Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Star Trek, DS9, Vlastní krví Recenze
Star Trek, DS9, Vlastní krví
K. W. Jeter

10. března 2008, Zdena Štouračová
K čtenářům se dostává další řadový dílek do mozaiky skládající příběh vesmírné stanice Deep Space Nine. Co k němu napsat víc, když v předcházející větě je vlastně obsaženo všechno, co tento díl řady DS9 představuje?

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 3652
Lživá zrcadla Recenze
Lživá zrcadla
Sergej Lukjaněnko

7. března 2008, Robin Červeňák
Na román Lživá zrcadla jsem se velmi těšil, a tak se recenze na tuto knihu stala zároveň velmi příjemnou povinností. S Jirkou Popiolkem, který již něco málo prozradil v rubrice Fantasya doporučuje, když Lživá zrcadla označil za svou knihu měsíce, jsme si velmi oblíbili komplexní kyberpunkový svět Hlubiny. Já se k tomuto hodnocení jen přidávám a Lživá zrcadla jsou rovněž mým číslem jedna v minulém měsíci.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3283
Halo 3, První úder Recenze
Halo 3, První úder
Eric Nylund

5. března 2008, Piter
Třetí kniha ze série HALO (podle stejnojmenné počítačové hry) opět přímo navazuje na závěr předchozího dílu a neinformovaný čtenář se ve stále spletitějším ději bude orientovat jen stěží. Již tradičně je hlavním hrdinou SPARŤAN 117, vlastním jménem John, funkcí „Náčelník“, jinak modifikovaný supervoják se špičkovou výzbrojí a výstrojí.

Číst článek dál | Diskuze (100) | Přístupů: 2884
Ďábel mezi lidmi Recenze
Ďábel mezi lidmi
Arkadij a Boris Strugačtí

4. března 2008, Piter
Po letech se mi dostává do rukou další kniha od bratří Strugackých. Vlastně to není celistvý příběh, ale jde o román a dvě novely, a dokonce to není tak docela od bratří Strugackých. Se jmény autorů je to docela zajímavé – na přebalu najdeme jména Arkadije a Borise Strugackých a malým písmem také jména S. Jaroslavcev a S. Vitickij, v tiráži figuruje pouze Arkadij Strugacký a u jednotlivých děl se střídá S. Jaroslavcev a S. Vitickij.

Číst článek dál | Diskuze (9) | Přístupů: 4109
Třpyt mečů, záblesky laserů Recenze
Třpyt mečů, záblesky laserů
Michael Bronec (ed.)

3. března 2008, Františka Vrbenská
Jak odhaluje název, v antologii povídek mladších autorů fantastiky Třpyt mečů, záblesky laserů je kromě převažující fantasy zastoupena sci-fi (a svérázný hybrid mezi oběma žánry). Sbírku próz od minipovídky k obsáhlé novele „táhnou“ tři jména, která si už získala popularitu, Pavlovský – Fabian – Antonín. Ani dosud méně známí či startující přispěvatelé si nepočínají špatně. Slušný standard dosahují i ty slabší z povídek, jiné, třeba s dílčími nedostatky, prozradí osobitý talent s příslovečným příslibem do budoucna.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4470
Achája 3 Recenze
Achája 3
Andrzej Ziemiański

25. února 2008, Zdena Štouračová
Závěrečný díl trilogie o Acháji přináší rozuzlení osudů všech hlavních postav, které do příběhu zasáhly ať už hned od počátku, nebo se princezně do cesty připletly až v průběhu jejího dobrodružného života.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 3652
Já, legenda Recenze
Já, legenda
Richard Matheson

21. února 2008, Martin Bedeč
Jestliže vám letošní krátká zima nenahnala husí kůži, patrně se jí to už ani nepovede, neboť teploty se vyšplhaly nad bod mrazu a nezdá se, že dojde k obratu. Mám pro vás ale řešení. Na knižních pultech se objevila malá, leč působivá kniha, jež by vám mohla husí kůži navodit. A to i přesto, že jde o dílo staré bezmála 55 let.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3859
Olymp Recenze
Olymp
Dan Simmons

20. února 2008, Luboš Vachl
Dan Simmons je znám především jako autor kultovního Hyperionu. Když se na českém trhu objevil román Ílion, první část nové velkolepé dilogie, možná si nejeden čtenář v skrytu položil otázku, zda Simmons konečně nepřekročil vlastní stín a nestvořil další dílo, které se stane nezbytnou součástí knihovničky každého příznivce science fiction. Po více než dvou letech přišlo pokračování v podobě devítisetstrán­kového Olympu a s ním i odpověď. Žel nepříliš radostná.

