Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Conan I. Recenze
Conan I.
Robert Ervin Howard

7. února 2008, Otomar Dvořák
„Jíst šťavnaté maso a pít silné víno, cítit žhavé objetí ženských paží a bláznivé vzrušení boje, v němž se čepele mečů míhají modře a rudě…“ Někde v koutku srdce každého chlapa spí tahle dávná, pravěká touha. A jejím dokonalým ztělesněním je barbar z Cimmerie.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4762
Velká výprava I., Stíny proroctví Recenze
Velká výprava I., Stíny proroctví
Michael A. Stackpole

7. února 2008, Martin Fajkus
Fantasy je žánr, který se mění sice pozvolna, ale zato nezastavitelně. Obzvláště v posledních letech je to patrné na vzrůstající oblibě neotřelých textů a nových směrů, jako je New weird. Ale přece jen je tu stále početná skupina čtenářů, pro které fantasy znamená především velký epický příběh, v němž nechybí draci, čarodějové ani válečníci a kde se ti dobří bijí na život a na smrt s odpornými padouchy, aby zachránili svůj svět. Prostě klasika je klasika. A právě takovým čtenářům je určen cyklus Válka o dračí korunu, jehož autorem je Michael A. Stackpole.

Číst článek dál | Diskuze (734) | Přístupů: 3100
Pavučina Recenze
Pavučina
John Wyndham

1. února 2008, Robin Červeňák
Útlounký román Johna Wyndhama Pavučina, který jako poslední z jeho děl vyšel na autorovo přání až deset let po jeho smrti, vydalo v minulém roce nakladatelství Fuego (někteří si ještě možná vzpomínají na první české vydání v roce 1996 v Mustangu). Děj knihy čtenáře přenese na opuštěný ostrov uprostřed Tichého oceánu. Skupina lidí se zde pod záštitou bohatého lorda snaží vybudovat dokonalou civilizaci.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3110
Zrození Modrého měsíce Recenze
Zrození Modrého měsíce
Michael Bronec (ed.), Zbyněk Holub (ed.)

29. ledna 2008, Martin Fajkus
Téměř každá úspěšnější hra na hrdiny dříve či později zanechá nějaký ten otisk i v literatuře. Většinou na počátku stojí různé fanovské povídky publikované na internetu či ve specializovaných fanzinech následované sbírkami kratších textů v tištěné podobě a nakonec, pokud píle a entusiasmus autorům vydrží, i samostatnými romány.

Číst článek dál | Diskuze (97) | Přístupů: 4625
Pochod vnitrozemím Recenze
Pochod vnitrozemím
David Weber, John Ringo

29. ledna 2008, Piter
První díl trilogie je opravdu nepřehlédnutelný – tloušťka cihly a obrázek chlapíka pózujícího na dinosaurovi – vzhled, který nezapadne. Obal však nemálo mate – chlapík by měl být ve vojenské chameleónské kombinéze a měl by sedět na čemsi podobném šestinohé obří ropuše. Alespoň ostřelovací puška souhlasí.

Číst článek dál | Diskuze (90) | Přístupů: 3558
Lasičkovo štěstí Recenze
Lasičkovo štěstí
Michael Williams

28. ledna 2008, Marek Hrubý
Lasičkovo štěstí je třetí kniha ze série Dragonlance: Hrdinové, již vydává nakladatelství FANTOM Print. Autorem románu je Michael Williams, jehož povídky jsme si mohli přečíst v již dříve Návratem vydaných knihách Dragonlance: Příběhy I ,I/2, II a III, a který se kromě prozaické tvorby věnuje i psaní básní.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2558
Trochu divné kusy 3 Recenze
Trochu divné kusy 3
Martin Šust (ed.)

22. ledna 2008, Martin Bedeč
Existují malíři, jejichž díla nikdy nepochopím, protože pro mě nejsou uměním, a přesto je kritika uznává. Druhou stranou mince jsou umělci, které davy milují, ale kritici je nemohou vystát. Je tu ovšem i třetí kategorie, do níž spadají osobnosti, jež dokáží uspokojit obě znesvářené frakce. Do ní patří i editor série TDK Martin Šust, neb i napotřetí se mu povedlo sestavit zajímavou sbírku fantastických povídek.

