Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Grant Morris představuje svou verzi komiksové Ligy spravedlnosti se vší parádou, Grant Morrison: JLA – Liga spravedlnosti 1

Morrison Grant, Millar Mark: JLA - Liga spravedlnosti 1

Skotský pisálek dostal na starost novou sérii nejmocnějšího týmu na Zemi a bylo to vážně zatraceně dobré rozhodnutí. Vsadil na jednoduchost a po několika letech dal zase dohromady starou sestavu týmu – tedy Batmana, Supermana, Wonder Woman, Flashe, Green Lanterna, Aquamana a Martiala Manhuntera. Výsledkem toho je vynikající dílo, díky kterému se stala Liga znovu neúspěšnějším týmem DC. A nyní si ho můžou přečíst i čeští čtenáři.

Děj celé sbírky lze rozdělit do tří částí. První z nich vypovídá příběh o Hyperklanu, skupině mimozemských nadlidí, která přišla „zachránit“ Zemi. Ti vykonávají různé zázraky (přetvářejí poušť v úrodnou půdu) a popravují superzločince, čímž se vetřou do přízně lidí. S Ligou spravedlnosti se jim to však již nepovede. Ta od samého začátku tuší, že záměry Hyperklanu nejsou tak čestné, jak tvrdí, a její podezření se po pár dnech potvrdí díky Batmanovu zjištění, že Hyperklan začal lidi ve skutečnosti ovládat. Liga jej proto musí zastavit, což nebude tak jednoduché, jak si zpočátku myslela.

Druhá část je tvořena několika kratšími příběhy. Nejzajímavěji se jeví komiks anděla Zauriela, který požádal o smrtelnost a odešel na Zemi. Problémy ale nečekají ani minutu a přicházejí společně s ním, protože na něj zaútočí jeden z nejsilnějších andělů spolu s celou armádou. A nebyla by to Liga spravedlnosti, kdyby Zaurielovi nepřišla na pomoc.

Svazek zakončuje první číslo JLA Secret files. Tento příběh se odehrává ještě před útokem Hyperklanu, a nedá se říci, že na sebe tato a první části zvlášť dobře navazují. Hlavně kvůli vztahu Flashe a Green Lanterna, který zpočátku nebyl příliš přátelský, zde však působí přesně opačně. Příběh vypráví o počátcích Ligy spravedlnosti a o útoku zvláštní mimozemské rasy, která dokáže ovládat lidi. Členové ligy se proto vzdají svých schopností (přece jen je lepší, když mimozemšťané ovládnou člověka bez schopností než Supermana, kterého skoro nic nezastaví) a snaží se problém vyřešit jako obyčejní lidé.

Bitvy v klasickém stylu DC

Grafika celého svazku je velmi propracovaná a ilustrátoři si krásně pohráli se světlem a stíny. Občasné zjednodušování postav pro komiksy typické se rozhodli čtenářům vynahradit častými až dechberoucímí záběry zblízka. Jediným rušivým elementem jsou bitvy pro DC běžné – spousta barev všude kolem – což může čtenáře poměrně mást.

Grant Morrison v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1960 v Glasgow.
  2. Není jen scénárista komiksů, ale i dramatik.
  3. Za svou dlouholetou kariéru si vyzkoušel práci jak pro DC, tak i pro Marvel.
  4. V roce 2012 obdržel Řád britského impéria.
  5. Vytvořil několik netypických sérií.

Superman v modro-bílém

Všichni jsou zvyklí na Supermana v přiléhavém modrém trikotu s červeným pláštěm a červeno-žlutým písmenkem S na prsou. V druhé části svazku ale ukazuje i jinou image. Znalci DC jsou na ni možná zvyklí, ale pro nováčky v tomto universu se může jednat o příjemnou změnu. Daleko lépe podtrhuje jeho charakter, který díky ní nepůsobí tak nudně. I když je věrný svému profilu, vypadá trochu jako záporák, což mu rozhodně prospělo.

Green Lantern otaku

Fanoušci mangy si rozhodně oblíbí nového Green Lanterna. Kyle Rayner, nástupce Hala Jordana, je totiž také nadšenec tohoto japonského stylu komiksů. Od toho se také odvíjí jeho práce s prstenem. S mangou se ale čtenář setká i jinde než jen prostřednictvím Green Lanterna. V DC sice nejspíše znají pouze mecha žánr, ale i takováto zmínka dokáže potěšit.

Prostor dostal i humor a ne zrovna v malém množství. Přesto, že se stále řeší něco závažného, humorné prvky se objevují snad v každém sešitě. Na svědomí je mají převážně Green Lantern a Flash, ať už každý zvlášť nebo dohromady. Další postavou, u které se čtenář rozhodně pobaví, je nový Green Arrow. Ten se dostane k výbavě po svém předchůdci a bezradně se jí snaží používat. Souboj s konkurencí*

V celém svazku lze najít několik nenápadných útoků na Marvel. Není jich mnoho, ale zato jsou poměrně zásadní. Za nejvýznamnější se dá pokládat až zarážející podobnost jednoho popraveného superzločince a Wolverina. Zabít jednu z nejoblíbenějších postav konkurenční firmy je poněkud přehnané a nevyhraněné fanoušky komiksů by to mohlo zbytečně odradit. Nemluvě o fanoušcích Marvelu.

JLA – Liga spravedlnosti 1 je velmi vydařená práce. Pár negativ několikanásobně převažují pozitiva. Jediné, co lze opravdu vytknout, je ten zbytečný a přehnaný útok na Marvel. Až na něj je spektrum čtenářů, které se Grant Morris pokusil oslovit, je opravdu široké. A rozhodně se mu to povedlo. Dílko rozhodně stojí za přečtení a nemělo by chybět v knihovničce žádného pořádného fandy DC.

  • Grant Morrison: JLA – Liga spravedlnosti 1
  • BB/art, 2012
  • překlad: Ľudovít Plata
  • 256 stran, 690 Kč (v e-shopu Fantasye již za 621 Kč)
26. dubna 2013, Jakub Kunc

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

JLA - Liga spravedlnosti 1

JLA - Liga spravedlnosti 1
690 Kč 621 Kč