Číst článek dál | Diskuze (106) | Přístupů: 4913
Mrtvý nebo živý Recenze
Mrtvý nebo živý
Mark Millar, J. G. Jones

19. února 2008, Robin Červeňák
Co se stane, když se spojí Mark Millar (Superman: Red Son, Ultimates, Civil War) a kreslíř a perfekcionista J. G. Jones? Odpověď je snadná. Precizní kresba a nezapomenutelné dialogy.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 3017
Já, legenda Recenze
Já, legenda
Richard Matheson

18. února 2008, Martin Fajkus
Napsat dobrý hororový příběh, při jehož četbě by lidem běhal mráz po zádech, není zdaleka jednoduché. Chce to značnou představivost i bujnou fantazii a také něco znalostí lidské psychologie. Ale i potom to občas bývá sázka do loterie, protože čtenář je tvor vrtkavý a vybíravý. Možná i proto je horor jako žánr v rámci fantastiky tak trochu opomíjenou popelkou. Čtenáři u nás sice znají pár nejslavnějších jmen – Stephena Kinga, Cliva Barkera či Deana Koontze, ale to je většinou asi tak všechno.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3322
Případy hejtmana Ambrože Recenze
Případy hejtmana Ambrože
Ondřej S. Nečas

15. února 2008, Vlastimil Vyplel
Po roce se na Fantasyi vracíme k jedné z nejzajímavějších knih, které se na poli české fantastiky urodily, Případům hejtmana Ambrože od Ondřeje S. Nečase. A protože se jedná především o detektivky, podíváme se na obě novely právě z tohoto hlediska.

Číst článek dál | Diskuze (4) | Přístupů: 3722
Jantarové kukátko Recenze
Jantarové kukátko
Philip Pullman

13. února 2008, Zdena Štouračová
Tímto dílem trilogie Jeho temné esence se uzavírají dobrodružství Lyry a Willa, která prožili při svém putování mezi světy. Po velkolepě rozehrané partii ze Zlatého kompasu a po poněkud prázdnějším pokračování v Jedinečném noži se tedy dostáváme ke konečnému vyvrcholení příběhu, který se výrazně odlišuje od jiných knih určených této věkové kategorii čtenářů, tedy čtenářům dospívajícím a těm právě za pubertou.

Číst článek dál | Diskuze (4) | Přístupů: 5439
Konečný den Valhaly Recenze
Konečný den Valhaly
František Novotný

12. února 2008, Jiří Popiolek
Hned na úvod je třeba nastavit si kritéria hodnocení: Novotného trilogie o Valhale je z hlediska literární kvality nejzásadnější dílo české fantastiky za posledních minimálně dvacet let. A vše, co bude následovat, je nutné brát s vědomím tohoto tvrzení. (Rozšířená verze recenze z magazínu Pevnost 1/2008.)

Číst článek dál | Diskuze (111) | Přístupů: 3975
Mrakulin grimoár Recenze
Mrakulin grimoár
Hanina Veselá

11. února 2008, Františka Vrbenská
Dvacátá pátá kniha z Edice Pevnost „Mrakulin grimoár“ přivádí do fantazijní galerie hrdinů neobvyklou postavu: fluktuující vylupovačku hrobů Mrakulu, čarodějku tak výstředně nemožnou, až získává sympatie. Její autorka si zaslouží uznání za odvahu experimentovat a smysl pro humor.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3239
Conan I. Recenze
Conan I.
Robert Ervin Howard

7. února 2008, Otomar Dvořák
„Jíst šťavnaté maso a pít silné víno, cítit žhavé objetí ženských paží a bláznivé vzrušení boje, v němž se čepele mečů míhají modře a rudě…“ Někde v koutku srdce každého chlapa spí tahle dávná, pravěká touha. A jejím dokonalým ztělesněním je barbar z Cimmerie.

