Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.
Nejtemnější cesta Recenze
Nejtemnější cesta
Guy Gavriel Kay

15. dubna 2011, Zdenka Štouračová
Většina knih tohoto autora jsou příběhy z alternativní historie, obohacené různou dávkou fantastických motivů. Jsou to také většinou uzavřené příběhy, z nichž některé se sice odehrávají ve stejném světě, ale rozhodně se nejedná o mnohodílné ságy. Výjimkou je trilogie Fionavarská tapiserie, tvořená díly s názvy Letní strom, Potulný oheň a Nejtemnější cesta.

Číst článek dál | Diskuze (107) | Přístupů: 4400
Váhání Recenze
Váhání
Maggie Stiefvater

14. dubna 2011, Jana Poláčková
Vlci z Mercy Falls se vracejí. Příběh Sama a Grace pokračuje… a aby změny vypravěče byly ještě pestřejší, za příslovečnou kameru usedá ledová královna Isabel i nový člen smečky Cole, tak trochu sebevrah a tak trochu dost ztroskotanec. Pro nějž je proměna ve vlka kýženým únikem z reality. Atmosféra houstne, autorka přitvrdila a nad idylkou kolem šťastného páru se stahují mračna.

Číst článek dál | Diskuze (3) | Přístupů: 4856
Smečka Recenze
Smečka
Andrea Cremerová

12. dubna 2011, Michaela Křivánková
Calla Torová už od svých pěti let znala svůj osud a byla s ním smířená. Jenže co když existuje jeden člověk, kvůli kterému je ochotná vzepřít se všemu, čemu až do teď věřila?Svět Ochránců měl vždy pevný řád. Pomáhali Strážcům v boji proti Hledačům a dostávali za to všechno, co mohli potřebovat. Domy, peníze, vzdělání. To všechno výměnou za jejich svobodu. Strážci totiž mají absolutní moc nad jejich životy. Vybírají jim partnery, alfy smečky a veškerou neposlušnost tvrdě trestají. A to je i Callin svět. Když jí bylo pět, dozvěděla se, že se v den svých osmnáctých narozenin provdá za Rena a spolu se stanou vůdci nové smečky. Calla je rozenou vůdkyní, takže ji její osud nijak netíží. Až na tu maličkost se svatbou.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5361
Štěstí ve stínech Recenze
Štěstí ve stínech
Lynn Flewelling

11. dubna 2011, Renata Heitelová
„Pomysli na cesty do zemí, kde ulicemi za denního světla kráčejí legendy, a dokonce ani barva moře se nepodobá ničemu, co jsi kdy spatřil! Táži se tě znovu, chceš být celý život prostým Alekem z Kerry, nebo se podíváš, co leží za obzorem?“

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4152
Krásní mrtví: Jonas Recenze
Krásní mrtví: Jonas
Eden Maguire

10. dubna 2011, Michaela Křivánková
Poslední rok nebyl pro obyvatele Ellertonu vůbec jednoduchý. Velmi brzy po sobě za nešťastných okolností zemřeli čtyři teenageři. Arizona, Summer, Jonas a Phoenix, jehož smrt zasáhla Darinu nejvíc. Předtím, než ho v zápalu boje ubodali, spolu totiž chodili. Byli spolu sice jen dva měsíce, ale Darina se přes jeho ztrátu nedokáže přenést. Nakonec se ale ukáže, že ne vše je tak definitivní, jak to na první pohled vypadá.

Číst článek dál | Diskuze (127) | Přístupů: 5486
JFK 25: Soumrak Camelotu Recenze
JFK 25: Soumrak Camelotu
Karolína Francová

9. dubna 2011, Jana Šrámčíková
Tajemný, magický, plný dokonalých hodnot, naplněný láskou a věrností, nezničitelný – takový je legendární hrad Camelot. Tedy vlastně byl. Symbol bájných lidských věků, kdy čestný skutek a úmysl měly váhu mocného zaklínadla, začínají ohrožovat náhle se probudivší draci. Nejde ale o přízračné bestie s ostrými drápy, dlouhými zuby a planoucím dechem. Draci Camelotu jsou plody zákeřných semen, která byla zaseta do úrodné půdy nevypočitatelné lidské povahy již před mnoha lety…

