Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Georgina skončí v předposlední Sukubě obklopená Stíny, Richelle Mead: Stíny (Sukuba 5)

Mead Richelle: Sukuba 5 - Stíny

Georgie Kincaidová už za svůj nesmrtelný život prožila spoustu situací, ale poslední dobou se zdá, že si na ni osud trochu zasedl. Po nenaplněném vztahu se spisovatelem Sethem totiž musí s krvácejícím srdcem přihlížet přípravám svatby jejího milovaného s kamarádkou Maddie, která netuší o předcházejícím vztahu svého snoubence.

Maddie si přeje, aby byla Georgina její družičkou, a navíc společnicí při nakupování svatebních šatů, proto se Georgie zmítá mezi nešťastnou láskou a náklonností ke své jediné lidské kamarádce. Do Seattlu navíc přijíždí na dovolenou sukuba Simone, která se až podezřele lísá k Sethovi, čemuž se Georgie snaží zabránit jak kvůli sobě, tak kvůli zamilované Maddie.

Simone strnula a svou pozornost zaměřila výlučně na mě. „To má být nějaké varování, že po mně půjdeš, když si nedám zpátečku?“ (str. 81)

Aby toho nebylo málo, další velký boj se odehrává uvnitř Georgiiny hlavy – často zažívá nevysvětlitelné vábení, které ji nutí k sebevražedným činům. Nikdo nedokáže vysvětlit původ onoho pomatení smyslů a Georgině je jasné, že ve svém oslabeném stavu se není schopna vzpírat dlouho. A tak se stane a začíná velké pátrání po pohřešované sukubě uvězněné mimo čas a prostor.

Nepodstatné je i to, jestli jde o oneroi, nebo morfeovce. Pokud ji něco zatáhlo do světa snů, je naprosto nedosažitelná. (str. 180)

Kniha Stíny je předposledním dílem série Sukuba od Richelle Meadové, autorky, která se proslavila bestsellerem Vampýrská akademie. A přesně s touto taktéž šestidílnou sérií se přímo nabízí srovnání. Zatímco v předposledním díle Vampýrské akademie děj graduje a dochází k poslednímu zauzlení, u Sukuby je v pátém díle děj převážně téměř mrtvý a místy nudný. Čtenář se stává svědkem vleklých snů a vzpomínek uvězněné Georginy, která se nenachází v hmotném světě, a nemůže tedy dělat nic jiného než snít, navíc sny uměle nasazené od svých věznitelů. Během této doby dochází ve skutečném světě k ospalému pátrání po zmizelé sukubě, které postrádá jakoukoli akci a vzrušení, stejně jako samotné osvobozování.

Richelle Meadová v pěti bodech

  1. Narodila se v roce 1976 v Michiganu.
  2. Má tři různé diplomy.
  3. Než se stala spisovatelkou na plný úvazek, byla učitelkou v Seattlu
  4. Je známá hlavně díky sériím Vampýrská Akademie, Georgina Kincaid (Sukuba) a Dark Swan.
  5. V současné době žije v Seattlu a v srpnu 2011 se jí narodil první syn.

Další problém může nastat pro čtenáře, kteří vyrostli na Vampýrské akademii. Může se totiž stát, že si budou chvílemi připadat dospělí a chvílemi jako malé děti, to když narazí na střídání detailních sexuálních scén s mírně přehnanými rosolovitými příšerami z podsvětí, při jejichž popisu si člověk leckdy představí strašidla z raných animovaných pohádek.

Rozhodně je ale potřeba opět vyzdvihnout skvělý styl psaní, populární u všech knih této americké autorky, díky kterému se i vleklejší děj čte dobře a rychle. Pátá Sukuba může přesto některé čtenáře zklamat a ani pověstný humor hlavní hrdinky to tentokrát nemusí zachránit. Nezbývá než doufat, že si autorka schválně nechala největší napětí na poslední knihu a že v ní děj pořádně vygraduje. Na to si ale všichni musí ještě chvíli počkat…

  • Richelle Mead: Stíny (Sukuba 5)
  • Domino, 2013
  • překlad: Katrin Mekki
  • obálka: Dušan Žárský
  • 262 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
7. srpna 2013, Veronika Stránská

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Sukuba 5 - Stíny

Sukuba 5 - Stíny
249 Kč 224 Kč

Sukuba komplet 1-6

Sukuba komplet 1-6
1494 Kč 1345 Kč