Číst článek dál | Diskuze (103) | Přístupů: 4289
Velká výprava I., Stíny proroctví Recenze
Velká výprava I., Stíny proroctví
Michael A. Stackpole

7. února 2008, Martin Fajkus
Fantasy je žánr, který se mění sice pozvolna, ale zato nezastavitelně. Obzvláště v posledních letech je to patrné na vzrůstající oblibě neotřelých textů a nových směrů, jako je New weird. Ale přece jen je tu stále početná skupina čtenářů, pro které fantasy znamená především velký epický příběh, v němž nechybí draci, čarodějové ani válečníci a kde se ti dobří bijí na život a na smrt s odpornými padouchy, aby zachránili svůj svět. Prostě klasika je klasika. A právě takovým čtenářům je určen cyklus Válka o dračí korunu, jehož autorem je Michael A. Stackpole.

Číst článek dál | Diskuze (10) | Přístupů: 2674
Pavučina Recenze
Pavučina
John Wyndham

1. února 2008, Robin Červeňák
Útlounký román Johna Wyndhama Pavučina, který jako poslední z jeho děl vyšel na autorovo přání až deset let po jeho smrti, vydalo v minulém roce nakladatelství Fuego (někteří si ještě možná vzpomínají na první české vydání v roce 1996 v Mustangu). Děj knihy čtenáře přenese na opuštěný ostrov uprostřed Tichého oceánu. Skupina lidí se zde pod záštitou bohatého lorda snaží vybudovat dokonalou civilizaci.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2828
Zrození Modrého měsíce Recenze
Zrození Modrého měsíce
Michael Bronec (ed.), Zbyněk Holub (ed.)

29. ledna 2008, Martin Fajkus
Téměř každá úspěšnější hra na hrdiny dříve či později zanechá nějaký ten otisk i v literatuře. Většinou na počátku stojí různé fanovské povídky publikované na internetu či ve specializovaných fanzinech následované sbírkami kratších textů v tištěné podobě a nakonec, pokud píle a entusiasmus autorům vydrží, i samostatnými romány.

Číst článek dál | Diskuze (97) | Přístupů: 4252
Pochod vnitrozemím Recenze
Pochod vnitrozemím
David Weber, John Ringo

29. ledna 2008, Piter
První díl trilogie je opravdu nepřehlédnutelný – tloušťka cihly a obrázek chlapíka pózujícího na dinosaurovi – vzhled, který nezapadne. Obal však nemálo mate – chlapík by měl být ve vojenské chameleónské kombinéze a měl by sedět na čemsi podobném šestinohé obří ropuše. Alespoň ostřelovací puška souhlasí.

Číst článek dál | Diskuze (90) | Přístupů: 3065
Lasičkovo štěstí Recenze
Lasičkovo štěstí
Michael Williams

28. ledna 2008, Marek Hrubý
Lasičkovo štěstí je třetí kniha ze série Dragonlance: Hrdinové, již vydává nakladatelství FANTOM Print. Autorem románu je Michael Williams, jehož povídky jsme si mohli přečíst v již dříve Návratem vydaných knihách Dragonlance: Příběhy I ,I/2, II a III, a který se kromě prozaické tvorby věnuje i psaní básní.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2328
Trochu divné kusy 3 Recenze
Trochu divné kusy 3
Martin Šust (ed.)

22. ledna 2008, Martin Bedeč
Existují malíři, jejichž díla nikdy nepochopím, protože pro mě nejsou uměním, a přesto je kritika uznává. Druhou stranou mince jsou umělci, které davy milují, ale kritici je nemohou vystát. Je tu ovšem i třetí kategorie, do níž spadají osobnosti, jež dokáží uspokojit obě znesvářené frakce. Do ní patří i editor série TDK Martin Šust, neb i napotřetí se mu povedlo sestavit zajímavou sbírku fantastických povídek.

Číst článek dál | Diskuze (20) | Přístupů: 5594
Conan, vrah králů Recenze
Conan, vrah králů
Jaroslav Mostecký

22. ledna 2008, Robin Červeňák
Jaroslava Mosteckého snad není třeba představovat. Je autorem, organizátorem a v neposlední řadě významnou osobností českého fandomu. Na kontě má přes deset knih a řadu úspěšných povídek. Je to autor schopný psát vikingskou fantasy, sci-fi i horor, podíval se do světa Marka Stonea a Conana a právě jeho kniha Conan, vrah králů vyšla v druhém vydání v edici Pevnost na konci minulého roku.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3152
Rodinný podnik Recenze
Rodinný podnik
Charles Stross

15. ledna 2008, Roman Paulík
Novinářka Miriam Becksteinová nemá svůj nejlepší den. Je odporné pondělí, ze sólokapra její kariéry investigativní reportérky se vyklube vyhazov z práce, a to ještě netuší, že ji za pár hodin bude honit naštvaný rytíř v brnění na koni a střílet po ní puškou. V jedné realitě jí vyhrožují zabitím, když nebude držet hubu, a v té druhé jí jde o krk doopravdy.