Číst článek dál | Diskuze (124) | Přístupů: 4086
Daredevil: Muž beze strachu Recenze
Daredevil: Muž beze strachu
Bendis, Brian Michael - Mack, David - Maleev, Alex

5. dubna 2011, Jan Červenka
Další omnibus je na světě, i když tentokrát jde dílko poněkud odlišného ražení – místo filmového fenoménu se budeme věnovat jednomu ze superhrdinských fenoménu – Daredevilovi. Pravda i ten se dočkal filmového zpracování, ale o něm se v slušné společnosti raději nemluví. Oprávněně. Ale nenechte se mýlit, v rukách scénáristy Briana Bendise je to úplně jiná káva.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3995
Mrazení Recenze
Mrazení
Maggie Stiefvater

4. dubna 2011, Jana Poláčková
V posledních letech se s romantickými fantasy roztrhl pytel. Křehké krásky v nich propadají vášni pro neskutečně sexy vampýry – a Van Hellsing se ocitá v roli padoucha, který nechce natěšeným párům dopřát jejich pět minut slávy a postelových hrátek. Maggie Stiefvater však na to šla od lesa. Ačkoli mezi hlavní témata Mrazení patří „ulov si svého vlkodlaka“, autorka nezapomíná na tři věci. Romantika nejsou záchvaty vzepjatých emocí. Milostný příběh má své náležitosti. A cukrování zamilovaných hrdliček si zaslouží i cosi podobného čtivé omáčce.

Číst článek dál | Diskuze (42) | Přístupů: 4468
Kushielova vyvolená Recenze
Kushielova vyvolená
Jacqueline Careyová

3. dubna 2011, Zdenka Štouračová
Další část životní cesty neobyčejné osobnosti, nyní hraběnky Ph?dre nó Delauney de Montréve, je vylíčená v druhém díle trilogie. ač rozsahem odpovídající části první, zahrnuje mnohem kratší časový úsek. Přesto se nedá říct, že by se jednalo o kaši nastavenou k nepřečkání. Autorka to své hrdince totiž rozhodně neusnadňuje.

Číst článek dál | Diskuze (3) | Přístupů: 3879
Anděl Recenze
Anděl
Denisa Tatíčková

2. dubna 2011, Michaela Křivánková
Andělé. S těmito okřídlenými bytostmi se poslední dobou roztrhl pytel. A tato kniha dokazuje, že i české spisovatelky chtějí smočit v tomhle tématu prstíčky. To, jak to potom dopadne, už je věc druhá.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 3873
Les Recenze
Les
Arkadij a Boris Strugačtí

1. dubna 2011, Radim Červenka
„Gavariš paruski, tovaryšči?“ „Co to kecáš?“ „Ty něpanimaješ? Ty buděť panimať !!!“ Pro většinu čtenářů už je ruský jazyk, kultura a literatura především exotikou, přestože tomu tak v nedávné minulosti (světe div se) nebylo. Arkadij a Boris Strugačtí jsou klasikou pro nejednoho šedovlasého kmeta z dob jeho mládí. Možná se stanou klasikou i pro další generaci, zejména díky jejich oprášenému novému vydání.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3513
Likario Recenze
Likario
Vladimír Šlechta

30. března 2011, Jan Kundera
Cestujete do bažin Orcigardu? Potřebujete zásoby, vybavení nebo radu? Sháníte ochranku pro vaši karavanu? Nechcete chcípnout někde vzadu? Hledáte artefakty či odpočinek? Tak navštivte Likario, goblinní město, kde seženete vše potřebné od mezků až po věštbu, jestli Vaše cesta bude úspěšná. Že nevíte, co je to Likario? Tak to si budete muset přečíst tuto knihu.

