Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Legenda o Humovi Recenze
Legenda o Humovi
Richard A. Knaak

28. února 2007, Martin Fajkus
Po více než tříleté odmlce se konečně na pultech knihkupectví objevila nová kniha z cyklu DragonLance, se kterým se čeští čtenáři mohli poprvé seznámit už před více než šestnácti lety. A není to kniha jen tak ledajaká, ale příběh jedné z nejhrdinštějších postav celého světa DragonLance – Solamnijského rytíře Humy. Legenda o Humovi drží hned několik primátů. Byla to první kniha z cyklu DragonLance, kterou nenapsalo autorské duo Weisová & Hickman. Navíc právě tento román odstartoval profesionální kariéru amerického spisovatele Richarda A. Knaaka.

Číst článek dál | Diskuze (4) | Přístupů: 2837
Vlastní krev Recenze
Vlastní krev
Petra Neomillnerová

27. února 2007, Jiří Popiolek
Recenzi na knihu Petry Neomillnerové Vlastní krev jsem sliboval už v listopadu. Okolnosti (a moje liknavost) nakonec zapříčinily, že se objevuje až teď, koncem února. Proto je tuto recenzi nutné brát především jako připomenutí jedné skvělé knihy, která se v rámci české fantastiky v loňském roce urodila. Brzy po ní bude následovat i přibližně stejně dlouho slibovaný rozhovor s autorkou.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2339
Ro(c)k mého života Recenze
Ro(c)k mého života
Ondřej Neff

27. února 2007, Vladimír Ešner
Už je to téměř dvacet let, co Ondřej Neff ve svém románu Měsíc mého života seznámil čtenáře se starožitníky Kubou Nedomým a jeho přítelem, kyborgem Dědkem Čuchákem, kteří žijí na kolonizované Luně. Pak se ke svým hrdinům vrátil ještě v několika kratších příbězích (Hlídka 2 a 3, Kukaččí vejce, Lunární potápěč), ale na další dlouhodobou návštěvu na Měsíc nás autor vzal až loni, kdy vyšel Rock mého života.

Číst článek dál | Diskuze (14) | Přístupů: 2829
Planeta, která neexistovala I, II Recenze
Planeta, která neexistovala I, II
Philip K. Dick

26. února 2007, Jiří Popiolek
Nakladatelství Argo pokračuje ve vydávání děl jednoho z nejvýznamnějších autorů sci-fi 20. století, Philipa K. Dicka, do dvou svazků rozdělenou sbírkou Planeta, která neexistovala – v originále Second Variety. Z celkových pěti částí kompletního souhrnu autorových povídek se jedná se o tu druhou, která mapuje Dickovu tvorbu z přelomu let 1952 a 1953. Argo tak navazuje na Laser-books a jeho před pěti lety vydaný soubor To je Wub, kapitáne!.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2111
Měsíční kosti Recenze
Měsíční kosti
Jonathan Carroll

23. února 2007, Jakub Malchárek
Jonathan Carroll se narodil na kontinentě za velikou louží, ale momentálně žije ve Vídni, kde přednáší anglosaskou literaturu. Jeho nezaměnitelný styl psaní mu umožňuje tvořit fantastické romány, které z pohádek pro dospělé přerůstají v psychologické thrillery s hororovou tématikou. Měsíční kosti jsou druhý autorův román, který vyšel v českém jazyce. První, Země úsměvů, se objevil na trhu začátkem devadesátých let – a dnes o něm prakticky nikdo neví.

Číst článek dál | Diskuze (3) | Přístupů: 2937
Krkavčí brána Recenze
Krkavčí brána
Anthony Horowitz

22. února 2007, BoboKing
S nástupem Harryho Pottera se na knižní trh vyvalilo množství knih pro mládež s fantasy tématikou. Stejně jako u výše jmenovaného cyklu, který se s každým dalším dílem stával nejen komplikovanějším, ale i děsivějším a násilnějším, se i konkurence musela tomuto trendu přizpůsobovat. A do tohoto rámce zapadá kniha anglického spisovatele Anthonyho Horowitze, který se už našim čtenářů představil seriálem o mladém agentovi Alexu Riderovi.

Číst článek dál | Diskuze (11) | Přístupů: 4303
Služebník Boží Recenze
Služebník Boží
Jacek Piekara

21. února 2007, Marek Hrubý
Autor knihy Služebník Boží, Jacek Piekara je u našich čtenářů na rozdíl od těch polských poměrně neznámý. Z jeho tvorby zatím vyšlo pouze několik povídek – jedna v knize Maladie 1996 (Nejdůležitější na světě) a další dvě v měsíčníku fantasy, sci-fi a hororu Nemesis (Návrat bílých jezdců, Amulet).

