Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kůstek 4 s podtitulem Ostrozub odhalí důležitá tajemství, Jeff Smith: Ostrozub, Vládce východního pomezí (Kůstek 4)

Smith Jeff: Kůstek 4 - Ostrozub, vládce východního pomezí

Jak už jistě fanoušci série netrpělivě čekali, po roce u nás nakladatelství Crew opět vydalo další pokračování Kůstka. Nejnovější díl této ságy nese název Ostrozub, Vládce východního pomezí a již název dává spolu s obálkou tušit, jaká nová postava zasáhne do příběhu tentokrát. Jedná se, stejně jako u prvního Kůstka u nás, o soubor dvou původních komiksů a tak se čtenáři můžou krom stejnojmenného příběhu těšit i na v originálním pořadí šestý sešit, nesoucí název Starcova jeskyně.

První polovina knihy sleduje hlavně Ferdu Kůstka a i později se pomyslná kamera zaměří na ostatní postavy jen málokdy. Děj začíná tam, kde hlavní hrdiny na konci předchozí knihy zanechal. Ferda se spolu se Švandou vydává vrátit krysácké mláďe, Švandou pojmenované Barnabáš, zpět do hor. Východním horám ovšem vládne obří lev jménem Ostrý Zub, který není příliš nadšený z toho, kdo všechno se mu potuluje po jeho panství.

Kůstky i s Barnabášem zajme s úmyslem vydat je napospas Černé kápi. Do toho všeho se ještě zapletou dva krysáci/dezertéři, posumí kluci a lesní zvířata v takovém počtu, že by mohly na místě ztvárnit muzikál ? la Walt Disney. Na scénu se vrátí i Králpes, kterému očividně poslední zranění nestačilo. Mezitím ovšem krysáci drancují celé údolí a vesničané jsou nuceni se schovat do Starcovy jeskyně, bývalé pevnosti elitní královské stráže. Nemůžou ovšem zůstávat v úkrytu dlouho, protože se blíží krvavý měsíc a s ním i rituál, který jednou provždy osvobodí Pána kobylek.

Jeff Smith v pěti bodech

  1. Narodil se v McKees Rocks v Pennsylvánii ale vyrůstal ve městě Columbus v Ohiu.
  2. Když mu bylo deset, začal pracovat na komiksech s postavou Kůstka.
  3. V roce 1991 založil vlastní společnost, Cartoon Books, aby mohl svéhoKůstka vydat.
  4. Mezi roky 1991 a 2004 vydal celkem padesát pět dílů tohoto epického příběhu, které byly později vydány i v podobě devíti knih.
  5. Smithův Kůstek vyhrál desetkrát Eisner Awards, jedenáctkrát Harvey Awards a podle magazínu Time patři mezi sto nejlepších knih století.

Na celých 240 stránkách pokračuje sága, která zatím na epičnosti ani humoru stále nic neztratila. Přesně naopak, oproti předchozím dílům je Ostrozub zase o něco lepší a zábavnější. Příběh nabývá mystičtější nádech, jak se čtenář dozvídá víc o snění – druhém světě – a o historii celého údolí. A závěrečné finále je jen zlatý hřeb toho všeho, cliffhanger, díky jakému se další díl automaticky stává povinnou koupí. Potěší i fakt, že kromě neustále přibývajících otazníků se konečně některé otázky také zodpoví, kupříkladu kdo že to ve skutečnosti je Černá kápě a proč potřebuje Podfu.

Důležitým aspektem se už tradičně stal humor, který v knize o třech nosáčích patřících spíš do animáku než fantasy, nesmí chybět. Krom kůstků nejednou čtenáře rozesměje i duo soudruhů krysáků či posumí kluci. Je ale nutno zmínit, že velký podíl na tom samozřejmě má i Michael Bronec, který u nás Kůstka překládá. Používá při tom spoustu rozmanitých výrazů a celkově svoji práci odvádí bravurně.

Kresba žádných výrazných změn nedoznala, v černobílém podání se i nadále mísí jednoduše nakreslení kůstci s propracovanějším okolím. Jeff Smith je také velmi dobrý v malování výrazů postav, které jsou nejednou zdrojem čtenářova pobavení. Série zatím na hodnocení vůbec neztrácí a pro držitele předchozích dílů se jedná o nutnou koupi. Pro ostatní fanoušky komiksu také, ale ti by si měli spíše pořídit prvního kůstka a přečíst si velkolepý příběh pěkně popořadě.

2. května 2013, Jan Holan

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).