Číst článek dál | Diskuze (42) | Přístupů: 3590
Píseň kostí Recenze
Píseň kostí
John Meaney

29. března 2011, BoboKing
Ostravské nakl. Fantom Print náš knižní trh s fantastikou v posledních letech zásobuje atraktivními titulu z žánru všeobecně nazývaného urban fantasy. Kniha „Píseň kostí“ svým námětem do tohoto edičního spektra náleží, ale oproti titulům autorů jako jsou Thurmanová či Briggsová přece jen jiná. Řekl bych až klasicky nedefinovatelná. Jak na přebalu píše nakladatelství, kniha je spojením mysteriózního thrilleru a temného horroru. Já bych šel ještě dál, a řekl bych, že kniha je esencí moderní temné fantasy. Nebo dokonce, jak jsem někde na internetu četl, přímo gothic fantasy.

Číst článek dál | Diskuze (124) | Přístupů: 3818
Zkřížené hnáty Recenze
Zkřížené hnáty
Patricie Briggsová

27. března 2011, Michaela Křivánková
Mercy se ještě nestihly zahojit šrámy na duši po událostech z minulého dílu a je tu na spadnutí další katastrofa. Vládkyně místního klanu upírů, Marsiliezjistila, kdo zabil jednoho z jejích oblíbenců, Andreho. A ví i to, že je do toho zapleten Mercyin upíří přítel Stefan a milovník Scoobyho v jedné osobě. Nechává proto zabít všechny jeho ovce, mučí ho a nakonec ho naprosto vyhladovělého posílá do Mercyina obýváku s tím, že se zbaví dvou much jednou ranou. Ví totiž, že by si Stefan Mercyinu smrt nikdy neodpustil.

Číst článek dál | Diskuze (100) | Přístupů: 5182
Pernští delfíni Recenze
Pernští delfíni
Anne McCaffreyová

24. března 2011, Aneta Horáková
Pernští delfíni jsou již pátým dílem, patřícím do rozsáhlého cyklu Anne McCaffreyové o Drakenech z Pernu, kromě hlavní série spisovatelka napsala i mnoho dalších povídek z prostředí Pernské planety. Stěžejní zápletkou všech je boj obyvatel proti zlořečeným Vláknům, které se na zemi dostávají ze sousední planety Krvavice.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3275
Štvanice na ďábla Recenze
Štvanice na ďábla
André Wiesler

22. března 2011, Jan Červenka
Urban fantasy právě teď prožívá u nás svou zlatou éru, o tom asi není pochyb. Historická fantasy má oproti tomu dlouhou tradici, a přesto se stále těší značné přízni českého čtenářstva i autorů. Ale co takhle oba žánry smíchat, zasadit do klíčových okamžiků české historie a servírovat pohledem německého autora?

Číst článek dál | Diskuze (5) | Přístupů: 4439
Leviatan Recenze
Leviatan
Scott Westerfeld

18. března 2011, Aneta Horáková
Co kdyby se ještě před první světovou válkou změnil chod dějin? Co kdyby Darwin objevil ve své době kouzlo „vláken života“ a dokázal s jejich pomocí vytvořit nové živočichy a co by se stalo, kdyby několik zemí Evropy včele s Rakouskem zjistilo, jak zmechanizovat zbraně o kterých se nám může jenom zdát? Možná bychom potom i my mohli prožít stejné dobrodružství jako Deryn s Alekem…

Číst článek dál | Diskuze (146) | Přístupů: 4977
Proroctví sester Recenze
Proroctví sester
Michelle Zinková

16. března 2011, Piter
Příběh začíná stylově na pohřbu, kde dospívající sestry-dvojčata stojí v dešti nad hrobem milovaného otce. Matka již před delší dobou spáchala sebevraždu skokem z útesu, tak rodové sídlo daleko od civilizace obývá se setrami jen malý bratříček, teta a služebnictvo.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4797
Les Recenze
Les
Arkadij a Boris Strugačtí

