Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Punisher MAX – Muž z kamene. Castle čelí v afghánské poušti své nemesis, Garth Ennis, Leandro Fernandez: Punisher MAX – Muž z kamene

Ennis Garth a Fernandez Leandro: Punisher Max - Muž z kamene

Afghánistán není ideálním místem pro letní dovolenou. Předpověď na nejbližší dny navíc slibuje jen potíže. Na rande se smrtí se tam totiž chystá elitní americký řezbář Frank Castle.

Zkorumpovaný bývalý agent CIA Rawlins (Matička Rus a Dole je nahoře, černá je bílá) se spřáhl s ruským generálem Zacharovem (Matička Rus), jemuž se ne nadarmo přezdívá „Muž z kamene“. Zdá se, že Rawlins vymyslel skvělý plán, jak ztrestat Punishera za sibiřské fiasko popsané v booku Matička Rus. Když se jim podaří vylákat Franka Castlea z newyorského doupěte do afghánské pouště a pustí na něj to nejlepší, co mají k dispozici, úspěch jim bude radostně klepat na dveře. Jenže Rawlins zapomněl na jeden podstatný detail. Smrt napsala Punisherovi omluvenku.

Lov žraloka na milenku

Sešitem Muž z kamene se dvanáctidílná volně navazující série Punisher MAX přelévá do své druhé poloviny a na scénu se vrací hned několik postav z předchozích dílů – Rawlinse a Zacharova, který fyzicky připomíná Punisherova arcinepřítele Kingpina, doplňuje především Castleova „milenka“ Kathryn O’Brienová. Právě ona se má stát návnadou, na kterou žraloka Punishera chytí.

Garth Ennis a Leandro Fernandez v pěti bodech

  1. Garth Ennis je původem z Irska, dnes patří ke špičce současného velkonákladového komiksu. Byl několikrát nominován na Eisner Award, získal ji pouze roku 1998.
  2. Psal Soudce Dredda, Hellblazera či Punishera. Proslavil se zejména vlastními sériemi Hitman a Preacher/Kazatel, které hojně vycházejí i u nás.
  3. Nedávno vyšly v češtině jeho příběhy z 2. světové války Bitevní pole a anti-superhrdinský komiks Banda.
  4. Leandro Fernandez je argentinský ilustrátor ve službách Marvelu.
  5. Kromě Muže z kamene ilustroval Fernandez i punisherovské sešity Irská kuchyně, Dole je nahoře, černá je bílá a Otrokáři.

A skutečně. Jen co Zacharov s Rawlinsem nahodí udici, Frank už sedí v letadle směrem do Kábulu. Muž s lebkou na hrudi totiž nemá ve zvyku nechávat své účty nesplacené a na Středním východě se pohybuje hned několik osob, jimž by rád vyřídil své vřelé pozdravy.

Svět bez lásky a slitování

Stalo se už dobrým zvykem, že se scenáristovi Garthu Ennisovi podaří i do zcela přímočarého komiksu jako Punisher dostat trochu světové politiky. Irskou kuchyni provoněl příchutí Irské republikánské armády, v Otrokářích se pustil do boje s obchodníky s bílým masem a v nejnovějším pokračování, Muži z kamene, si kopnul do bezútěšné vojenské situace v Afghánistánu. Obraz zrezivělých tanků a vybělených kostí, které pozvolna polyká poušť, se vryje čtenáři do paměti už po prvním přečtení.

Přesto je Muž z kamene jiný než zbývající díly. Nesměje se a ani k úsměvu nevybízí. Ennisově pověstnému cynismu zvoní umíráček, protože všechno působí až nepříjemně hodnověrné. V duchu názvu knihy se čtenář setkává s hrdiny, kteří mají nejen nervy ze železa, ale především srdce z kamene, s muži bez skrupulí a ženami bez sebeúcty. A pod heslem „slitování“ se ve slovníku takových lidí uvádí, že se používá pouze ve spojení s rychlou smrtí.

Řezbářské memento mori

Tíživý pocit posledního zúčtování skutečně infikuje každou stránku Muže z kamene. Jako by Ennis od prvopočátku splétal atmosféru smrti, která postupně vrcholí obrazy válečných zločinů generála Zacharova, panoramaty dávno mrtvých bojovníků ještě z dob sovětské okupace a hrubými výřezy těch, kteří teprve musejí zemřít. A nad vším se jako memento mori vznášejí řezbářova památná slova: „Když válčíš v Afghánistánu, všichni umřou.“

  • Garth Ennis, Leandro Fernandez: Punisher MAX – Muž z kamene
  • BBart, 2013
  • překlad: Richard Podaný
  • obálka: Tim Bradstreet
  • 148 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
24. května 2013, Jakub Ehrenberger

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Punisher Max - Muž z kamene

Punisher Max - Muž z kamene
399 Kč 359 Kč