Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Tyranie noci Recenze
Tyranie noci
Glen Cook

30. května 2008, Martin Fajkus
Amerického spisovatele Glena Cooka si většina čtenářů spojuje především s jeho nejúspěšnějším cyklem Černá legie. Tento autor se ovšem neomezuje jen na „dark“ fantasy. Na svém kontě má několik zdařilých sci-fi románů i rozsáhlý cyklus fantasy dobrodružství „říznutých“ detektivkou. Neustále přitom hledá další náměty a nebojí se přicházet s něčím novým. Dokazuje to i cyklus Zástupci noci, jehož první díl pod názvem Tyranie noci přednedávnem vydalo nakladatelství Brokilon Roberta Pilcha.

Číst článek dál | Diskuze (114) | Přístupů: 4951
Sirotkův osud Recenze
Sirotkův osud
Robert Buettner

29. května 2008, Lukáš Knetig
Po úspěchu románu Sirotčinec se Robert Buettner definitivně rozhodl původně samostatnou knihu rozšířit na sérii. V současné době jsou v autorově domovině venku tři díly, na podzim se chystá čtvrtý. Nakladatelství FANTOM Print zaostává jen málo. Rok po vydání jedničky připravil druhou část, Sirotkův osud.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2172
Carrie Recenze
Carrie
Stephen King

28. května 2008, BoboKing
Anglické ženské jméno Carrie je naprosto běžné a nic zajímavého na něm není. Pro Stephena Kinga ale znamená začátek jeho až neuvěřitelné literární kariéry. Román „Carrie“ nebyl sice prvním napsaným románem dnešního krále hororů, ale byl jeho prvním vydaným.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2814
Manžel Recenze
Manžel
Dean R. Koontz

23. května 2008, Robin Červeňák
Dean Koontz patří bezesporu k nejúspěšnějším americkým autorům. Každý jeho román okamžitě šplhá na přední místa žebříčku bestsellerů, napsal přes padesát knih a za více než třicet let psaní dosáhly jeho literární kvality nezpochybnitelného mistrovství. Manžel je zatím poslední jeho kniha, která u nás vyšla, a hned prozradím, že se jedná o nervy drásající thriller jako řemen.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2119
Doušek věčnosti Recenze
Doušek věčnosti
Petra Neomillnerová

22. května 2008, Robin Červeňák
Sotva jsme se stačili seznámit se sérií o Tině Salo, je na světě již druhé pokračování. První díl, Sladká jak krev, byl detektivní příběh zasazený do současné Prahy plné upírů a dlaků se ženskou hrdinkou v hlavní roli. Seznámili jsme se v něm s postavami a nasávali kouzlo jen mírně fiktivního světa.

Číst článek dál | Diskuze (6) | Přístupů: 3823
Gamedek Recenze
Gamedek
Marcin Przybyłek

21. května 2008, Piter
Ve které další knize je hrdina chvíli detektivem, a chvíli zlodějem, pilotem kosmické lodi a udatným válečníkem s mečem a štítem, bojuje s anděly, je vetřelcem, predátorem apod. To snad ani nemůže být realita.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2932
Nylonový anděl Recenze
Nylonový anděl
Marianne de Pierres

20. května 2008, Piter
První kniha trilogie Parrish Plessis, což je zároveň jméno hlavní hrdinky, nás zavádí do Austrálie nedaleké budoucnosti. Podle autorky nečekají lidstvo žádné zářné zítřky – všudypřítomná bída se vyhýbá jen uzavřeným milionářským čtvrtím, zatímco běžný člověk ráno neví, jestli bude večer mít co jíst, respektive jestli někdo nesní jeho.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 2747
Deepsix Recenze
Deepsix
Jack McDevitt

19. května 2008, Miroslav Žamboch
Jack McDevitt je známý americký autor science fiction, narodil se roku 1935, ale psát začal až překvapivě pozdě, v roce 1981, a od té doby publikoval celou řadu románů. Dle jeho vlastních slov ho v mládí od psaní odradilo setkání s tvorbou Charlese Dickense, kdy si uvědomil, že takové úrovně nikdy nedosáhne, a proto raději nepsal vůbec.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3003
Nepřirozený slídil Recenze
Nepřirozený slídil
Simon R. Green