Číst článek dál | Diskuze (4) | Přístupů: 2534
Žoldnéři Recenze
Žoldnéři
Tomáš Bartoš

20. února 2007, Marek Hrubý
Na českém trhu se objevují stále další a další nové tváře s více či méně zajímavými tituly. Mezi ně můžeme počítat i Tomáše Bartoše a jeho prvotinu Žoldnéři. Jedná se o samostatný román, jejž můžeme zařadit do žánru military SF akčního ražení.

Číst článek dál | Diskuze (5) | Přístupů: 3428
Cirkus prokletých Recenze
Cirkus prokletých
Laurell K. Hamiltonová

19. února 2007, Zdena Štouračová
Popravčí upírů, oživovatelka zombií, příležitostná spolupracovnice policie a jinak vcelku přitažlivá mladá žena Anita Blakeová si už na našem knižním trhu našla své místo. Důkazem toho je vydání již třetího příběhu z jejího pohnutého života. Tentokrát je název knihy zároveň i označením místa, v němž se tedy opravdu dějí věci!

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 3634
Ostřejší než hadí zub Recenze
Ostřejší než hadí zub
Simon R. Green

16. února 2007, Martin Fajkus
UŽ JE TO TADY! Zaduly trouby posledního soudu a Noční strana se otřásá v samotných základech. A není divu, vypuká totiž krvavá válka, ve které půjde o samotnou existenci tohoto prohnilého srdce Londýna. Válka, která se dotkne všech obyvatel a která Noční stranu změní navždy. Válka, v níž není možné zůstat neutrální…

Číst článek dál | Diskuze (3) | Přístupů: 2951
Stráž času Recenze
Stráž času
Poul Anderson

15. února 2007, Zdena Štouračová
Hledáme muže, věk 21 – 40 let, přednost svob., voj. nebo tech. zkuš., dobrá fyz. kondice, na dobře placenou práci spoj. s cest. do zahr. Engineering Studies Co., 305 E. 45, 9 – 12, 14 – 18 hod. Až někde uvidíte tento inzerát, vězte, že Stráž času dělá nábor nováčků. Jenže – v dnešní době politické korektnosti by takový inzerát nemohl vyjít, vždyť obsahuje nejméně tři diskriminační požadavky: pohlaví, věk a stav.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2436
Puls Recenze
Puls
Stephen King

14. února 2007, BoboKing
„On snad začal opět fetovat.“ Tak na tom se po přečtení prvních stran knihy „Puls“ s úsměvem na tváři shodla většina kingomanů z mého okolí. Toto tvrzení je založené na faktu, že King fetující a chlastající psal jinak (krvavěji a geniálněji), než když přešel do režimu abstinence. Mnoho jeho fandů je dnes rozděleno na dva názorové proudy, a to, že král hororů, který do začátku 90. let minulého století dle vlastních slov nebyl nikdy střízlivý více než 4 – 5 hodin denně, psal jinak, než když pak s touto závislostí začal bojovat.

Číst článek dál | Diskuze (9) | Přístupů: 2730
Zlý princ Charlie Recenze
Zlý princ Charlie
John Moore

13. února 2007, Marek Hrubý
Zlý princ Charlie je další z řady humoristických fantasy románů Johna Moora, jež vydává nakladatelství Polaris. I když se řadí po bok knihám jako Hrdinství pro začátečníky či Nepohledný princ, jedná se o samostatné dílo, které neodkazuje na žádné předchozí romány. Někteří přirovnávají Moora k Terrymu Pratchettovi, ale stylem psaní je mnohem blíže k Johnu Morressymu, a především k Robertu Asprinovi.

Číst článek dál | Diskuze (9) | Přístupů: 1799
Křížová palba Recenze
Křížová palba
Matthew Farrer

9. února 2007, Martin Fajkus
Romány odehrávající se v temných světech Warhammeru 40 000 si u nás, i přes poměrně krátkou dobu, co vycházejí, získaly přízeň značné skupiny čtenářů. Většinou se přitom jedná o přímočaré akční čtení s rychle ubíhajícím dějem, který se zaměřuje především na válku a ničení ve všech podobách. Čtenář tak může nabýt dojmu, že ve světě Warhammeru 40 000 snad nic než nekonečná válka ani neexistuje.