15. března 2011, Jana Poláčková
Bratři Strugačtí. Stačí zmínit jejich jména a starší generaci českých čtenářů sci-fi začnou zářit oči – podobně jako když se řekne třeba Stanislaw Lem. Svými příběhy se podepsali na podobě současné ruské duše, o literatuře (zvláště pak žánrové) netřeba mluvit. Stali se legendou. Takovou, o níž se ví, jíž se vzdávají holdy, a která se příliš nečte. Postupně se tak vytrácí z paměti a stává se mýtem. Nezbývá, než se pokusit poodhalit jeho oponu a zjistit, co se to vlastně skrývá za třemi písmeny názvu – Les…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4058
Pernští delfíni Recenze
Pernští delfíni
Anne McCaffrey

12. března 2011, Piter
Málo kdo by čekal, že Anne Inez McCaffrey, se vzděláním na poli slovanských jazyků a operního zpěvu, se stane výraznou postavou science-fiction. Přesto již vydala bezmála sto románů a povídkových sbírek, které se většinou řadí právě do žánru klasické science fiction. Tuzemský čtenář si může v českém překladu vychutnat patnáct z nich.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4252
Pevnost Recenze
Pevnost
Francis P. Wilson

10. března 2011, Zdeněk Schreil
Stephen King prohlašuje na obálce knihy Pevnost za jeden z nejlepších hororů, jaké kdy četl. Já osobně myslím, že horor je pouze jedním ze žánrů, které charakterizují Wilsonův příběh. Tato kniha je hororem, válečným románem i fantasy. A dokonce dojde i na červenou knihovnu. O tom, jak tato směs žánrů funguje, si povíme v recenzi.

Číst článek dál | Diskuze (50) | Přístupů: 3846
Legenda o sovích strážcích: Cesta Recenze
Legenda o sovích strážcích: Cesta
Kathryn Lasky

9. března 2011, Jana Poláčková
Není tomu tak dávno, co se českými kiny prohnal animovaný velkofilm plný roztomilých akčních sov, efektivních scén a příběhu na sto honů zavánějícího patosem. Jmenoval se Legenda o sovích strážcích – a v těsném závěsu přistál na pultech knihkupectví první díl stejnojmenné knižní předlohy. Přestože recenze na film nebyly příliš shovívavé, V zajetí se ukázalo jako skvělá dětská kniha. A rozhodně ne proto, že to bylo fantasy a ještě k tomu o zvířátkách.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4071
Pád thanů Recenze
Pád thanů
Brian Ruckley

5. března 2011, Jan Červenka
Už název knihy napovídá, že Ruckley přitvrdil. A je tomu skutečně tak. Celý svět je na pokraji zkázy, Pravé klany i klany Černé stezky posedlo šílenství, které se šíří Sdíleným a propadly bezuzdnému řádění. Netýká se to pouze vojáků, zběsilosti propadají i davy prostého lidu daleko na jihu v hlavním městě. Pokoušení šílenstvím jsou dokonce i hlavní postavy. Aeglyss, chátrájící na těle i na duchu se nezastaví před ničím a rozhodl se hrát vabank. Buď získanou moc ovládne nebo prohraje a zničí sebe a pravděpodobně i celý svět. Zabránit mu v tom nebude lehké…

Číst článek dál | Diskuze (583) | Přístupů: 5171
Příliš blízké setkání Recenze
Příliš blízké setkání
Jan Kotouč

2. března 2011, Jana Poláčková
Hunové. Své jméno dostali podle krvelačných nájezdníků. Mimozemská rasa zuřivě bránící své teritorium – a tím komplikující život lidským kolonistům v sektoru Hirano. Nepřítel, kterého by bylo lépe vyhladit… a nebo je snad přece jen možné navázat diplomatický kontakt?

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3753
Cybrain Recenze
Cybrain
Petr Heteša

28. února 2011, Jana Poláčková
Vítejte ve světě, který se od našeho liší jedinou maličkostí, obrovským superpočítačem zvaný Cybrain. K dokonalosti mu chybí jen málo – lidská intuice. Což se dá snadno napravit. Za patřičnou (dosti kulatou) sumičku se najde mnoho dobrovolníků ochotných pronajmout na nějakou dobu svůj mozek. Vcelku jednoduchá a oboustranně výhodná dohoda by mohla být základem pro bezproblémové fungování celého systému, nebýt Grega Honberga. Mladík, který sice má pořádné okno pokud jde o události posledních měsíců, ale jednou věcí si je zcela jistý. Žádnou smlouvu s Cybrainem nikdy nepodepsal.

