Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Komiks Utajený počátek odhaluje Supermanovo pohnuté dětství, Joeff Johns: Superman - Utajený počátek

Johns Geoff : Superman - Utajený počátek

Na počátku bylo kukuřičné pole. Bylo pusté a prázdné. I zželelo se komiksovému světu toho pole a stvořil raketu, která by na něj dopadla, a příběh chlapce, který se v té raketě choulil.

Mohlo by se zdát, že vydávat v českém překladu komiks o počátcích Supermanovy kariéry je holý nesmysl. Každý přece ví, že sebou jedna vesmírná loďka švihla na Zem, načež v ní dvojice farmářů nalezla vesmírného synka, který nyní chrání svůj nový domov v upnutém kostýmu a červených trenýrkách.

To je ale příběh „fenoménu“ Superman. Scenárista Geoff Johns v Utajeném počátku vykresluje Supermana jako obyčejného „člověka“, jenž se musí nejprve vyrovnat s vlastní identitou, aby časem mohl převzít roli spasitele.

Potterovské outsiderství

Černovlasý chlapec s lennonkami na očích se všemožně snaží zapadnout mezi své vrstevníky. Jenže se mu to nedaří. Netuší, že byl předurčen k tomu, aby nad nimi vynikal. Když se navíc záhy dozvídá, že ve skutečnosti není synem svých rodičů, zcela jej to zlomí. Pokud si náctiletý Clark Kent doposud připadal osamělý, pocit odcizení se v něm nyní ještě znásobí. Naštěstí se brzy ukáže, že být výjimečný může mít i řadu výhod.

O několik let později tentýž muž nastupuje do redakce krachujícího deníku Daily Planet, v němž ambiciózní reportérka Lois Laneová připravuje velkolepou mediální obžalobu magnáta Lexe Luthora. Jenže aby pravda vůbec měla šanci na přežití, musí se do střetu mezi skrytou tyranií a potlačovanou pravdou vložit další (nadpozemský) prvek. Clarka však nečeká nic jednoduchého. Má-li totiž xenofobie nějaký přirozený habitat, je jím jednoznačně Metropolis.

Geoff Johns v pěti bodech

  1. Geoff Johns se narodil roku 1973 v americkém Detroitu, v těle mu však proudí i libanonská krev.
  2. Komiksu propadl už jako malý, když u babičky na půdě s bratrem objevil krabici s příběhy Flashe, Supermana či Green Lanterna.
  3. Později řadu těchto hrdinů i sám oživil a jeho sešity o Green Lanternovi (Tajemství původu, Žádný strach a Pomsta Green Lanternů) vyšly také česky.
  4. Jako scenárista se podílel na několika dílech televizního seriálu Smallville.
  5. Od roku 2010 pracuje u DC jako šéf tvůrčího týmu, konzultoval tak mj. i scénář chystaného supermanovského snímku Man of Steel (2013).

Z chlapce hrdinou

Superhrdinský a civilní současně, tradiční, a přece v lecčems objevný. Přesně takový je Superman: Utajený počátek. Geoff Johns se nepokouší o obyčejný reboot nebo laciné převyprávění Supermanova původu, nýbrž úspěšně jeho postavu prohlubuje, aniž by do všeho příliš zabředl.

Na jednotlivých panelech z dílny ilustrátora Garyho Franka se tak setkáváme s Clarkem-chlapcem, který se upřímně raduje ze schopnosti létat, červená se při zkoušení superhrdinské kombinézy a bolestně si uvědomuje, že nově nabytými schopnostmi může i ublížit. Touha začlenit se do lidského společenství přežívá i v Clarkovi-mladém muži, který tvrdošíjně odmítá označení mimozemšťan, přestože dosyta upíjí z kalichu svých schopností.

Pozvánka na seznamovací párty

Utajený počátek však ani zdaleka neleží na bedrech pouze Clarku Kentovi. S přesunem do Metropolis zhruba v polovině příběhu naopak Superman rázem ztrácí část svého kouzla a jeho naivní lidumilství a pobídky k vzájemné lásce působí až kýčovitě. Jako by Johns voperoval příběhu morální dodatek.

Naštěstí Supermanovu pozdější jednostrannost, která se tolik neslučuje s předchozím komplexním obrazem ztrápeného dítěte, vyváží další postavy – nepořádná reportérka Lois Laneová, ňoumovitý stážista Jimmy Olsen a především Lex Luthor, jehož charakter mocichtivého génia získává potřebný třetí rozměr.

Uvést fenomén americké kulturní ikony na pouhých dvou stech stranách představuje slušný oříšek. Není tedy divu, že Utajený počátek připomíná letní rychlokurz, během nějž je třeba několik kapitol přeskočit, aby se do konce srpna dobrala celá učebnice. Naštěstí však sestřih nevede ke vzniku hluchých míst nebo slepých uliček, ale k vyzdvižení podstatných událostí, které formovaly Supermanovu osobnost. I díky tomu je Johnsův komiks jak příjemnou četbou pro komiksové veterány, tak skvělou seznamovací párty pro ty, kteří se s komiksovým Mužem z oceli setkávají poprvé.

  • Joeff Johns: Superman – Utajený počátek
  • BB/art, 2013
  • překlad: Martin D. Antonín
  • obálka: Gary Frank
  • 224 stran, 590 Kč (v e-shopu Fantasye již za 531 Kč)
1. června 2013, Jakub Ehrenberger

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Superman - Utajený počátek

Superman - Utajený počátek
590 Kč 531 Kč