Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Když se sejdou fazole, olovo a kartáček na zuby. Humorný western Bratři Sesterové, Patrick deWitt: Bratři Sesterové

patrick-de-witt-bratri-sesterove

Svéráznou bratrskou dvojici Charlieho a Eliho Sesterovy předchází pověst nemilosrdných pistolníků, před nimiž se třese celý Divoký západ. Málokdo však tuší, že Eli je citlivý člověk s duší básníka a jeho bratr Charlie se každé ráno přátelí s kocovinou.

Coby poslové smrti vyslaní tajemným Komodorem křižují Charlie a Eli Sesterové americkou pevninu a rozdávají kulky všemi směry. Zdánlivě jim nic není svaté. Obtloustlý a přemýšlivý Eli má však chuť se zabíjením praštit, najít si hodnou ženu a usadit se. Panovačný Charlie se bratrově pošetilosti jen směje. I on sám ale bojuje s démony a výčitky svědomí pravidelně topí v alkoholu, aby je dalšího dne vyzvracel do přistaveného kýblu.

Oba bratry čeká dlouhá cesta do Kalifornie a na jejím konci další z nespočtu nájemných vražd. Jenže s přibývajícími mílemi roste Eliho odhodlání se od bratra odtrhnout. Navíc se zdá, že jejich zamýšlená oběť, prospektor Hermann Kermit Warm, drží v ruce klíč k novému životu.

Výbušná směs krutosti i humoru

Historický román, spaghetti western, pikareskní vyprávění či magický realismus. To jsou jen některé z pomyslných zásuvek, do nichž Bratři Sesterové nakukují, aby z nich na poslední chvíli vyklouzli. Bizarní výlet Patricka deWitta do romantických časů kalifornské zlaté horečky, saloonů a rychlých koltů vzdáleně připomene Cormaka McCarthyho. Jenže ten, jak už poznamenal jeden recenzent Los Angeles Times, nemá na rozdíl od deWitta příliš smysl pro humor.

DeWitt čtenáři sice servíruje doporučenou denní dávku násilí, jenže jeho dobrodružný román hned v další scéně upomene na komickou estrádu, čímž se od McCarthyho surové a nehostinné prózy podstatně liší. Skutečné napětí v Bratrech Sesterových často střídá komická vsuvka, vážnost situace se rozpouští v neskrývané dětinskosti obou hlavních hrdinů.

Život zbrocený krví

Roli vypravěče krvavého westernu, v němž je stejná důležitost přiřknuta čvachtání podpatků v lidském mozku i pravidelnému čištění zubů, svěřil deWitt Elimu. Mladší z bratrů touží pověsit pistole na hřebík, chová se přívětivě ke svému churavému koni a tajně hledá lásku, která by uhasila jeho palčivou osamělost. Svým přehnaně formálním, zčásti naivním, avšak ryze upřímným projevem dominuje celému příběhu a i díky tomu si velmi záhy získává čtenářovo srdce.

Patrick deWitt v pěti bodech

  1. Patrick deWitt je kanadský prozaik a scenárista.
  2. Narodil se roku 1975 v kanadské provincii Britská Kolumbie, krátce žil i v Kalifornii.
  3. Debutoval roku 2009 románem Ablutions (Očista).
  4. Jeho druhý román Bratři Sesterové (2011) byl nominován na řadu prestižních ocenění včetně Man Booker Prize. Řadu jich také získal, mj. i kanadskou Cenu Stephena Leacocka pro nejlepší humorný román roku.
  5. Patrick deWitt v současnosti žije v Portlandu ve státě Oregon, odkud pocházejí i hrdinové jeho knihy, bratři Sesterové.

Zodpovědný a násilnický Charlie znázorňuje Eliho pomyslný protějšek. Už v dětství musel vzít otěže osudu do vlastních rukou a za cenu vraždy ochránit vlastní rodinu, čímž si jednou provždy ušpinil ruce krví. Život mu příliš na vybranou nedal, a tak Charlie o svobodné volbě nemá příliš valné mínění.

Kanadská analýza bratrské lásky

Oba bratry však spojuje tatáž krev, která jim koluje v žilách. Jejich drobné rozmíšky, ale i zásadní názorové neshody, jejich vzájemná láska i potlačovaná nenávist postupně vyvěrají na povrch a dodávají přímočarému románu nečekaný rozměr. Jako by Charlie s Elim představovali archetyp sourozeneckého vztahu. Nejsou sobě navzájem jen bratry, ale i Sestery/sestrami (v anglickém originále se kniha jmenuje The Sisters Brothers), což pevnost rodinného pouta ještě násobí. Zdánlivě nemají na výběr, jeden bez druhého by nepřežili. Jejich bobtnající rozepře přirozeně tvoří zásadní tematický oblouk příběhu.

V pořadí druhý román Kanaďana Patricka deWitta vzdává hold americké westernové tradici, aby se současně subtilně vysmál jejím stereotypům. Příběh nabitý surreálními situacemi a bizarními postavami z hranice lidské představivosti nabízí přesně to, co slibuje obálka knihy: černočerný humor, z něhož mrazí.

  • Patrick deWitt: Bratři Sesterové
  • Argo, 2013
  • obálka: Pavel Růt
  • 272 stran, 348 Kč
9. května 2013, Jakub Ehrenberger

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).