Číst článek dál | Diskuze (11) | Přístupů: 3089
Válečníkův slib Recenze
Válečníkův slib
Juliet E. McKennová

5. února 2007, Marek Hrubý
V lednu 2007 vyšlo v nakladatelství Triton čtvrté pokračování série Einarinn anglické spisovatelky Juliet E. McKennové, nazvané Válečníkův slib, jež je zároveň předposledním dílem tohoto cyklu. Děj je zasazen do období, kdy zlodějka Livak doprovázená mágem Usárou hledá v lese s Lesním lidem a vysoko v horách u Šeltyi s pomocí horalských přátel Sorgrada s Grena střípky starých vědomostí. O této dějové linii blíže vypráví třetí kniha Einarinn, Hra osudu.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 1578
Trója – Pán strieborného luku Recenze
Trója – Pán strieborného luku
David Gemmell

30. ledna 2007, Marek Hrubý
Nedávno zesnulého anglického spisovatele Davida Gemmella u nás není třeba představovat. Patří mezi obecně uznávané autory zaměřené na fantasy a díky knihám nakladatelství Návrat a nyní Perseus je u českých čtenářů velmi populární. Jeho poslední, nedokončenou trilogii Trója však tato nakladatelství zatím nevydala – na rozdíl od slovenského Slovartu.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2864
Polaris 2006 Recenze
Polaris 2006
Miroslav Kocián, Bohuslav Svoboda (editoři)

25. ledna 2007, Martin Fajkus
Když se v roce 2001 objevila jako stá kniha nakladatelství Polaris antologie s příznačným názvem Polaris 2001, vypadalo to na ojedinělý počin vydavatele hodlajícího potěšit stejnou měrou sebe i čtenáře. Od té doby uběhlo pět let a hle, dvoustá kniha Polarisu je pojmenována téměř stejně, jen u číslovky nahradila na konci jedničku šestka. Zdá se, že se zrodila nová, zajímavá tradice.

Číst článek dál | Diskuze (2) | Přístupů: 3291
Písně mrtvých Recenze
Písně mrtvých
George R. R. Martin

24. ledna 2007, BoboKing
Písně mrtvých – už sám název jako by čtenáři naznačoval, že mrtví a smrt vůbec budou hrát v tomto výboru povídek amerického autora G. R. R. Martina hlavní roli. Autor, který se v současnosti proslavil především fantasy cyklem „Píseň ledu a ohně“, na přelomu 70. a 80. let (už) minulého století inklinoval spíše k temnějším a krvavějším tématům, než je fantasy. A právě z tohoto období pochází i jeho sbírka „Písně mrtvých“ (orig. Songs the Dead Men Sing, 1983).

Číst článek dál | Diskuze (3) | Přístupů: 3772
Gileadova krev Recenze
Gileadova krev
Dan Abnett & Nik Vincent

23. ledna 2007, Martin Fajkus
Svět Warhammeru je drsným místem, kde neustále zuří boje a války. Z krve, bolesti a vzdoru se tu rodí největší hrdinství i nejstrašnější tragédie. Přitom jedno od druhého často dělí jen malý krůček. Stačí jen být v nesprávné době na nesprávném místě a vše jde najednou špatně. Někteří lidé se prostě narodí pod nešťastnou hvězdou…

Číst článek dál | Diskuze (3) | Přístupů: 3790
Stroncium Recenze
Stroncium
Jiří Kulhánek

19. ledna 2007, Marek Hrubý
Po dlouhém, předlouhém čekání se na pultech knihkupectví objevila nová knížka Jiřího Kulhánka, Stroncium. Je jiná než autorova předchozí tvorba, ale v mnohém zároveň stejná. Nesetkáte se sice s upíry ani s odkazy na jiné Kulhánkovy knihy. Zato zombií je v ní více než dost. Hodně ubylo černého humoru a cynických hlášek, ale ty, které zůstaly, stojí za to.

Číst článek dál | Diskuze (8) | Přístupů: 4200
Legie nesmrtelných Recenze
Legie nesmrtelných
Martin Fajkus (editor)

18. ledna 2007, Lukáš Knetig
Jméno Martina Fajkuse je čtenářům fantastiky známé především z časopisu Pevnost. Jeho první editorský počin – antologie, v níž se objevuje pět povídek od špičkových českých a slovenských a pět povídek od komerčně nesmírně zajímavých zahraničních autorů, je tak především ukázkou toho, jaký je vkus samotného publicisty. Vždyť, jak píše v předmluvě: Chtěl jsem si přečíst pár dobrých fantasy příběhů, které by byly podle mého gusta.

