Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Hrdinka Amandy Hockingové se musí rozhodnou mezi láskou a záchranou přátel, Amanda Hockingová: Rozpolcení (Svět Tryllů 2)

Hockingová Amanda: Tryllové 2 - Rozpolcení

Když bylo Wendy šest let, matka se jí pokusila zabít. O jedenáct let později se dovídá, že je troll a byla podvržena do rodiny lidí. Nerada opouští rodinu, ale musí, aby ji ochránila před nepřátelským kmenem Vittra, který by je zabil ve snaze získat ji. Její matka je ve skutečnosti královna a všichni proto neustále sledují princeznino chování, aby využili příležitosti a připravili ji o trůn. Dívka zde zůstává jen kvůli svému ochránci Finnovi, do kterého se zamiluje, ale se kterým nemůže s ním být. Po jeho odchodu z paláce utíká Wendy zpět ke své hostitelské rodině, kde ji téměř okamžitě po příjezdu členové Vittry unesou.

Král Vittry, Oren, vládne svou krutostí téměř sto let a je považován za nesmrtelného. Mnoho nepřátel se ho pokusilo zabít, ale každý selhal. A Wendy je jeho dcera, proto se ji snažil otec získat za každou cenu. Jen ona má moc zabít ho, najde ale v sobě dostatek síly?

Tryllové mají své zvláštní schopnosti, které jim dovolují ovládat živly, telekinezi nebo léčit zranění. Všechno má ovšem svoji cenu – čím větší sílu mají, tím rychleji stárnou a umírají. Kmen Vittra má na rozdíl od nich větší fyzickou sílu a dožívá se vyššího věku. Ale i oni svou ,nesmrtelnost nezískali zadarmo, protože je postihla neplodnost. Příkladem toho je jejich král, kterému je téměř sto let, i když vypadá na čtyřicet.

Devětatřicetiletá matka Wendy ale na druhou stranu působí jako zachovalá padesátnice. Stále krásná, přesto zničená. Ovšem Wendy v sobě má krev obou kmenů a nikdo nemůže tušit, co vše dokáže. Všichni se shodují jen na tom, že je mocná.

Amanda Hockingová v pěti bodech

  1. Narodila se 12. července 1984, nyní žije v Minnesotě.
  2. Píše především young adult paranormální romance a městské fantasy.
  3. Mezi její nejznámější díla patří série My Blood Approves o upírech a trilogie o Tryllech.
  4. Více než milion knih prodala jako e-booky, až později byly její romány vydány tiskem.
  5. Je kytaristkou ve skupině Fraggin Aardvarks.

Čtenář se lehce vžije do hlavní hrdinky a samotného příběhu. Napomáhá tomu ich-forma, hovorový jazyk, kterým většina postav mluví, a častá přirovnání převážně k filmům. Často se objevují i názvy zpěváků či kapel a jejich písně, což trochu omezuje představivost čtenáře. Postavy příjemně překvapí každého, kdo má již dost nesmrtelných hrdinů, kteří vždy hravě zvítězí nad svým nepřítelem. Na druhou stranu ale působí, že samy neví, co dělat.

Na konci knihy se nachází slovníček pojmů, který však není příliš potřebný, protože obsahuje pojmy typu skřet, aura nebo hostitelská rodina. Čtenář by více uvítal seznam jmen s krátkou informací o povaze, vzhledu a původu jednotlivých postav. Zlepšila by se tak přehlednost a orientace v knize, kterou zhoršuje i chybějící obsah. Aspoň je zde seřazena hierarchie tryllské společnosti, která v knize hraje důležitou roli. Jako bonus jsou na konci tři povídky popisující jeden den Lokim, Finnem a Tovem.

Rozpolcení má na rozdíl od první knihy Dědička větší spád děje. Čtenáři se mohou těšit na mnohá odhalení z minulosti i nastínění budoucnosti, na různá překvapení a dějové zvraty. Další postavy dodávají příběhu nový, spíše ironický humor, který do textu vnáší sama Wendy. Její pocity tvoří podstatnou část knihy, proto je Rozpolcení vhodné spíše pro dívky a romanticky založené chlapce.

  • Amanda Hockingová: Rozpolcení (Svět Tryllů 2)
  • Fortuna Libri, 2013
  • překlad: Jana Jašová
  • obálka: Lisa Marie Pompilio
  • 336 stran, 279 Kč (v e-shopu Fantasye již za 251 Kč)
25. dubna 2013, Ivana Scholzová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Tryllové 2 - Rozpolcení

Tryllové 2 - Rozpolcení
279 Kč 251 Kč