Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zuří okurková sezona. Srpnová Pevnost ale nezklame, Pevnost 08/2013

Pevnost_8-13_titulka

Je léto. Za oknem se převalují bouřky společně s třicítkovými teplotami, do mého pokoje právě přišli dva hobiti a hodili po mně nějaký prsten a v kinech i v knihkupectvích se moc novinek neobjevuje. I přesto je srpnová Pevnost nadupaná jako obvykle. Třeba homosexuálními piráty nebo Jiřím Kulhánkem.

Do kin se vřítil nový Wolverine a je to… No, to už se raději rozhodně sami. Každopádně Pevnost s pořadovým číslem 8/2013 na vás vychrlí nejen preview na tenhle aktuální hollywoodský trhák, ale i pár dalších stránek o všech možných typech rosomáků. Kromě toho, který sežral většinu kontrabandu v redakční spižírně, přijde řeč i na Wolverina komiksového. Tahle „Krvavá superstar s duší samuraje“ se totiž poprvé objevila už v sedmdesátých letech a do dnešního dne se objevila už v desítkách booků. A kdo by spíš radši filmového Wolverina v podání Hugha Jackmana, může si s ním přečíst rozhovor. Prý chtěl být původně účetní, protože ti v práci jedí sušenky. Hm.

Kromě Wolverina už vlastně jediné ucelené téma v srpnové Pevnosti rozvíjí jenom historická sekce. Ta totiž pokračuje v trendu posledních několika čísel a dál rozvádí téma objevů a objevitelů. Tentokrát se všichni zaměřili na námořnictví. Začíná to článkem Míly Lince o historickém vývoji plavidel a pokračuje textem o jedné z největších neúspěšných námořních armád v historii – flotile španělského krále Filipa II. Petra Neomillnerová zase přihodí článek o spirituálních silách a pověrách na pirátských lodích a korunu tomu nasadí Leoš Kyša, který přiblíží život žen v řadách lodníků a vyplaví se i pod duhovou vlajkou. To proto, že piráti si jistojistě rádi užívali i jako muž s mužem.

Palma Félix J.: Mapa času
Zuřivý boj v pralese i s roboty

K objevitelskému tématu sedí i srpnová povídka Zuřivý boj Gerarda a Olundary s Capelobem, v nichž zmínění dva evropští hrdinové pronikají do brazilského pralesa, aby tu… No zuřivě bojovali s obrovským monstrem. Povídka v Česku takřka neznámého Christophera Kastensmidta se nese přesně v duchu dobrodružných oddychových románů a v letním vedru příjemně potěší svou nenáročností. Otře se i trochu o fantasy, ačkoli jen minimem prvků.

Spravit chuť si ovšem čtenáři natěšení na velká kouzla mohou na kraťasu Železonoc od Petry Slovákové. Ta se totiž po hlavě vrhnula do new-weirdového světa plného magie, páry, technologií i robotů a je to grandiózní zážitek – tedy pokud se rádi oddáváte jazykovým orgiím v bizarních světech moderní fantastiky. Pokud ne, velmi příjemně vás překvapí alespoň pointa, která celou Železonoc posouvá ještě o úroveň výš.

Cugumi Óba a Obata Takeši : Death Note - Zápisník smrti 1
Na co v létě do kina, do knihkupectví i na YouTube?

A co dalšího přináší nová Pevnost? Od každého něco a vždycky to vypadá dobrou zábavu. Srpnový TOP 10 se věnuje těm nejlepším krátkometrážním filmečkům, které seženete hlavně na internetu. To, že mají jen párminutovou stopáž ještě neznamená, že jsou špatné. Naopak. Z filmových a televizních luhů a hájů redakce vytáhla i recenzi na Pacific Rim nebo seriál měsíce, Da Vinci’s Demons, na který pěje chválu každý, kdo ho uvidí.

Knižní kompas zase přinese článek o zajímavé steampunkové novince Mapa času od španělského spisovatele Félixe J. Palmy, kterou redakce zvolila za knihu měsíce. K tomu dojde ještě retrorecenzi na antologii Ondřeje Jireše Písně temných věků, články o nové Wetemae, komiks Ragemoor nebo městské fantasy Volání úplňku. A hlavně. Hlavně! Letos česká fantastika slaví dvacet let s Jiřím Kulhánkem, tím pánem, který snad nevydal nic jiného než akční bestsellery. Pevnost nezapomněla a věnovala mu celou čtyřstránku.

Jako knižní příloha osmé letošní Pevnosti navíc vyšel i první díl mangy Death Note – Zápisník smrti. O tom, že tahle série vážně stojí za to, i když náhodou velkookým japonským kresbám zrovna nefandíte, si navíc můžete přečíst ve dvoustránkové recenzi. Anime verze tohohle hitu už se stala prakticky kultem.

Okurková sezona je sice v plném proudu – všimli jste si, že v podstatě nic nevychází? – srpnová Pevnost ovšem koule neztratila. I v horkých dnech potěší, pobaví a přinese zajímavé tipy na to, co s volným časem, když fandíte fantastické literatuře, kinematografii i hrám.

Gibbsová Abigail: Temná hrdinka 1 - Večeře s vampýrem

Dále v čísle

  • Vizionářská sci-fi Futurologický kongres
  • Proč je Hollywood v koncích?
  • Preview na film Percy Jackson 2: Moře nestvůr
  • Nové young adult knihy: Večeře s vampýrem a Reset
  • Rozhovor s Michaelem A. Stackpolem z Festivalu fantazie 2013
  • Profíci radí, jak se neztratit ve svém vlastním textu
  • 10 rozdílů mezi novými herními konzolemi
  • Hraj LARP – Festival komorních larpů
31. července 2013, Jan Nohovec

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).