Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Magický herbář Petry Neomillnerové aneb Ve stručnosti může být krása, Petra Neomillnerová: Magický herbář

Petra Neomillnerová: Magický herbář

Kapesní vydání knih většinou nestojí za nic. Obvykle připomínají trochu ucelenější školní výpisky s podtrhanými fakty a seznamem klíčových slov. Chybí jen to barevné podtržení fixou. Kapesní průvodce světem magických rostlin, což je podtitul Magického herbáře, ale takový není. Čtenář se při čtení samozřejmě dozví spoustu důležitých věcí, ale nezapomene se při čtení také bavit a užívat si.

Petra Neomillnerová svůj Magický herbář už od počátku psala s jasným úmyslem: vytvořit půvabnou knihu, ve které začínající čarodějka nebo kořenářka najde všechno potřebné, a kterou si navíc může vzít s sebou třeba na louku, kam se odebere sbírat „čarovné bejlí.“

Od Anděliky po Vřes

Než se ale čtenář ponoří do seznamu léčivých a magických květin, bude mu nenásilným způsobem vštípeno několik dobrých rad. Například očistné bylinky by měly být při magických rituálech samozřejmostí (fanynky Školy noci určitě tuší). Nechybí ani rostliny podporující jasnozřivost (zapomeňte na halucinogeny) či symbolika barev.

U MAGICKÝCH KNIH ODPOČÍVÁM, JSOU TO MOJE „KUCHAŘKY“ – rozhovor s Petrou Neomillnerovou

A následuje zlatý hřeb knihy – seznam bylinek. Na stránkách se jich představí úctyhodný počet  – celých šedesát devět (mimochodem také magické číslo). Jedna stránka rovná se jedna bylinka. U každé rostlinky lze najít znak její polarity (muž/žena), znak živlu (voda, vzduch, země, oheň), informaci o případné jedovatosti a samozřejmě vyvedenou ilustraci, podle které se lze při sběru docela dobře orientovat. Jsou tu bylinky notoricky známé (jmelí, meduňka, šalvěj), ale také ty méně obvyklé (pomněnka, chmel, badyán). Leckde zábavné povídání doplňují i recepty, a co se nevešlo k bylinkám, dostalo se nakonec do kapitolky Hrstka receptů.

Petra se prostě nezapře

Fanoušci neotřelého a svérázného rukopisu Petry Neomillnerové budou určitě spokojení i tentokrát. Knize nechybí osobitý humor ani notná dávka nadhledu a celé povídání ubíhá velmi rychle. Je to přesně ten typ knížky, který nadšený čtenář otevře u odpolední kávy a zavře až na konci s východem první hvězdičky.

Informace jsou řazeny stručně a přehledně. Zcela chybí informace o přirozeném stanovišti rostlin či jejich latinský název, ale to je vzhledem k formátu knihy spíše výhodou. Kdo potřebuje podrobnější znalosti, lehce zapátrá v botanických knihách.

Magický herbář, navíc od české autorky, může nepříjemně překvapit ty, kteří by v knize hledali jen květenu našich luhů a hájů. Výjimky se totiž najdou, např. badyán nebo myrhovník. Na druhou stranu tolik oblíbená bazalka či šafrán také nejsou původně středoevropské rostliny, takže zde klidně mohou být i další zelení návštěvníci.

Petra Neomillnerová v pěti bodech:

  1. Její práce se vyznačují nejen velmi čtivým literárním stylem, ale až naturalistickou syrovostí a tvrdostí, a to jak po stránce dějové, tak i v charakterizaci postav.
  2. Debutovala povídkou Ta, kterou smějí sedlat jen bohové… v časopise Pevnost.
  3. V roce 2006 vydala první samostatnou knihu – sbírku Vlastní krev, v níž soustředila příběhy o čarodějce Moire a přidala několik dalších povídek, následovaly první díl cyklu Písně čarodějky (příběhy čarodějky Moire a Desmonda) s názvem Nakažení (2007), sbírka povídek Hry na bolest (2007) a první část cyklu o upírce Tině Salo ze současné Prahy Sladká jak krev (2007).
  4. Román, jehož hlavní hrdinkou je zaklínačka Lota, Psí zima, vyšel v r. 2008.
  5. Petra Neomillnerová se kromě fantastiky zabývá také magií. Na toto téma jí již vyšly v Tritonu knihy Magické kameny (2006), Milostná magie (2007) a Runová magie (2007) a nejnovější dva přírůstky v nakladatelství Epocha v edici Magická knihovnička – Magický zvěrokruh (2010) a Magický herbář (2011).

Knihu nejvíce ocení především začínající čarodějky, mágové, šamanky a šamani a také bylinkářky a kořenářky. Ty zkušenější vyznavače sil přírody ale možná příjemně překvapí množstvím zajímavostí.

  • Neomillnerová, Petra: Magický herbář
  • Epocha, 2011
  • Ilustrace: Jiří Petráček
  • 120 stran, 149 Kč
Neomillnerová Petra: Písně čarodějky 2 - Hon na lišku
Neomillnerová Petra: Žár krve

Petra Neomillnerová na Fantasyi:

8. května 2012, Jana Šrámčíková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).