14. května 2008, Martin Fajkus
Noční strana Simona R. Greena si za těch pár let, co ji čtenáři navštěvují, získala poměrně obstojný věhlas spojený zejména s její nepříliš „cudnou“ pověstí. Už při pouhé zmínce o této temné a prohnilé enklávě, kde je možné uspokojit i ty nebizarnější vášně a nejperverznější neřesti, ale také lehce přijít o život či duši, přejíždí mnohým z nich po zádech příjemně mrazivý pocit v očekávání něčeho nebezpečného, a zároveň vražedně svůdného.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3362
Dlouhý pochod Recenze
Dlouhý pochod
Stephen King

9. května 2008, Martin Bedeč
Pochodem ku zdraví! Pardon. Říká se sportem ku zdraví. Ale to je ostatně jedno, protože obě tvrzení nejsou pravdivá. Kdykoliv se vám přece může cokoli stát, vymknete si kotník, dostanete křeč do nohy… Půjdete-li dlouho na sluníčku, můžete chytit úpal, v dešti zas pořádnou rýmu. To ovšem za předpokladu, že budete mašírovat hodně dlouho, a to tak dlouho, dokud to vydržíte, protože když se zastavíte, dopadnete mnohem hůř…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3523
Rebel Recenze
Rebel
Barb, J. C. Hendee

7. května 2008, Robin Červeňák
Po roce nám nakladatelství Fantom Print přináší další díl populární ságy Vznešení mrtví s názvem Rebel. O tom, jak je u nás sága oblíbená, svědčí krom zástupu fanoušků Magiery, Leesila a Chapa také již prakticky nesehnatelný první díl. Rebel je páté pokračování, a jak anotace napovídá, s hlavními hrdiny konečně dojdeme do tajemných elfských teritorií.

Číst článek dál | Diskuze (4) | Přístupů: 3673
Oceán prachu Recenze
Oceán prachu
Bruce Sterling

5. května 2008, Martin Bedeč
Science fiction, a fantastika obecně, je velice proměnlivá řeka. Přestože je to stále voda, která ji naplňuje, tvaruje a udává tempo, jímž se rozhodne proudit, není stejná. V deltě je to dospělá a vyzrálá žena, u pramene pak mladá a křehká dívenka, jež ale i na samém počátku může skrývat veliký potenciál.

Číst článek dál | Diskuze (10) | Přístupů: 3074
Ztracená rodina Recenze
Ztracená rodina
Charles Stross

3. května 2008, Martin Fajkus
Fantastika si získává stále větší oblibu, což se mimo jiné projevuje i přímo v knihkupectvích. Už dávno se knihy tohoto žánru nekrčí kdesi v zastrčených policích vzadu jako nějací chudí příbuzní, ale mnohé z nich zabírají nejprestižnější místa ve výlohách a hlásají do světa, že se právě objevil nový bestseller. Vydavatelé nesázejí jen na osvědčené klasiky, ale sami aktivně vyhledávají nové, zajímavé spisovatele a snaží se je představovat čtenářům co nejdříve.

Číst článek dál | Diskuze (2) | Přístupů: 3080
Království klecí Recenze
Království klecí
Sarah Zettelová

29. dubna 2008, Zdena Štouračová
Po vlně textů New weird s vícevrstevnými zápletkami a ne zcela přímočarým průběhem děje, s prolínáním prvoplánových a jinotajných výkladů, by tato dějová scifi mohla působit osvěžujícím dojmem. Mohla by, kdyby…

Číst článek dál | Diskuze (137) | Přístupů: 3727
Ritus Recenze
Ritus
Markus Heitz

23. dubna 2008, Robin Červeňák
Markus Heitz je v současné době jeden z nejpopulárnějších představitelů německé fantastiky. Čeští čtenáři se s jeho tvorbou mohli seznámit u zatím tří dílů Trpaslíků. Ti v Německu zaznamenali nemalý úspěch, vždyť třetí díl týdny okupoval přední příčky prodejnosti v rámci všech beletristických knih. Nakladatelství Fantom Print nám na začátku letošního roku přineslo další Heitzovu knihu, a to vlkodlaky nasáklý thriller Ritus.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6226
Rozsévač větru Recenze
Rozsévač větru
Maja Lidia Kossakowska