Číst článek dál | Diskuze (20) | Přístupů: 5985
Conan, vrah králů Recenze
Conan, vrah králů
Jaroslav Mostecký

22. ledna 2008, Robin Červeňák
Jaroslava Mosteckého snad není třeba představovat. Je autorem, organizátorem a v neposlední řadě významnou osobností českého fandomu. Na kontě má přes deset knih a řadu úspěšných povídek. Je to autor schopný psát vikingskou fantasy, sci-fi i horor, podíval se do světa Marka Stonea a Conana a právě jeho kniha Conan, vrah králů vyšla v druhém vydání v edici Pevnost na konci minulého roku.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3733
Rodinný podnik Recenze
Rodinný podnik
Charles Stross

15. ledna 2008, Roman Paulík
Novinářka Miriam Becksteinová nemá svůj nejlepší den. Je odporné pondělí, ze sólokapra její kariéry investigativní reportérky se vyklube vyhazov z práce, a to ještě netuší, že ji za pár hodin bude honit naštvaný rytíř v brnění na koni a střílet po ní puškou. V jedné realitě jí vyhrožují zabitím, když nebude držet hubu, a v té druhé jí jde o krk doopravdy.

Číst článek dál | Diskuze (697) | Přístupů: 3273
Odkaz Recenze
Odkaz
Matthew Farrer

14. ledna 2008, Piter
Ve druhém svazku série spadající do světa Warhammeru 40 000 není Adepta arbitres Shira Calpurnia již jediným nosným prvkem. Většina děje se točí kolem boje o odkaz Svobodného kupce Phraxe, jehož privilegia ustanovil sám božský nesmrtelný Císař před desetitisícem let, a Calpurnia je tím, kdo má rozhodnout o novém majiteli mocné Charty svobodného kupce.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2632
Lisey a její příběh Recenze
Lisey a její příběh
Stephen King

14. ledna 2008, Jiří Popiolek
Kdysi jsem v recenzi na Kingovu knihu Srdce v Atlantidě napsal, že by byla ještě lepší, kdyby se z ní autor za každou cenu nesnažil udělat horor. V případě románu Lisey a její příběh to platí dvojnásob.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3051
Tudy přijde něco zlého Recenze
Tudy přijde něco zlého
Ray Bradbury

11. ledna 2008, Robin Červeňák
Říjen, podzimní čas. Čas Halloweenu. Jim a Will, dva třináctiletí chlapci, jsou sousedy a nejlepšími kamarády od nejútlejšího dětství. Jsou to normální dospívající kluci, jejichž životy má brzy změnit velká událost. Do jejich města přijde zlo.

Číst článek dál | Diskuze (9) | Přístupů: 3313
Olymp Recenze
Olymp
Dan Simmons

9. ledna 2008, Martin Bedeč
Zkuste si představit román čítající 920 stran, na kterých nás autor bombarduje neotřelými a nadčasovými vizemi, spřádá tři na první pohled nesourodé dějové linie a spoutává je dokonalým jazykem, a získáte Olymp, velkého bratříčka 720stránkového Ílionu, který nejenže dokázal udržet vysokou kvalitativní laťku svého dvojčete, ale je i myšlenkově bohatší.

Číst článek dál | Diskuze (120) | Přístupů: 6250
ST Titan, Mezi dvěma světy Recenze
ST Titan, Mezi dvěma světy
Michael A. Martin, Andy Mangels

9. ledna 2008, Zdena Štouračová
Vyslovíte-li slovo titan, není vůbec zřejmé, co máte na mysli. Titan je jednak chemický prvek, dále je to největší z měsíců Saturnu, ale je to také zbrusu nová vesmírná loď. Vlastně ještě ani není zcela dokončená, ještě sedí v doku a její posádka se teprve sjíždí ze všech koutů vesmíru. Velitelem není nikdo jiný než William Riker, který si již dost užil líbánky po poctivě vysloužené svatbě s Deannou Troi a stejně jako ona se teď vrací do služeb Hvězdné flotily.

Číst článek dál | Diskuze (4) | Přístupů: 4305
Královna věštců Recenze
Královna věštců
Lynn Flewelling

7. ledna 2008, Zdena Štouračová
Chlapecké tělo zmizelo spáleno mystickým plamenem a Tamír je již zcela nezvratně dívkou. Sice má jisté potíže, jak pokud se týká nutnosti nosit ženské šaty, tak i v pocitech nepatřičnosti tohoto nového těla, kterému někde něco schází, a naopak jinde zase přebývá, ale v podstatě už svou novou totožnost a vzhled přijala a smířila se s nimi.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3139
Odkaz Recenze
Odkaz
Matthew Farrer

3. ledna 2008, Martin Fajkus
Hlavní motto militaristicky zaměřeného světa Warhammeru 40 000 sice s brutální otevřeností hlásá, že v děsivé temnotě budoucnosti neexistuje nic jiného než válka, ale naštěstí to není zas tak úplně pravda. Ačkoliv, většina románů z tohoto univerza, které se u nás zatím objevily, se nás snaží přesvědčit o opaku. Povětšinou se přitom jedná o prvoplánové akční knihy, v nichž jednotky věrné Císaři svádějí nelítostné bitvy se svými protivníky na různých planetách či ve vesmíru samotném, jen aby se po případném vítězství zase urychleně přesunuly na další bojiště této nekonečné války.

