Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Obyvatelé celého kontinentu se ocitnou Před zraky Tzulana, Markus Heitz: Před zraky Tzulana (Ulldart – Doba Temnoty 4)

Heitz Markus: Ulldart - Doba Temnoty 4 - Před zraky Tzulana

Všichni praví přátelé Lodrika opustili, aby si zachránili život. Přesto pořád doufají, že je možné kabcara ještě zachránit ze spárů moci jeho podlého konzultanta. Se svou lstivou manželkou má trojčata a daleko od něho vyrůstá syn dívky, kterou miloval. Syn, který má moc zastavit svého otce a zachránit svět před Dobou temna. Ale co když je už pozdě?

Ostatní království se Lodrika bojí, protože zpět k životu přivedl Tzulanova válečného knížete Sirureda, který tisíce let se svou armádou odpočíval na dně moře. Kabcarův bratranec dělá vše pro to, aby nastala Doba temna, a snaží se ovládat mladého panovníka, jak se mu hodí. Přesto si vládce pořád uchovává něco ze svého dobrého srdce a lid ho za jeho skutky miluje. Bystrý a milý mladík se ovšem stále více mění v loutku svého konzultanta a svůj žal zapíjí vínem.

Nejvýraznější, ovšem ne jedinou ze záporných postav je Mortva Nesreca, domnělý bratranec samotného kabara. Tahá nenápadně za nitky a ovládá samotného kabcara a tím samotné království. Nemá žádné svědomí a stojí za smrtí všech šlechticů v Lodrikově království. Všechny postavy jsou snadno zařazeny na stranu dobra nebo zla, jediný složitější charakter představuje hlavní hrdina, o kterého dobro a zlo stále ještě bojují.

Tentokrát se v úvodu každé kapitoly nenachází strana věnovaná historii kontinentu nebo jeho stvoření, ale Kniha věštkyně. Ta popisuje život dívky Fatjy, která má dar vidět budoucnost lidí, když se jim podívá do očí. V prvním díle série se setkává s Lodrikem a předpoví mu, že bude nástupcem mocného panovníka, že bude mít hodně dětí nebo že se snadno ubrání útokům sousedů. Modrakové, stvůry na straně zla jí zakázaly mluvit o tom, co viděla, a dívka co nejrychleji opustila místo a zemi, kde Lodrik žil.

Markus Heitz v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1971 v německém městě Homburg.
  2. V roce 2000 vystudoval germanistiku a historii.
  3. Největší úspěch mu přinesla tetrologie o trpaslících – Trpaslíci, Válka trpaslíků, Pomsta trpaslíků a Osud trpaslíků.
  4. Nejrozsáhlejší z jeho děl je hexalogie Ulldart – Doba Temnoty, na kterou navazuje trilogie Ulldart – Nový čas.
  5. Markus Heitz již dvakrát přijal pozvání svého českého nakladatele a přijel do České republiky.

I ve čtvrtém díle pokračuje Markus Heitz v rozvíjení svého světa. Na začátku knihy se nachází hned dvě mapy, jedna představuje celý kontinent Ulldart, druhá je detailnější, neboť vyobrazuje Tarpol, kterému Lodrik vládne. Navíc v předchozích dílech to vypadalo, že se v Ulldartu doba zasekla někdy na úrovni baroka, ale teď se již vedle mečů a luků objevila i první pistole. Zároveň s válkou se v příběhu objevuje i stále více národností, které už nepřipomínají Němce pojmenované ruskými jmény. Extrémem jsou kensustriáni se svými zelenými vlasy.

Autor se oproti předchozím dílům začal více věnovat také popisu postav, i když stále ne tak detailně jako popis jeho světa. Přesto si přesnější obrázek o tom, jak postavy vypadají, udělá čtenář až po několika dílech této série, protože v každém autor zmíní vždy jen část jejich vzhledu. V jedné knize se čtenáři dozví, jaké má jeden z hrdinů oči, v další jaké vlasy a ve třetí, jak vypadá jeho postava. Možná to má na svědomí i fakt, že příběh je i nadále psaný převážně ich-formou a že ve vyprávění se několik postav střídá.

Děj knihy Před zraky Tzulana navazuje na konec předchozího dílu a čtenář se tudíž do děje snadno vžije, přestože ten může místy působit trochu zmateně. Čtenář nebude mít moc příležitostí, aby se u knihy nudil, neboť se pořád něco děje, třebaže zde chybí nějaký nečekaný zvrat. Podobně jako u předchozích svazků je i tentokrát kniha velmi snadno předvídatelná, jen úplný konec zůstává stále tajemstvím. Navzdory tomu si celá série rozhodně zaslouží místo v knihovničce každého milovníka temné fantasy a Před zraky Tzulana s ní.

  • Markus Heitz: Před zraky Tzulana (Ulldart – Doba Temnoty 4)
  • FANTOM Print, 2011
  • překlad: Zdeněk Sladovník
  • obálka: Jan Patrik Krásný
  • 271 stran, 259 Kč (v e-shopu Fantasye již za 233 Kč)
5. srpna 2013, Ivana Scholzová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Ulldart - Doba Temnoty 4 - Před zraky Tzulana

Ulldart - Doba Temnoty 4 - Před zraky Tzulana
Vložit do pytle na zboží  Koupit 259 Kč 181 Kč