odlehčeně a tudíž trochu nepatřičně.

Což se ovšem nedá říct o Posledním vzdoru na Ord Mantellu. Vše je tu laděno do temnějších odstínů a to nejen kresba, ale i děj. Ten čtenáře přímo vhodí do víru událostí, protože už na prvních stránkách Qui-Gon Jinn a jeho padawan zabrání atentátu na baronku Omnino. Ryder Windham napsal spoustu čtenářsky atraktivních postav a Ramón Bachs je bravurně ztvárnil, vypíchnout si zaslouží především jeho talent na kreslení výrazů obličeje.

Radě Jediů – Vyhlášení války se nemalý počet členů Řádu vydá zastavit hrozbu, kterou pro Republiku tvoří Yinchorrijové, rasa válečníků odolných proti mentálnímu ovlivňování. To vše zosnoval Darth Sidious se svým učedníkem Darth Maulem, jenž zatím bohužel k nemilosti čtenářů vyčkává v ústraní. A tak se ani ve třetím příběhu pořádného Vzestupu Sithů nikdo nedočká.

Dva následující příběhy se točí kolem rytíře Jedi jménem Ki-Adi-Mundi. Předehra k Povstání se táhne jako mlhy na Tatooinu. Má totiž přes 120 stran. Tento dojem podporuje i větší množství textu ve srovnání s ostatními příběhy. Díky tomu se sice čte pomaleji, na druhou stranu ale poskytne mnohem větší záběr informací k takřka detektivní zápletce, jakou Jedi řeší. Druhý aspekt, kresba, už je na tom o trochu hůře, působí totiž celkově poněkud nevýrazně a větší barevnost by jí neuškodila.

Kiova první mise je zachycena ve Slibu Spravedlnosti, který spolu s Auřinou písní patří k nejkratším příběhům komiksu. Aurra Sing je zhrzená rytířka Jedi, která opustila Řád a začala svoje jediské učitele a spolužáky lovit a popravovat. V České kotlině je ovšem známá jen díky své chvilce slávy ve Skryté hrozbě a bohužel ani tento komiks s ní čtenáře příliš neseznámí. Je totiž příliš krátký a závěrečnou pointou se nemůže s dalšími díly v omnibusu srovnávat.

A třešnička na dortu, uzavírající pět set stran příběhů, nese název Darth Maul. Živoucí důkaz toho, že pro záporáky není problém utrhnout si větší kousek slávy, než mají klaďasové. Už jen tenhle Sith v hlavní roli stačí na to, aby se čtenáři mohli těšit na slibnou akci. Jeho úkolem je oslabit vliv gangu Black Sun a udělá to více než pečlivě. Děj je přímočarý, ale doplněný brilantní akční kresbou Jany Duursemy, které se podařilo stvořit doslova grafické orgie plné dramatických záběrů.

Žádný z omnibusů není zrovna levná záležitost a ani Vzestup Sithů nebude výjimka. Na druhou stranu, cena komiksu má svoje opodstatnění. Pevná vazba, velký počet stran, kvalitní scénáristé i výtvarníci z něho dělají skvělou volbu pro ty, kteří strávili s Hvězdnými válkami nezanedbatelnou část svého života a stále tajně doufají, že v sobě jednou objeví skrytou Sílu. Nejedná se o nezapomenutelný zážitek, ale o příjemné prohloubení znalostí toho, co se událo před novou trilogií.

  • Star Wars: Vzestup Sithů 1
  • BB art, 2013
  • překlad: Jitka Jeníková, Tomáš Jeník
  • obálka: Drew Struzan
  • 456 stran, 990 Kč (v e-shopu Fantasye již za 891 Kč)
22. června 2013, Jan Holan

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Star Wars - Vzestup Sithů

Star Wars - Vzestup Sithů
990 Kč 891 Kč