Číst článek dál | Diskuze (2) | Přístupů: 4308
Vzestup Kartága Recenze
Vzestup Kartága
Mary Gentle

17. ledna 2007, Martin Fajkus
Čas předvánoční je pro čtenáře fantasy dobou zaslíbenou. Snad všechna nakladatelství, která se tímto žánrem zabývají, se snaží na pulty knihkupectví dostat co nejvíce svých knih. Stejně tak i Návrat vyrukoval s druhým pokračováním originálního a poněkud netradičně pojatého cyklu Mary Gentle Knihy o Ash s podtitulem Vzestup Kartága.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 1717
Poslední hlídka Recenze
Poslední hlídka
Sergej Lukjaněnko

16. ledna 2007, Marek Hrubý
Knihy Sergeje Lukaněnka u nás poslední dobou vycházejí jako na běžícím pásu. Pátý díl v řadě románů ze světa Hlídek o věčné a nekončící „studené“ válce mezi Světlem a Tmou se nazývá Poslední hlídka.

Číst článek dál | Diskuze (11) | Přístupů: 3389
Meče noci a dne Recenze
Meče noci a dne
David Gemmell

12. ledna 2007, Zdena Štouračová
Meče noci a dne tak trochu jsou, a tak trochu nejsou dalším dílem Drenajského cyklu Davida Gemmella. Drenaj, jak jsme ji poznali, je totiž už jen snem. Hrabě z Bronzů se stal pouhým stínem z legend a jeho čarodějná zbroj něčím jako grálem. I čas říše Nadirů pominul. Teď se vládkyní světa stala Věčná…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2377
Kadet Recenze
Kadet
Rick Shelley

11. ledna 2007, E. Kocourek
Mezi druhy vojsk, kterých si všímá military SF, je pěchota nejnudnější. A lehká pěchota, na kterou se zde úzkostlivě zaměřuje Rick Shelley, je mezi nimi zřetelně nejslabší. Po stránce vojenské i literární. Shelleyho řada začínající Kadetem má celkem 6 dílů a Lon – nynější zelenáč – v ní postupně navlékne výložky poručíka, kapitána, majora, podplukovníka a nakonec i plukovníka. Těšme se na ty další díly. Horší než tento první už být nemohou.

Číst článek dál | Diskuze (4) | Přístupů: 3117
Ptah Hotep Recenze
Ptah Hotep
Charles Duits

9. ledna 2007, Jakub Malchárek
Charles Duits je francouzský spisovatel druhé poloviny dvacátého století, jehož převážná část literární tvorby nemá s fantastikou nic společného. Také román Ptah Hotep, vydaný poprvé na začátku sedmdesátých let, je proto v současné záplavě fantasy dílem značně netradičním a pozoruhodným.

Číst článek dál | Diskuze (8) | Přístupů: 3255
Hostina pro vrány, druhá část Recenze
Hostina pro vrány, druhá část
George R. R. Martin

2. ledna 2007, E. Kocourek
Rozpůlíte-li dobře napsanou knihu, nutně bude druhá polovina čtivější. Ne nutně akčnější, ale dotaženější. Válečná tažení spějí ke konci a rozjeté intriky přinášejí výsledky, ty očekávané a chtěné, i ty méně očekávané a nechtěné. Taková je i druhá část Hostiny. Kvalitní, ale spíše rytírna než fantasy.

Číst článek dál | Diskuze (57) | Přístupů: 10197
Hominidé Recenze
Hominidé
Robert J. Sawyer

20. prosince 2006, Marek Hrubý
Román Hominidé je první díl trilogie Neandrtálská odchylka (Neanderthal Parrallax), za který získal Robert J. Sawyer v roce 2003 Huga. Hlavní dějová linie příběhu líčí osudy neandrtálského fyzika Pontera Boddita, který se při vědeckém experimentu s kvantovým počítačem nečekaně přenesl z paralelního světa, v němž nad lidmi zvítězili neandrtálci, do našeho světa.

Číst článek dál | Diskuze (18) | Přístupů: 3834
Bestseller Recenze
Bestseller
Svatopluk Doseděl

18. prosince 2006, BoboKing
Horor jako literární žánr se v českých zemích neprosadil tak jako jiné žánry fantastické literatury – science fiction a fantasy. Ne že by se horor nečetl a nevydával, ale v množství vydaných science fiction a fantasy horor vyjde pouze v několika titulech za rok. V čtenářské popularitě jej u nás vlastně zastupuje pouze jeho král – Stephen King.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 2929
Vryté město Recenze
Vryté město
Kirsten J. Bishopová

11. prosince 2006, Luboš Vachl
Románový debut Kirsten Jane Bishopové provází na západě pověst zdařilé kombinace Kingovy Temné věže s příběhy z Bas-Lagu Chiny Miévilla. Srovnání zajisté lichotivé, ale pravdě na hony vzdálené. Osobitost svého literárního stylu ukázala tato Australanka již v „nejdivnějším“ z kusů první Šustovy antologie a ve Vrytém městě svou výjimečnost jen potvrzuje.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 2658