Číst článek dál | Diskuze (9) | Přístupů: 2683
Odkaz Recenze
Odkaz
Matthew Farrer

14. ledna 2008, Piter
Ve druhém svazku série spadající do světa Warhammeru 40 000 není Adepta arbitres Shira Calpurnia již jediným nosným prvkem. Většina děje se točí kolem boje o odkaz Svobodného kupce Phraxe, jehož privilegia ustanovil sám božský nesmrtelný Císař před desetitisícem let, a Calpurnia je tím, kdo má rozhodnout o novém majiteli mocné Charty svobodného kupce.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2323
Lisey a její příběh Recenze
Lisey a její příběh
Stephen King

14. ledna 2008, Jiří Popiolek
Kdysi jsem v recenzi na Kingovu knihu Srdce v Atlantidě napsal, že by byla ještě lepší, kdyby se z ní autor za každou cenu nesnažil udělat horor. V případě románu Lisey a její příběh to platí dvojnásob.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2552
Tudy přijde něco zlého Recenze
Tudy přijde něco zlého
Ray Bradbury

11. ledna 2008, Robin Červeňák
Říjen, podzimní čas. Čas Halloweenu. Jim a Will, dva třináctiletí chlapci, jsou sousedy a nejlepšími kamarády od nejútlejšího dětství. Jsou to normální dospívající kluci, jejichž životy má brzy změnit velká událost. Do jejich města přijde zlo.

Číst článek dál | Diskuze (9) | Přístupů: 2918
Olymp Recenze
Olymp
Dan Simmons

9. ledna 2008, Martin Bedeč
Zkuste si představit román čítající 920 stran, na kterých nás autor bombarduje neotřelými a nadčasovými vizemi, spřádá tři na první pohled nesourodé dějové linie a spoutává je dokonalým jazykem, a získáte Olymp, velkého bratříčka 720stránkového Ílionu, který nejenže dokázal udržet vysokou kvalitativní laťku svého dvojčete, ale je i myšlenkově bohatší.

Číst článek dál | Diskuze (120) | Přístupů: 5793
ST Titan, Mezi dvěma světy Recenze
ST Titan, Mezi dvěma světy
Michael A. Martin, Andy Mangels

9. ledna 2008, Zdena Štouračová
Vyslovíte-li slovo titan, není vůbec zřejmé, co máte na mysli. Titan je jednak chemický prvek, dále je to největší z měsíců Saturnu, ale je to také zbrusu nová vesmírná loď. Vlastně ještě ani není zcela dokončená, ještě sedí v doku a její posádka se teprve sjíždí ze všech koutů vesmíru. Velitelem není nikdo jiný než William Riker, který si již dost užil líbánky po poctivě vysloužené svatbě s Deannou Troi a stejně jako ona se teď vrací do služeb Hvězdné flotily.

Číst článek dál | Diskuze (4) | Přístupů: 3862
Královna věštců Recenze
Královna věštců
Lynn Flewelling

7. ledna 2008, Zdena Štouračová
Chlapecké tělo zmizelo spáleno mystickým plamenem a Tamír je již zcela nezvratně dívkou. Sice má jisté potíže, jak pokud se týká nutnosti nosit ženské šaty, tak i v pocitech nepatřičnosti tohoto nového těla, kterému někde něco schází, a naopak jinde zase přebývá, ale v podstatě už svou novou totožnost a vzhled přijala a smířila se s nimi.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2869
Odkaz Recenze
Odkaz
Matthew Farrer

3. ledna 2008, Martin Fajkus
Hlavní motto militaristicky zaměřeného světa Warhammeru 40 000 sice s brutální otevřeností hlásá, že v děsivé temnotě budoucnosti neexistuje nic jiného než válka, ale naštěstí to není zas tak úplně pravda. Ačkoliv, většina románů z tohoto univerza, které se u nás zatím objevily, se nás snaží přesvědčit o opaku. Povětšinou se přitom jedná o prvoplánové akční knihy, v nichž jednotky věrné Císaři svádějí nelítostné bitvy se svými protivníky na různých planetách či ve vesmíru samotném, jen aby se po případném vítězství zase urychleně přesunuly na další bojiště této nekonečné války.

Číst článek dál | Diskuze (2) | Přístupů: 3122