Číst článek dál | Diskuze (2) | Přístupů: 3516
Osud horší než draci Recenze
Osud horší než draci
John Moore

2. ledna 2008, Martin Fajkus
Humorná či humoristická fantasy je pro většinu čtenářů spojena se jménem Terryho Pratchetta a jeho cyklem Zeměplocha. Z té se ostatně už před drahným časem stal jakýsi obecně známý fenomén, jenž překročil hranice žánru a začal žít svým vlastním životem. Humoristická fantasy, to ale ovšem není jen Pratchett, ačkoliv právě jemu se tento subžánr podařilo dostat na výsluní zájmu čtenářů. O spojení fantasy a humoru se s větším či menším úspěchem pokoušelo a pokouší také mnoho dalších autorů.

Číst článek dál | Diskuze (2) | Přístupů: 3328
Bludiště odrazů Recenze
Bludiště odrazů
Sergej Lukjaněnko

2. ledna 2008, Robin Červeňák
Ruský spisovatel Sergej Lukjaněnko je v Čechách známý především jako autor úspěšného cyklu knih o Hlídkách. Nemalou měrou se na raketovém startu Lukjaněnka u nás podílelo také filmové zpracování jeho Noční hlídky, které zaznamenalo nejen v Rusku obrovský úspěch (v návštěvnosti předčilo i Pána prstenů). Čtenáři by ovšem neměla uniknout ani ostatní Lukjaněnkova díla. Nakladatelství Triton a Argo nám přinášejí další v Rusku opěvovaný kousek, a to Labirint otraženij čili Bludiště odrazů.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5546
Terror Recenze
Terror
Dan Simmons

31. prosince 2007, Martin Bedeč
Letošní zima je studená a přímo vybízí k přečtení napínavého a mrazivého románu, který se odehrává na nehostinném arktickém severu; románu, v němž se autor po delší odmlce s velkou pompou vrací k hororovému žánru.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 9609
Mezisvět Recenze
Mezisvět
Neil Gaiman, Michael Reaves

28. prosince 2007, Jiří Popiolek
Žádná recenze nemůže být zcela objektivní, protože na osobu recenzenta působí spousta vlivů, která utváří a ohýbá jeho úsudek. Základním problémem, s nímž jsem se u útlého dobrodružného sci-fi románu pro mládež Mezisvět nebyl schopen vyrovnat, je jméno jednoho z autorů, Neila Gaimana.

Číst článek dál | Diskuze (113) | Přístupů: 4486
Carrie Recenze
Carrie
Stephen King

21. prosince 2007, Robin Červeňák
Stephena Kinga snad ani není třeba blíže představovat. Americký spisovatel hororu je jedním z nejúspěšnějších a nejprodávanějších autorů současnosti, mnohá jeho díla byla zfilmována a dnes má na kontě více než 30 románů. Carrie je Kingova románová prvotina, která jej prakticky vynesla na hororové nebe.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4659
Predátoři Recenze
Predátoři
Miroslav Žamboch

20. prosince 2007, Martin Fajkus
Mirek Žamboch za těch patnáct let, jež uplynuly od doby, kdy poprvé jako autor vstoupil do české fantastiky, představil čtenářům pěknou řádku příběhů a ještě větší množství postav, jež je prožívají. Namátkou vzpomeňme jen nejznámější z nich – Tekuarda, Baklyho, Lancelota či Johna Francise Kováře, a nesmíme zapomenout ani na Koniáše. Zatímco většina spisovatelů se spokojí s jedním hrdinou, jehož osudy neustále rozvíjí, Mirek nepřestává hledat nová témata a vytvářet neustále nové postavy.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6684
Imperium Bohemorum Recenze
Imperium Bohemorum
Ondřej Müller (ed.)

19. prosince 2007, Zdena Štouračová
Sbírka povídek s podtitulem Fantastické dějiny zemí Koruny české si zcela jistě dělá ambice postavit se po boku v minulosti vydaných antologií jako rovnocenný partner, ne-li je dokonce zastínit. Je ovšem nutné říct, že vlastně není tak úplně s čím srovnávat, neboť většina povídkových antologií byla víceméně průřezového charakteru a jejich účelem bylo spíše širokým záběrem zmapovat dění ve fantastické literatuře než věnovat se v podstatě jednomu tématu.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6678
Locus, To nejlepší z fantasy a science fiction

Recenze
Locus, To nejlepší z fantasy a science fiction
Jonathan Strahan, Charles N. Brown (ed.)

