Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

V Cryer’s Cross začnou mizet studenti. Vítejte v Prokletém městě, Lisa McMann: Prokleté město

McMann Lisa: Prokleté město

Městečko Cryer’s Cross je nenápadné místo, kde se nic zvláštního neděje. Vše se změní ve chvíli, kdy zmizí jedna z místních studentek. Po několikadenním pátrání dívka není nalezena, a tak se vše vrátí do obvyklých kolejí. Začne nový školní rok a studentka Kendall se svým nejlepším kamarádem Nikem nastupují do čtvrtého ročníku. Dny ubíhají a neděje se nic neobvyklého. Až do chvíle, kdy zmizí další student, Niko.

Příběh se odehrává z pohledu studentky Kendall a spíše než na dějovou linii je zaměřen na pocity po zmizení jejího kamaráda. Kendall navíc trpí obsedantně kompulzivní poruchou, díky níž se dokáže rychle rozrušit. Aby zabránila těmto stavům, dodržuje zvláštní pravidla. V její třídě třeba musí být všechny lavice pečlivě seřazeny a křídy poskládány podle barev.

Nikovo zmizení ji nedá spát, protože byli sousedi, a tak spolu strávili prakticky celý život. Když k ní Niko začal pociťovat něco víc než kamarádství, Kendall se nebránila. Díky své poruše si ale nedokázala přiznat, že jsou více než kamarádi. Svoje výbuchy tak často krotí díky fotbalu a tanci.

Děj Prokletého města je plynulý a jednoduchý. Autorčin styl psaní nemusí ihned každému vyhovovat, obzvlášť když se nese ve třetí osobě. Příběh zmizení studentů se odehrává spíše na pozadí, protože Lisa McMann dala přednost vykreslení pocitů Kendall. Nikovo zmizení otřese celým jejím životem. Ze začátku se několik dní utápí v depresích a pláči. Má pocit, že nikdo nerozumí jejímu trápení. A když zruší školní fotbalový tým, uzavře se úplně do sebe. Teprve po pár týdnech začne zjišťovat, co se s jejím kamarádem stalo a kam zmizel.

Lisa McMann v pěti bodech

  1. Narodila se v Americe a je autorkou fantasy literatury.
  2. Debutovala se svým románem Procitnutí, ze série Lovkyně snů.
  3. Inspiraci k příběhu ji vnuknula vlastní představa, kdy se jí zdálo, že vstoupila do manželova snu.
  4. Na kontě má celou řadu knih, píše pro děti i dospívající.
  5. Mezi její další koníčky patří vaření, reality shows a ráda tráví čas s rodinou.

Na podrobnější rozvinutí příběhu je ale kniha moc útlá a autorka na pár stránkách tajuplný příběh o prokletí a mizení studentů nedokázala rozvinout. Navíc Prokleté město končí značně otevřeně a o pokračování zatím není nikde zmínka.

Obálka českého vydání zaujme na první pohled a má ten správný hororový podtext. Zobrazuje s největší pravděpodobnosti Kendall, která je ztracená ve svých myšlenkách a ve svém trápení.

Lisa McMann napsala zajímavou knihu o mizení studentů. Zápletka je zajímavá, ale méně propracovaná. Proto se Prokleté město hodí spíše pro mladší a nenáročné čtenáře.

  • Lisa McMann: Prokleté město
  • Fragment, 2013
  • překlad: Bičíková Romana
  • obálka: Flonerová Kamila
  • 216 stran, 179 Kč (v e-shopu Fantasye již za 179 Kč)
4. srpna 2013, Tereza Vršková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Prokleté město

Prokleté město
199 Kč 179 Kč