Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Dítě Noci a Kroniky Havranů zachraňují Balaiu, James Barclay: Dítě Noci (Kroniky Havranů 3)

james-barclay-dite-noci

Havrani jsou zpět. Napotřetí. Spolu s nimi přichází další hrozba, která se žene na Balaiu rychlostí blesku. Kéž by to byli Wessové, jenže nejsou. Je to magie, syrová a strašlivá magie. Kostky jsou vrženy a Havranům nezbývá, než znovu vytáhnout do boje. James Barclay zakončuje svojí trilogii další porcí soubojů a kouzel.

Balaiou zmítají různé přírodní katastrofy. Jednou je to zemětřesení, podruhé tornádo. Tyto události má na svědomí Lyanna, mladá dívka a zároveň dcera Densera a Erienny. K tomu všemu má schopnost používat magii všech čtyř univerzit, což jí a její okolí staví do nelehké pozice – téměř každý ji totiž chce odstranit. A ze všeho nejvíc Vuldaroq, pán dordoverské Věže, který vysílá Selika, někdejšího pána úspěšně rozvráceného řádu Lovců čarodějů.

Je tedy opět na Havranech, aby se po několika letech zformovali, zapomněli na nezapomenutelné, překonali předsudky a vrhli se opět do boje, z něhož možná nikdo nevyjde živý. Jak jinak. Havrani neváhají a na popud Densera začnou pátrat po jeho údajně nezvěstné manželce a dceři.

Fantasy, která funguje dobře

Na rozdíl od svých předchůdců Dítě Noci, jakožto závěrečný díl trilogie, působí nejvyváženěji. Zlodějů úsvitu byl typická „seznamovačka“, celý příběh byl vystavěný na principu „zabiju své hrdiny kdy a kde chci, při jakékoliv příležitosti“. Barclayho přístup byl nekompromisní, ale šlo o příjemnou změnu. Nějaká hluboká psychologie postav se zde neřešila, první díl byl tedy spíše hlavně o sledu různých akcích, přesto však Zloděj úsvitu zanechal ve čtenáři dobrý dojem a pocit, že tahle trilogie může mít něco do sebe.

James Barclay v pěti bodech

  • Narodil se roku 1965 v Anglii, ve Velké Britanii.
  • Odmalička miloval čtení a svoje první dílko napsal už v 11 letech.
  • K fantastice a sci-fi ho přivedl jeho bratr.
  • Román Zloděj úsvitu je jeho první knihou, vydal ji roku 1999 ve Velké Britanii.
  • Soustřeďuje se výhradně na žánr fantasy a sci-fi.

Polední stín se jevil jako typická sword & sorcery fantasy, s nevýraznou dějovou linkou v pozadí. Akce tedy vyvažovala téměř vše ostatní a bylo to v pořádku. Čtenář se dočkal i dějové linky mapující úhel pohledu majestátního draka Ša-Kaana.

Při sepisování Dítěte Noci jako by James Barclay vycházel z chyb a výhod, které předchozí díly obsahovaly, a tak se podstatným chybám velkým obloukem vyhnul. Lidem se tak dostává do rukou dobře fungující dílo, nepostrádající spád ani kvalitnější dějovou zápletku (v porovnání s předchůdci).

Bitka kam se podíváš, ale to není vše

Kniha oplývá všemi aspekty, jaké měl Zloděj úsvitu a Polední stín. Staré věci doplňují nové, které Barclay do posledního dílu přidal a které nejsou vůbec na škodu. Je s podivem, že jej napadly až v samotném závěru trilogie.

Překvapením tedy mohou být jakési pokusy o zpracovanější psychologii postav, jež této sérii chybí. Chování některých hrdinů bylo mnohdy až křečovité, zdá se tedy jako příjemná změna pozorovat nástiny myšlenkových pochodů, které odůvodňují jejich vykonané činy. V kombinaci s bojovými scénami, jež autor umí popsat opravdu precizně, dostává Dítě Noci nový rozměr a ten čtenář bezpochyby uvítá s roztaženou náručí.

Chybky a chybičky neodešly

I přese všechno, co do posledního dílu Barclay vložil, se zde objevují věci, které nepotěší. Zaprvé je to opětovný výskyt autorova systému kouzlení, jenž až negativně připomene herní systém vyskytující se v bezpočtu počítačových her. S tím úzce souvisí jeho styl psaní jako takový, na který si čtenář buď zvykne, nebo ne.

Zadruhé je to trochu problematický konec, kde si James Barclay nechal otevřená vrátka pro další trilogii ze světa Havranů. Nikdo se tedy bohužel nedočká uzavřeného konce, jenž by si lidé zasloužili. Přesto se trilogie Kroniky Havranů pohybuje v celkovém nadprůměru a je tedy skvělou volbou pro fanoušky žánru sword & sorcery.

  • James Barclay: Dítě Noci (Kroniky Havranů 3)
  • Fantom Print, 2012
  • překlad: Jan Kovář
  • obálka: Raymond Swanland
  • 384 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
15. června 2013, Vojtěch Hamerský

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Kroniky Havranů 3 - Dítě Noci

Kroniky Havranů 3 - Dítě Noci
299 Kč 149 Kč

Kroniky Havranů - trilogie

Kroniky Havranů - trilogie
897 Kč 449 Kč