17. prosince 2007, Martin Bedeč
Přestože se situace mění každým rokem k lepšímu, antologií na českém trhu vychází stále výrazně méně než románů. A o kvalitních antologiích to platí dvojnásob. Naštěstí se na pultech knihkupectví nedávno objevila opravdová lahůdka pro milovníky fantastických povídek.

Číst článek dál | Diskuze (19) | Přístupů: 5236
Hry na bolest Recenze
Hry na bolest
Petra Neomillnerová

14. prosince 2007, Jiří Popiolek
Málokterému spisovateli se poštěstí v podstatě během měsíce vydat tři zcela nové knihy. Petra Neomillnerová k těmto výjimkám patří. Zatímco však romány Nakažení a Sladká jak krev jsou novinky naprosté, sbírka Hry na bolest je spíše výborem toho nejlepšího, co ještě zbylo v šuplíku, s důrazem kladeným na erotiku, zejména tu SM.

Číst článek dál | Diskuze (2) | Přístupů: 4652
Sladká jak krev Recenze
Sladká jak krev
Petra Neomillnerová

14. prosince 2007, Piter
Móda upířích románů je úmorná, ale občas se mezi nimi najde perlička. Mezi množstvím knih se stejným tématem autoři stále hůř hledají cokoli, co by je odlišilo od konkurence. Někdy není třeba hledat krkolomnější zápletky, exotičtější místa a nestvůrnější nestvůry, někdy si vystačíme s profláknutou zápletkou, českým velkoměstem a „běžnými“ upíry – stačí psát z neotřelého pohledu.

Číst článek dál | Diskuze (16) | Přístupů: 7562
JFK 13, Dámská hra Recenze
JFK 13, Dámská hra
Miroslav Žamboch

12. prosince 2007, Martin Fajkus
Třináctka není pro většinu z nás právě nejoblíbenějším číslem, a proto se jí snažíme vyhýbat. Existují však situace, kdy prostě musí jít pověrčivost stranou. A třináctý díl dobrodružné série Agent JFK k nim beze vší pochyby patří. Obzvláště když se právě u tohoto dílu pera (či spíše klávesnice počítače) chopil jeden z otců celého projektu – sám Mirek Žamboch. A neměl přitom vůbec lehkou výchozí pozici, měl totiž svým textem navázat na výborně rozehranou partii, kterou připravil Tom Němec v předchozím JFK 12 – Stín legendy.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4821
Nakažení Recenze
Nakažení
Petra Neomillnerová

12. prosince 2007, Martin Fajkus
Jen málokteré autorce se podařilo tak dobře zúročit svůj spisovatelský talent jako Petře Neomillnerové. Ta se během pouhých několika let vypracovala z pozice neznámé začátečnice v jednu z nejvýraznějších nadějí domácí fantastiky. Hlavní podíl na tom mají samozřejmě její povídky, v nichž s naturalistickou otevřeností vypráví po čertech drsné příběhy plné krve, násilí i sexu. Bez zaváhání přitom dokáže hrdinku poslat i do těch nejošemetnějších situací a se zvrácenou zvědavostí následně sledovat, jak si s tím ta její „holka“ poradí.

Číst článek dál | Diskuze (4) | Přístupů: 5788
Trichamin Recenze
Trichamin
Tomáš Žlůva

11. prosince 2007, Piter
Nekupuji oblečení na tržnicích. Je sice levnější, ale u značkového obchodu mám jistou záruku, že tamní zboží je z kvalitního materiálu a kvalitně zpracované. Není to záruka stoprocentní, ale šance na kvalitní výrobek je mnohem větší.

Číst článek dál | Diskuze (9) | Přístupů: 3800
Želes Recenze
Želes
Jiří Mazurek

11. prosince 2007, Zdena Štouračová
V poslední době se zdá, že sever Moravy je vysloveně rizikovou oblastí. Tak třeba podle autorů ze série JFK je tu reálná pravděpodobnost vzniku děsivými epidemiemi zkoušeného a otrokáři přepadaného státu nebo bude zdejší krajina postižena výskytem obřích hub. A teď najednou si stejnou část světa ke své existenci vybral prapodivný Želes neboli Železný les.

Číst článek dál | Diskuze (17) | Přístupů: 4845