22. dubna 2008, Zdena Štouračová
Řekne-li se anděl, v drtivé většině případů si představíme bezpohlavní bytost v bílé říze, která dekorativně postává s rukama vztaženýma nad hlavou dítka přecházejícího lávku nad propastí. A ti zbývající mají pojem anděl spojený s rozkošnými buclatými batolaty zevlujícími pod nohama Rafaelovy Sixtinské madony. Tak s takovými představami se rychle rozlučte, pokud nechcete být Rozsévačem větru nemile překvapeni.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 3668
Marťanská cesta Recenze
Marťanská cesta
Greg Bear

21. dubna 2008, Miroslav Žamboch
Greg Bear, populární autor zejména hard science fiction, je u nás dobře známý, v průběhu let bylo vydáno několik jeho knih od románu Eon, který v originále vyšel v roce 1985, po Darwinovy děti z roku 2003. Bear patří k současné světové špičce science fiction spisovatelů, obdržel dvakrát Huga a pět ocenění Nebula. Právě za román Marťanská cesta (Moving Mars) získal v roce 1995 cenu Nebula.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3108
Nejlepší den Recenze
Nejlepší den
Vladimír Šlechta

17. dubna 2008, Františka Vrbenská
Silné a životaschopné světy a postavy (jedno přivolává druhé) se zrodí z autorova snu a z modelu některého z obecně lidských konfliktů, pokud k základní matérii přidá ještě krůpěj vlastní duše jako čarovný šém. Stvoří tak universum, do kterého může vstoupit on – i kdokoliv jiný, prozkoumávat je jako objevitel zázračný kontinent a přinášet odtud místo trofejí nové a nové příběhy.

Číst článek dál | Diskuze (3) | Přístupů: 3314
Sama čepel Recenze
Sama čepel
Joe Abercrombie

15. dubna 2008, Piter
Při otevření první knihy fantasy trilogie mne často oblévá hrůza při představě „inovativního přístupu“ autorů, kteří zamění trpaslíka za skřítka, hobita za dítě a skupinka může chutě vyrazit přes Temný hvozd, aby v závěru třetího dílu slavně utloukla Temného mága kouzelnou paličkou na maso, kterou před staletími vykovali trpaslíci pod horou. Vždy jsem ovšem mile překvapen, když alespoň špetka fantazie pronikne mezi ubíjející klišé.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 7066
Meluzína, dívka jménem Ema Recenze
Meluzína, dívka jménem Ema
Ondřej Netík

14. dubna 2008, Františka Vrbenská
Hlavně se neptejte: PROČ. Ve městě, které je zřejmě moderní, se odkudsi vzalo sanatorium pro mladistvé choromyslné, střihnuté vikoriánskými pochmurnými romány nebo filmovými horory. Nezáleží na tom, protože město samo se na příběhu podílí jen kradmo. Tu a tam zmínka o rekvizitách současnosti, které se ale v samotném sanatoriu nijak výrazněji neobjevují. Žádný středověk, ale také jen velmi málo z dnešních dní. Prostor mimo čas – a rozhodně mimo realitu.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2541
Po dračím ohni Recenze
Po dračím ohni
Jan Dobiáš

13. dubna 2008, Jitka Marková
Jak že se pozná dobrá povídka? Inu, na rozdíl od těch ostatních, které přečtete a skoro okamžitě zapomenete, si tuhle budete pamatovat ještě za pět let, klidně i „po půlnoci ve vopici“. A teď si představte, že se vám do ruky dostane sbírka, kde je těch opravdu dobrých a silných povídek třiadvacet, a ještě ke všemu je všechny napsal jeden a týž člověk.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3791
Indigový drak Recenze
Indigový drak
James A. Owen

11. dubna 2008, Martin Fajkus
Jsou tisíce imaginárních světů a každý den vzniká alespoň jeden další. Vždy se totiž najde snílek, jemuž je skutečný svět příliš malý a fádní, a tak si vytvoří nový, v němž může prožívat vysněná dobrodružství. A když je takový snílek zároveň i spisovatel, pak jeho svět mohou navštívit tisíce dalších lidí. Stačí k tomu jen málo, otevřít knihu a začít číst.

Číst článek dál | Diskuze (17) | Přístupů: 6090
Drakobijci 9 Recenze
Drakobijci 9
Michael Bronec (ed.)

10. dubna 2008, Martin Fajkus
Začínající spisovatelé nemají zrovna na růžích ustláno. I když se situace změnila a domácí autoři jsou „v kurzu“, přece jen nebývá jednoduché se prosadit. A tady podávají pomocnou ruku různé literární soutěže, v nichž může takový „psavec“ ukázat, co v něm opravdu vězí. Jednou z nich je i klání O železnou rukavici lorda Trollslayera, v němž měří síly především příznivci fantasy.