Číst článek dál | Diskuze (2) | Přístupů: 3880
New Space Opera 2 Recenze
New Space Opera 2
Dozois Gardner a Strahan Jonathan (eds.)

27. února 2011, Kamila Vozáková
Ano, už i žánr space opery dávno dostal do vínku termín „new“. Dnes už není cestování pod klenbami vesmíru tím, čím bývalo kdysi, v době, kdy se poprvé tento termín objevil v minulém století. Samozřejmě, že témata vesmírných oper zdobí stále neohrožení hrdinové, obrovská dobrodružství odehrávající se v prostorách, která brázdí pouze torzující kusy vychladlých kamenů, mezihvězdný prach a především studeně šedé vesmírné lodě. Snad pro tohle vše a pro svou neotřelou škálu rozličně laděných příběhů je stále žánr vesmírných oper jedním z nejsilnějších ve vodách vědecké fantastiky vůbec.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3321
Tichá válka Recenze
Tichá válka
Paul McAuley

25. února 2011, Piter
Paul McAuley není žádný spisovatelský nováček – má na kontě již dvě desítky knih, množství nominací v různých SF cenách a nejedno vítězství v nich (Cena Philipa K. Dicka, Cena A. C. Clarka, Cena Johna W. Campbella). I v naši luzích a hájích je McAuley dobře znám – stačí připomenout jeho nejzajímavější přeložené romány jako Čtyři sta miliard hvězd nebo Fairyland, které vzbudily velký ohlas čtenářů i kritiky.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3656
Kořist Recenze
Kořist
Michael Crichton

18. února 2011, Zdenka Štouračová
Vydat román Michaela Crichtona je pro nakladatele téměř jistou trefou do černého. Je to autor, který skýtá jistotu, že ví, o čem píše. Navíc to dokáže podat tak, aby složitý problém pochopil i ten, kdo v daném oboru není zrovna přeborníkem. To, že se při četbě rozhodně nenudíte, to je v případě tohoto autora tak nějak samozřejmostí. Navíc, i když jeho knihy mají jednoznačně blízko k SF literatuře, je to autor natolik proslulý, že se nad nimi neošklíbají ani její nejzapřisáhlejší odpůrci.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 3637
Běsnění Recenze
Běsnění
Rob Thurmanová

16. února 2011, Renata Heitelová
New York – semeniště zločinu, ale i všech možných a nemožných mýtických stvoření. Při vší Kalově smůle to musí být zrovna příšery, které kopou za tu správnou stranu. Ale není se čemu divit. Vždyť i on sám v sobě nese geny jedné z takových stvůr, a ne jen tak ledajaké. Kal Leandros, jak už víme z předchozích dvou dílů, je napůl Ólfi, potomek tvorů, kteří po matičce Zemi naháněli i tyranosaury. S Tolkienovými elfy mají podobné jen jméno a špičaté uši. Naštěstí je tu Kalův starší bratr Niko, aby Kalovi připomněl, že je taky napůl člověk, a důrazně mu vysvětlil (nejlépe pohlavkem), aby na předky z otcovy strany nemyslel. Vždyť se s nimi „V temnotě“ vypořádali, no ne? Definitivně určitě ne, ale prozatím se zdá, že dají pokoj.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4559
Dluh krve Recenze
Dluh krve
Tanya Huffová

14. února 2011, Renata Heitelová
Zapadá slunce a Henry se probouzí. „Ale no tak, Henry. Netvrď mi, že jsi za celých čtyři sta devadesát pět let nikdy neviděl ducha.“ Což o to, viděl, ale Kateřina Howardová tenkrát po něm nic nechtěla. Zato tenhle bezruký duch, postávající každý večer v jeho ložnici, si dovoluje syna Jindřicha VIII. vydírat!

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3888