Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Po dobrodružných Chladných březích Sergeje Lukjaněnka Nadchází ráno, Sergej Lukjaněnko: Nadchází ráno (Hledači nebe 2)

Lukjaněnko Sergej: Hledači nebe 2 - Nadchází ráno

Některé knihy odložíte po přečtení a k jiným se vrátíte, namátkou je otevíráte a čtete si v nich, když pro vás hvězdné konstelace nebudou příznivé. Tohle je jedna z nich.

Měsíc po vydání svazku Chladné břehy se na pultech virtuálních i skutečných knihkupectví objevilo pokračování dvoudílného příběhu Hledači nebe. Znovu proto před čtenářem leží svět, kde se za kvalitně zpracovaný prvek Fe platí zlatem a kde železo zdobí jak ženy, tak muže.

Pan Ilja Hurník, který s tímto vytvořeným světem nemá zdánlivě nic společného, kdysi napsal povídku o třech bratrech – jednalo se o hudební skladbu v podobě textu, v němž autor slovy vystihnul témata a melodie barokní fugy. I o Nadchází ráno lze napsat, že tento příběh je porovnatelný s Bachovou fugou. Dějová linie pokračuje, navazuje, podobá se předchozímu dílu, rozvíjí jej, doplňuje, upřesňuje a obměňuje.

Ilmar opět dělá čest svému přízvisku Kluzký. Vystihuje jej to tak přesně, jako atomové hodiny měří čas. Hodně věcí mu prostě projde, některé si odpyká, proklouzává a driftuje mezi problémy jako motorkář mezi silničními kužely. Naskýtá se tu prostor pro čtenářovu fantazii, aby přemýšlel nad tím, jak se k této schopnosti dostal.

O příběh Marka, Markuse, čtenář také nepřijde. Ilmar, přestože se živí ne vždy zrovna zákonným způsobem, na něj zodpovědně dohlíží. A pokud se jejich cesty rozdělí, sledují benjamínka výpravy další páry očí, jeho společníci. A nejen ti, také špehové církve a dvora. Psychologie hlavních postav se posouvá, hrdinové jak v hlavních, tak i ve vedlejších úlohách zrají, mění se jim náhled na svět i na jejich vzájemné vazby, jedním slovem dozrávají.

Sergej Lukjaněnko v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1968 v Karatau, v tehdejším SSSR.
  2. První fantastická povídka s názvem Porucha (Narušenije) mu vyšla v časopise Záře v roce 1988, známým se ale stal až po publikování románové prvotiny Rytíři čtyřiceti ostrovů (Rycari Soroka Ostrovov).
  3. Zpočátku byla v jeho dílech patrná inspirace ruským autorem Vladislavem Krapivinem nebo Američanem Robertem A. Heinleinem, rychle však našel svůj vlastní styl.
  4. V roce 1990 dokončil Státní lékařský institut v Alma Atě se specializací lékař-terapeut, začal pracovat jako psychiatr a potom se stal zástupcem šéfredaktora časopisu Světy.
  5. V České republice je známý především cyklem románů Hlídka, který vychází od roku 2005. Právě první dva díly tohoto cyklu, Noční hlídka a Denní hlídka, byly i zfilmovány. Noční hlídka v roce 2004, Denní hlídka o dva roky později.

Kniha přidává i nové hrdiny a jejich zážitky. Neodbíhá však od hlavní dějové linie, protože svoje dobrodružství si postavy sdělují. A spisovatel nastoluje jiné otázky, jak by tento svět mohl vypadat. O co by byl chudší, kdyby určití autoři nepsali a nechávali si myšlenky a zážitky pro sebe z nesmělosti? Fanoušek pana Lukjaněnka se doví něco více z paralelního světa. Autor se podrobněji soustředí na mytologii, která příběh doplňuje, obohacuje a je její nedílnou součástí.

Jak může na čtenáře Nadchází ráno působit? Klidným a vyrovnaným tokem děje, který je okořeněný akčními scénami ze zločinecké, i pašerácké stezky. Zavede vlastníka knížky do chodeb a kobek, které se skrývají pod Římem. Člověk zakusí, jaké mají pocity horníci při závalu. Ve srovnání s dílem předchozím je navíc kvalita obou děl srovnatelná. Linie příběhu se ubírá stejným tempem, objevují se postavy, které existují i v Chladných březích. Prostě jako u barokní fugy.

Po fantasy Sergeje Lukjaněnka sáhněte, až vám bude ouvej. Najdete v ní to, co nemůžete z jakékoliv příčiny prožít ve skutečnosti. Odpočinete si u ní, zapřemýšlíte si o relativnosti mytologie, o tom jakými cestičkami se ubírá. Akce střídají pasáže s úvahami, aby byl příběh více uvěřitelný. Protože kdyby se nebezpečí vrstvilo na nebezpečí, na konci knihy by hrdinové i čtenář padali vysílením. V tom je kouzlo umění vyprávět.

Slova Konstantina Šindeláře z medailonku o autorovi výborně sedí k celé dilogii Hledači nebe: „V jeho dílech snad každý nalezne to své. Ať už je milovník přímočaré akce nebo literárním gurmánem, pro nějž jsou nejdůležitější důmyslná podobenství o relativnosti dobra a zla a věčné hledání místa člověka ve světě.“

  • Sergej Lukjaněnko: Nadchází ráno (Hledači nebe 2)
  • Argo a Triton, 2012
  • překlad: Pavel Weigel
  • obálka: Milan Fibiger
  • 347 stran,298 K­č(v e-shopu Fantasye již za 268 Kč)
7. května 2013, Irena Prodělalová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Hledači nebe 2 - Nadchází ráno

Hledači nebe 2 - Nadchází ráno
Vložit do pytle na zboží  Koupit 298 Kč 268 Kč