Číst článek dál | Diskuze (9) | Přístupů: 3556
Idlewild Recenze
Idlewild
Nick Sagan

9. dubna 2008, Piter
Nick Sagan je synem známého astronoma Carla Sagana, ale dosud zdaleka nedosáhl jeho popularity. Prozatím napsal pouze románovou trilogii, jejímž prvním dílem je právě Idlewild, jinak se věnoval spíše adaptacím pro StarTrek a zabrousil i do herního průmyslu.

Číst článek dál | Diskuze (65) | Přístupů: 2746
I hvězdy planou Recenze
I hvězdy planou
Poul Anderson

3. dubna 2008, E. Kocourek
Jak chcete vystavět dramatické napětí bez záporných postav? Kupodivu, Anderson to dokázal. Co ještě? Z bombastických upoutávek na zadní straně neplatí nic. Prostě typický pozdní Anderson. Spíše pohrávání si se čtenářem nežli manifest životního postoje. Solidní scifistický nadprůměr, nic víc. Bohužel také typický překladatelský šmej­d.

Číst článek dál | Diskuze (3) | Přístupů: 3199
Magie pro začátečníky Recenze
Magie pro začátečníky
Kelly Linková

2. dubna 2008, Luboš Vachl
Přečíst, či nepřečíst? Dvě Nebuly, jeden Hugo, cena magazínu Locus, místo v prestižní výběrové ročence a pověst jedné z nejvýraznějších povídkových sbírek roku 2005. Pokud se při výběru knihy rozhodujete na základě dosažených úspěchů, měli byste mít v případě Magie pro začátečníky jasno. Těm, kteří vyžadují informace konkrétnějšího rázu, snad rozhodnutí usnadní následující text.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4290
Pergament Recenze
Pergament
Hal Duncan

31. března 2008, Jakub Malchárek
Alasdair Duncan. Umělec, či blázen? Grafoman, nebo vizionář? Feťák, nebo génius? Pergament rozvířil vlny literárních vod tak, že pobřežní vesničky se ve chvatu nestihly připravit na ohromnou vlnu tsunami, která je smetla z povrchu zemského a zanechala je v solí nasáklých troskách. Nová podivnost, tak podivná ve své podivnosti, až je to podivné. Pergament je unikát, a abyste jej pochopili, vžili se do něj, musíte se oprostit od všech předsudků, které se k této knize a jejímu autorovi vážou, protože nic, co si o Pergamentu přečtete, vás na něj nemůže připravit.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3944
Magie pro začátečníky Recenze
Magie pro začátečníky
Kelly Linková

27. března 2008, Martin Bedeč
Máte rádi science fiction, fantasy, nebo dokonce horor, ale nevadí vám, že jejich prvky jsou použity jen jako rekvizity? Rádi se pobavíte nevšedními, ulítlými nápady použitými v nečekaných spojitostech a souvislostech? Máte-li před sebou otevřenu novou povídkovou sbírku od Kelly Linkové, myslím, že jste na správné adrese.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4755
Koruna otroků Recenze
Koruna otroků
David Weber, Eric Flint

26. března 2008, Zdena Štouračová
Když jsem psala o Válce cti, zatím posledním velkém opusu, který David Weber věnoval Honor Harringtonové, konstatovala jsem, že se toto téma už jakoby trochu vyčerpalo. Vždyť už Honor zažila téměř všechno, co voják v činné službě zažít může: vítězné bojové střety i porážky, nepřízeň nadřízených, úctu podřízených, postavení mimo službu, reaktivaci, zranění v boji, zajetí, útěk ze zajetí, uznání zásluh i nutnost bránit vlastní názory a obhajovat své činy.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3415
Návrat vyhnance Recenze
Návrat vyhnance
Kate Jacoby

25. března 2008, Piter
První kniha pentalogie australské autorky a cestovatelky Kate Jacoby čtenáře zasvěcuje do neradostné situace království Lusara. Země úpí pod tvrdou rukou krále-uchvatitele, loupeživé bandy rabují bez omezení, církev je v rozkladu a Gilda již nepomáhá lidem, ale stará se jen o svou moc.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 3616