Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Cassie Bellová se vrací na Darkovu akademii. Být Vyvolenou není vůbec žádná zábava, Gabriella Poole: Spoutaní (Temná akademie 2)

Poole Gabriella: Temná akademie 2 - Spoutaní

Na Darkově akademii začíná nový semestr a Cassie Bellová už není zmateným nováčkem, jak bývala. Patří teď mezi Vyvolené a chtě nechtě musí přijmout ducha, který sídlí v jejím těle. Rituál ale neproběhl tak, jak měl, a Cassie se začíná měnit. Nikdo ale neví, jaké následky změna bude mít. Dokáže se Cassie postavit zlým silám a ochránit své přátele?

Cassie a její přátelé se stěhují na nový semestr do New Yorku. Jejich škola má totiž ve zvyku se každé nové pololetí přemístit do jiné země. Oproti předchozímu semestru se Cassie necítí jako vyvrhel, a protože zná tajemství Vyvolených, dostává se jí lepšího zacházení. Její kamarádka Isabella zase zběsile nakupuje. A Cassie prožívá první lásku s Ranjitem. Jejich vztah ale není ideální, protože se Cassie musí vyrovnávat se změnami, které se v jejím těle dějí. Starosti ji dělá především krmení, které musí jako Vyvolená pravidelně podstupovat.

Druhý díl série Temná akademie navazuje přímo na ten předchozí. Oproti tomu je ale více zaměřený na myšlenkové pochody hlavní hrdinky Cassie. Její povaha se od nástupu do školy hodně změnila. Nejen, že její tělo hostí cizího ducha, který k ní neustále promlouvá a navádí ji ke zlým myšlenkám, ale musí se vyrovnat i se změnami, jako je nadměrná síla, změny nálad a také krmení. Právě krmení ji dělá nejvíce starost a bojí se, že by mohla někomu ublížit. Především své kamarádce Isabelle, která se nabídne jako dobrovolný zdroj lidské energie.

Gabriella Poole v pěti bodech

  1. Gabriella Poole je pseudonym pro Gillian Philip.
  2. Skotská rodačka žije svým manželem, dětmi a velmi početnou zvířecí rodinou – třemi psy, dvěma kočkami, třemi sklípkany, křečkem a rybičkou.
  3. Jako Gillian Philip píše fantasy knihy pro dospělé.
  4. Příběhy postav se odehrávají jen v její hlavě a spíše jí postavy našeptávají, co se bude dít dál, než aby sama věděla přesný konec příběhu.
  5. Než začala psát, pracovala jako uvaděčka v divadle, obchodní asistentka, moderátorka v rádiu nebo barmanka.

S hlavní zápletkou se čtenáři setkají až v samotném závěru knihy, kdy se na scénu vrátí jedna ze studentek. Kateřina už od začátku usilovala o to dostat Cassie ze školy, ale tentokrát si na pomoc přizve svou matku. Aby se Cassie zbavili, jsou schopné jít i přes mrtvoly. Ani jedna ale nepočítala s tím, že Cassiiny schopnosti se vyvinuly jinak, než u ostatních Vyvolených.

Příběh Spoutaných má originální námět, ale autorka ho plně nevyužila. Zaměřila se spíše na pitvání hlavní hrdinky, ze které se začala stávat ukňouraná holka, která se chvíli chová jako největší zlatíčko a chvíli jako pomstychtivá mrcha. Když se Cassie i ostatní studenti snaží být vtipní, tak to vůbec vtipné není. Některé dialogy jsou totiž nelogické a nehodí se ani pro danou věkovou skupinu. Závěrečnou a trochu akční scénu autorka mohla více rozpitvat a věnovat jí více prostoru. Celkově to totiž vyzní, jako by ji autorka sepsala narychlo.

Spoutaní je nedokonalá a průměrná četba, kterou ocení především čtenáři prvního dílu. Autorčin styl psaní je sice občas čtivý, ale zato zdlouhavý a sklouzává k nudným pasážím. Spoutaní mají málo děje, málo zajímavých scén a čím dál, tím víc otravnější hrdinku.

  • Gabriella Poole: Spoutaní (Temná akademie 2)
  • Fragment, 2013
  • překlad: Eliáš Petr
  • obálka: Sýkorová Dana
  • 272 stran, 199 Kč (v e-shopu Fantasye již za 179 Kč)
25. července 2013, Tereza Vršková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Temná akademie 2 - Spoutaní

Temná akademie 2 - Spoutaní
199 Kč 179 Kč